warszawa_24 Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Wg mnie dobry, ponieważ nie chodzi mi o sam pellet tylko o budowę zestawu z jakimś magazynkiem na niego. Ale jak nie to proszę o wskazanie odpowiedniego tematu. Więc uważasz, że taki pellet odstrasza węgorze. Na przynętę miałem dać rosówkę, z bata zrezygnowałem bo mnie denerwuje. Więc myślałem, że potrzebuję czegoś do nęcenia. PVA nie pasuje, bo się rozpuszcza a ja ściągam zestaw co jakiś czas i w nocy nie mam szans trafić w to samo miejsce. Myślałem, żeby go zrobić z worka po owocach, jednak się rozerwie raczej.
Lesio Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Ten zestaw z siatką na węgorza to tani chwyt reklamowy. Jeżeli nastawiasz się na formy wąskogłowe, to szukaj miejsc bentosowych na głębokim przybrzeżnym spadzie, a nie będzie większego problemu z ich złowieniem.
warszawa_24 Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Ok dzięki. Przeważnie na węgorza bd się nad Odrą nastawiał. Hak rosówkowy 1 + pęczek rosówek to dobre rozwiązanie? Przyłów suma byłby wskazany . Odjad i odrazu zacinam jako, że przynęta mała. Czyli rozumiem, że zwykły prosty zestaw jest najlepszy, to wymyśliłem coś takiego: Rurka-ciężarek-stoper-krętlik-przypon-hak 1. Jak długi ma być przypon? Ja mam wolframowy dragona ten self made, jako, że myślałem, że bd łowil na trupka i chyba do tego wrócę. To w tym wypadku dalej lepiej mieć hak a nie kotwiczkę?
hubal Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Nie mówie, że pelet odstrasza, ale na węgorzowa przynęte średnio się nadaje... zwyczajnie coś łyknie go prędzej. Ja sypie po 4 kilo na zestaw podczas łowienia i i tak myśle, że pase leszcze. Biora jak głupie --> więc im smakuje--> wiec zjedza wszystko przed karpikiem. Ale przynajmniej są brania, a to mi wystarczy Co do zestawu węgorzowego, myslę, żeLesio, wyrobił sobie wystarczający autorytet, a jego zestaw jest dokąłdnie opisany w tym temacie. Czytanie nie boli.
warszawa_24 Napisano 14 Sierpnia 2009 Napisano 14 Sierpnia 2009 Dzięki za pomoc. myslę, żeLesio, wyrobił sobie wystarczający autorytet Bezdyskusyjnie Czytanie nie boli. Zdziwisz się, boli i to bardzo przy internecie z iplusa 3kb/s ale postaram się tu przejżeć temat, jak sie nie uda to najwyżej w domu jak wrócę.
baloonstyle Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam wszystkich. widzę że temat lekko przygasł. Mam pytanie łowię węgorze na wisle gdzie jest strasznie duzy uciąg wody.Ołów 120g często to mało w jaki sposób mam ustawić wędkę żeby wszytko było stabilne. Jadę w piatek na noc własnie na wisłe i mam zamiar jedna wedke na martwa rybkę spróbować a gdruga na flaki bądź wątrubkę. wydaje mi się że otwarty kręciołek odpada. Ktos ma jakies pomysły jak łapac skutecznie węgorze w tak silnym nurcie? Za każda pomoc z góry dziękuję.
mczetu Napisano 25 Lipca 2010 Napisano 25 Lipca 2010 witam mam pytanie czy łowicie węgorze z włączonym wolnym biegiem dzisiaj w nocy własnie tak łowiłem ponieważ był duży wiatr i cały czas podnosił mi bombkę i złowiłem węgorza 63 cm tym sposobem tylko nie wiem czy to przypadek czy ... ??troche mi się wydaje że normalnie przeszkadza to(kołowrotek to york carp BX4004,przynęta 5 rosówek na haku )
anonim1133 Napisano 25 Lipca 2010 Napisano 25 Lipca 2010 Może to nie do końca w temacie, ale jakie wy macie haki na te węgorze, albo jak wy zakładacie 5 rosówek? ja jak 2 upcham to jest dobrze !
pet87 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Witam ,temat jest stary ale mam kilka pytan i mam nadzieje ze ktos mi pomoze Wiec po pierwsze kiedy jest najlepszy okres na węgorza? gdzie go szukac,czy zmienia swoje miejscówki zaleznie od pory roku,tzn czy wystepuje na plyciznach czy na głebszej wodzie a moze blizej trzcin lub innej roślinnosci?chodzi mi tutaj o wode stojąca A oto druga sprawa:mieszkam w okolicach oświęcimia gdzie wisła ma dosc spory uciag jak w tych warunkach przygotowac zestaw zeby brania byly widocznie i za razem nie zostawil węgorek przynety gdy poczuje opór? Z gory dziekuje i mam nadzieje ze w koncu złapie sznurówke
pet87 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Witam ,temat jest stary ale mam kilka pytan i mam nadzieje ze ktos mi pomoze Wiec po pierwsze kiedy jest najlepszy okres na węgorza? gdzie go szukac,czy zmienia swoje miejscówki zaleznie od pory roku,tzn czy wystepuje na plyciznach czy na głebszej wodzie a moze blizej trzcin lub innej roślinnosci?chodzi mi tutaj o wode stojąca A oto druga sprawa:mieszkam w okolicach oświęcimia gdzie wisła ma dosc spory uciag jak w tych warunkach przygotowac zestaw zeby brania byly widocznie i za razem nie zostawil węgorek przynety gdy poczuje opór? Z gory dziekuje i mam nadzieje ze w koncu złapie sznurówke
diego87 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 węgorz pobier od końca kwietnia i bierze do końca pażdziernika.wiosna łowisz przy trzcinach tam gdzie tra sie ryby;)uniwersalna przyneta sa rasówki choć lubią je sznurowadła dlatego rybka będzie adekwatna do większej sztuki;)zmontuj zestaw z dość ciężkim spławikiem;)przepon około 50cm z żyłki 0,25 i haczyk węgorzowy 2! wiadomo jednak ,ze węgorz to ryba ciepłych dni,szczytowe brania nastepują na przełomie lipca i sierpnia,wtedy polecam zestaw z około 30gr ciężarkiem solidną żyłką 0,30 i hakiem 2;)na wypad polecam jedną wędkę rzucić na rybkę drugą na rasówkę,choć w tamtym roku dendrobeny sie nieżle sprawowały;)dużo zależy od ciśnienia i faz księżyca!węgorz jeżeli chodzi oto jest mega himeryczny!z mohego doświadczenia wiem,że najlepsze efekty sa od 19-23 i od 2-5;)połamania
zajac222 Napisano 17 Lutego 2011 Napisano 17 Lutego 2011 .diego87 wszystko sie zgadza ale przedstawie ci pewną sytuacje...mam jezioro gdzie mam piekne wegorze i teraz tak ,jednego roku złowiłem kilka wegorzy powyżej 1,5kg jeden 3,15 i wszystkie na fileta,,,,2lub 3 wzieły na rosówki to sznurówki.Nastepny sezon ustawiam sie na wegorze i niespodzianka na fileta jedno branie i zostawił fileta,za chwile branie na drugiej wedce gdzie były rosóki.Tej nocy złowiłem2 piekne wegorze ito na robale,następne wyjazdy były z efektami ale na fileta niemiałem brań.żucałem zestawy okolo 50m od brzegu.Jednym slowem chce powiedziec że nad woda trzeba kombinowac jak sie niema bra n..połamania
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.