Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,wybieram sie na kilkudniowy wypad na Szałe....i z takim pytaniem,:

są może na naszym forum łąwiące na tym zbiorniku?Czy na obecna chwile można coś tam powedkowac no i CO? :lol:

Co dzieje sie na nockach,może ktośmi powie gdzie najlepiej rozbić sie namiotem na milka dni.....

Ost razem byłem tam z 2 lata temu,w dzień brała ładna płoć,w nocy mały leszczyk,drapieżnika nie uświadczyłem,kolega złowił tylko 1 sumka około 5kg.....

co dzieje sie na dzień dzisiejszy?

My siadaliśmy pośrodku dłógości zalewu,ale od strony lasu oczywiscie...

ZA wszystkie info.z góry dziękuje......

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

koledzy i koleżanki,nikt z Was nie wie co sie dzieje nad wodą?

Mam zamiar jutro wyruszyć z rodziną na rybki.....

Widze ze jeszcze jest zbiornik koło Kalisz o nazwie Gołuchów,może ktoś wie coś na temat tej wody?Może tam pojechać?Jeszcze mnie tam nie było.......

Napisano

Kilka lat temu byłem tam parę razy na białą rybkę - siedziałem na kanale za zbiornikiem - efektami wyprawy były sympatyczne leszczyki, takie koło 40 cm i trochę więcej:)

O Szałe pisali kiedyś chyba w "Eldorado" WW. W łowisku te kilka lat temu był ładne karpie, chyba nawet GP tam robili. Jeśli o drapieżnika chodzi to chyba logiczne, że bez łodzi trudno:D Bo jak inaczej dostać się nad stare koryto Pokrzywnicy - zapewne najrybniejsze miejsce na zbiorniku.

Napisano

ponawiam prośbę.....

wyjazd mam jutro,a nie wiem gdzie jechać :sad:

nie ma nikogo na forum kto wędkuje na opisanych zalewach?a moze jakaś inna propozycja dotyczaca biwako-wędkowania... :?:

Napisano

Ja łowie na szałe od kilku dni na początku zaraz za tamą. W obecnej chwili biorą same leszcze, małe sandacze i od czasu wezmie płoc. Czasami były naprawde ładne sztuki np wczoraj moj kolega wyciągnoł 1,5-2kg leszcza a kilka dni temu 3 podobne leszcze i 1 karpia lecz sie zerwał zaraz przy brzegu ( był juz ogonem w podbieraczu)

Napisano

no i wruciłem z 5 dniowego wypadu na rybki ..... :cool:

Jak dla mnie to zbiornik jest w rewelacyjnym rybostanie,

Woda akurat kwitnie,zakaz kąpieli :mad: ,ale rybki..............uuuuuuu :roll:

Wszyscy łowili na białe robaki,ja zaryzykowałem z kukurydzą,na którą niby nie bierze....

Łowiłem na koszyczki 30 gramowe,trzeba było dożucać do głębszej wody,do koryta rzeki.

Codzinnie dostałem od 4-do 8 leszczy takich ponad 2kg :!: ,dodatkowo 3-4 karpiki :!: od 1 do 2,5 kg.........3 rybki poszły z przyponami(0,18) na 3-4 ziarna kukurydzy...

Drobnicy nawet nie liczę,dzieciak ciągał na białe niezliczone ilości małych leszczyków na spławik.....

1 płotka :shock:

Łowisko jak dla mnie super.

Napisano

Ja tam często łowię, ale przeważnie bierze tam tylko mały krąp i leszcz, w godzinach wieczornych zaczynają żerować karpiki, liny, karasie i amury takie ładniejsze. Tam nawet można nęcić samymi otrębami z bułką :grin: i tak ryba przyjdzie ale lepiej czymś bardziej rozbudowanym i aromatycznym to ci większa rybka może podejść.

Napisano

bobek,powiedz mi czy można łowić przy tamie ale od strony Szałema nie od str lasu...

byłem 2 nocki teraz,od piątku do niedzieli,i widziałem że stoją tam auta i kampingi..

aaaaaaaa,złowiłem kilka leszczyków takich do 1kg,a w niedziele rano,laciałem do wody za kijem(feder)

podszedł karpik około 4kg,a nie miałem wolnego biegu,czujnik brania zapiszczał,i przestał....wygladam z namiotu a tam same podpurki zostały...ładnie darłem do wody -w ciuchach oczywiście..

• 2 weeks later...
Napisano

dajcie znać co jest ze zbiornikiem koło tamy....wybieram siena dłógi wekend,a nie wiem czy można sie tam rozbić i co można tam połowić....myślałem o drapieżniku...

Napisano

podpinam się do tematu. czy na szałe lub na prosne warto wybrać się ze spinningiem, a jeśli tak to jaką rybke można spotkać?

Napisano

musisz mieć spodniobuty-brodzenie i łowienie szczupaków i okoni.......

2 wariant- łódka-sadacz,sum,szczupak i okoń......dzwoniłem,członkowie koło pzw kalisz-za darmo,poza kołem-2zł na 1 h....dobra cena....

ps........!!!!!!

napiszcie czy mozna siadać koło tamy od str Szałe.......las znam,ale to ryba spokojnego żeru...mi zależy na drapieżcy

jutro jade,a dziisiaj nic nie wiem

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jeśli ktoś z forum będzie na weked 13 sierpień-17 sierpień 2008 na SZAŁE

dajcie znać na tel: 606 961 703

będę tam na 100 %

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 7 months later...
Napisano

Po 1 jaka przynęta. Próbowałem na kuku, bułkę, rosówki, ale najwięcej brań było na bułkę, niestety takich nie do zacięcia. Jedno było dłuższe, ale puste. Złowiłem tylko jednego mikro-leszcza :razz: A w jakich okolicach mniej więcej będziesz?

Napisano

Wędkowaliśmy z Jackiem na tzw "portkach" w miejscowości Trojanów, w okolicach miejsca gdzie dwa kanały łączą się z zalewem. Na ochotkę lub na pinki brały płotki...

Napisano

b0bek, Myślę ,że dobrze byłoby pokombinować z kanapką(biały-kuku-biały) i z czerwonym robalem na feederka. Dodam jeszcze że 26 kwietnia w tamtych okolicach(portki)

odbędą sie zawody wędkarskie .Jak się skończą warto znaleźć sobie fajną miejscóweczkę.Wiadomo ....zawodnicy trochę nęcą... :mrgreen:

• 4 weeks later...
Napisano
:evil: witam wszystkich w sobate wybieram się na szale .byłem tam 1 maja na ,portkach, nic nie złowiłem niestety ale to były moje 1 wędkowanie na tym zalewie .chciałem sie dowiedziec gdzie najlepiej tam jechać i na co wędkować proszę o jakieś wskazówki z gury dzienkuje :)) pozdrawiam :oops:
Napisano

Byłem dzisiaj na Szałym. Łowiłem na paprochy na spina i potem na grunt z białego. Na spinning jeden sandacz, a na białego największy, choć i tak mały, w tym roku krąp. Wszystko wypuściłem, bo sandacz jeszcze ma okres ochronny. Fotki będą w temacie "Jak dziś było na rybach?"

• 2 weeks later...
Napisano

A jakiej zanęty użyć na leszcza ? Ostatnio byłem z tatą , łowiliśmy na 4 kije i złapaliśmy tylko jednego leszcza ok 10 cm .... zanęta to : supermix mondal-f feeder , traper sekret leszcz (czerwona) i do tego trochę płatków owsianych , bułka tarta , kukurydza i pinka , na haczyku była kukurydza i biały ... Co w tym zmienić ?

Jeszcze byliśmy na łódce ze spinningiem i też nic :P

_________Łódka jest do sprzedania_____________ zainteresowani pisać na gg : <<<12653703>>>

Pozdrawiam FraneK

• 2 months later...
Napisano

WITAM!

Wybrałem taki temat by zebrać jak najwięcej informacji które mogłyby pomóc wedkarzom łowiącym na tych zbiornikach, fajnie by było gdyby każdy kto spotkał się z tymi miejscami opisał swoje doświadczenia, zachęcam do pisania i dzielenia się wiedzą

co mógłbym o nich powiedzieć

Szałe:

dość duży, bardzo płytki zbiornik zaporowy w miejscowości szałe na obrzerzach kalisza, wędkowałem tam dość często jakieś 5 lat temu na drgającą szczytówkę z koszyczkiem, do siatki wpadały głównie małe i średnie leszcze, kilka razy udało mi się wyrwać ładnego karasia przynęta biały robak, 1 sandaczyk na spining ;) słyszałem że w zbiorniku tym żyją spore sandacze ale jakoś nie miałem okazji ich złapać

Piaski szczygliczka:

kompleks dwóch zbiorników położonych na obrzerzach ostrowa wielkopolskiego, bardzo fajne miejsce dobry dostęp do wody lecz z rybami nie jest już tak ciekawie, moim zdaniem piaski to eldorado dla wędkarzy jadących tam tylko po to by wyłowić wszystkie karpie które co roku są wpuszczane, w tym roku całe 600 kg :lol: choć ostatnio słyszałem o kilku karpiach chyba jakichś niedobitkach bo miały po 3 kg ;), kilka lat temu podczas remontu wyłowiono całą rybę ze zbiorników, oczywistym jest fakt że pewnie nie wszystka wróciła do wody, łowłem tam w tym tygodniu, wynik leszcze do 25 na białego ;(, kilka lat temu dość dobrze brał karaś i karp na kukurydzkę.

Biadki:

kompleks trzech bardzo ładnie zagospodarowanych glinianek, trudo mi coś powiedzieć o tej wodzię byłem tam tylko kilka razy, lecz mam bardzo miłe wspomnienia, wspaniała atmosfera, 2 szczupaki, karaś, płocie lin,

to chyba wszystko, może nie są to jakieś istotne szczegóły, liczę na bardziej doświadczonych moczykijów ;) pozdrawiam Andrzej

• 5 months later...
Napisano

W tym... tzn. ubiegłym roku byłem na Szałe z 7 razy ze spinningiem ("murek", stanica, raz łódka, "portki"), za każdym razem miałem kontakt z rybą - o wymiarowego szczupaka nietrudno, a łowienie sandaczyków i okonków jest wręcz banalne. W obecnym sezonie temu zbiornikowi poświęcę najwięcej czasu - w przeciwieństwie do "mojej" Prosny jest mniej chimerycznym i wiele prostszym.

Czy ktoś się orientuje, jak wygląda rzecz z odcinkiem Pokrzywnicy za tamą? Słyszałem, że ma on tam także potencjał... :>

• 4 weeks later...
Napisano

Powiem ci szczerze że Pokrzywnica za tamą hmm... wąski strumień dużo drobnicy ukleje plotka itp ale też dużo okonia ;)jak z resztą nie wiem bo nic innego nie złowiłem ;)