Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam.W dniu wczorajszym wedkowalem na Topoli od strony tasmociagu.Efekt duzo malych leszczy i okoni oraz jedno branie na biale robaki nie do utrzymania podejrzewam ze mogl byc to karp.Zadziwiajacym zjawiskiem byly ogromne stada oczukujacych pod powiechrznia duzych ryb.Nikt z wedkujacych nie umial odpowiedziec jaki to gatunek.Bolenie?Leszcze?Łowie na Topoli od dawna i pierwszy raz spotykam sie z takim zjawiskiem.Jesli ktos wie cos na ten temat prosze o odp na forum.Pozdrawiam wszystkich.

Napisano
Witam.W dniu wczorajszym wedkowalem na Topoli od strony tasmociagu.Efekt duzo malych leszczy i okoni oraz jedno branie na biale robaki nie do utrzymania podejrzewam ze mogl byc to karp.Zadziwiajacym zjawiskiem byly ogromne stada oczukujacych pod powiechrznia duzych ryb.Nikt z wedkujacych nie umial odpowiedziec jaki to gatunek.Bolenie?Leszcze?Łowie na Topoli od dawna i pierwszy raz spotykam sie z takim zjawiskiem.Jesli ktos wie cos na ten temat prosze o odp na forum.Pozdrawiam wszystkich.

Te ryby to duże leszcze obserwowałem to w tym i w zeszłym roku. A dlaczego tak pływają to nie wiem . Natomiast wiem jedno ,że wtedy nie biorą :wink:

• 2 weeks later...
Napisano

Byłem w sobotę na Topoli od strony taśm. Wędkowanie rozpocząłem o 5 rano a zakończyłem o 11. Zero brań i tak jak patrzyłem po innych wędkarzach tez nikt nic nie zacinał. O godz. 11 ludzie poprostu zaczęli masowo opuszczać Topolę, zostało kilka osób które raczej z wędkarstwem nie mają nic wspólnego (koce, materace, grill).

Napisano

miesiąc temu połapałem kilka sztuk leszcza powyżej 50 cm od strony taśm. Na garbatym tylko słyszałem, że ciągle się napierda........lają o miejsca i generanie to raczej komercja niż wędkarstwo. Pozdrawiam prawdziwych kolegów wędkarzy

• 2 weeks later...
Napisano

siema ! byłem wczoraj na topoli od drewnianego i napisze krótko ani brania na grunt czy na splawik. Bylem z ojcem sam ani jednego auta, pozniej jakis koles przyjechal widzialem na zywca lowil. Od tasm bylo z 15 osob ale nie wiem czy cos lowili. Na łodce bylo 2 i widzialem ze cos wyciagli i na agrafke i cos juz mieli wygladalo to na okonie, chyba ze jakies niewymiarowe sandaczyki.

Napisano

johny476 byłem na Topoli z ojcem na nocce od strony taśm z piątku na sobotę 07/08 ani wieczorem ani rano nie było nawet śladu bolenia. Nastawiliśmy się na leszcza, gruntówki z koszykiem, generalnie bardzo słabiutko : dwa leszczyki wielkości dłoni i jeden ok 40cm. Trzy brania - trzy ryby. Sporo nęciliśmy i nic, akurat tej nocy troszkę pogoda się załamała i zaczeło lać co niewątpliwie miało wpływ na nasz wynik :lol:

ps. cisza i spokój ani żywej duszy - można spokojnie posiedzieć tylko żeby jeszcze trochę połowić i byłoby super (wyłączony taśmociąg pozwala poczuć się jak nad jeziorem a nie w kopalni :lol:

Napisano

Byłem wczoraj czli w ostatnią sobotę na Topoli od strony taśm. Pierwsze zestawy poszły do wody parę minut po szóstej. Wędkowałem do godziny 12.30 bo później zaczęło strasznie wiać. Pochwalić się w zasadzie nie mam czym. Złowiłem 7 leszczy z tego samego rocznika bo wszystkie oscylowały ok 30 cm. Odzyskały wolność z moim namaszczeniem, że mają podrosnąć i w przyszłości ponownie atakować moją przynętę :lol:

Trochę syfu na tej Topoli, butelki po piwie, papierki, przykre to, że są takie kanalje, że nie sprzątaja po sobie.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Witam.W dniu dzisiejszym odbyly sie na Topoli zawody gruntowe kola z Zabkowic Sl.Trwaly od godz.9 do 13.Udzial bralo 21 zawodnikow.Wyniki byly tragiczne.Kto lowil na ochotke mial jazgrze lub okonki rodzynkiem byl 1 leszcz wielkosci dloni.Odradzam wedkowanie w tym zbiorniku bo na chwile obecna wyniki nie sa rewelacyjne.Pozdrawiam serdecznie :grin:

Napisano

Bylem w piatek w godz 16.30 -18.30 na tasmach - 5 leszczykw i 3 okonki, ,wynik w zawodach byłby niezly :mrgreen:

Od lipca na Topoli bryndza duzego leszcza nie ma przy brzegu ,trafiaja sie pojedyncze sztuki

Pozdrawiam

Napisano

Witam ! w tym roku na topoli była straszna bryndza maskara kilka większych płoci i to wszystko, ani jednego leszcza. A co z kozielnem przecież tez tam jest zbiornik i ryba i co ani jednego postu o rybach z kozielna. Cos ten rok jakiś nie udany. Dziwne bo na topoli ryba jest tak mówią ci co pływają z echo i widza stada leszczy ale pływają na środku zbiornika i pol wody. Sporadycznie podpływają pod brzeg i czasem ktoś coś złowi.

Napisano

ja przez ten rok na topoli zlapalem 1 szczupaka i sandacza z lodzi kolo 8 leszczy takich50/60 i jednego sazana 4kg to dla mnie te jezioro to nie jest bryndza

Napisano
ja przez ten rok na topoli zlapalem 1 szczupaka i sandacza z lodzi kolo 8 leszczy takich50/60 i jednego sazana 4kg to dla mnie te jezioro to nie jest bryndza

szczerze powiem, że to żadna rewelacja. 8 leszczy 50-60 to połów dzienny na ujściu nysy. 1 szczupły i 1 sandał - to wynik, który często zdarza się na jednym wypadzie na spin.

Więc chyba jednak bryndza. :razz:

Napisano

Dokładnie Jarek masz rację :), ale jak Ci powiem, że przed powodzią w 97 jeszcze jako łepek na ujściu razem z ojcem przez weekend mieliśmy 204 leszcze :D to na topoli 20 lat łowienia :D z tego pamietam, że dwa wiadra zabraliśmy do domu. Teraz nie mam pojęcia ile to 2 wiadra leszcza :)

Napisano

Bylem na topoli w tym roku z kilka razy i powiem ze byli wędkarze co wrzucali tony zanęty itp i łapali kleszcze a nie leszcze i jeszcze te bydło z rejestracjami DKL DDZ DWR[nie obrazajac prawdziwych wedkarzy] tzw głodna Litwa biorą wszystko co popadnie bo KOT nie ma co jesc ;D

Napisano

Zgadzam się ze Toba sam jestem z DKL ale na topoli nie złowiłem w tym roku wymiarowego leszcza tzn dla mnie wymiarowego takiego powyzej 35 cm a malych to moze z 4 zlowilem ale to na wiosne. Raz mi kumpel z wedkarskiego opowiadal ze malo co u niego sie pobili w sklepie jak jeden dziadek dojebal ze nałapał leszczy na ujsciu topoli a wedkarz obok sie go pyta co pan z tym zrobił a on ze sąsiadą rozdał a reszte dla kotów bo ma duzo. No japier... sam bym chyba nerwowo nie wytrzymał. Technops tez pamietam te czasy za 10-12 lat temu jak z bratem jezdziłem na ujscie otmuchowa leszcze takie po 30 cm sie wypuszczalo a wieksze zabierało siatka byla tak ciezka ze ciezko bylo podniesc wybieralismy 10 najwiekszych a reszta spowrotem do wody. To były inne czasy i nie było takiej presji.