michal89 Napisano 22 Listopada 2005 Napisano 22 Listopada 2005 Witam! Ma ktoś może mapę batymetryczną zbiornika zaporowego Turawa?
Gość Dwie_sety Napisano 8 Grudnia 2005 Napisano 8 Grudnia 2005 Ze względu na zmienne warunki napełnienia zbiornika taka mapa chyba nie istnieje. Skoro to jest zaporówka to kiedyś nie było tam zalewu tylko normalny teren z płynącą rzeką, spróbuj znaleźć mapę topograficzną lub turystyczną sprzed budowy zapory, wiele z niej można wyczytać tego co dziś skrywa woda.
shogun_zag Napisano 10 Grudnia 2005 Napisano 10 Grudnia 2005 Ze względu na zmienne warunki napełnienia zbiornika taka mapa chyba nie istnieje. Nie masz racji, przy zmianie stanu wód, przy jego "przepłukaniu" (np. podczas powodzi) jedynie zamulają sie dołki a górki jak były tak nadal są. Ponadto w przypadku śluzy "dolnej" całe świństwo wypłukiwane jest do rzeczki wypływającej ze zbiornika. W przypadku śluzy górnej, cały badziew siada u podstawy tamy Zaporówka, to nie rzeka
Gość Dwie_sety Napisano 11 Grudnia 2005 Napisano 11 Grudnia 2005 Mapa batymetryczna określa linię brzegową i zawiera linie określającą punkty położone na jednej głębokości (pewnie jakieś izo- coś tam) a te warunki ulegają zmianie wraz ze zmianą napełnienia zbiornika, ale może się mylę i takie mapy istnieją, ja się nie spotkałem. Jeżeli masz taką mapę z ciekawością obejrzę.
shogun_zag Napisano 11 Grudnia 2005 Napisano 11 Grudnia 2005 "Batymetria – dział hydrometrii zajmujący się pomiarami głębokości cieków i zbiorników wodnych. Do wykonywania pomiarów stosuje się różnego rodzaju urządzenia pomiarowe, sondy: ciśnieniowe, akustyczne i inne; wyniki przedstawia się zazwyczaj na mapach batymetrycznych w postaci izobat - izolinii łączących punkty o tej samej głębokości lub w formie poprzecznych lub podłużnych przekrojów." Sam widzisz A oto przykłady: fragment Bałtyju: a tu j. czorsztyńskie Są to mapy bardzo poglądowe w porównaniu z tymi, co widziałem .... Widziałem taka mapę raz jedyny w ODGW Żywiec jak budowaliśmy tam oczyszczalnie ścieków w Tresnej i musiałem z nimi uzgodnić termin przewidywanego najnizszego poziomu lustra wody, byśmy mogli sie włączyć z kanalizacja do zbiornika (by przy niskim stanie wody nie siurczyła sie z wysokości ok. 3 m woda z oczyszczalni ) Mapa to była bardzo precyzyjna (1:1000) i zawierała inwentaryzację geodezyjną dna zbiornika przed zalaniem. Na jej podstawie bardzo łatwo można okreslić pojemność zbiornika. Mieli ją wrzuconą na kompa z kolorowymi warstwicami, z naniesionymi współrzednymi X i Y (kwadratami). Zaznaczone na niej było stare koryto Soły, drogi, osady, jakieś stawy hodowlane, które udało mi sie później odnaleść "na wodzie". Mając taką mapę i obecny GPS (stare z lat 90-tych miały wprowadzane celowy błąd rzędy 30 do 50 m) i do pomocy ehosondę, mozna wymacać zbiornik jak sie patrzy Wracając do mapy ... warstwice (w tym przypadku kolorowe) określały linie brzegową przy poszczególnych poziomach wód i symulowały ewentualnie zalane tereny. Komp dyspozytora miał oprogramowanie, dzieki któremu mógł w każdej chwili określić napływ wody i na jego podstawie regulować śluzami zapory w Czernichowie i koordynować następna zaporę na j. międzybrodzkim Wracając do pytania Kolegi ... udaj sie do zarządcy wody, właściciela, bankowo ma taka mapę (wszystkie zbiorniki zaporowe ją mają - obligo) zagadaj "właściwie" i powinni Ci pomóc w sprawie
maniek Napisano 12 Grudnia 2005 Napisano 12 Grudnia 2005 byśmy mogli sie włączyć z kanalizacja do zbiornika Shogun to ty szkodnik straszny jesteś jak ty kanalize do naszych wód wprowadzasz. He He, shogun to tylko taki żart. A do tematu wracając to w kturymś z numerów WP lub WW . była podana podobna mapa Turawy ale sorki nie wiem w jakim.
shogun_zag Napisano 12 Grudnia 2005 Napisano 12 Grudnia 2005 Shogun to ty szkodnik straszny jesteś jak ty kanalize do naszych wód wprowadzasz. Maniuś, może i szkodnik, ale na odbiorze razem z projektantem musieliśmy walnąć po szklanie tej wody ze zrzutówki i jak widzisz żyję A oczyszczalnia była biologiczna ... mikrorobale wpierniczają kupki i inne takie tam
maniek Napisano 13 Grudnia 2005 Napisano 13 Grudnia 2005 Maniuś, może i szkodnik, ale na odbiorze razem z projektantem musieliśmy walnąć po szklanie Shogun ma się rozumieć ,ale nie wnikam co było w tej szklanie.
kogut Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 Siema chłopaki ja mam to mapkę,ale nie wiem czy mogę Tylko dodam,że to trudne łowisko i trudno złowić coś za pierwszym razem bez sondy bo teren jest płaski jak stół w Porównaniu do Poraja dodam,że na tej mapce jest link do strony na której można sie więcej dowiedzieć!Z góry podkreślam kto nie chce to nie zagląda co by nie było niedomówieńMapa
Lesio Napisano 15 Października 2007 Napisano 15 Października 2007 Temat ma już dwa lata, coś Ty kogut wykopał? Jeżeli ktoś dalej szuka jakiegoś planu Turawy, to podaję, choć nie jest to mapa batymetryczna. Wahania poziomu wody dochodzą tam do 8m, więc aktualnej mapy raczej nigdy nie będzie. i jeszcze fragment mapy z 1938r.:
kogut Napisano 15 Października 2007 Napisano 15 Października 2007 Kolego drogi nie wykopał tylko zdobył To mapa na której jest podana Turawa przed zalaniem są szkice starego koryta i lasów przed zalaniem!Ja z niej moge dużo ciekawych rzeczy wyczytać
treneiro Napisano 17 Października 2007 Napisano 17 Października 2007 witam zaporowców, A może udało się także zdobyć takie mapy zbiornika Otmuchów i Nyskiego (głębinów) ? Jeśli tak, to bardzo chętnie bym je podejrzał wielkie dzięki z góry treneiro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.