Skocz do zawartości
Dragon

wiosenne nęcenie karpi i jaki nr haczykTB do kulek 16mm

radzia16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w tym roku chcę łowić karpie na kulki wczesniej w połowie maja . w wybrane i obsrewowane miejsce chce necic kulkami total scopex i koncentrat ryba 16 , oprucz tego do zestawów chce zaczepiać pva z pelletem ultrafish i total scopex 12mm , total scopex rozpuszcza się w około 1,5 godz. a pellet ultrafish około 6 godz. tak więc pellet scopex rozpuszcza się tworząc zapachową chmurę a pellet rybny zostaje.dipów oczywiście nie będę urzywał . co jeszcze do tego polecicie, może mniejsze kulki ? i czy zapachy scopex z rybą nie będą się gryzły odstraszając karpie. może jakieś źarna do tego ? jeszcze jedno pytanie, dotyczy ono haczyków tandembaits kture chcę kupić przez internet do kulek 16mm , nie miałem jeszcze haczyk€ow TB i nie wiem jaką mają wielkość . czy evolution nr 4 do kulek 16mm będą dobre? w lato z kulkami dosyć dobrze sobie radzę tylko wiosną nioe łapłem jeszce naz kulki dlatego proszę o pomoc .proszę o odpowiedź. z góry dziękuję!!!! wszystkich wędkarzy pozdrawiam !!!!

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
jedno pytanie, dotyczy ono haczyków tandembaits kture chcę kupić przez internet do kulek 16mm , nie miałem jeszcze haczyków TB i nie wiem jaką mają wielkość . czy evolution nr 4 do kulek 16mm będą dobre?

Haki TB nr 4 są porównywalne wielkością z nr 2 VMC

Oczywiście pisząc rozmiar mam na myśli nie długość trzonka itd.. lecz wielkość/szerokość

kolanka.

Używam czasami haków TB ale zwykle są to modele: Super Light oraz Demon Carp Hook.

Tak, Rozmiar 4 w przypadku TB dobrze komponuje się z kulkami 16 -18, natomiast do kulek 20-22 możesz stosować z powodzeniem hak nr 2.

w tym roku chcę łowić karpie na kulki wczesniej w połowie maja . w wybrane i obsrewowane miejsce chce necic kulkami total scopex i koncentrat ryba 16 , oprucz tego do zestawów chce zaczepiać pva z pelletem ultrafish i total scopex 12mm , total scopex rozpuszcza się w około 1,5 godz. a pellet ultrafish około 6 godz. tak więc pellet scopex rozpuszcza się tworząc zapachową chmurę a pellet rybny zostaje.dipów oczywiście nie będę urzywał . co jeszcze do tego polecicie, może mniejsze kulki ? i czy zapachy scopex z rybą nie będą się gryzły odstraszając karpie. może jakieś źarna do tego

Co do samej strategi nęcenia, można wróżyć i prorokować bo nie ma uniwersalnej procedury która choć trochę sprawdzi się na każdym łowisku.

Ja nie stosuje na swojej wodzie scopex bo u mnie jest mało skuteczny,

Natomiast z powodzeniem łowie na kulki i pelet czeskiej firmy Carp Devil Baits,

najczęściej jest to "słodka kukurydza" mają brudnożółty kolor i pachną miodem, lecz najważniejsze jest to że się sprawdzają.

Co do samego łączenia może lepiej scopex+ jakiś owoc np truskawka,

albo rybny połączyć z krabem?. Sam musisz to wywąchać. :smile:

Napisano
i czy zapachy scopex z rybą nie będą się gryzły odstraszając karpie
O to zapytaj karpie :wink::smile: ,nie znając wody [nie wspomniałeś ] trudno wyrokować ,u mnie scopex się sprawdza ale nie każdej firmy.
może jakieś źarna do tego
nie piszesz o rybach jakie występują ,jakie populacje np.leszczy a to taki sam żarłok jak karp i do tego szybszy ,jeśli nie dasz osłony z ziarnka to leszcz wszystko wyje i karp szybko zniknie z łowiska.

Co do numeracji haczyków to nie wiem jakie ryby najczęściej polawiasz ,jak do 5kg to nr4 ok jak większe to nr4 może być za mały.Oczywiście mówię tu o haczykach TB.

najczęściej jest to "słodka kukurydza"
Ooo to jestem na topię :lol:
Napisano
Tak, Rozmiar 4 w przypadku TB dobrze komponuje się z kulkami 16 -18, natomiast do kulek 20-22 możesz stosować z powodzeniem hak nr 2.

4 zdecydowanie za mała do 18 ! 2 jest ok

Napisano

w moim łowisku jest średnia populacja leszcza za to bardzo duża karasia srebrzystego , karasie około 5-10 cm w lato na przynety zwierzęce nie dają spokoju!! karpie łowię w granicach 5-6 kg amury 6-8 kgale trafiaja się większe . co do zbiornika to jest on miejscami mocno zamulony około 50-70 cm mułu, w niekturych miejscach jest twardo maxymalna glebokość łowiska to 4,50m ,1\3 stawu to głebokość od 70 cm do170cm gdzie występują pojędyńcze kepy zielska- tak zwany płyciak obrośniy do okoła trzcina,s taw ma powieszchnię około 4 hektarów , występuje w nim duża ilość ochotki i innych smakołyków które ryby uwielbiają. jakie kulki i pellet do siatki pva ktura będzie przywiązana do zestawu polecili byście na wiosnę zamierzam łapać za 2 tygodnie i przed łapaniem oczywiście przynęcić 1-2 dni chcę zmieniać miejsca co okolo tydzień jeżeli w jednym nie ma rezultatu .

Napisano

kiedyś jaik zaczynałem łapac na kulki mi tez tak się wydawalo że trzeba przynajmniej z tydzień ponecić . kolega łapał wczesniej od mnie na kulki na tym łowisku co ja i muwił że 2-3 dni wystarczy .ponęciłem 2 dni 3 usiadłem i złapałem 2 karpie jeden około 4 a drugi 4,5kg :o ale w tym miejscu potem już nic nie złapałem zmieniłem miejsce , to tez nic nie dało , zmieniłem miejsce i zapach kulek 2 dni necenia i i sa karpie 2-3 karpie i koniec znowau trzeba zmieniac miejsce i zapach kulek. :shock: tak jest co roku . po miesiącu znowu można łapać na te kulki co je zmoieniałem na inne ????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.