Gość VooDoo Napisano 23 Grudnia 2007 Napisano 23 Grudnia 2007 Ja mam pól roku kolowrotek i kij z jaxona i jak narazie kolowrotek dobrze chodzi , z kijem był odrazu problem , bo po zakupie , zauwazylem ze po wyrzucie jeden segment wypadał, ale wymienili mi na allegro i wszystko bez problemu juz jest Mam jeszcze igłe do przebijania rybek i wszystko ok + tania cena . O moim pechowym podbieraku juz tu kiedys pisalem.
maryaChi Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 Posiadam Jaxon favoruite spinning 2,7m cw. 25 i po wyholowaniu kilku szczupaków powyzej 75cm nabrałem ufności do tego kija ale: Sezon jak dla mnie średnio udany a spowodowane to jest tym, że dopiero w sierpniu zacząłem zabawę z rybami i nie wiedzialem konkretnie co mi się podoba i łowiłem wszystkim po trochu. Od października spinning (nadal aktualny), ale od grudnia doszedł jeszcze (znaczy od stycznia dojdzie , bo jeszcze drapieżniki dają o sobie gdzie nie gdzie znać) feeder . Ale obiecuję, że od przyszłego sezonu ostro się za siebie biorę! Ale sezon dla mnie jeszcze się nie zakończyl! Z okazów to jazgarz 16 cm Jesli od sierpnia zaczales przygode z rybami i juz masz na koncie kilka szczupakow powyzej 75cm to naprawde jest sie czym chwalic ;] pzdr i wesolych swiat
hexman Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 maryaChi, dzieki! Do mojego postu wkradł się blad Chodzilo o to ze moj tato posiada i to wlasnie on mial zabawe z tymi szczupakami... Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę Ale to chyba wina tych świąt: kazdemu mieszają w głowie
askot Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 Tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie tak mozna podsumowac opinie zwolennikow Jaxona. Podczas pewnego sluzbowego wyjazdu zakupilem w akcie desperacji wedzisko Jaxon (teleskop 3.9m lekki za niewielkie pieniadze) To bylo 2 lata temu i zlamac sie nie zlamalo ale zauwazylem, ze koroduja w nim przelotki, to chyba lekka przesada. Przypony jaxon?? rewelacja........ wystrugalem w trudzie wielkim wspaniala spiningowa przynete i.... przy pierwszym rzucie rozpolowil sie kretlik.... Poza tym jaxon wcale nie jest juz taki tani. Jaxon jest wszedzie, w kazdym sklepiku, na aukcjach........ to tak jak kiedys z leninem.... to chwast jaxon to takie cos jak kiedys trabant w ddr, czy skoda w czechach.... Nie chce miec tego co najbardziej dostepne, popularne, kazdy chce byc kims wyjatkowym i miec cos wyjatkowego. Argument ze na to sie da zlapac rybe albo ze sie nie zlamalo to zaden argument..... Co ciekawe, zeby przebrac ziarno od plew i wyeliminowac w wynikach wyszukiwania chociazby na allegro zaczynam szukac wg porzadku: od najdrozszego.... Nie mowie, ze wszystko co tanie jest zle.... ojciec ma dwa nienajdrozsze baty: mistrall 5m waga 190 gram i york mamba 600 ponizej 300 gram. Sam we Wloszech kupilem 10 lozyskowy kolowrotek za 10 euro, myslalem ze te lozyska z masla beda......... jestem super zaskoczony jakoscia tego kreciolka... ale tak jak wspominalem jaxon przesal byc taki tani Jestesmy warci czegos wiecej
bronek Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 oto moje przygody z jaxonem. rok temu kupiłem wędke jaxona.(gruntowka cw 80-100 ) zaczynalem łowić po dlugiej przerwie i nie chcialem kupowac cos drogiego tylko tansze zeby na tym pocwiczyc itd pojechalem na rybki i ...... przy zacieciu leszcza pękł drugi skład licząć od szczytówki a dodam ze leszcz był imponujący całe 20 cm pojechalem do sklepu zareklamowac ( i tu wszystko odbylo sie sprawnie ) w akcie desperacji spragniony lowienia (bo to byl 1 wypad na ryby po chyba 12 latach) kupilem wedke shimano hyperloop i lowie nia do tej pory. powiedzialem sobie ze juz nigdy wiecej tanich zakupow to jest moje zdanie bo wiem ze na pewno jest masa ludzi ktorzy lowia na jaxony juz kupe czasu i wszystko jest ok pozdrawiam
keri Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 rok temu kupiłem wędke jaxona.(gruntowka cw 80-100 ) Model??Długość?? Jak coś oceniasz to mów co
kisux Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 jaxon to takie cos jak kiedys trabant w ddr a zapytam jaki czas kolega łowił i jakiego sprzętu jaxona używał przez ten czas ? bo jaxon produkuje cały asortyment od świetlików, czapek, okularów, toreb, kij, krętlików, przynęt i wiele ... wiele innych tp. że tak się wypowiada ogólnie ? Podczas pewnego sluzbowego wyjazdu zakupilem w akcie desperacji wedzisko Jaxon (teleskop 3.9m lekki za niewielkie pieniadze). To bylo 2 lata temu i zlamac sie nie zlamalo ale zauwazylem, ze koroduja w nim przelotki, to chyba lekka przesada. akurat jeśli chodzi o kije to niektóre modele w poszczególnych seriach są ok - ale nie są to te tanie - pozatym pozostały sprzęt ten w przedziale cenowym tanim jest tak samo składany przez chińskie dzieci na ZPT więc nie ma różnicy - ten droższy już składają rodzice przy goleniu no za wyjątkiem kilku amerykańskich, brytyjskich i japońskich z górnej póły sprzętów jak SHIMANO Tehnium czy Stella z kołowrotków. Może podać ci kilka marek np. w których przelotki nie korodowały - a wypadały wewnętrzne elementy tzw. spieki - podczas pierwszych kilku wypadów.
kisux Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 wedzisko Jaxon (teleskop 3.9m lekki za niewielkie pieniadze) Zadam te pytanie, które wcześniej zadał Keri Model?? Jak coś oceniasz to mów co
askot Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 Jaxon advance tele 390/20 - rdzewieja przelotki od strony zewnetrznej (psuje to teoretycznie tylko estetyke, moze sie czepiam, moze to nie ma znaczenia) Nawet w wedkach, które traktuje jako muzealne się tak nie stało
bronek Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 rok temu kupiłem wędke jaxona.(gruntowka cw 80-100 ) Model??Długość?? Jak coś oceniasz to mów co ok wiecej danych : jaxon saturn tele carp 390/150 sorry poprawka co do cw 60-150g teraz kompletniej
askot Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 Chodzi mi o image marki który zostal powaznie nadszarpniety. Chodzi mi bardziej o zjawisko, jaxon jaxon i jeszcze raz jaxon..... w sklepach, na aukcjach. W połowie lat 90 tych w polskich sklepach wędkarskich było bardzo duzo DAM'a, Daiwy i to tez tańszych modeli, Cormorana, Balzera, Garbolino i w zasadzie wszystkiego, folklor i koloryt w pełni. Nie było Jaxona i sprzedawcy w najrózniejszy sposob sprowadzali sprzęt. Nagle pojawił się Jaxon i sprzedawcom jakby przestało się chcieć sprowadzać, może Jaxon poprostu wyparł tańszą konkurencje. ja poprostu buntuje sie przed wszedobylstwem Jaxona. To tak mniej wiecej jak łowisko zdominuja krąpie....... znikają płocie znikaja inne gatunki. Nie lubie sztampowości. Uważam, że polski rynek wędkarski bardzo zubożał od połowy lat 90 tych, pomimo nowych metod pozyskiwania sprzetu (internet) Byc może wyzsze modele jaxona sa ok, ale bylo tak wiele zlych modeli, ze to mi wystarczy
jeux Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 askot, ten model niestety za tą cenę i tak jest super . A co muzealnych wędek to kiedyś nie było wędek robionych na masową sprzedaż . bronek, jaxon saturn tele carp 390 jest to Wędka tania , estetyczna ale nie z najwyższej półki ,więc co idzie za tym nie z super materiału, miało być prawo wadliwe przęsło . Mówisz żę nigdy nie kupisz taniej wędki ,ja mam takie powiedzenie << tylko bogatego stać kupować tanio >>
kisux Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 O teraz konkretniej wiadomo czego nie kupywać co do Jaxon advance tele 390/20 - to kij w cenie ok. 30 zł - wiec w zasadzie nie ma co wiele wymagać ? a saturn jest 2 razy drozszy tj. cena około 60 zł - więc tu już faktycznie bubel jakiś był - ale z tego co kiedyś czytałem to w saturnie 2 pierwsze elementy są z grafitu - czyli podejrzewam, że po prostu kij uderzony gdzieś był i zapewne w sklepie lub u hurtownika - bo właściciel o swoje sprzęty dba - a jak się sprawuje ten wymieniony - bo przecież ponoć szybko serwis zareagował - wymienili czy kasę oddali ?
kisux Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 Chodzi mi bardziej o zjawisko, jaxon jaxon i jeszcze raz jaxon..... w sklepach, na aukcjach. moim zdaniem jak ktoś wie czego chce to to zawsze dostanie ! ja np. używam sobie tanich kołowrotków sprzedawanych tylko za oceanem (cena 69 $ za rozmiar 2500) i no' problem co jakiś czas na allegro się pokazują
bronek Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 askot, ten model niestety za tą cenę i tak jest super . A co muzealnych wędek to kiedyś nie było wędek robionych na masową sprzedaż . bronek, jaxon saturn tele carp 390 jest to Wędka tania , estetyczna ale nie z najwyższej półki ,więc co idzie za tym nie z super materiału, miało być prawo wadliwe przęsło . Mówisz żę nigdy nie kupisz taniej wędki ,ja mam takie powiedzenie << tylko bogatego stać kupować tanio >> ale ja wiem ze jest tania i nie ma co od niej wymagac cudów. temat był dlaczego nie jaxon i ja tylko opisalem swoje przezycia z tym zwiazane. wcale nie jest powiedziane ze ja juz nigdy jaxona nie kupie. kupujac te wedke bylem totalnie zielony a po roku nad woda widze juz pozytywy i negatywy pewnych rzeczy . za rok pewnie naucze sie czegos nowego itd a to powiedzonko sie sprawdza : tylko bogatego stać kupować tanio ps teraz przymierzam sie do spinningu dragon millenium heavy pike 10-30 g 270m .prezentuje sie swietnie (reszte zweryfikuje woda i ryby pozdrawiam bronek
keri Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 Tak więc litości wędzisko za parę dych i pęka! a czemu ma nie pękać, ile można wymagać za takie pieniądze? Problemy z Jaxonem mają tylko Ci którzy tego chcą i mają to na własne żądanie.
kisux Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 ps teraz przymierzam sie do spinningu dragon millenium heavy pike 10-30 g 270m .prezentuje sie swietnie (reszte zweryfikuje woda i ryby i właśnie po to mamy to fajne forum - wrzuć zapytanie w dziele sprzęt i zapewne nie jeden z kolegów - który używa tego kijka (miał styczność) coś napisze, podpowie, doradzi ... wszak nie wsio złoto co się świeci sorry za of topa '
askot Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 Co jakis czas sie pokazują......... no wlasnie, a jaxon jest zawsze i wszedzie. I tak jestem szczesliwy ze nie ma nakazu uzywania sprzetu konkretnej marki W innych krajach naszego kontynentu jest naprawde spory wybór niedrogiego sprzętu, firm o których nigdy nie słyszałem, chodzi mi o ta róznorodność i pomysły w przyciągnieciu klienta........ np rózowy teleskop w niebieskie ciapki ja nie wiem czy ten sprzet jest lepszy od jaxona, ale chodzi mi o tą róznorodnosc A tak delikatnie zbaczajac z tematu jaxon, poszukalem sobie mikado w sieci... wpisalem www.mikado.com......... poojawilo sie France Italia itd... ) wchodze dalej widze jakby znajome logo.... a tam producent smietanki do kawy
bronek Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 ps teraz przymierzam sie do spinningu dragon millenium heavy pike 10-30 g 270m .prezentuje sie swietnie (reszte zweryfikuje woda i ryby i właśnie po to mamy to fajne forum - wrzuć zapytanie w dziele sprzęt i zapewne nie jeden z kolegów - który używa tego kijka (miał styczność) coś napisze, podpowie, doradzi ... wszak nie wsio złoto co się świeci sorry za of topa ' poczytalem juz na forum odnosnie tego spina i opinie są bardzo pozytywne. nic tylko brac
konktenbit Napisano 20 Lutego 2008 Napisano 20 Lutego 2008 Cały tamten sezon używałem kija Jaxon Cristalis, 3m, 10-30 gram, i jestem zadowolony, każdy ma okreśolne potrzeby a kij ten spełnia moje w 100%. Fakt że na rybach nie byłem za często (w sumie może ze 20razy). Międzyinnymi dlatego też kupiłem ten kij bo po co mi taki za 6 stówek, jak by więcej teżał niż łapał. Były różne sytuacje nad wodą i nic złego się nie działo. Kolega dwa sezony temu używał kolowrotka Jaxona, pamiętam że z tych z "górnej półki" tej firmy. Po roku używania (ok 2-3 raz na mies) padł. Coś się porobiło z rolką prowadzącą żyłkę czy kabłąkiem bo bardzo często się plątało. Poza tym mam kilka drobiazgów (pudełka itp) tej firmy ale tam nie sie co uszkodzić. Inny kolega ma kamizekę Jaxona, już ze 3 lata i też jest OK. Nie się nie drze, nie odłazi...
seba02121 Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 A ja za dwa dni wybieram się po kołowrotki Jaxon Vertigo 400 lub 500 FRXL Mają służyć do połowu karpi na zbiorniku zaporowym.Zestawy których będę używał,rzadko będą poniżej 100 gram.Zobaczymy co z tym Jaxonem A wybór jest uwarunkowany tym,że tylko takie są na półce dostępne od ręki i każdą wielkość kołowrotka można pomacać,pokręcić i w ogóle.Kołowrotki z wolnym biegiem innych firm w cenie do 100zł(na takie mnie stać)Konger,Mikado tylko na zamówienie.A co,gdy przy odbiorze nie będą mi pasowały?Vertigo już macałem i wcale nie jest tak źle. O ewentualnych problemach nie omieszkam po informować w tym temacie.
snsokol Napisano 14 Marca 2008 Napisano 14 Marca 2008 Witam! Odnosnie firmy jaxon nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia, a tym bardziej w wyzszym przedziale cenowym, ale ... Uzywam jaxona advance do splawika i musze powiedziec, ze jest to jedna z najlepszych wedek, jaka widzialem w tej cenie i podobnych paramterow. Łowilem nia nawet niewielkie karpie, a i pod amurem poteznym jak jasna cholera ;d nie pekla i dziala bez zarzutu, mieciutka, leciutka, doskonale lezy w rece, jedyna wada jaka widzialem w kilku advancach to odpryski lakieru, ale zyczyl bym Wam i sobie zeby po takim uzywaniu wedziska mialy takie "zniszczenia". Pamietam jak razem ze mna dwoch znajomych bralo wedki, cena ok 50 zl do splawika, jedna pekla na pierwszej rybce (mikado) druga miala felerna przelotke ( firmy nie pamietam), wiec moim skromnym amatorskim zdaniem Jaxon advance w swojej cenie- rewelacja o ;d A tym, którzy nie śledzą teamtu od poczatku goraco polecam pierwsze posty, ktore dokladnie oddaja istote no jaxon. ;d Pozdrawiam
angler-73 Napisano 14 Marca 2008 Napisano 14 Marca 2008 A ja miałem i nie polecam A dla tego że każdy oczekuje czegoś innego są gusta i guściki,
nightbird Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 no ja zakupilem 2 kolowrotki vertigo frxl 600 na grunt oby wytrzymaly
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.