Gość lin Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Na czym polegają fazy księżyca i jak to się ma do żerowania ryb?? zapewne jak już maniek wspomniał ma to wiele zwolenników jak i przeciwników.Czekam na dobry wykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rado90 Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Może to nie bedzie wykład, ale: faza ksiezyca polega na roznym oswietleniu ksiezyca przez słońce w zaleznosci od wzajemnego polozenia (JEŚLI COŚ POKRĘCIŁEM TO PROSZĘ O POPRAWIENIE MNIE). Wiem również, że wpływa to jakos na pływy wodne a zatem tez i na rybki ale nie rozwijam tego dalej bo nie che sie wygłupić Osobiście mam przekonanie do pełni(wtedy to złapałem mój rekord karasia - ok 45cm). Jednak jak sie wybierze dobre miejsce, dobrze sie zaneci, poczeka cierpliwie... to efekty moga byc zaskakujace przy kazdej mozliwej fazie ksiezyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PcMichu Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Witaj lin, ty to powinieneś chyba najlepiej wiedzieć jak księżyc na ciebie działa :] dobra a teraz na na serio... Troche dokładniej o Fazach Księżyca : http://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_Ksi%C4%99%C5%BCyca A jak to się ma do brań? Myślę,że jest to temat rzeka i tak jak cztery litery z tyłu(myślę,że wiadomo o co chodzi), zdanie na ten temat każdy ma swoje. :] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 ja zabardzo się na tym nie znam moge powiedzieć z własnego doświadczenia że jak na spinn jechałem ze 2 dni po kolei w pełni to wracałem o kiju..... nie wiem czy to była przyczyna ale możliwe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Fragment zaczerpnięty z http://www.kluczynski-sails.com.pl/?plywy=1: "Czynnikami powodującymi zjawisko pływów są siły przyciągania Ziemi i Księżyca. Według okresu występowania pływy dzielą się na: * Pływy półdobowe charakteryzujące się dwukrotną wysoką i niską wodą w ciągu doby (dwie wysokie i dwie niskie wody w ciągu doby). Występują na Morzu Północnym, wybrzeżach Atlantyku, Morzu Norweskim, Grenlandzkim, Barentsa; * Pływy dobowe (jedna wysoka woda i jedna niska w ciągu doby). Występują w Zatoce Meksykańskiej i na wybrzeżach południowo-wschodniej Azji; * Pływy mieszane (odstęp między wysoką i niską wodą jest inny niż w pływach dobowych lub półdobowych. Występują na wybrzeżach Pacyfiku i na wybrzeżach Australii. Księżyc w swoim ruchu dookoła Ziemi wyprzedza Słońce o 12º na dobę, powoduje to dwukrotne w ciągu miesiąca ustawienie Księżyca w jednej linii ze Słońcem. Raz w układzie Słońce – Ziemia – Księżyc (Księżyc w pełni) i raz w układzie Ziemia – Księżyc – Słońce (Księżyc w nowiu). Układ ten powoduje że skok pływu ma największą wartość (najwyższa woda wysoka). Pływy te nazywane są pływami syzygijnymi (Springs) (od greckiego słowa sydzygia – połączenie). W ciągu miesiąca Księżyc znajdzie się także dwukrotnie w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny Słońca po jednej lub drugiej stronie Ziemi (Księżyc w I lub III kwadrze). Występujący wtedy pływ nosi nazwę pływu kwadraturowego (Neaps). " Opisane sa tu pływy wodne. W rzeczywistości nie pojawiają się nawet na Bałtyku, ale wiąże się to tylko z małą ilością wody w nim występującej. Wydaje mi sie, że wpływ przyciągania wód powierzchniowych przez słońce i księżyc może mieć bardzo duży wpływ na zachowanie ryb - jakże bardzo wrażliwych na skrajne wartości ciśnienia. Jak to sie przekłada na żerowanie? Trudno mi mowic o pewnikach, ale byłem kiedyś na wakacjach... Byłem na wakacjach z wędką i jako bardzo młody stażem poławiałem ryby w postaci płotek, których w zasadzie nie trzeba było nęcić, bo tak dobrze brały. Na wakacjach tych byłem równe dwa tygodnie i jedyne co z tamtego wyjazdu pamiętam to jednostajny, niemalże liniowy spadek intensywności brań. Na początku ryby brały jak najęte, potem jakby było ich coraz mniej. Jak wyjeżdżałem do domu był środek pełni - co za tym idzie, jak przyjeżdżałem nad wode był środek nowiu. Być może przypadek, zupełnie z czymś innym związany, ale nic nie dzieje się bez przyczyny dlatego nie można w tym miejscu wykluczyć działania księżyca. Spotkałem się jednak dość niedawno z opinią że to właśnie podczas pełni są najlepsze brania. Mowily mi to dwie osoby i az sam zgłupiałem w tej sytuacji Z kolei wujek, ze stażem wędkarskim około 50-letnim powiedział mi kiedyś: "Jak ryba będzie chciała weźmie, a jak nie będzie miała humoru to niezależnie od tego co będziesz robił to i tak i tak nie skusisz jej na połknięcie haczyka". Nie powinno się więc patrzeć na żaden księżyc tylko jechać jak czas i chęci pozwalają pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 może i to ma jakiś tam wpływ, ale nie będę takim szczegółowcem żeby na to zwracać uwagę, jednak mam chęć wg. kalendarza brań sprawdzić parę dni czy rzeczywiście ryby biorą tak a nie inaczej wg. faz księżyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rado90 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 mam chęć wg. kalendarza brań sprawdzić parę dni czy rzeczywiście ryby biorą tak a nie inaczej wg. faz księżyca Sprawdź sobie coś takiego w dwóch różnych gazetach wędkarskich. Różnice są ogromne, zbyt ogromne żeby w coś takiego wierzyć... A na jakiej podstawie jest to ustalane to nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pater Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 dokładnie w każdej gazecie jest co innego,piszą że brania bardzo słabe a ja mam branie za braniem,lub odwrotnie,wydaje mi się że to bardziej od ciśnienia zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 niech się maniek wypowie, powinno być wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 wydaje mi się że to bardziej od ciśnienia zależy Zależy to bardziej od humoru redaktora gazety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pater Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że w czasie pełni jak jeszcze jest wschodni wiatr o wiele lepiej niż przecietnie bierze drapieżnik a szczególnie węgorz (jest to ryba którą spycha wiatr) natomiast białoryb wtedy to klęska. Dlatego jeśli mam wtedy czas i ochotę wybrać się na ryby to w ten sposób to ukierokowuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Temat jest bardzo złożony i wymaga wieloletnich obserwacji a nie wróżenia z fusów typu "kalendarz brań" To jest to ci napisał Jarosław- jakich brań? Białej ryby czy drapieżnika? Bo jeżeli ktoś powie, że każdej to już wszystko o nim wiem. Z moich obserwacji wynika, że np. sandacz dobrze bierze w pełni, ale najczęściej są to dwa trzy dni w okolicy kulminacji pełni. Nic więcej nie napiszę (choć gdzieś już na forum snułem hipotezy ), bo temat wymaga lat obserwacji i tysięcy godzin nad wodą. Może na emeryturze pokuszę się o podsumowanie obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 a jak to jest z bialorybem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 2-0 poki co dla teorii ze bialoryb w pelni zeruje gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 hmm tylko jak poznać, że jest pełnia, czy jakaś tam kwadra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 hmm tylko jak poznać, że jest pełnia, czy jakaś tam kwadra... Tego uczą na geografi jak posługiwać się kalendarzem a tam zawsze w rogu są rysuneczki w jakiej fazie jest księżyc i kiedy wschodzi i zachodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 aaa powiem szczerze, że nie pamiętam czegoś takiego na gerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Ten cały kalendarz brań to lipa. We wtorek miały być brania dobre, a tu zero, rok temu miałem tak samo. Na następny tydzień: poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek-średnie; Środa, sobota-dobre; niedziela-b.dobre. I tak się wybierałem, to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes D. Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 wierzyc nie musisz. Sam ksiezyc ryby nie zlowi potrzebne sa jeszcze umiejetnosci. Na sukces skladaja sie faza ksiezyca cisnienie zachmurzenie i wiele innych czynnikow posrod ktorych jest rowniez wedkarz ze swoimi umiejetnosciami sprzetem przynetami i trafnym doborem tychze przynet oraz trafna analiza (i trafne wnioski) tych wszystkich czynnikow. (np jesli jest pelnia a wczoraj byly imieniny Rafala to nie ruszam sie z domu hehe) i tego trafnego doboru i analizy ci serdecznie zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 hmm tylko jak poznać, że jest pełnia, czy jakaś tam kwadra... Poza tym wystarczy spojerzec na ksiezyc... Nie bede teraz tlumaczyl na czym to wszystko polega, ale powiem jak rozpoznac ksiezyc od nowiu. Podejrzewam ze 95% osob wie jak to wyglada, ale pytanie padlo i warto odpowiedziec. Zacznijmy od pełni. Pełnia jest wtedy, gdy księżyc jest okragly. Wynika to z tego ze slonce oswietla wtedy ksiezyc tak, ze widzimy go swiecacego w calosci. Czesto sie mowi ze psy/wilki wyją do księżyca, i miliony tego typu ilustracji pokazuja okragly ksiezyc. na tle jakiegos wzniesienia, a na wzniesieniu wyjacego wilka. To jest pelnia. Nastepnie ksiezyc zaczyna sie kurczyc i robic coraz mniejszy. Takie zmniejszanie trwa 14 dni i w pewnym momencie jakbys nie patrzyl ksiezyca nie dojrzysz, bo jest prawie na linii ze słońcem i oswietlona czesc jest dla ziemian niewidoczna. Cykl mozna podzielic na kwadry: Nów I kwadra Pełnia III kwadra Caly cykl trwa okolo 30 dni i tak w kółko. Ciekawostka - zacmienie ksiezyca moze byc tylko w pelni, zacmienie slonca tylko podczas nowiu. Zreszta tak jak Jaroslaw napisal, wszystko masz w byle jakim kalendarzu i nie patrzac w niebo moge powiedziec ze 3 lipca będzie nów, a 18 lipca pełnia. W sumie dosc oczywiste rzeczy i nie wiem czy wielu osobom sie to przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 aaa powiem szczerze, że nie pamiętam czegoś takiego na gerze Trzeba było się uczyć a nie tylko siedzieć na rybach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 no dziś jak jechałem na ryby przed 4rta to patrzyłem sobie na księżyc i był tylko widoczny w połowie (lewej) czyżby to była III kwadra?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefaspirit Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Moim zdaniem oprócz podziału wpływu księzyca na białoryb/drapieżniki, trzeba by się zastanowić nad wpływem księżyca na aktywność żerową ryb w kontekście pory dnia/nocy, z uwzględnieniem czasu wschodu i zachodu księżyca. Myślę, że można by z tego zrobić temat pracy doktoranckiej a przynajmniej magisterskiej na wydziale rybactwa Ale tak serio to wydaje mi sie ważne czy mówimy o łowieniu w nocy, czy w dzień. Znajomy, który łowi muchówką na górskich wodach twierdzi, że jak księżyc jest widoczny w dzień to wie, że branie co najwyżej będą mizerne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magdus Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 Tak naprawdę nie ma tego jak przewidzieć. Raz w pełni biorą, raz nie.. I tak z każdą fazą księżyca. Moim zdaniem nie ma jednego ściśle określonego czasu kiedy będzie dobrze, więc każdy z nas ma swoje jakieś upodobania, zwyczaje i wie najlepiej kiedy mu dobrze idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi