Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Szukam kijka do 150 -200 zł na szczupaka.

Chciałbym aby wędka była dość szybka, czuła i sztywa. Łowić mam zamiar na Wiśle i na innych mniejszych rzekach , myślę ,że cw powinno wynosić 7-28, 10-30 gramów . Pasowała by mi długość 2.40m. Łowić będe gumami z opadu, rzadziej jakimiś przynętami powierzchniowymi, czy jerkami.

Co sądzicie o dam yagi ? lub dragon express spin ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Na szczupaka kij nie powinien być sztywny. Na sztywne pały to łowi sie sandacze które wyjeżdzają z wody jak szmaty... Przy szczupaku bedziesz miał spady ze sztywnego kija. A Dragon ekspresy to sztywne pały... Na szczupaka kij może być szybki ale nie może byc sztywny a musi głebiej pracować - a takie cos panie nie bywa tanie, chociaż ostatnio jaxon wypuscił grey streama który realizuje ten pomysł w cenie stówki z groszami. Myślę, że cw 8-30 przy długości koło 2,40 spełni twoje oczekiwania. Jak jesteś uprzedzony do jaxona to 5 dych drożej jest podobny  konger  ale tez na przelotkach no name. 

Gdybyś chciał tak fajnie zbrojony blank  przelotkami fuji to zabawa zaczyna sie od 3,5 stówki

Napisano
W dniu 23.07.2019 o 10:57, dawidgrud napisał:

Witam :)

Szukam kijka do 150 -200 zł na szczupaka.

Chciałbym aby wędka była dość szybka, czuła i sztywa. Łowić mam zamiar na Wiśle i na innych mniejszych rzekach , myślę ,że cw powinno wynosić 7-28, 10-30 gramów . Pasowała by mi długość 2.40m. Łowić będe gumami z opadu, rzadziej jakimiś przynętami powierzchniowymi, czy jerkami.

Co sądzicie o dam yagi ? lub dragon express spin ?

Tu zgodzę się z FullWengjel pod szczupaka lepsze są kije pracujące na całej długości blanku, przechodzące w pełną parabolę. Szczupaki mają kościste pyski powleczone skórą do tego lubią walnąć świecę. Przy sztywnym kiju się wypinają, zwłaszcza na plecionce. Proponuję Robinson River Master Pike Spin 252 cm6-25 g, Cena niewiele ponad 150zł. Jeśli dołożysz 25 zł możesz kupić Diplomat Pike Spin. Tez przechodzi w parabolę  parametry to 240cm 8-30g. Bardzo czuły.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Szukam jakiejś budżetowej wędki z przeznaczeniem do łowienia na spławik. Nie musi być jakaś wymyślna, ważne aby była skuteczna.

Nie chcę na ten cel wydawać nie wiadomo jak dużego budżetu. W związku z tym pojawia się pytanie o wybór takiej wędki... Dużo jest tego m. in. na allegro. Co powiecie o takich wędkach jak te od Konger: https://sklep-wedkarski.pl/pol_m_Wedki_Splawikowe-156.html