Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kuleczki chlebowe

Dra

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja robie tak ;

miąsz z chleba lub bółki

żółtko z jajka

i aromat np winiliowy

to uganiatam i na takie ciasto łowie

własnie Karpie

Napisano

Na chleb dobrze biorą karpie, ale tylko w upalne dni gdy woda jest cieplutka i rybki pływają pod wierzchem wtedy chleb zakładam na hak podnoszę spławik na tyle wysoko aby chleb pływał na powierzchni i obserwuję wyczekując brania.

Napisano

Dzisiaj lowilem na chleb,ale tylko male plotki sie na niego polasily.Nic nie wyciagnalem ,bo ryby tylko oskubywaly chleb z haczyka,a lyknac nie chcialy :(

Napisano

Lary, najlepiej używać do tego specjalnych szubieniczek bądz też hmmm ... tylko jak to sie nazywa :) . Takie bąbki napełniasz np w połowie wodą i dzięki temu możesz rzucić na jakies 20m :/ Wczorja chciałem Amury tym skusić ale nie dorzuciłem do nich.

Napisano

Dudi możliwe ja tylko napisałem że tak można chociaż osobiście zdarzyło mi się łowić tak dwa razy więc się na tym nieznam. Takie wędkowanie pachnie mi troszkę kłusownictwem. :grin:

Napisano

czemu ?? łowienie z powierzchni chyba zapewnia najwięcej emocji !! chociaz łowiłem tak jak byłem mały karpiki u dziadka na stawie :)

Ale z kłusownictwa nic w tym nie widze

Napisano

Ja też łowiłem na małym stawiku gdzie dodatkowo opłacam. A jeśli chodzi o kłusownictwo to widziałem kilku zapaleńców wędkujących w ten sposób i tak mi się to kojarzy.

Napisano
najlepiej używać do tego specjalnych szubieniczek bądz też hmmm ... tylko jak to sie nazywa . Takie bąbki napełniasz np w połowie wodą i dzięki temu możesz rzucić na jakies 20m

Się to nazywa, poprostu, kula wodna :wink:

• 4 weeks later...
  • 6 months later...
Napisano

Chleb to moja najlepsza przynęta na płocie ... ale nie duże .. :P takie małe w sam raz na żywca ... może to was dziwić ale chleb u mnie jest jeszcze lepszy niż ochotka na płotke ...

Tylko płotka jak to ryba lub wybrzydzać i nie bierze na skórkę tylko na ten miąższ ... a żeby było jeszcze śmieszniej to płotka ani nie ruszy kulki zrobionej z tego miąższu .. to musi być tzw. urywane ... Ale wszędzie ryby są do czegoś innego przyzwyczajone :)

• 1 year later...
Gość primo
Napisano

Witam

Wczoraj rozmawialem z wedkarzem i zapytalem na co lowi, odpowiedzil mi ze na kuleczki chlebowe i zaklada je na haczyk. Jak takie kuleczki przygotowac ? orientuje sie ktos ? Czy to zwykly ugnieciony chleb ?

Napisano

jest to pewnie lekko namoczony, i uformowany w kuleczki chleb wg mnie. A jeszcze mysle ze mozna zrobic tak ze namoczyc lekko chleb, porobic kuleczki mocno zbite, i odstawic aby wyschly lub jeszcze namoczyc woda z maka

Napisano

Moze chodziło mu o skurke od chleba. Jej nie trzeba przygotowywac, poprostu zakłada sie na haczyk i dosc długo sie na nim utrzymuje. I w dodatku jest dobra przyneta na niektore ryby :)

Pozdrawiam

Napisano

Kuleczki chlebowe robi się najnormalniej z miąższu chleba, najlepiej bez żadnych dodatków smakowo - zapachowych. Wystarczy oderwać kawałek świeżego wnętrza kromki, lekko go zgnieść i założyć na haczyk. Na taką przynętę łowiono już dawno temu, i to z powodzeniem ładne karpie, leszcze, liny, nawet płocie płocie.

Moze chodziło mu o skurke od chleba

Skórkę od chleba również można stosować jako przynętę na wszelkie karpiowate. Ważne jednak aby czy to miąższ czy skórka nie pochodziły z różnego rodzaju bułek, bagietek czy też innych form pieczyw np. tostowych, które są zbyt delikatne i dość szybko dosłownie rozpuszczają się w kontakcie z wodą. Zwykły chleb powinien wytrzymać ok. 15-20 minut.

Napisano
A ile czasu taka kulka utrzymuje sie na haczyku ??
Zwykły chleb powinien wytrzymać ok. 15-20 minut.

kolego adi1122spid, czytaj ze zrozumieniem :roll:

Gość primo
Napisano

dzieki za pomoc, z tego co wiem dodawal zapach waniliowy, wyciagnal dwa karpiki i amurka 65 cm, natomiast u mnie na kukurydze zero bran , podobnie z kulkami proteinowymi , musze sprobowc z tymi kuleczkami chlebowymi

Napisano
Ważne jednak aby czy to miąższ czy skórka nie pochodziły z różnego rodzaju bułek, bagietek
Niestety karpiom to nie wytłumaczysz ,do bułki lgną jak miśki do miodu ,a jeszcze lepsze są bułki maślane ,wiem wiem nie ma jak założyć i zarzucić a jednak się udaje,podpowiem tylko że używałem lekko czerstwe,a strzępek bułki polany olejkiem waniliowym czynił cuda :cool:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.