pilich Napisano 9 Maja 2009 Napisano 9 Maja 2009 widocznie urzedasy w kraju mają różną treść tych samych aktów prawnych .... ...a co bybyło gdybym nie był wedkarzem z kartą wędkarską ale miał duuuuuzo kasy i działkę nad jeziorem a na niej kilka domków letniskowych i kilka łódek i pontonów.domki wynajmuje wedkarzom , do kazdego domku łodka lub ponton do - amatorskiego połowu ryb. jezioro należy do PZW lub innego PGRyb . aby wszystko miało "ręce i nogi" - sprzęt musi być zarejestrowany - bo sluży do wiadomego celu. działalnośc - "AGROTURYSTYKA " zarejestrowana , podatki płacone jak należy. TO JAK MAM ZAREJESTROWAĆ SPRZĘT ???????????????? dodam że nawet w samym wniosku o rejestracje nie ma rubryki - nr. karty wędkarskiej. jest natomiast rubryka m.in.- "dane właściciela sprzętu,współwłaściciela, dane sprzetu pływającego,adres zamieszkania, nr.dow. os. i przez kogo wydany . WIADOMO ŻE JEST WYJSCIE Z SYTUACJI - trzeba zarejestrowac sprzet na tzw. SŁUPA - kolega,znajomy, kochanek żony - ważne aby miał kartę wędkarską ...i tak oto przez niekompetencję urzedasów POLAK zmuszany jet do kombinowania .pytanie brzmi - PO CO ??????? A MOŻE KTOŚ ZAPYTA JAKIEGOŚ URZĘDASA O PODSTAWĘ ŻĄDANIA KARTY WEDKARSKIEJ PRZY REJESTRACJI SPRZĘTU PŁYWAJĄCEGO SŁUŻĄCEGO DO AMATORSKIEGO POŁOWU RYB....jestem ciekawy co wymyslą..... czekam na sugestie ))
Grzegorz_Mik Napisano 9 Maja 2009 Napisano 9 Maja 2009 Pilich prawdopodobnie przytoczony przez Ciebie paragraf 20 punkt 1 jest powodem takiej interpretacji przepisów przez urzędników starostwa rejestrujących pontony . Art. 20. 1. Rybackie narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać wyłącznie uprawniony do rybactwa, z wyjątkiem osób prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami i urządzeniami. Wyraźnie mówi że tylko uprawniony do rybactwa ma prawo posiadać takie narzędzia i urządzenia i jeżeli ponton jest takim urządzeniem to może maja rację ? .
pilich Napisano 10 Maja 2009 Napisano 10 Maja 2009 we wniosku o rejestracje trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję - sprzęt do amatorskiego połowu ryb albo do zarobkowego (rybactwo).... a my przecież ile byśmy nie złowili nadal jesteśmy amatorami ) w/g mnie ust.1 stosuje sie do rybactwa czyli do rybaków Rybak - osoba trudniąca się rybołówstwem, utrzymująca się z połowu ryb i innych owoców morza Wędkarstwo – rodzaj hobby, zajęcia rekreacyjnego i sportu, polegający na łowieniu ryb na wędkę. Wędkarz powinien posługiwać się sprzętem o określonych parametrach oraz posiadać licencję (kartę wędkarską). Wędkarstwo mogą uprawiać osoby w każdym wieku. Od 14 roku życia można zapisać się do Polskiego Związku Wędkarskiego (PZW), który powstał w 1950 r. Jest to organizacja nadzorująca działania wszystkich kół wędkarskich, istniejących w większości dużych i średnich miejscowości. W/G MNIE Swe wniosku o rejestracje trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję - sprzęt do amatorskiego połowu ryb albo do zarobkowego (rybactwo).... a my przecież ile byśmy nie złowili nadal jesteśmy amatorami ) w/g mnie ust.1 stosuje sie do rybactwa czyli do rybaków Rybak - osoba trudniąca się rybołówstwem, utrzymująca się z połowu ryb i innych owoców morza UST.2,3 dla nas amatorów )) czyli wedkarzy Wędkarstwo – rodzaj hobby, zajęcia rekreacyjnego i sportu, polegający na łowieniu ryb na wędkę. Wędkarz powinien posługiwać się sprzętem o określonych parametrach oraz posiadać licencję (kartę wędkarską). Wędkarstwo mogą uprawiać osoby w każdym wieku. Od 14 roku życia można zapisać się do Polskiego Związku Wędkarskiego (PZW), który powstał w 1950 r. Jest to organizacja nadzorująca działania wszystkich kół wędkarskich, istniejących w większości dużych i średnich miejscowości. SĘK W TYM BY URZEDASY ROZRÓZNIALI WĘDKARZY (AMATORÓW) OD RYBAKÓW(ZAWODOWCÓW)... podsumowanie: co urzad to inna interpretacja i tego się nie zmieni - szkoda czasu ,nerwów i pieniedzy )))
Grzegorz_Mik Napisano 10 Maja 2009 Napisano 10 Maja 2009 Problem polega na tym że RAPR i jego zapisy oparte są o akty prawne które dotyczące właśnie rybołówstwa . Akty te w większości nie rozdzielają rybaków na zawodowców i amatorów . RAPR nie reguluje zasad rejestracji środków pływających stosowanych do celów połowu ryb ( amatorskiego ) dlatego musimy stosować się do tych ogólnych aktów prawnych dotyczących rybołówstwa .
pilich Napisano 11 Maja 2009 Napisano 11 Maja 2009 tu z czałym szacunkiem dla Kolegi, czesciowo bym sie nie zgodził bym się nie zgodził jezeli: Art. 20 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 roku o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 1999 r. Nr 66 poz. 750 z późn. zm.), punkt: 3a.Oznakowanie sprzętu pływającego służącego do połowu ryb powinno zawierać numer rejestracyjny składający się z dwuliterowego oznaczania województwa, myślnika, trzyliterowego oznaczenia powiatu, myślnika, czterocyfrowej liczby od 0001 do 9999 odpowiadającej kolejnemu numerowi wpisu do rejestru oraz litery "R" - oznaczającej uprawnionego do rybactwa albo "A" - oznaczającej sprzęt pływający służący do amatorskiego połowu ryb. dzieli sprzet słuzący do amatorskiego połowu (itera A w nr.rejestracyjnym) i do zawodowego polowu-rybactwa (litera R w nr. rejestracyjny) to logiczne jest że jak przyjdzie obywatel do urzędu,wypełni wniosek ,zaznaczy że będzie łowił ryby amatorsko to nie jest rybakiem. rybak lowi ryby na innych zasadach i przepisach,maja inne limity połowowe,a przedewszystkim nie lowi na wedkę lecz na urzadzenia połowowe do których wedka sie nie zalicza (jestem pewien na 98%) ,zapewne musi dołączyć cały stos dokumentów aby zarejestrować sprzęt do celow zarobkowych. tu już jest podział na amatorów i zawodowcó !! zarówno wedkarz i rybak musza mieć stosowne zezwolenia,licencję itd. jeżeli nie maja i łowia to wyczerpuja znamiona przestepstwa i wykroczenia innych aktów i przepisów prawnych - ale to już inna historia nadal zastanawiam sie jak w/g niektórych urzedników rozwiazać ten problem ,oczywiście w sposób legalny i bez kombinowania. taka zagadka :) : ...a co bybyło gdybym nie był wedkarzem z kartą wędkarską ale miał duuuuuzo kasy i działkę nad jeziorem a na niej kilka domków letniskowych i kilka łódek i pontonów.domki wynajmuje wedkarzom , do kazdego domku łodka lub ponton do - amatorskiego połowu ryb. jezioro należy do PZW lub innego PGRyb . aby wszystko miało "ręce i nogi" - sprzęt musi być zarejestrowany - bo sluży do wiadomego celu. działalnośc - "AGROTURYSTYKA " zarejestrowana , podatki płacone jak należy. TO JAK MAM ZAREJESTROWAĆ SPRZĘT ???????????????? dodam że nawet w samym wniosku o rejestracje nie ma rubryki - nr. karty wędkarskiej. jest natomiast rubryka m.in.- "dane właściciela sprzętu,współwłaściciela, dane sprzetu pływającego,adres zamieszkania, nr.dow. os. i przez kogo wydany .
Grzegorz_Mik Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 Jak widać nasze ustawodawstwo jest bardzo często niejasne i nielogiczne . Jedne przepisy zaprzeczają drugim i konia z rzędem temu kto jest w stanie się w tym połapać . Jeżeli jakiś przepis lub akt prawny nie określa precyzyjnie co wolno a co nie to stwarza możliwości ( tak zwane furtki ) do interpretowania go na swój własny sposób w zależności od potrzeb zainteresowanych . Natomiast my Szarzy Obywatele Tego Kraju musimy stosować się do „ widzi mi się” Urzędnika który interpretuje przepisy według swojego uznania .
pilich Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 święta racja !! a jak zaczniesz udowadniać urzędasowi że się myli i że to petent ma racje to się zamyka w sobie, gniewa się i już nic nie załatwisz ))
diaflex Napisano 30 Sierpnia 2009 Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam,rejestrowałem ponton w UM Żory.Dostałem do wypełnienia wniosek,który wypisałem na miejscu i za 5 minut,bez żadnych opłat i dodatkowych dokumentów otrzymałem dokument " Rejestracja Sprzętu Pływającego" z pouczeniem jak ma wyglądać umieszczony na burtach numer rejestracyjny.Byłem miło zaskoczony,takich URZĘDÓW życzę wszystkim.Pozdrawiam.
artip Napisano 29 Grudnia 2010 Napisano 29 Grudnia 2010 Dziwi mnie wasze podejście do tematu.Chcąc łowić ryby wymagana jest karta wędkarska tak samo ma się to do połowu ryb z łodzi lub pontonu.Do rekreacyjnego pływania nie trzeba rejestrować środka pływającego.Przepis jest jasny.Wygląda na to że założyciel tego wątku nie bardzo kwapi się do zapłaty za łowienie ryb
lowcaryb Napisano 1 Marca 2011 Napisano 1 Marca 2011 Witam,ja mam inne pytanie związane z tematem,mianowicie czy w przypadku sprzętu pływającego istnieje rejonizacja,tzn jeżeli np mieszkam w gdańsku a jestem zameldowany w krakowie to czy muszę jechac do krakowa zeby taki sprzęt zarejestrowac,czy mogę to zrobic w gdańsku?
giepol Napisano 1 Marca 2011 Napisano 1 Marca 2011 Witam, jako ciekawostka w Złotowie-północna wielkopolska - wniosek wypełnia się na miejscu, brak jakiejkolwiek opłaty!!! i bez Karty Wędkarskiej!!
pawel332 Napisano 1 Marca 2011 Napisano 1 Marca 2011 Witam,ja mam inne pytanie związane z tematem,mianowicie czy w przypadku sprzętu pływającego istnieje rejonizacja,tzn jeżeli np mieszkam w gdańsku a jestem zameldowany w krakowie to czy muszę jechac do krakowa zeby taki sprzęt zarejestrowac,czy mogę to zrobic w gdańsku? Nie wydaje mi się aby było to wymagane z racji tej ze nr rejstr. musi być napisany na pontonie(łodzi) w sposób trwały i widoczny .Sam nr. zawiera takie informacje jak województwo,powiat,nr wpisu oraz literkę A lub R . Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym art 20 pkt 3a 3a.Oznakowanie sprzętu pływającego służącego do połowu ryb powinno zawierać numer rejestracyjny składający się z dwuliterowego oznaczania województwa, myślnika, trzyliterowego oznaczenia powiatu, myślnika, czterocyfrowej liczby od 0001 do 9999 odpowiadającej kolejnemu numerowi wpisu do rejestru oraz litery "R" - oznaczającej uprawnionego do rybactwa albo "A" - oznaczającej sprzęt pływający służący do amatorskiego połowu ryb. źródło - ustawa Wyobraź sobie sytuacjie w której dziś łowisz np. na dolnym śląsku a tydzień później na pomorzu itd.CAŁY PONTON W CYFRACH I NUMERACH.
lowcaryb Napisano 2 Marca 2011 Napisano 2 Marca 2011 pawel332,trochę minąłeś się z tematem gdyż nie chodziło mi o to czy muszę rejejestrowac sprzęt w każdym okręgu w którym będę łowił,tylko czy jest możliwośc zarejestrowania w miejscu innym niż jestem zameldowany.Akurat jestem w takiej sytuacji i żeby nie jechac specjalnie w tym celu w swoje rodzinne strony chciałem zarejestrowac na żonę,ale ona niema karty i jak się naczytałem trochę na ten temat to nawet nie zamierzam jej wysyłac do urzędu
pawel332 Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 no to sorki ,źle zrozumiałem pytanie,ale jak spotkam znajomego co pracuje w UM to zapytam.
artech Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 lowcaryb, najlepiej idź do urzędu, jak ci nie zarejestrują to się będziesz wtedy martwił
lowcaryb Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Już wszystkiego się dowiedziałem,po prostu wszedłem na stronę starostwa,znalazłem nr i zadzwoniłem.Dowiedziałem się że jak z większością spraw niestety jest rejonizacja,ale nie będzie problemu z rejestracją na żonę bo w Ostrowi nie wymagają okazania karty. Sorki że wogóle tym gitarę zawracałem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.