Unises Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 damianeq94, nóż do filetowania, jak sama nazwa wskazuje to narzędzie wyspecjalizowane, do konkretnego celu w którym sprawdzi się świetnie ale zwykle też w połączeniu z jakąś płaszczyzną; blatem, deską na której położymy rybę. Natomiast z tego co zrozumiałem Ty chcesz używać go do wszystkiego innego poza filetowaniem,...cóż można - da się tak jak bolonką z woblerem, można pospiningować ale czy jest to przyjemne?, a niech się jeszcze coś średniego uwiesi Osobiscie nie widzę sensu zabierania fileciaka z sobą w teren za wyjątkiem kutra itp, gdzie gotowy filet można wrzucić do chłodni / kontenera z lodem, no i może jeszcze przy połowach z lodu zimą. W każdych innych warunkach temperaturowych (wyjątek to solenie i suszenie na mocnym słońcu) filetowanie ryby by za godzinę lub kilka godzin dotrzeć z mięsem do domu , to zaproszenie dla współbiesiadników do uczty, mam na myśli kilkukrotnie szybsze powstawanie koloni bakterii. Jak wygląda każda inna praca przy rybie fileciakiem poza filtetowaniem? , wypatroszyć da się , choć przy takiej długości klingi 15,17,19 cm precyzja jest raczej średnia, wyobraź sobie teraz 1-2kg wymiarowych płoci. Dlatego też noże do patroszenia, skórowania zwierząt (też specjalistyczne tzw. skinnery) mają ostrze krótkie około 6,7,8 cm rzadko więcej, wspomnę tylko dla przykładu, że tam gdzie jest wymagana maksymalna kontrola ostrza np. skalpel chirurgiczny zwykle jest to 2-4 cm. Kolejna sprawa odzielenie głowy i ogona, w przypadku większej ryby, grubszego kręgosłupa dla długiego i wąskiego fileciaka może być to wyzwanie. Skrobanie ryby z łusek fileciakiem zwłaszcza w wersji flex,...hmmm..elastyczne ostrze wcale tu nie pomaga raczej wręcz przeciwnie. Moim zdaniem fileciak owszem, niech czeka w domu na swoją kolej, ale jako nóż uniwersalny i wszędobylski czyli typowy EDC nadaje się raczej średnio, przerost tresci nad formą co uwidacznia się już podczas tak błachego zadania jak smarowanie bułki. W teren kup sobie cokolwiek uniwersalnego, nie specjalistycznego ostrze 9-10 cm w ostatecznym rozrachunku lepiej na tym wyjdziesz. Jak pisze artech kup od firmy która robi noże a nie tylko je sygnuje. Jak ma być tanio i dobrze w teren weż wybierz jakąś More choćby 860MG ,chcesz nierdzewną to zwróć uwagę by pisało stainless, ważne by była to już Morakniv a nie Mora te nowe wersje mają lepsze pochwy nóż mniej klekocze lepiej się trzyma. Fileciak wart każdej wydanej złotówki to Victorinox, zastanów się jeszcze czy chcesz ostrze "normalne" czy też flex, elastyczne ostrze trochę lepiej się sprawdza przy filetowniu małych i średnich ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Nic dodać nic ująć . Ze swojej strony mogę polecić nożyk Mora Companion MG. Są w dwóch wersjach nierdzewka i węglówka. Sam zakupiłem nierdzewkę i mogę powiedzieć ,że ciężko znaleć lepszy nóż (w tym stosunku jakości do ceny). Nóż bardzo ostry (goli włosy na ręce , tnie kartkę papieru bez problemu) stal sandvik ,szlif skandynawski. Koszt 40-50zł polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 A jak ktoś chce fajny, dobrze wykonany, z nie najgorszych materiałów i dodatkowo tani nożyk składany to z całą odpowiedzialnością polecam Sanrenmu 710 http://kolba.pl/noz-sanrenmu-skladany-f3-710-p5717.html http://allegro.pl/noz-sanrenmu-b4-710-folder-scyzoryk-srm-nowy-i2051649518.html Niestety nie dostępna jest już wersja srebrna bez żadnych malowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarthSuoniu Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Potwierdzam zdanie nalewatora i innych: Mora. Mam też od roku Companiona (zawsze przypięty do paska woderów) z nierdzewki i robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasson55 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 u mnie w mieście stoja ruscy na targu z nozami , dałem 35 zl za noz z ostrzem 23cm , rabałem nim drzewa o grubosci 20cm , ucianlem stalki jak bylo trzeba i jestem bardzo zadowolony chociaz to nie noz "firmowy" jesli ktos chcialby zobaczyc to cudo ruskiej techniki pisac podesle zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FantasySpirit Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Miał ktoś kiedyś doczynienia z nożami firmy Stainless? Bo dostałem kiedys 2 noże w/w firmy , z ciekawym motywem Indianskim i gdy zauważylem ten temat to postanowiłem sprawdzić waszą opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 nożyk składany to z całą odpowiedzialnością polecam Sanrenmu 710 [.....] Niestety nie dostępna jest już wersja srebrna bez żadnych malowań Spokojnie bez paniki, po chwilowym braku , już są dostępne srebrne Sanrenmu 710 http://allegro.pl/listing.php/search?string=Sanrenmu+710+&category=0&sg=0 z nożami firmy Stainless To nie firma tylko info, że nierdzewne, większość badziewia/chińszczyzny ma taki właśnie napis na klindze i nic poza tym - żadnej nazwy - firmy. Zwykły kawałek blachy prosto z wykrojnika, ogólnie dostępny za paręnaście złotych. Większość z nich ciężko nawet dobrze naostrzyć, a gdy już się uda bardzo szybko się tępi, stal miękka jak plastelina (redukcja kosztów = brak obróbki cieplnej) Choć nie przeczę , do incydentalnych zastosowań taki nóż wystarcza, lepsze to niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hols75 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Miał ktoś kiedyś doczynienia z nożami firmy Stainless? Bo dostałem kiedys 2 noże w/w firmy , z ciekawym motywem Indianskim i gdy zauważylem ten temat to postanowiłem sprawdzić waszą opinie. Stainless to nie firma tylko oznaczenie, że to stal nierdzewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.