Skocz do zawartości
tokarex pontony

Szczupaki i okonie w małej rzece

adi1122spid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A której godzinie i gdzie? Bo ja też byłem koło 20 na leśnym rozlewisku ( mniej więcej w pół drogi od Rudy do Pomorza)...

I ktoś mnie zaczepił, pytał jak wyniki...

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Jednego roku zabijają się o białego, drugiego o coś z brokatem...

I to mnie najbardziej dziwi :roll: przeciez w naturalnych warunkach niema ryb z brokatem :wink:

Gość wobler129
Napisano
przeciez w naturalnych warunkach niema ryb z brokatem

Ale są łuski, które mogą wyglądać jak brokat?

Albo są różnego rodzaju stworzonka wodne, które posiadają taki kolor.

A jeśli chodzi o przynęty fluo itp to raczej nie ma wytłumaczenia.

Ryby nie reagują w dużym stopniu na kolory - ważna jest praca przynęty. Chociaż fakt faktem, że niekiedy dany kolor skutkuje, a inny nie :smile:

Napisano
A której godzinie i gdzie? Bo ja też byłem koło 20 na leśnym rozlewisku ( mniej więcej w pół drogi od Rudy do Pomorza)...

I ktoś mnie zaczepił, pytał jak wyniki...

nie nie to nie ja ja byłem na pomorzu około 19 :mrgreen:

Napisano
Ale są łuski, które mogą wyglądać jak brokat?
Brokat nie spelnia funkcji lusek, ryby ktore lusterkuja nie robia tego po to zeby zwabic drapieznika tylko go zmylic i dzieki temu sa mniej widoczne. Brokat moze ulatwiac zauwazenie przynety w dni pochmurne.
Gość wobler129
Napisano
Brokat nie spelnia funkcji lusek

Nie napisałem, że spełnia funkcję łusek, tylko, że przy świetle słońca i blasku brokatu ryba może to tak zinterpretować. :smile:

Napisano

wg mnie brokat jest najbardziej skuteczny w dni gdy nie ma slonca poniewaz przy intensywnym swietle brokat moze mylic drapierzniki odbijajac ostre swiatlo w roznych kierunkach ale to sa moje spostrzerzenia bo jak narazie wielkich sukcesow nie mam na gumy z brokatem w dni sloneczne oczywiscie w dni pochmurne owszem potrafi zdzialac cuda

Napisano

Co do okonii - naprawde zadziwia mnie ta ryba z kazdym dniem spedzonym nad woda.

Zacznimy od poczatku. Rok temu nie zlowilem ani jednego okonia. Pewnie dlatego, ze ani razu nie probowalem na troka, a zrazony tym, ze nic nie bierze zupelnie sobie odpuscilem. Trafilo sie moze ze 2 sztuki, ale na woblera, gdy lowilem sobie klenie ...

W tym roku tej przeslicznej pasiastej rybie poswiecilem wiecej czasu i oto co zaobserwowalem :

1) okon jest tym bardziej "zywy" im cieplejsza jest woda.

2) gdy temp wody nie osiaga jeszcze jakichs zawrotnych temp himeryczna natura tej ryby pozwala jej tylko na atakowanie naprawde WOLNO plywajacych przynet, opoadajacych na dno itd - glownie sa to wlasnie wtedy riperki na troku, rzadko kiedy blaszki itp.

3) jednak mocne slonce, ciepla woda budzi w nim ducha wojownika i lowcy. Zaczyna wtedy swoja pogon. :arrow: ostatnio znalazlem sobie miejsce naprawde bogate w Okonie. Co zarzut - to jakis siedzial.

Zaczalem wiec proby.

Najlepsze wyniki osiagalem na blaszke mepps'a Bug Cherry rozmiar 2. ( tj najwiecej wyciagnietych patelniaczkow tj wiekszych niz 25 cm )

Srednie wyniki mialem na Meppsy Platium ( wszystkie kolory, choc najlepiej sprawowal sie niebieski ) oraz na Aglie - tutaj srebrna, miedzianka, zlota oraz aglie fluo oraz biala.

Totalnie beznadziejne wyniki byly na wahadłowki, riperki i inne przynety niewielkich rozmiarow. Wniosek mam taki, ze im cos bardziej blyszczy, wibruje, halasuje, a woda jest ciepla i swieci slonce, tym wieksze prawdopodobienstwo, ze nasz pasiasty kolega da sie skusic i zaatakuje.

Co do szczuplego ... to od 19 czerwca nie zlowilem ani jednego ...

• 3 weeks later...
Napisano

misiek^wro, Bardzo ładnie to wytłumaczyłeś, wielkie dzieki.

A czy mogłby ktoś opisac tak dokładnie opisac łowienie szczupaka w małej rzece ??

• 3 months later...
Napisano

Ogólnie chciałbym sie dowiedzieć czegoś o drapieżnikach szczupaku i okoniu.

Na oba chce zapolowac z zestawem spławikowym na małej rzece o ktorej wspominałem wczesniej :)

Na okonia z lekkim spławikiem i łowic na czerwonego robaka aktywnie go szukajac na wiejskim odcinku gdzie rzeka jest głębsze i jest duzo okoniowych miejscowek.

Na Szczupaka zasadze się z żywcem. I tu prosze o jak najwiecej wskazowek w jakich miejscach na jakiej wysokosci umiescic zywca jaki bedzie najlepszy poprostu jak najwiecej informacji od osob ktore maja doswiadczenie w łowieniu na takich łowiskach.

• 4 weeks later...
Napisano

Temat bardzo ucichł a szkoda bo to ostatnie dni na szczupaka i chyba dobry czas na okonia.

Tym razem chcialbym sie dowiedziec na jakiej glebokosci szukac okoni na odcinku ze srednia glebokoscia 1,5-2,0 m.?? i czy oplaci sie szukanie dołkow ??

Napisano

O tej porze jak najbardziej dobrze jest obławiac dołki i szukaj miejsc z spowolnionym nurtem lub gdzie woda wogóle stoi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.