arek_glogow Napisano 19 Kwietnia 2008 Napisano 19 Kwietnia 2008 Pierwsze pytanko: -Poza kleniem i sumem co jeszcze łapiecie? (pytam się bo złapałem dwa krąpie takie po 25 cm?) Drugie pytanko: -Jaką wątrobę preferujecie (Dla mnie najlepsza jest drobiowa i indycza) Trzecie pytanie: -Kotwiczka czy haczyk? (osobiście preferuje haczyk )
stocha Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Pierwsze pytanko: chćby węgorze i miętusy (pytam się bo złapałem dwa krąpie takie po 25 cm?) no to akurat nie jest nic nadzwyczajnego,wczasie zasiadki za drapieżnikiem na kostke watroby 3cm x 3cm x 3cm kilka razy uwiesił mi się ładny leszcz,choć chyba krąpie bardziej lubią zapach wątroby,niejednokrotnie skubią,szarpią i memlą przynęte Jaką wątrobę preferujecie Ja używam wzasadzie tylko wieprzowej ponieważ jest najtwardsza i nie spadauje z haczyka.Często sięgam również po wątrobę gęsią a żadziej z kurczaka Kotwiczka czy haczyk Ilu jest wędkarzy tyle jest teorii Ja stosuję tylko duże kłute haki
maniek Napisano 20 Kwietnia 2008 Napisano 20 Kwietnia 2008 Kotwiczka czy haczyk?Zdecydowanie haczyk ,dlaczego ,będąc na jednej z zasiadek sumowych na Dolnej Odrze widziałem jak wędkarz z tracił sporego suma ,wędkarz był przyjezdnym ,zresztą jak my ale miejscowy [znajomy] wytłumaczył nam że sum może w uścisku szczęki zgnieść kotwiczkę ,ale raczej ten duży sum więc "oni" stosują tylko haki .
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Poza kleniem i sumem co jeszcze łapiecie? Leszcze świetnie biorą na wątróbkę no i niestety sumiki karłowate
arek_glogow Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Napisano 21 Kwietnia 2008 Aha no, a czy macie jakieś patenty do zakładania wątróbki??
andi64 Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Aha no, a czy macie jakieś patenty do zakładania wątróbki?? ja w tym przypadku proponuję siatki PVA, jest to nęcenie punktowe które myślę że żadna węgorzyna się temu nie oprze
tomek1 Napisano 21 Kwietnia 2008 Napisano 21 Kwietnia 2008 Aha no, a czy macie jakieś patenty do zakładania wątróbki?? Szukaj w temacie "wszystko o sumie"
Dyman Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 dołacze sie do pytania co jeszcze na wątróbke łowicie sumy klenie i sumiki i cos jeszcze czy szczupaczek wziaść może
Dyman Napisano 22 Kwietnia 2008 Napisano 22 Kwietnia 2008 tomek dzieki za odniesienie do mojego tematu ciesze sie ze zachecacie do niego ludzi bo naprawde jest tam duzo na temat sumów wiec zapraszam także znajdziecie cos dla siebie pozdrowionka i do napisania w temacie Sum i wszytsko o sumie pozdrowienia
cvx22 Napisano 27 Sierpnia 2008 Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam, podczepię się z pytankiem. czy wątróbkę dajecie surową czy przesmażoną? (a może gotowana chwilę) ja 4dni temu spróbowałem, wziąłem parę dkg, pociachałem w drobne kawałki, przesmażyłem i do zanęty. pod wieczór na rybki. efekt. w 2gim rzucie leszcz 30cm, potem przepłynął statek, zrobiło się ciemno więc trudno powiedzieć zastanawiam się czy to działanie wątróbki. w sobotę rano zabiorę ze sobą trochę. na haczyk nie zakładam, bo jak będzie cokolwiek innego niż biały robak, to ryby mają to w d... i nie biorą. co poradzicie? właśnie pod kątem leszczyka, tudzież inne białe rybki. aha, łowisko to Motława w gdańsku blisko ujścia do martwej Wisły. pzdr.
tomek104 Napisano 27 Sierpnia 2008 Napisano 27 Sierpnia 2008 czy wątróbkę dajecie surową czy przesmażoną? Przesmażoną , tylko surowa
wojtt Napisano 28 Sierpnia 2008 Napisano 28 Sierpnia 2008 cvx22 do zanęty na leszcza można dodać wątrobe przegotowaną i posiekaną na drobno, jak po ugotowaniu poleży tak z 2 dni, nabierze jeszcze większej mocy nęcącej ps. tak jak napisał tomek104 wątroby nie smaż.
Dolfass Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 to i ja mam pytanie wiem ze ostatni post był dawno ale może ktoś tu jeszcze zagląda a więc jak zakładacie tą wątróbkę na haczyk ja ostatnio kupiłem trochę drobiowej na próbę i efekt kiepski poza tym wydaje i się że wątróbka szybko spada z haczyka jak nie zaraz po uderzeniu w wodę. może powinienem spróbować innej wątroby niż drobiowej
Dolfass Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 dzięki a jak nabijasz na haczyk?? tylko raz przebijając ?
CHELEK Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Ja łowiąc na wątróbką stosuję tylko surową i jeżeli ustawiam się na Wisłę na "poważnego "suma to proponuję wieprzową wątróbkę , a na krótkie rzuty na spokojną wodę polecam drobiową .Ja osobiście tnę ja na niegrube paski i zakładam na hak obkręcając co jakiś czas,albo owijam w wygotowaną gazę albo bandaż i nadziewam na hak !!
warszawa_24 Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 dzięki a jak nabijasz na haczyk?? tylko raz przebijając ? Nabijam na hak 2/0 (na sumo-węgorze) przekuwając raz lub dwa, to zależy jaki mam plaster.
tomek1 Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 a na krótkie rzuty na spokojną wodę polecam drobiową Dodałbym, że wątróbkę drobiową trudno zastosować w miejscach gdzie intensywnie żerują leszcze. Potrafią szybko rozpracować nawet największy kawał wątroby.
CHELEK Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 a na krótkie rzuty na spokojną wodę polecam drobiową Dodałbym, że wątróbkę drobiową trudno zastosować w miejscach gdzie intensywnie żerują leszcze. Potrafią szybko rozpracować nawet największy kawał wątroby. CO KRAJ TO INNY OBYCZAJ MUSZĘ I JA SPRÓBOWAĆ NA LESZCZA
Gość Vasyl Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Duzy leszcz to nawet krwawiaca i pokuta ukleje z haka potrafi zdjac. Na Regalicy w pozna jesien mozna zlowic leszcza na twisterka. Moim zdaniem prawie kazda duza ryba ma zapedy drapieznika i nie pogardzi mieskiem.
Dolfass Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 a te zapędy to szczególnie przed zima widać nawet karpie ganiają za małymi rybkami
Miras Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Próbował ktoś z was dłuższego nęcenia wątrobą wieprzową? Chyba połączę ją z kukurydzą z puszki i wypróbuję na linach i karasiach w mocno zamulonym zbiorniku. Co sądzicie? Jakieś rady?
Mike_Mil Napisano 17 Lipca 2010 Napisano 17 Lipca 2010 u nas na stawach PZW wątróbkę obżera wszystko-dosłownie wszystko... ostatnio mój syn na drobiowa wyciągnął 2kg karpika,na zestaw sumowy....nie przeszkadzał karpiowi hak 0/1 plecionka jak zapałka i żyłka 35-tka....ja łowię selektywnie,zakładając 4-5 podwójnych wątróbek drobiowych na hak,i obwiązuję to wszystko nitką dla wzmocnienia.... miał również 2 brania,ale nie miał na tyle sił żeby przytrzymać rybę....nie wiem co to było... ogólnie-gdy nęcisz watróbką,może wziąśc wszystko....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.