Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

woda górska na 100% .A jeśli łapią na robala to chyba łamią RAPR.Ale to już nie moja sprawa.Woda nizinna jest od mostku w dół aż do ujścia.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

no widzisz i co zrobisz miesiarze wszedzie sa i nic im sam nie zrobisz. A tak sie spytam gdzie tam na topoli sa jakies fajne miejsca na leszczyka ? bo tam za tym mostkiem to strasznie gleboko jest i nie zabardzo ryba podchodzi

• 2 weeks later...
Napisano

ostatnie wiesci z topoli woda juz opada ale jest kakao i strasznie ciagnie bo rzeka daje pelnym korytem takze mysle ze z miesiac nie ma co lowic.

Napisano

Witam

Byłem ostatnio z odległosciówką , i tak jak sie spodziewałem masa małych leszczyków , żadko zdarzaja sie wieksze niz 40 cm .

Miejsca dla każdego amatora .

Dosłownie kazdy z federrem/piccerem lub spławikiem połapie tam od groma leczszczy-ków.

Mysle ze zagorzałych wędkazy takie cos odstraszy.

Szczeze wole juz bawic sie z 15 cm płotkami , niz ciagnać co rusz te małe "obslizdziuchy".

Miejsce moim zdaniem dla pragnacych prawdziwych wrażeń słabe .

Siedzielismy przy taśmociagu , wędkarz od wedkarza co 5-10 metrów .

Kazdy , dosłownie bez wzgledu na metode jaka łowił wyciagał leszcze .

Jest tam tego masa.

Co ciegawy , kazdy kto odchodził je zabierał , mimo małych rozmiarów .

Mnie w kazdym badz razie nie fascynuje taki połów .

Pozdrawiam i polecam to miejsce wszystkim którzy chca połapac sporo małych rybek .

Napisano

Byłem wczoraj na taśmach. Lipa 3 leszczyki takie max 35cm i 1 jazgar:). Reszta wędkarzy miała podobne rezultaty, woda strasznie wysoka i kawa z mlekiem. Jedyny plus to to ,że taśmociąg nie pracował było cicho (chyba ich podmyło po powodzi).

Napisano

no ja bylem w poniedzialek i dzisiaj ale od prawej strony i polapalem ploci na kuku i woda jak dla mnie super i czysciutka byla tylko gdyby tak nie wialo to bylo by git.

Napisano

Ja też byłem dzisiaj ,znowu na taśmach ale tym razem 22 leszcze takie 30-45cm wiało niemiłosiernie. Z prawej strony to znaczy gdzie?? Po drugiej strony mostu kamiennego ?(swoją drogą w remoncie) , od strony Błotnicy??

Napisano

No proszę dobrze jednak wczoraj w wędkarskim słyszałam, że na Topoli coś ruszyło.

Panowie, a jak tam drapieżnik stuka coś czy słabiutko?

Napisano

Heh też byłem ostatnio na Topoli i fakt Leszczyki biorą takie po 35cm :( ale chciałem się pochwalić ze na białego rzucił mi się mały sandacz, gdy po kilku minutach wyciągnąłem go na brzeg okazało się że ma 57cm i równe 2Kg.. Szczęście że haczyk wbił się z boku paszczy bo przypon 0,16 a główna 0,18 :)

Napisano

nalewator to zalezy od ktorej strony patrzysz. Jesli jestes przy ujsiu i patrzysz na tame to ja siedzialem po prawej stronie brzegu tak gdzies wpolowie odleglosci od tamy. Tam jest taki drewniany mostek i parking i trzeba przejsc przez wal. Teraz z innej beczki powidzcie mi jak zlowic leszcza na topoli bo mi sie to jeszcze nie udało. Lowilem na wszystkie przynety i kicha ani dyga. A kolesie niedaleko mnie ciagneli leszcze. Z tego co widzialem to nie bialego a u mnie nic. Chyba mieli jakas dobra zanete.

Napisano

Ok już wiem gdzie. A leszcza złapać na Topoli to łatwiej jak ładną płoć (fakt ,że leszcze rozmiarami nie grzeszą ale jest ich dużo i zabawa jest). Ja z reguły łapie od strony taśm ,na feeder + białe robaki + zanęta Traper leszcz czarna z dodatkiem kolorowej pinki. Nie ma siły żebyś nie złapał :wink:

• 3 weeks later...
Napisano

ja tez bylem ze 4tyg temu na topoli.zlapalem 5leszczy miedzy 35-40cm.ja jezdze tu od strony mostku wlasnie tego co jest w remoncie.a teraz mam pytanko drapieznik ruszyl juz na topoli????bo ostatnio jak bylem to caly dzien i noc nic.pozdrawiam

Napisano
dajcie znac co tam na topoli bo wybieram sie jutro tj.31.07.09.dzieki za info.pozdro

Byłam wczoraj i kompletne zero. Obok siedziała rodzinka i trafił się im jeden mały leszcz.

Ogólnie: u nikogo nic :evil:

Relacja z wczoraj jest TU

Napisano

Witam, bylem na Topolii w sobote 25,07,09 i w srode 29,07,09 . W sobote braly ladne plocie, chociaz nastawialem sie na leszcza zlowilem okolo 15 ploci i jednego leszczyka okolo 35cm, bradzo mocno zerowal drapieznik, podejrzewam, ze byl to bolen. Lowilem na bata 6 m, na lowisko przyjechalem okolo godz. 5,30 i do godz okolo 11,00 doslownie nic nie bralo, widocznie zaneta jeszcze sie nie rozprowadzila, najwiecej bran bylo po godzinie 14,00. Tamten wypad uwazam za udany. W srode bralo slabo, do godziny 13,00 ani brania nastepnie 4 plocie. Zarzucilem na koszyczek i zlowily sie 3 leszczyki, lecz nie byly wielki. W kolo ludzie nie lowili nic, tylko od czasu do czasu ktos wyciagal na sprezyne leszczyki. Mysle ze brak bran byl spowodowany zmiennym wiatrem, nawet nie bylo widac zerujacych drapieznikow. Pan z ktorym bylem lowil na tyczke wiec nie przeskadzal mu wiatr, natrzaskal 22 plocie i leszcza. Nastepny wypad we wtorek, rowniez zdam relacje, pozdrawiam. :wink:

Napisano

Ja byłem w poniedziałek 27 i w czwartek 30. Jak zwykle za taśmami w poniedziałek nawet połapałem 19 leszczy wtym 3 rodzynki 47,48,51cm a reszta w przedziale 30-45cm. W czwartek nie było już tak wesoło 7 leszczy i 1 płoć . Dodam ,że łowiłem dosyć późno bo nad wodą byłem koło 9.30 (nie lubię rano wstawać) i łowiłem do 16. pozdrawiam

Napisano

ja bylem 31 lipca od strony mostku i slabiutko tylko 5 ploci do 11 ale drapieznik szalał chyba okon albo bolen no i kilka razy szczupaka widzialem ale napewno nie mial wymiaru.

Napisano

Cześć, byłem wczoraj (cz. 04,08,09) na topoli z bratem i tatą (od strony garbatego mostu) i rybcie braly slabo. Nad wodą spędziliśmy 12h, a zlowilismy w trzech tylko 14 leszczy ( z nich 5 bylo okolo 35 cm, a reszta "oczy z ogonem) albo takie jak dlon) wiec nie za ciekawie, tata zlowil tez dwie plocie jedna konkretna, a druga troche mniejsza. Te wieksze leszcze wziely z gruntu ( spodziwalismy sie wiekszej czestotliwosci bran ;/) "oczy z oogonem na bata i odleglosciowke. Nawiasem mowiac bylismy od strony garbatego mostu od godziny 5,45-18,15. Pogoda byla inna niz mowili w telewizji bo mialo byc 23 stopnie, a bylo 16 , ale chociaz nie padalo. Dodam, ze tym razem nastawilem sie na plocie a podeszly leszcze (a zaneta typowo plociowa). Pozdrawiam Skibik :smile:

Napisano

skibik jesli nastawiasz sie na plocie to low na splawik wagler i rzucaj blisko brzegu na grunt 2.5-3 metry. Ja tak lowie na topoli plocie ale po drugiej stronie od drewnianego mostku, tam jest fajnie bo nie jest az tak gleboko jak przy ujsciu. Przyneta to kukurydza i dobra zaneta.

Napisano

Wlasnie odleglosciowka byla z waglerem i zaneta byla niezla z wieloma dodatkami i sie nie skusily, a lowilem tylko z gruntu, jak bylem kiedys to wlasnie leszcze nie braly tylko same plocie, mam zamiar w jak najblizszym czasie zakupic tyczke, poniewaz wiecej mozna zlowic niz na zwyklego bata, na bata przeszkadza zmienny wiatr, ktory jak wiadomo na topolii czesto gosci. I jeszcze mam pytanie na kozielnie wiecej ryby niz na topolii czy jak to tam jest?? pozdrawiam.

Napisano

Madi co do Twojego pytania na temat paskud (jesiotr jest naprawde paskudny pfuuuj :wink: ) to powiem tak - brały doslownie na wszystko tzn. biały , pinka , czerwony , kanapka.Będąc tam przedostatnim razem , około 3 tygodni temu , niestety wtedy tylko przejazdem bez wędek ,dowiedziałem sie od wędkarzy że praktycznie wszyscy wędkujacy tego dnia mieli z nim jakiś kontakt . Tzn.jedni mieli branie , inni złowili, a jeszcze innym się spiął.Niektórzy wtedy mieli w siatkach po 5 a nawet więcej sztuk.Zaraz pojawiły się głosy (tych co nie złowili ) że to gatunek chroniony , i inne takie bzdury i że trzeba go wypuścić.Paskuda w Nysie Kłodzkiej pojawiła sie po ostatnim podwyższonym stanie wód (choć widywano je już wcześniej), który miejscami zamienił sie w powodzie i podtopienia.Woda zabrała ryby ze stawów chodowlanych powyżej Kłodzka.Coraz częściej słychać o jesiotrze w Otmuchowie .Więc prawdopodobnie dotarł już tam.

Co do samego brania to u mnie wyglądało to tak - wędka postawiona prawie w pion (dość silny uciąg Nysy był wtedy za Mostkiem) przygięła sie masakrycznie , tak jakby zaczepił o zestaw płynący konar.Parę sekund później piękna świeca ryby tak ze 20 cm nad lustrem wody.Na szczęście się nie spiął.Potem krótki , lądowanie w podbieraku i zaraz słyszę głos wędkarza za mną " -UUu , Panieee , trzeba będzie go wypuścić , to pod ochroną jest ". :lol:

ps.Oczywiście że nie jest :mrgreen:

Napisano
Madi co do Twojego pytania na temat paskud (jesiotr jest naprawde paskudny pfuuuj :wink: ) to powiem tak - brały doslownie na wszystko tzn. biały , pinka , czerwony , kanapka.

Tak też myślałam, że na wszystko skoro to "wersja hodowlana", jednym słowem potwierdziłeś moje przypuszczenia :wink:

Zaraz pojawiły się głosy (tych co nie złowili ) że to gatunek chroniony , i inne takie bzdury i że trzeba go wypuścić.Paskuda w Nysie Kłodzkiej pojawiła sie po ostatnim podwyższonym stanie wód (choć widywano je już wcześniej), który miejscami zamienił sie w powodzie i podtopienia.Woda zabrała ryby ze stawów chodowlanych powyżej Kłodzka.

Dokładnie tak, ten jesiotr, a jest to jesiotr syberyjski nie podlega ochronie; co oczywiście nie znaczy, że należy nim napchać siatę w taki sposób by ledwo oczka trzymały. Choć znając życie, Ci którzy zorientują się, że jest to "ten", a nie inny jesiotr, włączy im się syndrom mięsiarstwa :evil:

Co do samego brania to u mnie wyglądało to tak - wędka postawiona prawie w pion (dość silny uciąg Nysy był wtedy za Mostkiem) przygięła sie masakrycznie , tak jakby zaczepił o zestaw płynący konar.Parę sekund później piękna świeca ryby tak ze 20 cm nad lustrem wody.Na szczęście się nie spiął.

No pięknie, zazdroszczę wrażeń podczas brania, holu, jak i lądowania w podbieraku. To musiało być fajne doświadczenie :grin:

słyszę głos wędkarza za mną " -UUu , Panieee , trzeba będzie go wypuścić , to pod ochroną jest ". :lol:

ps.Oczywiście że nie jest :mrgreen:

Hehe dobrze, że nie wszyscy wędkarze śledzą stronę PZW z najnowszymi aktualnościami.

Tutaj znajduje się info dot. ów jesiotrów.