kolat66 Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Ja ze swej strony moge polecic noz Opinel tanie dobre i ostre.Strczy poszukac na necie.Produkowane w kilku rozmiarach juz od ponad 100 lat.A do filetowania noz rapali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 No więc mogę polecic ten nóż, co go używam. Naprawdę majstersztyk, precyzyjne profesjonalne wykonanie. Świetnie leży w ręce. Nóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Naprawdę majstersztyk, precyzyjne profesjonalne wykonanie. Świetnie leży w ręce. To jeden z pierwszych Twoich noży terenowych jaki kupiłeś?Pisząc bardzo oględnie w świecie pasjonatów białej broni i noży Kopromed (w porównaniu z innymi) to badźiew Tutaj możesz poczytać opinie na temat tej firmy i jej wyrobów http://www.knives.pl/forum/index.php?action=tagged;id=15242;tag=kopromed Twój nożyk jest dużo lepszy niż chińska bazarówka, i na pewno długo Ci będzie służył do lekkich prac, ale "Kopromed" i "profesjonalne wykonanie" to raczej dwa przeciwstawne znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-PuS- Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Kolega Unises ma rację. Jak kogoś nie dziabniesz to długość nie ma znaczenia. A jak kogoś podziurawisz to też nie ma bo pójdziesz pierdzieć w pasiaki A teraz tak w temacie noży dla wędkarza oczywiście. Potrzebne są trzy. Najtańszy i uniwersalny do wycięcia gałęzi nad wodą, przecięcia plecionki lub żyłki i do prostych prac typu konserwa to - zwykły kupiony nożyk sprężynowy o długości ostrza około 15 cm i cenie 15 złotych razem z latarką. Są prawie na każdym bazarku. Dlaczego sprężynowy? Bo naciskasz przycisk upaprany w błocie lub śluzie ryby itd i też się otworzy. Drugi to nożyk do skrobania. Sam kupuję w IKEI 6 szt za 8 złotych. Dobra stal i bardzo ostre ząbki. Okonki skrobie się w minutę a i można lina oskrobać ale to bez sensu. Ostrze około 10 cm można ostrzyć na pilniku. Oczywiście nie można wymagać za dużo - komplet starcza na góra jeden sezon. I teraz uwaga najważniejszy. Nie trzeba go nosić z sobą. To jest nóż do filetowania. Najdroższy. Kosztuje nie mniej jak 50 zet za sztukę! Są różne rozmiary, ale ogólnie 3 I tutaj należy popytać się kucharzy. Oni doskonale wiedzą co jest dobre. Ja mam jeden mały drugi średni. Firmy nie znam ale świetne. Prześlę jeszcze linka - jak się filetuje No i jeszcze nie polecam uniwersalnych szwajcarów. No chyba, że ktoś chodzi na ryby okazyjnie. Okrob tym rybę. Da się. Ale po co się męczyć? Nie ma odpowiedniego ostrza. Wypatrosz:) He oczywiście ale... wyjmuj potem łuski flaki itd spod kilkunastu ostrzy. Bo zawsze coś wlezie. O filetowaniu, piachu, błocie i otwieraniu tego badziewia w nocy zmarźniętymi i mokrymi łapskami nie wspomnę. Dobre dla harcerzy. http://pychotka.pl/pychotka/content/view/957/55/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Właśnie dotarł do mnie nowy nóż - Benchmade Griptilian BM550HG. Dokładnie takiego potrzebowałem. Możliwie najbardziej uniwersalne narzędzie o bardzo dobrych parametrach użytkowych i jakościowych. Cena też akceptowalna. Podobno to bardzo popularny nóż. Tutaj jest opis i ocena noża - http://www.knives.pl/www/artykuly/testy/benchmade_550_griptilian.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 To jeden z pierwszych Twoich noży terenowych jaki kupiłeś? Wcześniej używałem takich szwedzkich z plastikową rączką bodajże LUNA. to badźiew Ale żeś mnie pojechał... Coprawda nie używam noża do ciosania drzew, kopania w ziemi, czy krzesania iskier na kamieniach itd.. raczej go szanuję więc jak na 2 letni nożyk trzyma się bardzo dobrze. I świetnie sprawuję się do celów wędkarskich. Drewniana rączka nie jest obruszona, drewno b. ładnie przylega do rękojeści nóż nie rdzewieje.. w świecie pasjonatów białej broni Nie jesem pasjonatem nozy.. i nie mam co do nich aż takich wymagań... lecz nie wchodżmy w paranoję, wędkarz nie potrzebuje noża bojowego... Ale dzieki za uwagę i wykazanie swojego poglądu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Ale żeś mnie pojechał... Niechcący...sorry Przytoczyłem tylko opinie znawców na temat wyrobów w/w firmy Jeśli czytałeś linka którego zamieściłem to już wiesz, że Kopromed, ma wiele "występków" na swoim koncie lecz największa "zbrodnią" była próba wciśnięcia kitu na temat zastosowanej stali na klingi (niby 440 C), która tak naprawdę nie miała nawet połowy tych parametrów jakich należało się spodziewać. nie wchodźmy w paranoję, wędkarz nie potrzebuje noża bojowego. Oczywiście, że nie, sam też odradzam "przebijaki". Pisałem tu wyłącznie o nożach EDC dla wędkarza/turysty by zwrócić uwagę, że za te pieniądze można kupić dużo lepszy kawałek stali wystarczy poświecić tylko odrobinę czasu i pogooglować. Pomijając jednak wszystkie "mierzalne" parametry ,najważniejszą sprawą jest by nóż dobrze Ci leżał w łapie i dawał sobie rade w najczęściej wykonywanych przez Ciebie zadaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Christo Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Witam, Szukam małego, poręcznego noża i trafiłem na coś takiego… WALTHER Black Multi Tac Ciekawy jestem Waszych opinii, nadaje się do czegoś czy tylko „naładowany” bajerami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Szukam małego, poręcznego noża i trafiłem na coś takiego… prawie ćwierć kilogramowa cegła raczej nie będzie zbyt poręczna, nie da o sobie zapomnieć a zwłaszcza jak włożysz do kieszeni Nie wiem do czego zamierzasz go używać, ale wg. mnie by otworzyć puszkę , butelkę, nie potrzebujesz nic poza jednym ostrzem.. Kolejna sprawa powłoka anty refleksyjna, w nożu tej klasy bardzo szybko się zdziera.. Ostrze i kształt..nie wiem czy zauważyłeś ale ostrze jest typu combo normalna krawędź tnąca przechodzi w ząbkowaną (potrafisz to ostrzyć?) jeśli potrzebujesz kroić, obierać itd.. to będzie Ci trochę brakować tej części którą pokryto ząbkami ...no chyba że musisz mieć combo..bo zamierzasz na co dzień ciąć pasy w samochodzie , uprząż od spadochronu itd.. Jeśli potrzebujesz składany poręczny lekki nóż z blokadą do częstego noszenia..{z podobnej półki cenowej} spójrz np. na ofertę Benchmade modele Monochrome, Pika , Vex itd... recenzje znajdziesz w internecie..a może coś z tanich modeli Spyderco?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Christo Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Dzięki @Unises Tak jak napisałeś nóż jest mi potrzebny do otwarcia puszki czy ukrojenia "kiełbasy" na rybach i nie przewiduję cięcia pasów lub lin holowniczych. Poszperałem troszkę w necie i taka „zabaweczka” bardzo mi się spodobała... Spyderco/Byrd Cara Cara Black Muszę podjechać do sklepu i organoleptycznie dobrać coś do ręki, bo wybór jest duży (aż za duży) i teraz mam dopiero problem. Jeszcze raz bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErJot Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Szkoda tego Spyderco do otwierania puszek,na metalu wyciera się to czarne wykończenie ostrza,sam tak zepsułem fajny nóż firmy Kershaw.Pomyśl raczej o nożu z ostrzem w naturalnym kolorze stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Christo Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Tak, biorę to pod uwagę, ale co zrobię jak czarne noże mi się podobają? Jak się troszkę wytrze to się świat nie zawali a może nawet doda troszkę uroku. Trzeba się jakoś pocieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErJot Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Tak, biorę to pod uwagę, ale co zrobię jak czarne noże mi się podobają? Jak się troszkę wytrze to się świat nie zawali a może nawet doda troszkę uroku. Trzeba się jakoś pocieszyć. Mnie się również takie podobają ale porysowane już mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Ja wczoraj zamówiłem nożyk Mora 2000. Szukałem mocno budżetowego noża który byłby nierdzewny i łatwy do utrzymania w czystości, a jednocześnie nie wyglądał jak zabawka Rambo. Dla maniaków stali to pewnie badziew, ale mi to lotto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Poszperałem troszkę w necie i taka „zabaweczka” bardzo mi się spodobała... Poczytałem sobie opis i...zwróciłem uwagę na...Ostrze wyprowadzono szlifem wklęsłym. poczytaj sobie trochę na ten temat.Kolejna sprawa rozumiem że czarna powłoka Ci się podoba a porysowana nada ostrzu taktycznosci Z reguły powłoki na ostrza nakłada się z dwóch powodów - jako powłoka ochronna na głownie wykonane ze stali o dobrych właściwościach tnących ale podatnych na rdze - lub tylko jako anty refleksyjna, by osoba operująca takim nożem nie ściągała na siebie uwagi odbitymi promieniami światła od ostrza. Po co pisze te bzdety...chce byś jeszcze raz przemyślał czy musisz mieć nóż z powłoką Powłoka ma jeszcze inne minusy poza trwałością; - nóż taki jest mało utylitarny, nie którzy ludzie mogą mieć początkowo bardzo mieszane uczucia, wręcz obawy gdy wyciągniesz coś takiego by zaostrzyć kijek na kiełbaskę. - kolejna sprawa; by taka powłoka w miarę mocno trzymała się stali i miała zadowalającą trwałość to musi to być całkiem niezły "chemiczny syf" pamiętaj o tym gdy będziesz sobie smarował bułkę tuszonką ostrzem z porysowaną powłoką. Zauważ, że model który sobie wybrałeś i tak jest nierdzewny bez wnikania w szczegóły w symbolu stali pojawia się oznaczenie min.chromu, a wiec powłoka ma raczej charakter marketingowy, ten sam model bez powłoki jest tańszy.. M_Christo nie chce Ci mieszać w głowie, ale zastanów sie jeszcze na spokojnie.. Ja wczoraj zamówiłem nożyk Mora 2000 Świetny wybór, Jestem przekonany ,że w zastosowaniach turystyczno-wędkarskich nie będziesz żałował ani jednej wydanej na niego złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Christo Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Witam, O ile rysy nie są dla mnie problemem to już chemiczny syf przemawia do mnie bardzo. Sklep jest na Tamce wiec podjadę w weekend i pomacam troszkę. Dzięki za rady i pozytywne mieszanie, które mam nadzieje zaowocuje dobrym zakupem a nożyk będzie mi służył przez lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Dzięki Unises, mam nadzieje że bedzie się dobrze sprawował. Troche poczytałem i jest to chyba dość popularny model. Znalazłem w necie test 'zniszczeniowy' tanich noży skandynawskich: http://www.knifelife.ru/articles_test_lowprice_1.html http://www.knifelife.ru/articles_test_lowprice_2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Christo Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Witam, Pojechałem do sklepu wziąłem w łapki i już wiedziałem, że bez niego nie wyjdę. Spyderco/Byrd Cara Cara G10 bo o nim mowa super dobrze leży w dłoni i sprawia wrażenia bardzo solidnej konstrukcji. No to pozostaje mi tylko poczekać na chrzest bojowy. Wielkie dzięki za rady, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hols75 Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Według mnie najlepszymi nożami na Świecie są noże typu skandynawskiego. Mam kilka i nigdy mnie żaden nie zawiódł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Kupiłem ostatnio dwa noże Mora. Jestem wprawdzie gadżeciarzem, kupujacym czasem noże, latarki i inne przedmioty dla samej przyjemnosci korzystania z nich, ale w tym przypadku skusiły mnie dobre opinie o tych nożach. Mora wykonana jest tanio i oszczędnie, widac to na pierwszy rzut oka. Prymitywna plastikowa rekojeść, jeszcze prymitywniejsza pochwa, a grzbiet klingi ze śladami wykrojnika. Z drugiej strony jest wszytsko co potrzeba - polerowana klinga z dobrej stali, wygodna rękojeść i skuteczna pochwa. Cena jest niska bo po prostu nie ma tu "bajerów". Nóż jest ostry i wygodny. Łatwo zadbać o krawędź tnącą na zwykłej taniej ostrzałce Fiskarsa i nóż dobrze trzyma ostrość. Jeden z moich nozy ma nawet drewnianą rekojeść i pływa po wpadnięciu do wody. Przechwyciła go moja żona, bo też łowi, a na biwakach i grzybobraniach przyrządza rozmaite przysmaki, więc będzie go uzywać. Nóż się jej po prostu spodobał. Cena - ok 25zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annka Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Dzień dobry. Przeczytałam wszystko co napisaliście o nożach. Gratuluję wiedzy. Jeśli można, chciałabym spytać was o nóż do filetowania ryb. Najważniejsza jest dla mnie jakość. Najlepiej żeby był niezawodny i "nie do zdarcia" . W necie znalazłam bardzo dużą gamę takich noży ale nie wiem niestety, które z nich są faktycznie dobre a reklamom nie wierzę. Jestem bardzo ciekawa waszych opinii. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Mam kuty nóż z Ikei, bardzo dobry, świetnie trzyma ostrość. Zawsze mozna polecić noże Fiskarsa, ale seria cuisine nie zawiera noża do filetowania, pozostaje droga seria chef de luxe, albo zwykły nóż tej firmy - nie kuty. Mam noże cuisine i sprawują sie doskonale. Łatwo samodzielnie je ostrzyć, nawet nie mając odpowiednich umiejętnosci Spokojnie można też polecić noże Victorinoxa. Mnóstwo wiedzy jest tutaj, ale to trochę zakręcona wiedza http://www.knives.pl/forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Annka Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Bardzo dziękuję Maciej. Miłego dnia. Ania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Jestem zainteresowny tym nożem: Bagnet AK 47 CCCP http://allegro.pl/item601233447_ak_47_ak_47_ak47_cccp_bagnet_noz_noze_wojskowy.html Byłby dobry do nieprzyjemnej części wędkowania jaką jest zabranie jakiejś rybki do domu? PS. Nie jestem mięsiarzem, przestrzegam wymiarów i okresów i uczę nich towarzysza moich wypraw - kuzyna. W swoim życiu zabrałem 5 ryb (klenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Byłby dobry do nieprzyjemnej części wędkowania jaką jest zabranie jakiejś rybki do domu? Jak potrafisz go bardzo dobrze naostrzyć i dbać później o jego stan plus odrobina wprawy to możesz wszystko Ale ten sprzęt to zabawka kolekcjonerska i raczej nie polecam go na rybska w taki celu jak planujesz go wykorzystać. Nie jestem mięsiarzem, przestrzegam wymiarów i okresów Nie tłumacz się bo RAPR nie zabrania tego co robisz uczę nich towarzysza moich wypraw - kuzyna Eleganto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.