Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę że jak przychodzi zima to wędkarze z ryb przerzucają się na ptaki ;)

U mnie jest podobnie, choć skłoniły mnie do tego dzieci  -  żeby miały jakąś atrakcję jak jest za zimno na spacer dziadek zbudował karmnik dla ptaków który został powieszony tak żeby z okna kuchennego go było widać, więc dokarmiamy i podpatrujemy  -  oczywiście powiesiliśmy też  słoninę i co ciekawe największymi jej amatorami poza Sikorkami są Dzięcioły (żeby było zabawnie to teść który mieszka w Warszawie w bloku też powiesił kawałek i też często odwiedza go dzięcioł)  -  rekord to walka trzech Dzięciołów o jeden kawałek :) dlatego trzeba było powiesić tych kawałków kilka ale sytuacja się już nie powtórzyła.

Tu jeden z amatorów słoniny  -  zdjęcie szpiegowski z kuchennego okna  -  trzeba nieźle się czaić bo płochliwe strasznie :)

1f2f62999bb7d8db.jpg

zajac222 jeśli chodzi o Grubodzioba to u mnie zaczął pojawiać się dość często w momencie kiedy pod karmnikiem wydeptałem na śniegu kwadrat 3m x 3m i zacząłem sypać ziarnami też na ziemi  -  w tym momencie zaczęło się pojawiać inne ptactwo Gile, Kowaliki (choć ten woli karmik podobnie jak Grubodziób) dzikie Gołębie, a nawet Kopciuszek o Wróblach i Sikorkach różnych odmian nie wspomnę (czubatki to są dopiero wredne zadziory). Z doświadczeń kilku lat uważam że najlepsze do sypania zarówno na ziemie jak i do karmnika są pestki słonecznika przeznaczone dla zwierząt - ja je kupuje na targu.

• Super 4
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

No to brawo Ty, ja akurat tak nie zajmuje się tym dokarmianiem ale moja pani ma na tym punkcie bzika , tak po za tym to już zostały wychowane od maleńkiego dwie jaskółki , sójka i dwa gołębie . Gołębie zostały odstawione go znajomego hodowcy , jeden z nich był jakiś poj,,,,,,,ny, najlepiej wychodziły mu spacery za psem ,    jak uczyłem go latać to latał  w kółko jak popsuty śmigłowiec:D poszedł do swoich to się naprawił , sójka w bardzo dobrym stanie wróciła na wolność jak i jaskółki . Mam nadzieję że jak się zacznie okres lęgowy to nie przytarga do domu znowu jakiegoś ptaka :o

• Super 1
  • 8 months later...
Napisano

No to u mnie sezon podkarmiania i podpatrywania uważam za otwarty.
Kila dni skromnego podsypywania słonecznikiem i pierwszy Grubodziób przyleciał na obiad :) co ciekawe pojawiły się też dwa nowe ptaszki i po chwilowym przeszukiwaniu interenetu okazało się że nowi goście na obiedzie to dwie Sikorki Ubogie

• Super 1
Napisano

U mnie na "tłusto" już z 3 tygodnie idzie (słonina, siemię lniane, sezam i słonecznik) ostatnio furorę robią orzechy włoskie, momentalnie znikają z karmnika. Dzisiaj padł rekord tego sezonu, 8 sikorek w tym samym czasie w stołówce. Z racji tego że mieszkanie w bloku w mieście , z gości tylko sikorki i wróble , czasami kawka lub sroka próbuje słoninę porwać ;) 

• Super 2
Napisano

Orzechy włoskie bardzo lubią sikorki - trzeba albo zostawić orzech przedzielony na pół razem ze skorupką albo posiekać na drobno część z jadalną. 8 sztuk w jednym karmiku niezły widok, u mnie max to 5 mimo że karmik mały nie jest  -  muszę słoninę powiesić w końcu.
Z kolejnych gość wartych odnotowania to Zięba, Dzwoniec i Rudzik  - o jakiś Srokach czy Sójkach nawet nie wspominam

• Super 2
Napisano

Z tymi orzechami muszę spróbować , u mnie znowu przewaga jest wróbli , wczoraj naliczyłem trzynaście sztuk na raz . Tak po za tym to wszędobylskie sikorki , co jakiś czas dzięcioł , grzywacze , sierpówki , kowaliki no i zdarzyło się kilka razy że były(a)sójki(a)

• Super 2
Napisano

Tylko pamiętaj że taka połówka orzecha to niezły kąsek dla Sójek więc dobrze jest to jakoś przytwierdzić albo położyć tak żeby to ptaszysko się do tego nie dobrało. U mnie jedna sztuka już się nauczyła włazić do karmika a ostatnio kombinowała jak się do słoniny dobrać. Słoninę też powiesiłem i po godzinie był pierwszy jej amator czyli Dzięcioł duży.
Jedyne czego mi jeszcze brakuje a kto w zeszłym roku odwiedzał tą stołówkę to Kopciuszek i Gile

U mnie miejsce stołowania się ptaków wygląda tak
59c364dd9049f95c.jpg

Zazwyczaj po nasypaniu ziarna zaczyna się robić klimat niczym w parku - tu akurat padł mały rekord bo było 12 szt. Dzwońców, reszta wróble i sikorki
d2f1fa980e068b45.jpg

• Super 2
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

Przed chwilą wróciłem z czyszczenia budek lęgowych przed nowym sezonem. Okazuje się, że obydwie były zajęte! W jednej na 100% były wróble (albo mazurki) a w drugiej chyba sikory. Została mi jedna budka do powieszenia, którą zrobiłem w poprzednim sezonie. Ciekawe ile będzie zajętych w tym roku (łącznie powiesiłem 5).

Jeszcze tylko selfi z otwartą budką - z dedykacją dla żony bo powiedziała, że jak o tej porze wychodzę z domu bez wędki to na pewno jadę do kochanki.

20190307_211639.thumb.jpg.06788c1c9f6f31e25de10b4a1bc88c67.jpg

• Super 4