Skocz do zawartości
Dragon

Filet na sandala

piffko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc.Mam mala zagwozdke.Na ciezko nigdy nie probowalem lowic sandacza, a zwlaszcza na filet, tak wiec tutaj nasuwa sie moje pytanie:

jak dobrac haczyk, jaki zalozyc przyponi wreszcie jaka zylke dobrac do tego wszystkiego?

Dodam, ze nie lowie na DS, bo jakos mnie ta metoda nie kreci...;/

Tam gdzie lowie sandacze raczej nie przekrocza 60 cm...dodam ze jest to zbiornik zaporowy.Filet mam zamiar zrobic z leszcza, bo jest to chyba najbardziej popularna tam ryba, poza tym nie osiaga jakichs zawrotnych rozmiarow, ciezko wyciagnac cos powyzej 40cm i cos mi sie wydaje, ze skarlowacial... chyba ze leszek nie nadaje sie na filet, wiec moze ploc, albo okon?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Leszcza sobie odpuść zrób filecik z płotki. Jeżeli chodzi o haczyk polecam ci haczyki mustad wielkosć dobierz do rozmiaru filecika, ale większe bierz ( nie używaj kotwiczek, żeby ryba nie wyczuła ) co do żyłki to kup sobie 0,25.

• 3 months later...
Napisano

MAm zamiar łowić sandacze na Warcie na trupki.

Niestety nie mam uklejek na tą okoliczność, ale mam za to karaski (takie ok 5cm).

Z racji, że karasie sa bardziej szczupakowe niż sandaczowe - zaplanowąłem, ze zrobie z nich filety.

Pytanie tylko jak to zrobic? Czy przeciąc w pol? Ale ktora częśc zachaczyc - tą z głową czy tą z ogonem? Jak sadzicie?

Z gory dzieki za pomoc!

Napisano

Z 5cm karaskiem byle pętak(nawet niemiarowy) sobie poradzi.

filety raczej robi się z większych ryb .no i takie wygrzbiecone rybki jak karaś lub krąp to raczej wzdłuż się tnie i łowi albo na "boczki"lub na "grzbieciki".Natomiast "ogonki"lub"łebki"to raczej z wąskich rybek jak uklejka ,płoteczka lub "coś morskiego".

Napisano

U mnie łowi się sandacze na łby od krąpi i leszczy

Napisano

Dlatego dobrym rozwiązaniem będą łebki :wink: Nawet 30cm sandałki to łykają :lol:

Napisano

u mnie na odrze najczęściej stosuje sie ogony uklei ,płotki bądz leszczyka z ok 5 cm "mięska" podobno efekty o wiele lepsze niż na typowy filecik z samego mięska....

Napisano

U mnie sie łowi tak że jak ryba leży na jednym boku to przecinasz ją do połowy zaraz za głową i ciągniesz ostrzem do ogona i taki filecik zakładasz na haczyk nr 1 lub 1/0 który jest na 60-80 cm przyponie z cienkiej plecionki . Żyłka główna raczej nie gra roli. Pamiętaj że sandacz odpuści jak poczuje opór .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.