Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rejestracja pontonu

maximo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

widocznie urzedasy w kraju mają różną treść tych samych aktów prawnych ....

...a co bybyło gdybym nie był wedkarzem z kartą wędkarską ale miał duuuuuzo kasy i działkę nad jeziorem a na niej kilka domków letniskowych i kilka łódek i pontonów.domki wynajmuje wedkarzom , do kazdego domku łodka lub ponton do - amatorskiego połowu ryb. jezioro należy do PZW lub innego PGRyb . aby wszystko miało "ręce i nogi" - sprzęt musi być zarejestrowany - bo sluży do wiadomego celu.

działalnośc - "AGROTURYSTYKA " zarejestrowana , podatki płacone jak należy.

TO JAK MAM ZAREJESTROWAĆ SPRZĘT ????????????????

dodam że nawet w samym wniosku o rejestracje nie ma rubryki - nr. karty wędkarskiej. jest natomiast rubryka m.in.- "dane właściciela sprzętu,współwłaściciela, dane sprzetu pływającego,adres zamieszkania, nr.dow. os. i przez kogo wydany .

WIADOMO ŻE JEST WYJSCIE Z SYTUACJI - trzeba zarejestrowac sprzet na tzw. SŁUPA - kolega,znajomy, kochanek żony - ważne aby miał kartę wędkarską :)

...i tak oto przez niekompetencję urzedasów POLAK zmuszany jet do kombinowania .pytanie brzmi - PO CO ???????

A MOŻE KTOŚ ZAPYTA JAKIEGOŚ URZĘDASA O PODSTAWĘ ŻĄDANIA KARTY WEDKARSKIEJ PRZY REJESTRACJI SPRZĘTU PŁYWAJĄCEGO SŁUŻĄCEGO DO AMATORSKIEGO POŁOWU RYB....jestem ciekawy co wymyslą..... czekam na sugestie :)))

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Pilich prawdopodobnie przytoczony przez Ciebie paragraf 20 punkt 1 jest powodem takiej interpretacji przepisów przez urzędników starostwa rejestrujących pontony .

Art. 20. 1. Rybackie narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać wyłącznie uprawniony do rybactwa, z wyjątkiem osób prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami i urządzeniami.

Wyraźnie mówi że tylko uprawniony do rybactwa ma prawo posiadać takie narzędzia i urządzenia i jeżeli ponton jest takim urządzeniem to może maja rację ? .

Napisano

we wniosku o rejestracje trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję - sprzęt do amatorskiego połowu ryb albo do zarobkowego (rybactwo)....

a my przecież ile byśmy nie złowili nadal jesteśmy amatorami :))

w/g mnie ust.1 stosuje sie do rybactwa czyli do rybaków

Rybak - osoba trudniąca się rybołówstwem, utrzymująca się z połowu ryb i innych owoców morza

Wędkarstwo – rodzaj hobby, zajęcia rekreacyjnego i sportu, polegający na łowieniu ryb na wędkę.

Wędkarz powinien posługiwać się sprzętem o określonych parametrach oraz posiadać licencję (kartę wędkarską).

Wędkarstwo mogą uprawiać osoby w każdym wieku. Od 14 roku życia można zapisać się do Polskiego Związku Wędkarskiego (PZW), który powstał w 1950 r. Jest to organizacja nadzorująca działania wszystkich kół wędkarskich, istniejących w większości dużych i średnich miejscowości.

W/G MNIE Swe wniosku o rejestracje trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję - sprzęt do amatorskiego połowu ryb albo do zarobkowego (rybactwo)....

a my przecież ile byśmy nie złowili nadal jesteśmy amatorami :))

w/g mnie ust.1 stosuje sie do rybactwa czyli do rybaków

Rybak - osoba trudniąca się rybołówstwem, utrzymująca się z połowu ryb i innych owoców morza

UST.2,3 dla nas amatorów ;))) czyli wedkarzy

Wędkarstwo – rodzaj hobby, zajęcia rekreacyjnego i sportu, polegający na łowieniu ryb na wędkę.

Wędkarz powinien posługiwać się sprzętem o określonych parametrach oraz posiadać licencję (kartę wędkarską).

Wędkarstwo mogą uprawiać osoby w każdym wieku. Od 14 roku życia można zapisać się do Polskiego Związku Wędkarskiego (PZW), który powstał w 1950 r. Jest to organizacja nadzorująca działania wszystkich kół wędkarskich, istniejących w większości dużych i średnich miejscowości.

SĘK W TYM BY URZEDASY ROZRÓZNIALI WĘDKARZY (AMATORÓW) OD RYBAKÓW(ZAWODOWCÓW)...

podsumowanie: co urzad to inna interpretacja i tego się nie zmieni - szkoda czasu ,nerwów i pieniedzy :))))

Napisano

Problem polega na tym że RAPR i jego zapisy oparte są o akty prawne które dotyczące właśnie rybołówstwa . Akty te w większości nie rozdzielają rybaków na zawodowców i amatorów . RAPR nie reguluje zasad rejestracji środków pływających stosowanych do celów połowu ryb ( amatorskiego ) dlatego musimy stosować się do tych ogólnych aktów prawnych dotyczących rybołówstwa .

Napisano

tu z czałym szacunkiem dla Kolegi, czesciowo bym sie nie zgodził bym się nie zgodził :)

jezeli:

Art. 20 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 roku o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 1999 r. Nr 66 poz. 750 z późn. zm.),

punkt:

3a.Oznakowanie sprzętu pływającego służącego do połowu ryb powinno zawierać numer rejestracyjny składający się z dwuliterowego oznaczania województwa, myślnika, trzyliterowego oznaczenia powiatu, myślnika, czterocyfrowej liczby od 0001 do 9999 odpowiadającej kolejnemu numerowi wpisu do rejestru oraz litery "R" - oznaczającej uprawnionego do rybactwa albo "A" - oznaczającej sprzęt pływający służący do amatorskiego połowu ryb.

dzieli sprzet słuzący do amatorskiego połowu (itera A w nr.rejestracyjnym) i do zawodowego polowu-rybactwa (litera R w nr. rejestracyjny) to logiczne jest że jak przyjdzie obywatel do urzędu,wypełni wniosek ,zaznaczy że będzie łowił ryby amatorsko to nie jest rybakiem. rybak lowi ryby na innych zasadach i przepisach,maja inne limity połowowe,a przedewszystkim nie lowi na wedkę lecz na urzadzenia połowowe do których wedka sie nie zalicza (jestem pewien na 98%) ,zapewne musi dołączyć cały stos dokumentów aby zarejestrować sprzęt do celow zarobkowych.

tu już jest podział na amatorów i zawodowcó !! :)

zarówno wedkarz i rybak musza mieć stosowne zezwolenia,licencję itd. jeżeli nie maja i łowia to wyczerpuja znamiona przestepstwa i wykroczenia innych aktów i przepisów prawnych - ale to już inna historia :)

nadal zastanawiam sie jak w/g niektórych urzedników rozwiazać ten problem ,oczywiście w sposób legalny i bez kombinowania. taka zagadka :):) :

...a co bybyło gdybym nie był wedkarzem z kartą wędkarską ale miał duuuuuzo kasy i działkę nad jeziorem a na niej kilka domków letniskowych i kilka łódek i pontonów.domki wynajmuje wedkarzom , do kazdego domku łodka lub ponton do - amatorskiego połowu ryb. jezioro należy do PZW lub innego PGRyb . aby wszystko miało "ręce i nogi" - sprzęt musi być zarejestrowany - bo sluży do wiadomego celu.

działalnośc - "AGROTURYSTYKA " zarejestrowana , podatki płacone jak należy.

TO JAK MAM ZAREJESTROWAĆ SPRZĘT ????????????????

dodam że nawet w samym wniosku o rejestracje nie ma rubryki - nr. karty wędkarskiej. jest natomiast rubryka m.in.- "dane właściciela sprzętu,współwłaściciela, dane sprzetu pływającego,adres zamieszkania, nr.dow. os. i przez kogo wydany .

Napisano

Jak widać nasze ustawodawstwo jest bardzo często niejasne i nielogiczne . Jedne przepisy zaprzeczają drugim i konia z rzędem temu kto jest w stanie się w tym połapać . Jeżeli jakiś przepis lub akt prawny nie określa precyzyjnie co wolno a co nie to stwarza możliwości ( tak zwane furtki ) do interpretowania go na swój własny sposób w zależności od potrzeb zainteresowanych . Natomiast my Szarzy Obywatele Tego Kraju musimy stosować się do „ widzi mi się” Urzędnika który interpretuje przepisy według swojego uznania . :cry:

Napisano

święta racja !! a jak zaczniesz udowadniać urzędasowi że się myli i że to petent ma racje to się zamyka w sobie, gniewa się i już nic nie załatwisz :)))

• 3 months later...
Napisano

Witam,rejestrowałem ponton w UM Żory.Dostałem do wypełnienia wniosek,który wypisałem na miejscu i za 5 minut,bez żadnych opłat i dodatkowych dokumentów otrzymałem dokument " Rejestracja Sprzętu Pływającego" z pouczeniem jak ma wyglądać umieszczony na burtach numer rejestracyjny.Byłem miło zaskoczony,takich URZĘDÓW życzę wszystkim.Pozdrawiam.

• 1 year later...
Napisano

Dziwi mnie wasze podejście do tematu.Chcąc łowić ryby wymagana jest karta wędkarska tak samo ma się to do połowu ryb z łodzi lub pontonu.Do rekreacyjnego pływania nie trzeba rejestrować środka pływającego.Przepis jest jasny.Wygląda na to że założyciel tego wątku nie bardzo kwapi się do zapłaty za łowienie ryb :twisted:

• 2 months later...
Napisano

Witam,ja mam inne pytanie związane z tematem,mianowicie czy w przypadku sprzętu pływającego istnieje rejonizacja,tzn jeżeli np mieszkam w gdańsku a jestem zameldowany w krakowie to czy muszę jechac do krakowa zeby taki sprzęt zarejestrowac,czy mogę to zrobic w gdańsku?

Napisano

Witam, jako ciekawostka w Złotowie-północna wielkopolska - wniosek wypełnia się na miejscu, brak jakiejkolwiek opłaty!!! i bez Karty Wędkarskiej!! :mrgreen:

Napisano
Witam,ja mam inne pytanie związane z tematem,mianowicie czy w przypadku sprzętu pływającego istnieje rejonizacja,tzn jeżeli np mieszkam w gdańsku a jestem zameldowany w krakowie to czy muszę jechac do krakowa zeby taki sprzęt zarejestrowac,czy mogę to zrobic w gdańsku?

Nie wydaje mi się aby było to wymagane z racji tej ze nr rejstr. musi być napisany na pontonie(łodzi) w sposób trwały i widoczny .Sam nr. zawiera takie informacje jak województwo,powiat,nr wpisu oraz literkę A lub R .

Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym

art 20 pkt 3a

3a.Oznakowanie sprzętu pływającego służącego do połowu ryb powinno zawierać numer rejestracyjny składający się z dwuliterowego oznaczania województwa, myślnika, trzyliterowego oznaczenia powiatu, myślnika, czterocyfrowej liczby od 0001 do 9999 odpowiadającej kolejnemu numerowi wpisu do rejestru oraz litery "R" - oznaczającej uprawnionego do rybactwa albo "A" - oznaczającej sprzęt pływający służący do amatorskiego połowu ryb. źródło - ustawa

Wyobraź sobie sytuacjie w której dziś łowisz np. na dolnym śląsku a tydzień później na pomorzu itd.CAŁY PONTON W CYFRACH I NUMERACH.

Napisano

pawel332,trochę minąłeś się z tematem gdyż nie chodziło mi o to czy muszę rejejestrowac sprzęt w każdym okręgu w którym będę łowił,tylko czy jest możliwośc zarejestrowania w miejscu innym niż jestem zameldowany.Akurat jestem w takiej sytuacji i żeby nie jechac specjalnie w tym celu w swoje rodzinne strony chciałem zarejestrowac na żonę,ale ona niema karty i jak się naczytałem trochę na ten temat to nawet nie zamierzam jej wysyłac do urzędu

Napisano

Już wszystkiego się dowiedziałem,po prostu wszedłem na stronę starostwa,znalazłem nr i zadzwoniłem.Dowiedziałem się że jak z większością spraw niestety jest rejonizacja,ale nie będzie problemu z rejestracją na żonę bo w Ostrowi nie wymagają okazania karty.

Sorki że wogóle tym gitarę zawracałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.