Tomek1988 Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Pokaże wam moje łowisko na którym poluje na klenie to jest tak zwana rafa głębokość 5metrów od brzegu 80 cm w głębszych miejscach 1m-1,2m 20 metrów od brzegu 1,7 tak w przyblizeniu, kamieniste dno trafiają się też takie mielizny z kamieni a za nimi dłki i tam właśnie jest najwięcej kleni: Zdjęcie klenia 45 cm i mojego woblerka - ok 2.5 cm: Właśnie o takie wobki mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Konrad to jest właśnie przelew: a typowymi miejscami książkowymi dla jazi i kleni są miejsca przed przelewem, jednak najlepsze są niskie przelewy na których nietworzy się tzw. wodospad bo wtedy są to łowiska mniejszych kleni....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 jezeli mogę polecić osobę z allegro to użytkownik: baenschi_87 ma on często wystawione woblery które sa killerami na klenie i jazie, sam u niego kupiłem ponad 20 sztuk! polecam bączki 2cm, byleby nie smużaki! oto przykładowe od Pana Pawła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 Tomek1988, ile chcesz kupi wobkow i ile masz kasy coś się znajdzie 1 sztuka = 10 zł ale brania masz 100% niech ci powie roobson bo chodzi ze mną na rybki i tylko czeka aż dostane jakiegoś klenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gojk Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 a ja mam pytanie czy łowił ktoś klenie i jazie na spining w drwęcy? Nie jest to chyba rzeka w której występują przelewy ostrogi itp. Jest to bardziej rzeka rwąca dzika... Czy warto próbować na takiej rzece łowić na tak małe woblery? Sam nie słyszałem ani nie widziałem by ktos tam spiningował na takie wobki, choć klenie i jazie tam są;P W takim wypadku mam pytanie jak tam prowadzić tak małą przynete i jaka żyłka najlepsza jest do takich połowów (bądz plecionka). Z góry dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gojk Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 Dodam może że jeśli chodzi o prowadzenie to mam zamiar dopiero spróbować na wiosne;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 na takiej rzece to tylko słyszałem ze łapie się na trochę większe wobki takie do 5 cm i szukasz ryb w rynnach i zawsze łowisz na głębokim zakręcie a nie jak w np. odrze na płytkim aha i takie pytanie to jest kraina brzany czy pstrąga i lipienia gojk, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolik Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 ja lubię właśnie takie małe rzeczki. Wobki to właściwie dobierasz do konkretnej sytuacji. Te ładniejsze klenie zazwyczaj stoją głębiej w rynnach i dołkach a tam łatwiej skutecznie poprowadzić trochę większego wobka niż 1,5cm maleństwa. Ale paproszki też się przydają. tak jakoś mi się wydaje że sprawdzają się w różnych spowolnieniach nurtu. gojk, jeśli będziesz próbował wiosną to klenie stoją jeszcze w głębszych rynnach i najlepiej atakują przynęty wolno prowadzone z przytrzymaniem i głębiej schodzące. Jak zaczniesz łowić to sam najlepiej wypracujesz sobie swój najskuteczniejszy sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 co do zyłki to do mikrusków polecam między 0,14 a 0,16, z malutką agrafką nr. 20 ( dobra jest firma Spinwal). Ja prowadzę te przynęty głownie wzdłuż brzegu oraz na przelewach, tam najsczęsciej mam brania, Pod brzegami ( choćby na Rudawie czy Skawince) są rynny i roślinnoc w której ryba się chowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gojk Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 dzięki chłopaki za odpowiedz arek_glogow, jest to bardziej rzeka hmm... kraina leszcza choć w wyżej płynących odcinkach klasyfikowana jak rzeka górska brzany tesz tam występuja choć dawno o żadnej złapanej niesłyszłem co do woblerów to myślałem o 3-3,5 centymetrowych hornetach;P jak możecie to napiszcie mi na jakie kolory hornetów bądz inne woblery łapiecie klenie;P Mile widziane linki;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 jak na taką rzekę to ja bym dał 0,18 mm bo w każdym momencie może wziąśc brzana Tomek to co chcesz kupi wobki kleniowe czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Tomek1988, ile chcesz kupi wobkow i ile masz kasy coś się znajdzie 1 sztuka = 10 zł ale brania masz 100% niech ci powie roobson bo chodzi ze mną na rybki i tylko czeka aż dostane jakiegoś klenia arek_glogow, to zademonstruj te wobki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobson Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Do tego co napisał borys...mowił zebyście sie ,mnie spytali...to pisze od kąd byłem z nim na wyprawach kleniowych to nie złapał ani jednego klenia wogóle i tylko 1 jazia a brania sa takie jakby klenie zbierały cos z powierzchni ale nawet jak tam wobek plynie to i tak tak robią...ale wobki sa dobre tylko trzeba wiedziec co i jak polecam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 roobson, ale brania są ale w 90% są pustymi braniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Mam pytanko, jak nazywa się ten żółto zielony wobler ze zdjęcia poniżej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e2cd6bb904f5d7ff.html Miałem na niego najlepsze wyniki póki co ale dziś mi go uciął szczupak no i muszę dokupić z 3 takowe, a ewentualnie może polecicie mi coś na niedużą rzeczkę, wiadomo na jazia/klenia lub okonia, najlepiej pływające. Pozdrawiam i proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smile Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Dziś byłem na moim łowisku i widziałem chodzące przy powierzchni piękne Jazie od 20 do jakiś 45cm. Mogli byscie mi cos doradzić jak się do nich dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Spróbuj na woblery smużące wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Spining Cw 2-10, 3-18g or something like that, a na agrafce smużak. Nałowisz do bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smile Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 A jak mam poznać po woblerze że to będzie smużak, są jakieś na nich specjalne oznaczenia? Bo w wedkarskim moze być nie kumata babka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2011 Smile, po sterze możesz poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smile Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 A jak ma wyglądać ten ster? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 A jak ma wyglądać ten ster? Ster w tego rodzaju woblerze jest prawie pod kątem prostym w stosunku do korpusu woblera , stąd bierze sie jego powierzchniowa praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskika28 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Poleci ktoś jakąś stronkę gdzie można kupić woblerki imitujące owady ?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Najlepiej poszukaj na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieniuphy Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Czy ktoś może coś powiedzieć na temat woblerków kleniowo - jaziowych Gębali? Podobno nie są to woblerki od p. Irka, a robione przez jego wujka na dużą skalę. Kupiłem parę sztuk i zastanawiam się czy był to dobry wybór.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi