dudi Napisano 9 Maja 2008 Napisano 9 Maja 2008 jaki swinger wybrać ? Jakich używacie ? Mam problem z wyborem. Dobre na pewno sa swingery foxa ale ceny też... Byly w sklepie Anacondy po 25 zl i podobno nie najgorsze, ale juz sie skonczyły :/ A 100 to ja na pewno nie dam za swinger.
andi64 Napisano 10 Maja 2008 Napisano 10 Maja 2008 http://allegro.pl/item361305829_swingery_esox_2szt_zimowy_bonus_cenowy_.html http://allegro.pl/item360085870_illuminated_swinger_czerwony.html
Gość primo Napisano 13 Maja 2008 Napisano 13 Maja 2008 http://allegro.pl/item361268744_illuminated_swinger_niebieski.html Ojciec ma Foxy po 150 zl , ja kupilem na allegro takie same tylko bez nazwy Fox i placilem po 60 zl, nie widac zadnej roznicy wiec po co przeplacac
garowy Napisano 18 Maja 2008 Napisano 18 Maja 2008 Mam dwa foxy i odpowiedniki Esoxa. Różnica jest taka że w Foxach dociążenie przesuwa się nico ciężej, a rolka o którą opiera się żyłka czasami potrafi się odpiąć podczas energicznego brania...Tak więc bierz Esoxy bo różnica w cenie nie jest warta różnicy w jakości
mczetu Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 Witam zakupiłem swingery esoxa takie :http://allegro.pl/item361305829_swingery_esox_2szt_zimowy_bonus_cenowy_.html może mi ktoś wytłumaczyć po krótce działanie tego cieżarka np.kiedy nie ma wiatru fal to cieżarek ma być jak najbliżej podpórki czy dobrze rozumiem i czy jeżeli zablisko jest cieżarek swingera to czy to przeszkadza rybą w braniach daje duży opór
ds-fan Napisano 17 Czerwca 2008 Napisano 17 Czerwca 2008 Dokładnie jak napisałeś;jak nie ma wiatru to ciężarek ma być przesunięty do podpórki ,natomiast jak jest wiatr albo łowisz na dużych odległościach to ciężarek powinien być maxymlnie przesunięty do przodu.Niektóre swingery mają dodatkowo naciąg sprężynowy co stosuje sie przy silnym wietrze lub przy extremalnych odległościach(łowienie z wywózki ) czy to przeszkadza rybą w braniach daje duży opór małym rybom pewnie tak,swingery stosuje się przeważnie do łowienia na kulki proteinowe -karpia i amura
mczetu Napisano 17 Czerwca 2008 Napisano 17 Czerwca 2008 mam nadzieje ze na leszcze na żywieckim też sie sprawdzi ten swinger??
ds-fan Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 No ja mam taki na baterie,dość ciężkie i leszczyki normalnie na to łowie właśnie na Żywieckim.
maniek Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 Witam zakupiłem swingery esoxa takieTrochę badziewne i długo nie wytrzymają ,a swoją drogą strasznie drogo.swingery stosuje się przeważnie do łowienia na kulki proteinowe -karpia i amuraTak się tylko potocznie przyjęło,w zasadzie na każdą rybę większych rozmiarów można stosować ja np.stosuje na drapieżniki.
andi64 Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 Tak się tylko potocznie przyjęło,w zasadzie na każdą rybę większych rozmiarów można stosować ja np.stosuje na drapieżniki. ja ostatnio połowiłem kilka zgrabnych węgorzy, a sygnalizacją brań były swingery, i zapewniam że im to było obojętnie co wisiało na żyłach
dudi Napisano 21 Lipca 2008 Autor Napisano 21 Lipca 2008 Trochę badziewne i długo nie wytrzymają ,a swoją drogą strasznie drogo. A co Mańku możesz polecić ?
maniek Napisano 21 Lipca 2008 Napisano 21 Lipca 2008 A co Mańku możesz polecić ?Zależy co potrzebujesz ,czy tylko sfingery czy sfingery z podświetleniem . Zakup droszego sprzętu zwraca się nie stety po latach .
dudi Napisano 21 Lipca 2008 Autor Napisano 21 Lipca 2008 nie potrzebuje podswietlenia, dla mnie jest zbedne. Slyszalem ze na teczowej maja wzgledne Ancondy za ok 25 zl i ponoc sa w miare ok.
maniek Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 Slyszalem ze na teczowej maja wzgledne Ancondy za ok 25 zl i ponoc sa w miare ok.Dobrze słyszaleś są ok.
bogdanom Napisano 25 Listopada 2008 Napisano 25 Listopada 2008 Mam takie pytanie,czy swingery nadają sie do łowienia na rzece? Czy mozna nimi swobodnie zastąpic dzwonek?
maniek Napisano 26 Listopada 2008 Napisano 26 Listopada 2008 ,czy swingery nadają sie do łowienia na rzece?Oczywiście tak.
maxx78 Napisano 11 Lutego 2009 Napisano 11 Lutego 2009 Witam Zaczynam powoli rozczytywać na temat łowienia na włos itp . Kupiłem sobie elektroniczny sygnalizator brań i mam pytanie czy to urządzzenie jest do niego czy to coś zupełnie innego ? http://www.spinn.pl/akcesoria-sumowe/line-dancer-iii-czerwony
thugdogg Napisano 11 Lutego 2009 Napisano 11 Lutego 2009 sam nie lowie na wlosa ani nie posiadam elektroniczego sygnalizatora ale mojim zdniem jest potrzeben to urzadzenie a nazywa sie ono swinger.Moze na krotkie odleglosci nie jest tak potrzebny ale na dalsze jak najbardzie poniewaz reguluje to napiecie zylki co co jest bardzo wazne pamietaj ze montuje sie to za sygnalizatorem.Poczekaj niech sie wypowie moze ktos doswiadzczony. Jesli cos powiedzialem zle to prosze mnie poprawc a nie mowic cos glupiego hehe
ds-fan Napisano 12 Lutego 2009 Napisano 12 Lutego 2009 To jest swinger czyli taka bąbka na drucie/wskaźnik mechaniczny.montujesz go w miejscu połączenia podpórki z elektronicznym sygnalizatorem(wkładasz gwint sygnalizatora elektronicznego w dziurkę przy swingerze i nakręcasz podpórkę) po zażuceniu wędki kładziesz wędke na podpórkach ,podczepiasz swinger o żyłkę (ma być czerwonym do kołowrotka )napinasz zestaw,włączasz sygnalizator elektroniczny i czekasz na branie. Proste jak budowa cepa.
maxx78 Napisano 12 Lutego 2009 Napisano 12 Lutego 2009 w takim razie mam jeszcze pytania : czy jak zarzucam dosć blisko zestaw to też musze stosować swinger oraz jak on jest czuły tzn czy mogę go stosowac jako dodatkowy wskazni przy " mniej delikatnych " braniach . Chodzi mi czy np taki swinger nie będzie za duży jak bedzie brał mi linek tzn bede wtedy widział branie czy nie ?
ds-fan Napisano 12 Lutego 2009 Napisano 12 Lutego 2009 Ja linów przy użyciu swingera nie łowiłem to nie wiem.Najmniejszą rybą jaką tym sposobem złowiłem był leszcz ok 30cm,ale na pewno jak zdejmiesz całkowicie ciężarki przy swingerze to branie zobaczysz. ps do delikatnego łowienia z małych odległości lepsza jest bombka ,najlepiej samo wypinająca na sznureczku.
uve Napisano 30 Sierpnia 2009 Napisano 30 Sierpnia 2009 Witajcie A czy ktoś z was wiem, do czego służy pokrętło w swingerze firmy Jaxon (model z diodą) ? Pozdr.
maniek Napisano 30 Sierpnia 2009 Napisano 30 Sierpnia 2009 A czy ktoś z was wiem, do czego służy pokrętło w swingerze firmy Jaxon (model z diodą) ? To regulator naciągu sprężyny.
uve Napisano 30 Sierpnia 2009 Napisano 30 Sierpnia 2009 Hej Dziękuję za odpowiedź, ale chodziło mi o takie mini pokrętło znajdujące się pod diodą, czarny pręcik wystający na kilka mm Pozdr.
maniek Napisano 31 Sierpnia 2009 Napisano 31 Sierpnia 2009 ale chodziło mi o takie mini pokrętło znajdujące się pod diodą, czarny pręcik wystający na kilka mmTe mini pokręteł ko służy do regulacji ścisku tych dwóch metalowych drucików ,tam gdzie wkładasz żyłkę ,rada moja jest taka aby nie kręcić nim zbyt często.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.