Skocz do zawartości
tokarex pontony

Wedziska Dragon

maciekxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ide w ciemno i kupuje drugi taki sam.

Jak do tej pory mnie nie zawiódł.

Szczerze POLECAM.

Po prostu spełnia idelanie moje wymagania,

super leży w ręce, lekki, szybka akcja, to jest to co lubie.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam.

Jeżeli ktos miał, uzywał jednego z dwóch kijków prosze o opinie kupiłem dwa, jeden do łowienia w rzece z brzegu 3,00cm mistrall delux wklejanka 8- 30 gram ,drugi to dragon milenium power jig 2,70cm od 5 do 25 gram.Druga wędeczka tj dragonik do łowienia z łodzi na zalewie.(sandacze)Dla mnie osobiscie oba kijki śa do specjalnych zadan jeden na brzeg do przynęt gumowych drugi do łowienia sandaczy z opadu.Jak oceniacie moją decyzje??Bardzo prosze o opinie.Z góry bardzo dziękuje.

Serdecznie pozdrawiam Paweł (Wędrowniczek)

Napisano
dragon milenium power jig 2,70cm od 5 do 25 gram.Druga wędeczka tj dragonik do łowienia z łodzi na zalewie.(
do przynęt gumowych drugi do łowienia sandaczy z opadu

Nie za delikatna trochę ta wędeczka na sandacza? może być problem z zacięciem szczególnie przy cięższych główkach.

Napisano

No ja tez jestem zdania ze wedeczka na sandalka jest za delikatna.

Bedziesz mial problem z ciezszymi glowkami. Ja bym Ci proponowal cos kolo 60 a nawet 80gr cw. (Np 25-80gr) Kijek 25-80gr cw. by mial idealny cw. przy ok. 50gr (25+80=105; 105:2 jest okolo 50)

Musisz sie sam zdecydowac jakimi glowkami i jakiej wielkosci gum chcesz uzywac.

Jak beda to np. glowki o wadze daj my na to do 21gr a gumy tak 8-12cm lub troszke wieksze to bym Ci wlasnie proponowal kijek wybrac w tym rejonie.

Pozdrawiam

Napisano
Ja bym Ci proponowal cos kolo 60 a nawet 80gr cw.

No to uważam za przegięcie w drugą stronę :???:

(Np 25-80gr) Kijek 25-80gr cw. by mial idealny cw. przy ok. 50gr (25+80=105; 105:2 jest okolo 50)
a tego to kompletnie nie rozumiem :shock::shock:
Napisano

Czemu uwazasz to za przegiecie? Dolicz sobie ile wazy gumka, jaki opor robi w wodzie...

A to czego nie rozumiesz, to jest mozliwosc wyliczenia idealnego ciezaru ktorego wyrzucasz.

(Tak w niemczech przynajmniej sie robi)

Napisano
A to czego nie rozumiesz, to jest mozliwosc wyliczenia idealnego ciezaru ktorego wyrzucasz.

(Tak w niemczech przynajmniej sie robi)

ciekawa teoria
Czemu uwazasz to za przegiecie? Dolicz sobie ile wazy gumka, jaki opor robi w wodzie...
gumka niech waży nawet 20 g to do 80 potrzeba nam jeszcze 60 - a taką główką to nawet Shogun nie łowi :wink: bo pozabijał by sandacze samym udeżeniem :lol: Zdążyłem już poznać Twoje(?) zdanie na temat cw. wędzisk, które prawdopodobnie zawdzięczasz komuś kto takowego sprzętu używa. A z poprzednich naszych rozmów i Twoich postów wynika że sam jeszcze nie przetestowałeś dokładnie swojego sprzętu a napewno nie porównywałeś go z delikatniejszymi wędziskami, tak więc nie wiesz na pewno jak takie wędzisko będzie się sprawować i jak pokazywać brania itd. Nie oznacza to że nie będziesz łowił rybek ale komfort łowienia (ciężar wędki itp) oraz ilość odczytanych a przez to wykorzystanych brań będzie dużo niższa. Dla przykładu podam że sandacze łowiłem wędziskiem do 30g na główki 28g + kopytko 7cm i było ok (według mnie cw. mojej wędki jest zaniżony, ja obstawiał bm raczej jego górną granicęna około 35 - 38 g) a brania były wyczuwalne na przyzwoitym poziomie, nie wyobrażam sobie abym mógł odczytać branie z wędki o cw. 60 czy 80 g. A jeżeli chodzi o opór jaki w wodzie stawia przynęta to akurat twister czy ripper nie stawia prawie żadnego. Natomiast 9 cm wobler trociowy w pomorskiej rzece to już owszem, dlatego nabyłem kijek o cw do 70 g ale też dlatego takie wysokie cw że przeciwnik z jakim się zamierzałem (niestety tylko zamierzałem) zmierzyć tego wymagał. Okazało się, że tak mi się tylko wydawało i teraz mądrzejszy o doświadczenia wybrał bym kijek o cw. około 50 g.
Napisano

No masz racje, sprzetu sowjego jeszcze nie przetestowalem. Wystarczy jednak poczytac np. niemieckie fora internetowe zeby dojsc do wniosku ze proponuja Ci wlasnie taki cw. a nawet ida do 100gr! Jednak sam jestem opinii ze 100 to juz lekka przesada i na naprawde niezle gumy.

Mowiles ze lowisz np glowka 28gr., dotego dolicz sobie jeszcze wage gumki. Pozatym lowisz gumkami 7cm, ja proponowalem 8-12cm lub wieksze!

Nie chce sie z nikim naprawde na temat (glupiego) cw. "klucic" bo przeciez jestesmy wszyscy wedkarzami i koledzy po "fachu":)

Co na temat ciezaru wedki, moja wazy dokladnie 197gr - Dragon Millenium Power Jig o cw. 5-25gr 224gr (mowie o kijkach 2,7m dlugosci). Wiec nie wydaje mi sie ze ja lowie ciezszym sprzetem :cool:

Dobra, jak przetestuje kijoszek...i porownam go (jezeli fundusze pozwola) lzejszym po okresie ochronnym - zworce sie jeszcze raz :)

Czlowiek sie jednak uczy na wlasnych bledach. Jezeli taki popelnilem, to bede wiedzial na przyszlosc :)

Pozdrawiam

PS: Na koncu i tak kazdy zdecyduje sie na taki sprzecik ktory lezy mu w rece i czuje sie z nim dobrze. Poczatkowo tez szukalem sprzeciku o cw. ok. 60gr - ale ten 25-80gr okazal sie po prostu fajniejszy (moim zdaniem).

Napisano
Zobacz na jakie ryby polecany, i jaki ma cw.
Nie jestem mocny z niemieckiego ale z tego co zrozumiałem polecają go na duże sandacze (lub szczupaki) i duże łososiowate :wink:

Kiedyś też sądziłem że moja wędka jest dobra na wszystko i na okonia i na szczupaka i na sandacza. I od biedy tak jest bo i to i to na nią łowiłem a nawet więcej bo i pstrągi i bolenie, jazie i klenie (się zrymło :mrgreen: ) ale niestety, a może stety, teraz zaczynam rozumieć że tak na dłuższąmetę się nieda i zaczynam mieć większe wymagania. Niestety ani moja żona ani szef tego nie rozumieją i narazie nie mam kasy na jeszcze cztery czy pięć wędzisk i kołowrotków :lol:

Napisano

Wystarczy obejrzec dwa zdjecia :D - sandacz i szczupak.

No ale wracajac do tematu, obaj jestemy tego samego zdania ze jest Ci potrzebny kijek o wiekszym cw.!

Napisano

Hmm jak widze opinie śa podzielone......

Ciężar 5-25 dragona moim zddaniem jest zanizony kto miał ten kijek w ręku napewno sie zemną zgodzi.Producent podaje 5-25 a ja jestem przekonany ze spokojnie mozna atakowac na 30 może nawet 35 gram.

Ja powiem szczeże iz nie mam takiej potrzeby tzn zakładania cięzych główek niż 25gram.Gramature wybrałem ze wzgledu na to jakimi przynetami bede ciskał jeżeli chodzi o zacięcie to o dragonika sie nie martwie bo dolnik jest naprawde mocny.Z koleji zastanawiam sie czy podna przez Ciebie drogi kolego gramatura wedziska do 80 gram( na sandacze) nie jest troszeńke za wysoka tzn im wiekszy cieżar tym wedeczka mniej delikatna(tak mi sie wydaje), bo tak sie zastanawiam jak miałbym wyczuc delikatne puknięcie z odległosci powiedzmy 40 metrów na głeboksci 9-13 metrów na tak potęzny kijek??? nawet łowiąc na plecionke ??wiemy to nie od dzis że sandałki lubią puknac i niezawsze walą w gume bez opamiętania.

Wiem równiez że są dwie ..hmm moze nie dwie ale ze dwa tysiące :)szkół prowadzenia gumy w zaporówkach ja zostałem zarazony ta bardziej delikatna tzw warszawską druga bardzo skuteczną i również mi znaną jest prowadzenie jiga lub koguta bardzo ostrym podbiciem pojedynczym lub podwójnym tzw szkoła śląska.Nie próbowałem jej jeszcze ale sądząc po Twojej propozycji ,kijaszka do 80 gram ty ją poznałes.Gdybym mógł poprosic o opisanie tego w jaki sposób łowisz sandacze na kijki ok 60-80 gram, tzn obserwóje sie tylko plecionke? czy moze także szczytówke.Moje pytanie wynika z ciekawosci.....nigdy jeszcze tak nie łowiłem moze w nowym sezonie czas zacząc???

Z wędkarskim pozdrowieniem Wedrowniczek

Napisano

Czesc,

60-80gr...cos przesadziles ;] Napisalem 25-80gr :)

Im wieksze cw tym mniej delikatny kijoszek...hmmm nie wiem...nie mialem jeszcze kijka z lzejszym cw. bo to jest moj pierwszy kijek spiningowy :) Wiec nie moge porownac. Moj kijek ma np bardzo delikatna szczytowke.

Jak odczuwam brania? Jezeli bede mial pierwsze to Ci powiem jak sie sprawuje :) Narazie moge tylko opisac doswiadczenie mojego kolegi ktory lowi wlasnie takimi kijkami....

Ale mysle ze na temat bran Ci moga powiedziec uzytkownicy z dlugoetnim doswiadczeniem o wiele wiecej niz ja poczatkujacy :) Moja "wiedza" nie wywodzi sie z praktyki a z teorii (jak narazie).

Pozdrawiam

Napisano
Panowie może cos o mistralu?Jak widzicie ta firme?Może ktos łoił na takie kijki??
3,00cm mistrall delux wklejanka 8- 30 gram
Kiedyś, coś, gdzieś czytałem i słyszałem o kijkach tej firmy i z tej serii. Ale gdzie :shock::???: nie pamiętam, pamiętam natomiast iż były to raczej pozytywne opinie.

Ogólnie cw jak dla mnie ok, wklejanka ok, ale długość to jak dla mnie trochę za tędyś, wolę krótsze kije 2,4 - 2,7max.

Napisano

Witam.

Tym miłym akcentem zakonczmy mój temat dziękuje bardzo za rady i opinie.

Do zobaczenia na rybkach ehh ta zima................nie ma co robic.

A propo's dzis byłem na jeziorku mojego wójka, pomachałem troszke spiningiem i przeżyłem szok kiedy na kijku przyszłego szwagra zawisł karp 4 kilo heheh na małego hornrcika 3cm w naturalnych barwach.Karp na wobler w styczniu???!!!! dobre co???

Puki co pozdrawiam i do milego....................

Ps Tomciu Ty mieszkasz w frankfurcie na menem czy tym bliżeu nas???

Napisano

Wiesz co tak, kupiłem dragona i juz mi sie nie podoba 2,70 niby do 25 gram a oo matko Boska jaka pała nie sadziłem ze tak sie bedzie zachowywał tam gnie sie tylko szczytówka kij ma piekielnie mjocny dolnik do zacięcia super ale co dalej jak wyjąc powiedzmy mniejszego sandacza spadnie na bank, byłem wczoraj na jeziorku u wujaszka i powiem Cie Tomku że nie chce go juz bląd !! nieprzemyslany zakup wzorowałem sie na doświadczeniach innych a nie na swoim własnym kolejny BŁĄD!!!

Kijek tak jak POwiedziałeś musi lezez włapie.Myślałem że sie przyzwyczaje ale nie ma szans juz go sprzedaje pożytku z niego nie bedzie.

Pozdro

Napisano
kupiłem dragona i juz mi sie nie podoba 2,70 niby do 25 gram a oo matko Boska jaka pała nie sadziłem ze tak sie bedzie zachowywał tam gnie sie tylko szczytówka kij ma piekielnie mjocny dolnik do zacięcia super ale co dalej jak wyjąc powiedzmy mniejszego sandacza spadnie na bank

Nie spadnie. Z autopsji. Kij ten moim skromnym zdaniem jest idealny do łowienia właśnie sandaczy, na płytkich i średniogłębokich zbiornikach właśnie na gumki. I do tego został zaprojektowany. Główki jakie można na nim stosować to moim zdaniem 20-22 g max. Co spokojnie wystarcza na obłowienie wody do 12-15 metrów.

Jeżeli chcesz łowić sandacze z opadu, to właśnie taka pała jest Ci potrzebna. I wierz mi, ze nawet niewymiarki z niego nie spadają. Zdarzają się natomiast spady okoni - ich kruchy pysk wymaga większej amortyzacji ze strony kija, ale w końcu to nie okoniówka.

Kijek tak jak POwiedziałeś musi lezez włapie.Myślałem że sie przyzwyczaje ale nie ma szans juz go sprzedaje pożytku z niego nie bedzie.

No na to to już ciężko coś będzie poradzić :wink:

Napisano
No na to to już ciężko coś będzie poradzić :wink:

Oj nie powiedzialbym...Jest pelno kijkow na rynku, a Pawel mieszka w Wawie wiec mysle ze znalezienie podobnego kijka ktory mu bedzie lezal w rece nie bedzie sprawalo problemu.

Napisano
Oj nie powiedzialbym...Jest pelno kijkow na rynku, a Pawel mieszka w Wawie wiec mysle ze znalezienie podobnego kijka ktory mu bedzie lezal w rece nie bedzie sprawalo problemu.

Miałem na myśli, że jeżeli TEN KONKRETNY kij nie leży mu w ręce, to na TO będzie ciężko coś poradzić. A nie że ma nietypową rękę w której żaden kij nie będzie leżał :mrgreen:

Co zresztą wprost wynika z mojego postu.

Chociaż na "nieleżenie w ręce konkretnego kija" też jakby się bardzo mocno uprzeć można by poradzić przezbrojenie uchwytu, ale w przypadku tego konkretnego kija jest to kompletnie nieopłacalne.

• 2 weeks later...
Napisano

Moze i nie spadnie ale wiesz co???Tak jak napisałem wczesniej troszke za duża "pała" wydaje mi sie ,że producent sporo zanżył mase wyżutową 25 gram ??? mało malo mało!!!

Tam naprawde gnie sie tylko szczytówka i nic po za nią :) Dolnik, to kij od przysłowiowej szczotki, szczytóweczka czła z tym, że czy to wystarczy do łowienia z opadu a co myślisz o team dragon 2,40 d0 28 gram równiez wklejanka z tym ,że lżejsza, także z mocnym dolnikiem ale dużo bardziej miękka na górze od dragona power jig?Moze ta była by lepsza?Jak myślicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.