Skocz do zawartości
tokarex pontony

Spining do łowienia z opadu

karmel

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
ROBERT STARZAK, nie pisz z caps lockiem - bo to oznacza krzyk :!:
To po pierwsze. A po drugie
INFORMACJE PROSZĘ PRZESŁAĆ NA GG.2574742 LUP E-mail r.starzak@.o2pl
co to ma być?? :shock: Jeżeli zadajesz pytanie na forum to tu spodziewaj się odpowiedzi. A na początek proponuję przejrzeć dokładnie ten temat i kilka podobnych.
Napisano

lol, dużo jest takich dziwaków co wpadają jak bomba, pytają o coś i tyle ich widział. ja bym to przeniósł do tematu "¤ TYLKO HUMOR!!!", poważnie :smile:

Napisano
Widzę że nikt mi tutaj nie pomoże chyba ?

polcecam Ci amundsona o którym wspomniałeś, kupiłem w tym sezonie i łowie nim sandacze na płytszym zbiorniku naprawde fajna szpada...

Napisano

Ja ostatnio zaopatrzyłem się w Robinsona Xenon-a Power Jig-a (mimo wcześniejszych problemów ze sprzętem tej firmy) i na chwilę obecną złego słowa nie powiem. Dobrze spisuje się z plecionką 12lbs, z 20lbs już jest troszkę gorzej, wydaje się jakby ledwo mieściła się w przelotkach :lol: Komfortowo można łowić główkami do 20gram, jednak najlepiej spisuje się w przedziale 12-17,5gram. Akcja jest szybka i do tego fajna, czuła wklejanka. Jedynym minusem jest grubaśny blank, który niestety nie przekłada się na moc kija. Jedynie trzeba przed zakupem dokładnie obejrzeć kijek, macałem 4 i tylko 1 nadał się do łowienia. Pozostałe 3 miały lekkie niedociągnięcia typu: nierówno przyklejone przelotki na wklejce, luźną ostatnią przelotkę, popękany lakier na omotkach, blank można było obracać dookoła własnej osi trzymając za mocowanie kołowrotka. Ale to w końcu tani chiński kijek :mrgreen:

Napisano

Deuuu, uważaj żeby przy mocniejszym wyrzucie tylko połowa kija ci nie została :twisted::twisted: Ja miałem tak przy nauce rzucania kijem kolesia. Kij pękł jakieś 5 cm powyżej łączenia, tak jak by go ktoś nożem ciachnął. Kolega go zareklamował i reklamację uznali, a jak. Odesłali mu badziewnie sklejonego kija :roll:

Napisano
Po ostatnich doświadczeniach nad wodą uważam, ze serie wędzisk Robinsona - Xenony - Jig master i Power Jig są rewelacyjne. Kosztują śmiesznie mało, są bardzo wytrzumałe i czułe.

Szczerze polecam.

mam power jig 2.70m 5-20g już parę lat i jestem bardzo zadowolony. fajny twardy kijek, ladnie czuć brania i dobrze amortyzuje hol. co prawda żadnych okazów nie lowilem, ale za te cenę....

teraz przymierzam się do kupna 2,95 spina tej firmy, ale... jeszcze zobaczy się :)

Napisano

cześć koledzy.mam pytanie:chcę kupić kija na sandacza z opadu i niewiem jaką wybrać firmę.chodzi mi o kija średniej klasy.pozdrawiam i dziękuje.

Napisano

Zastanawiam się który kij wybrać czy Cormoran TR4 spinning 2,40m 8-45g albo Shakespeare Ugly Stik Custom Graphite 2,40 15-40g, lub może polecacie jakieś inne wędzisko. Miałem w rękach tego Cormorana i wydaję się bardzo fajny, tyle tylko że to nie to samo co sprawdzenie nad wodą. Z chęcią przeczytałbym opinię posiadacza, któregoś z tych kijków.

Napisano
Shakespeare Ugly Stik Custom Graphite 2,40 15-40g

Te kije maja poinie niezniszczalnych :) Ale nie wiem jak z ich praca - sam jestem nim zainteresowany ale ciężko o opinie :/

Napisano

maniek, a czemuż tak ciężko od razu?

pagori, infinity Q jak najbardziej mogę polecić, byłem dziś z nim bad Wisłą(na marginesie narwałem pół pudełka w miejscu, gdzie zazwyczaj był piasek, żwir i kamienie), z główkami 20g, czucie przynęty na tym kiju jest rewelacyjne. Używam 7-28, bo częściej spinninguję na jeziorach niż na rzece, wersja 8-35 powinna styknąć.

Napisano
maniek, a czemuż tak ciężko od razu?
To ciężko na sandacza :shock: ,gdybym ci zaproponował 50-100g to bym ci przyznał racje :mrgreen: .abu, wiesz dokładnie ze infiniti ma przeszacowane cw w góre ,powiedz czy dobrze ci sie "podrywa"główkę o gramaturze 20g bo sadze ze nie ,mimo ze masz szczytową akcje .ja mam 8-35 i na główce 20g kijek staje się za bardzo" mułowaty"do 15g jest ok.Kolega kupił 15-40 i jest już lepiej ,razem łowiliśmy ja nie mogłem zaciąć brania a on za każdym razem kwitował ryba ,dlatego ja bym wybrał na sandacza do opadu 20-60.Infiniti ma rewelacyjny rezonans ,mowa o tych starych modelach ,bo wchodzą w nowym roku zmodyfikowane wersje i nie wiadomo czy to będzie to samo Infiniti.
Napisano

maniek, Infinity jest z lekka przeszacowane, ale wybaczam to tej serii w zamian za rekompensatę w postaci tego właśnie rezonansu. Czułość wędek z tej serii dla mnie jest wzorcowa.

Widziałem w necie to nowe Infinity, sam jestem ciekaw jakie to będą kije i czy równie czułe.

Co do główek, to 20g plus guma, to max kija 7-28, więc z większej głębokości/odległości - fakt trudniej przyciąć. Z 15-tką już tego zamulania nie ma. Ja w ogóle nie spinninguję ciężko, więc mogę być nieobiektywny. Przymierzam się do mocnego kija na rzekę, tym razem może coś zimą w jakiejś pracowni się wystruga :wink:

Napisano
A z serii Powermesh jest coś sandaczowego
Seria PM już sie skończyła ,nie produkują więc nawet gdybyśmy ci doradzili to trudno będzie ci znaleźć ,choć nie przeczę to dobry wybór ,jakość/ cena.
Napisano
A z serii Powermesh jest coś sandaczowego ?
na jb.pl ktoś ostatnio sprzedał trzy kije tylko dość krótkie - raczej na łódkę, a i ceny były bardzo atrakcyjne.

jakieś sklepy jeszcze wrzucają czasem na aukcje, bodajże miesiąc temu były 2.7, 3szt 5-25 i jedna 10-35 wszystkie poszły choć cena była raczej standardowa ok. 280zł.

Napisano
Infinity Q Spinning 2,7m 20-60
NO ja kupiłem dziś troszke tańszy odpowiednik :)

Colmic Triumph 2,7m 20-60g "pałka" jak ta lala :) Ja akurat szukałem coś z niższej półki, no zobaczymy jak się sprawdzi, we Środe test.

Też jak maniek uważam że trzeba mieć dość szybki kij i pozwalający prowadzić główki 30g - przynajmniej na Odrze, i było też kilka innych kijków do 60g ale albo za sztywne albo za miękkie/wolne.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam koledzy. Od wielu lat wędkuje i wiem że dobry kij jest gwarancją sukcesu.Chcę kupić kij do łowienia z opadu na gumy na główkach 10-35gr. Będę łowił na wodach stojących i z brzegu.Mam jednak dylemat który kij kupić. 1] Dragon Millnium Heavy Duty-Pike dł.2,90 c.w. 10-35gr.akcja Fast [szybka] 2] Dragon Destiny-spinn. dł.2,90 c.w. 5-25gr. akcja X-Fast [szybka] p.s. Obydwie wędki są dobre.Prosze o wskazówki i poradę którą wybrać. Chyba że ktoś z kolegów ma z doświadczenia lepszą wędkę do zaproponowania dziękuję i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.