arek_glogow Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Nie wiem nie łapałem ale czytałem ze w listopadzie miętus już robi "zapasy",a jeżeli chodzi o szczupaki hmmm i tu znowu potwierdza się moja powyższa teza ze okresy są źle dobrane chociaż nie do końca bo gdzie indziej szczupak trze się w styczniu a gdzie indziej w marcu a jeszcze w innym miejscu w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 do końca bo gdzie indziej szczupak trze się w styczniu a gdzie indziej w marcu a jeszcze w innym miejscu w grudniu Ubawiłem się po pachy- skąd Ty wziołeś takie okresy tarła dla szczupaka Chyba że mowa o Australi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mokrzo Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 A ja robię tak: filet z łososia, feeder i łubudu do wody, oczywiście musi być hycel, wiatr, deszczyk też nie zaszkodzi i w miarę późno. Łowię na Wisłoce tuż za ujęciem wody, jest tam próg spiętrzający wodę, a za nim dosyć spory dołek, i tam ich szukam, zdażało mi się łapać miętusy na Wiśle przy podwyższonym stanie wody w "kałach" tzn. między tamami. Przy normalnym poziomie Wisły są one od niej odcięte, ale po przybiórce woda w nich leniwe płynie i wtedy się tam na nie zaczajam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Moja woda to dość szybko płynąca rzeka, niezbyt jednak szeroka o dnie mulistym. Zastanawiam się jakiego użyć zestawu... Żyłka 0,25, ołów płaski 60-80 gram ?(na rurce antysplontaniowej czy bez ?) , krętlik, przypon (no właśnie, jak długi?, istnieje ryzyko, że ciężar ołowiu będzie mi topił zestaw w mule) 0,20, hak węgorzowy rozmiar 1 lub 2 do rosówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 roman gawlas, ja nie wiem czy tak jest u szczupaka tak napisałem i tyle ale np co do bolenia jestem pewien bo jak na "moim" łowisku już po tarle to na stawach 30 km dalej jeszcze jest tarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 arek_glogow, ok, nie wiedziałeś, to już wiesz. Teraz pozwól się mnie dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Miętus-metody połowu Tak chyba zatytułowałem ten temat nie ma tam mowy o tarle szczupaka czy nawet miętusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Gofer miętus raczej nie jest wybredną rybą. Jak bym miał go porównywać do jazgra lub sandacza to zdecydowanie stawiam na to pierwsze. Jak trafisz na dziurę z miętusami to na pewno coś złowisz. Z dużymi bywa czasami trudniej. Ja wiosną zauważyłem, że dłuższy przypon sprawdza się lepiej. Robiłem takie na ok 60 cm. Konkurencja łowiła na krótsze i nie mieli takich efektów. Co do haka i grubości linki trudno dać dobrą odpowiedz. Ja łowiłem i na lekkiego pickera i na ciężkiego federa. Przypony miałem z żyłki 0,14 i z 0,25mm. Haki 4 i 1/0. Jak miętus bierze łapczywie to lepiej stosować duże haki. Tej wiosny brały mi bardzo delikatnie i stosowałem wtedy mniejsze haczyki, bo i zdarzyło mi się, że kilka miętowych o długości ponad 40 cm przy brzegu wypinało się z haka. Innymi laty jak tylko szczytówka zadrgała miętus nie zależnie od wielkości, hak nawet dość duży miał niebezpiecznie głęboko i by nie męczyć tych mniejszych zakładałem na prawdę bardzo duże. Tej wiosny duże haki mi się nie sprawdzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Szukam go w nurcie ale też na wolniejszej wodzie z dużą ilością kamieni na dnie ( dobre miejsca to opaski i miejsca za filarami mostowymi) Najlepsza pora to jak największe późno jesienne i zimowe mrozy i brak księżyca na niebie. Przynętą moją numer jeden to filet z leszcza Sprzęt jakim go łowię to gruntówki kompozytowe do minimum 60 gram ( ze względu na używanie bardzo ciężkiego ołowiu a nie masy ryb bo miętusy to żadne okazy) ,Duże spinningowe kołowrotki, gruba żyłka minimum 0,30 mm ze względu na zaczepy, haczyki najlepiej węgorzowe ale tu nie ma reguły Miętusowe brania zawsze zaczynają się po ciemku i trwają do świtu Miętus jest rybką bardzo żerną bo bardzo głęboko połyka fileta.Nie raz trzeba odcinać przepon bo haczyka nie da mu się wyjąc Branie miętusa jest nieraz mocne, delikatne a nie raz go nie widać wcale i po wyjęciu zestawu okazuje się ze mamy rybkę na haku Dlatego jak widzę branie to nie raz długo czekam z zacięciem Miętusy to żadne okazy więc najczęściej łowie takie do 1 kg ( mój rekord to 1,5 kg ).Miętus nie jest waleczna rybą ale klimat w jaki jest łowiony ( zima , lód u brzegów , zimna noc , ognisko przy tym jest piękny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Miętusy to żadne okazy więc najczęściej łowie takie do 1 kg ( mój rekord to 1,5 kg ) - skromny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Dzięki, teraz czas na praktykę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 ja dzisiaj trafiłem miętusa.. pierwszy raz mi się przyłowił.. myślałem że u nas w Odrze ich nie ma.. (fotka kiepska - aparat padał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Jak tam miętusy chłopaki Łowicie już jakieś Ja jutro 1 wypad na miętusa w tym roku robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Nie za ciepło jeszcze na miętowego no chyba że u Was już prawie zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Kocur jak widac na zdjęciu za wczesnie nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 W sumie to natura sama wie co jest najlepsze dla niej W poniedziałek pomacam z gruntu trochę na rosówę i fileta może coś się trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Wczorajszy na fileta z leszcza 1 w tym sezonie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/945082bc1ed93d95.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/48f210f2b0e60137.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Witam, 27 grudnia(sobota) rano wybieram sie na mietusa. Przesyłam mapke Odry, gdzie bd łowił. bardzo proszę o wskazanie najlepszego miejsca na dzienną zasiadke. Przynęta: Wątroba, Gruntówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Błagam, odpiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Przy niskiej wodzie łowił bym miedzy główkami a przy wyżówce raczej w zalewie portowym a raczej przy wejściu bo miętusy lubią wchodzić przy wyżówkach do takich miejsc Ale najpewniejsze miejsce to miejsce koło tego filara jeżeli da rade dorzucić chociaż w pobliże tego filaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Ja zawsze posyłałem zestaw na pograniczu szybkiego nurtu ze spokojnym, lecz wiosną często bywało, że miętusy przy dużej wodzie spotykałem w miejscach bardziej spokojnych (takich jak Twój filar). Myślę, że sam będziesz musiał co jakiś czas przerzucić zestaw w nowe miejsce i ich poszukać, bo przecież woda w rzece się zmienia i ryba też nie siedzi ciągle w jednym miejscu. Połową sukcesu są kamienie na dnie i dość dobrze natleniony odcinek wody. Ja miałem jeszcze nie dawno fajną miejscówkę gdzie były i kamienie i miętusy. Teraz piach przykrył kamienie, nie ma już zaczepów i nie miętusów. Jesienią próbowałem i mi się nie udało nic złowić. Gdyby nie czas ochronny w moich stronach, to pewnie sam bym sprawdził czy może nie przypłyneły z wyższą wodą. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Witam, 27 grudnia(sobota) rano wybieram sie na mietusa. Błagam, odpiście.Błagam zajrzyj do Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 warszawa_24 napisał/a: Witam, 27 grudnia(sobota) rano wybieram sie na mietusa. O tego nie zauważyłem inaczej nie odpisywał bym na tego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 o kurde, okres Dzieki bogu nic niezlapalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin186 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Tej jesieni nie połowiłem sobie miętusów(notoryczny brak czasu),ale poprzednimi laty trochę ich było. do połowu stosuje feedery z niezbyt dużym obciążeniem ponieważ rzeczka na której łowie pozwala na użycie bardziej finezyjnego sprzętu.Jako przynęty używam filetów z płotki bądz uklei,często dodaje też na haczyk rosówkę lub czerwonego robaka. Nie próbowałem jeszcze wątróbki,ale wszystko przede mną. Może znajdę chwile wolnego na wczesnowiosenne miętusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi