Gość Mario03 Napisano 21 Października 2010 Napisano 21 Października 2010 koledzy mam pytanie czy wie kos czy przeszla ta ustawa o polowie zywca podrywka 1x1m podzuci ktos namiary na numer ustawy
pajonk Napisano 21 Października 2010 Napisano 21 Października 2010 24 września została podpisana przez prezydenta. ... 11) w art. 7: a) ust. 1 otrzymuje brzmienie: „1. Za amatorski połów ryb uważa się pozyskiwanie ryb kuszą lub wędką, przy czym dopuszcza się, w miejscu i w czasie prowadzenia połowu ryb wędką, pozyskiwanie ryb na przynętę przy użyciu podrywki wędkarskiej.”, ... pozdrawiam
benio-95 Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Ja na płoć,krąpia i karasia jeżdżę na rzekę Przemsze w okolicach Siewierza bo w pażdzierniku gdzie indzie nie biorą tylko tam .Od mojego domu jest tam zaledwie 9km . W 2 godziny na pinkę mam ok 30szt(bez nęcenia)jesienią polecam nieduże rzeczki,bo w jeziorach drobnica chowa się w mule.
MariuszA Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 w jeziorach drobnica chowa się w mule. nie chowa sie w mule tylko schodzi w glebsze bezpieczniejsze partie jeziora ;) od nowego sezonu podrywka znowu wchodzi do uzytku ;p wiec nie bedzie az takiego problemu z polowem zywcow
Łokonek Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Na marginesie. Zapowiada się powrót podrywki. to prawda czytałem w WW, że podrywka wraca.
zajac222 Napisano 20 Stycznia 2011 Napisano 20 Stycznia 2011 tak podrywka wraca .Tylko morzesz używac tych rybek na tym lowisku w ktorym używasz podrywki
ramik Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 mam pytanie jako , że interesuje mnie połów na żywca od niedawna wiec ominął mnie zaszczyt pozyskiwania żywca podrywką bo było to zakazane, ale od tego roku już można wieć prosze o kilka rad jak najlepiej pozyskać małe rybki. Czy zarzucamy tam gdzie normalnie łapiemy koło brzebu i np rozkruszoną bułkę w to miejsce podrzucić, czy lepiej gdzies koło zielska, może są jakieś lepsze zanęty aby zwabić male rybki, dziękuje z góry za wszelkie porady.
michorn Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 ramik, łap tam gdzie te rybki będziesz widział w czystej płytkiej wodzie zobaczysz, na głębszej obserwuj gdzie oczkują rybki, pod spodem zawsze będą i grubsze żywce. Nigdy nie nęciłem niczym łapiąc na podrywkę, położysz na dnie, ruszysz osad denny to rybki się w chmurze będą kręcić.
zajac222 Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 zawsze łowiłem blisko zielska lub przy gniazdach robionych przez wedkarzy na płytszej wodzie i podypka też sie pzydaje
T.N.T Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Podrywka jest bezdyskusyjnie najlepsza do łapania żywczyków
marbo30 Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 A jesli zlapie juz pare karasi na podrywke ktore posluza mi na zywca i ktore przechowuje w np wiaderku,czy te ryby musze wpisac w rejestr?
SzymSzon Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 ramik możesz podsypać ale tak odrobinke zanęty jak nic nie będziesz umiał złapać.
byczek Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Ja do podrywki podpinam koszyk zanętowy od feedera. Do niego namoczona bułka, chleb albo normalna zanęta. A jeśli dalej są problemy z rybkami, to dodatkowo wkładam do tego koszyczka taką tabletkę musującą ( np. jakaś tania multiwitamina o smaku pomarańczowym). Robi taką zadymę, że zawsze coś się zleci. Ps. Ja takie tabletki używam nieraz do feedera. Na płocie. Dlatego je mam na rybach
MattZ Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Ja do łapania żywca używam małej wędeczki którą ojciec mi kupił w zamierzchłych czasach Kulka futru pod trzciny, szczególnie jak pada tam słońce, i drobnica sama wyskakuje z wody Używam oczywiście delikatnego zestawu i na haku pinka/biały/skórka z chleba.
the_elite Napisano 16 Czerwca 2011 Napisano 16 Czerwca 2011 Ja np łapie żywca na starym stawie gdzie jest pełnooooooo karaśi 3-7 cm i biorą nawet na pusty hak 1 godzinka i 50 sztuk +
Padre Napisano 29 Czerwca 2011 Napisano 29 Czerwca 2011 moja metoda jest prosta jechać na ryby z dziewczyną/żoną dać jej uzbrojony bacik zanęcić leciutko przy brzegu i czekać aż coś złapie połączenie przyjemnego z pożytecznym kiedy dziewczyna na łowisku trzaska jak szalona drobnice a my siedzimy i mamy cały czas świeże żywce i spokój z marudzeniem żebyśmy już jechali, bo kobieta zajęta jest łapaniem i nie nudzi nam się tak wygląda jedna metoda a tak na ogół jak nie z dziewczyną jadę to sam biore bacik 4 m zanim rzucę żywcem to bacikiem uklepie sobie pare karasi czy czegoś tam na zapas a jak już żywiec zarzucony to bacikiem dla sportu sobie rzucam i łapę żeby nie było że z ryb z pustymi rękoma wracam bo na bacik zawsze coś tam się złapie, a na żywca nie koniecznie
Daniel1996 Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 a czy na każdym zbiorniku można łapać na podrywke? czy np może być gdzieś zakazane.?
Gość pawcio_bra Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Ja wrzucam bucz do wody wypełnionym ziemniakami gotowanymi, skórka chleba i żywczyki(karasie) się pchają jak głupie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.