dawidgrud Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Witam Szukam kijka do 150 -200 zł na szczupaka. Chciałbym aby wędka była dość szybka, czuła i sztywa. Łowić mam zamiar na Wiśle i na innych mniejszych rzekach , myślę ,że cw powinno wynosić 7-28, 10-30 gramów . Pasowała by mi długość 2.40m. Łowić będe gumami z opadu, rzadziej jakimiś przynętami powierzchniowymi, czy jerkami. Co sądzicie o dam yagi ? lub dragon express spin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Ja bym brał expresa 2,7 do 30 g.. wg mnie na duże rzeki do takiego łowienia długość 2,7 to minimum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 27 Lipca 2019 Share Napisano 27 Lipca 2019 Na szczupaka kij nie powinien być sztywny. Na sztywne pały to łowi sie sandacze które wyjeżdzają z wody jak szmaty... Przy szczupaku bedziesz miał spady ze sztywnego kija. A Dragon ekspresy to sztywne pały... Na szczupaka kij może być szybki ale nie może byc sztywny a musi głebiej pracować - a takie cos panie nie bywa tanie, chociaż ostatnio jaxon wypuscił grey streama który realizuje ten pomysł w cenie stówki z groszami. Myślę, że cw 8-30 przy długości koło 2,40 spełni twoje oczekiwania. Jak jesteś uprzedzony do jaxona to 5 dych drożej jest podobny konger ale tez na przelotkach no name. Gdybyś chciał tak fajnie zbrojony blank przelotkami fuji to zabawa zaczyna sie od 3,5 stówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ras al Ghul Napisano 29 Lipca 2019 Share Napisano 29 Lipca 2019 W dniu 23.07.2019 o 10:57, dawidgrud napisał: Witam Szukam kijka do 150 -200 zł na szczupaka. Chciałbym aby wędka była dość szybka, czuła i sztywa. Łowić mam zamiar na Wiśle i na innych mniejszych rzekach , myślę ,że cw powinno wynosić 7-28, 10-30 gramów . Pasowała by mi długość 2.40m. Łowić będe gumami z opadu, rzadziej jakimiś przynętami powierzchniowymi, czy jerkami. Co sądzicie o dam yagi ? lub dragon express spin ? Tu zgodzę się z FullWengjel pod szczupaka lepsze są kije pracujące na całej długości blanku, przechodzące w pełną parabolę. Szczupaki mają kościste pyski powleczone skórą do tego lubią walnąć świecę. Przy sztywnym kiju się wypinają, zwłaszcza na plecionce. Proponuję Robinson River Master Pike Spin 252 cm6-25 g, Cena niewiele ponad 150zł. Jeśli dołożysz 25 zł możesz kupić Diplomat Pike Spin. Tez przechodzi w parabolę parametry to 240cm 8-30g. Bardzo czuły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieciu74 Napisano 13 Września 2019 Share Napisano 13 Września 2019 A co myślicie o wędce Mikado excellence fight? Ma długość 240cm i ciężar wyrzuty 10-35g. Będzie dobra do łowienia szczupaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zefron Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 Szukam jakiejś budżetowej wędki z przeznaczeniem do łowienia na spławik. Nie musi być jakaś wymyślna, ważne aby była skuteczna. Nie chcę na ten cel wydawać nie wiadomo jak dużego budżetu. W związku z tym pojawia się pytanie o wybór takiej wędki... Dużo jest tego m. in. na allegro. Co powiecie o takich wędkach jak te od Konger: https://sklep-wedkarski.pl/pol_m_Wedki_Splawikowe-156.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi