Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio siedząc nad Koskowickim - mimo tego że po podtruciu ryby jakoś zraziłem się do tej wody - stwierdziłem że to kawał fajnego jeziorka, znalazłem takie nieźle wyglądające miejsce, choć nie głębokie, gdzie mogę pobawić się z płoteczką/krąpikiem, a z boku mam dostęp do sporej ilości wody, jak i masą trzcinki. Tak więc począłem się zastanawiać czy tam jeszcze pływa jakaś ryba ? może by pod nęcić kukurydzką w pobliżu trzcinki, jakieś karasie? karpie? liny, czy coś ?

Tak więc moje pytanie: Czy ktoś złapał tam coś ponad płoteczkę i krąpie ? jeżeli tak to od której strony ? Czy warto tam próbować nastawiać się na coś poza płoteczkami i krąpikami ?

Pozdrawiam i liczę na jakieś odpowiedzi, bo widziałem że są tu osoby z okolic Legnicy ;-)

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jesli chodzi o Koskowickie - to oczywiście - że można liczyc nie tylko na płotkę i krąpika - cały zbiornik jest bardzo płytki więc wczesną wiosną można liczyć na lepsze wyniki niż na innych (głębszych) wodach.

Oczywiście drobnicy jest dużo - ale można liczyć i na karpika, i na leszcza i co ciekawe w zeszłym sezonie - złowiłem tam ok 3 sumków takich po 50 cm - więc zapewne większe też są - w nocy biorą głównie leszczyki takie do 40 cm - jakieś 3 lata troche podtruli jeziorko i padło dosyć dużo sanacza (widziałem wyławiali nawet sztuki po 90 cm) -

Napisano

też widziałem te sandacze, stąd moje pytanie wynikło, bo nie byłem pewien czy inna ryba też nie padła. Teraz jak już wiem że jest tam ryba(prócz płoteczki i krąpików), pokombinuję żeby ją złapać ;-)

Dzięki za odpowiedź, a jak byś się tam pojawił, daj znać co do wyników?

edit:// a co do tych sumów, to z której strony brały ? od działek, czy przeciwnie? a może z cypla łowiłeś? trupek czy może rosówka ?

Napisano

sumki wzieły na rasówę (próbowałem zapolować na węgorza) - łowiłem od strony (tej części gdzie jest strefa ochronna) - po prawej widzisz cypel - a mniej więcej na wprost (po drugiej stronie jeziora) są działki

wiosna karpie brały od strony działek (ale to w zeszłym roku)

Leszczyki brały ładnie w nocy na DS-a - ale rzucać trzeba ile fabryka dała - złowiłem ich na ostatniej nocce na Koskowicach (zeszły sezon) z 17 szt. (wszystkie rozmiar 30 do 42 cm) + sumek na rasówkę

mama zamiar pojechać na jakąś nockę na Koskowice - ale to po urlopie czyli w sierpniu

• 2 years later...
Napisano

szakaszfiri, jak pogoda się poprawi, to możliwe, że też wybiorę się na koskowickie, to dam znać czy tam jeszcze coś się rusza. Ostatnio tylko tak przejeżdżałem, to z wędkarzami było raczej krucho, ale za to nie było jeszcze żadnych glonów na wodzie ;-) Do tego całe koskowice ktoś ogrodził, ale akurat zostawił przejazd do okoła wody, w jednym miejscu jest tylko piach wysypany i wąski przejazd. Ale strachu nie ma, bo można z drugiej strony zawsze dojechać.

• 11 months later...
Napisano

Prawda byłem tam i to widziałem. Jeden z wędkarzy mówił, że część jaśkowic też została ogrodzona.

Na szczęście z drugiej strony koskowic ten płot ktoś stawia rozsądniej!

Napisano

to jest chory kraj, w którym żyją chorzy ludzie. Zagrodzi jeden z drugim brzeg jeziora, dotychczasową drogę "wchłonie" i jest git. Nikt z nikim

się nie liczy, kasa kasa i jeszcze raz kasa. Jestem ciekaw co w tej

sprawie zrobiło "leśne dziadostwo" z naszej okolicy?!

- Jaśkowice R.I.P,

- Koskowice R.I.P,

- Kunice R.I.P (chyba, że ktoś ma ochotę połowić przy murze, gdzie 3m

za plecami co chwila jeżdżą auta lub na terenie ośrodków, gdzie co

chwila turyści, plażowicze, motorowodniaki, etc..

- Spalona R.I.P (jak sama nazwa wskazuje)

Czy ktoś ma jakieś rozsądne rozwiązanie w zaistniałych powyższych

okolicznościach? Niedługo zacznę łamać wędzki... :-(

Napisano

No tragedii nie ma, jeszcze można znaleźć jakąś przecinkę tu i tam. Ale to kwestia czasu, aż wszystko ogrodzą. Zostaje nam jeszcze Tatarak, ABM, Szczytniki, te stawiki koło huty i ten jeden staw koło dobrzejowskiej. Bo Kormoran przez to ciągłe spuszczanie wody jest teraz chyba martwy? No i za kormoranem są jakieś rozlewiska, ale one też zdaje się są martwe.

Bo kaczawa i czarna to raczej średnio ciekawe łowiska są.