Skocz do zawartości
Dragon

Wedziska Dragon

maciekxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To wszystko zależy gdzie się łapie i na co ,na moją rzeke czyli nysę kłodzką ,jezioro i stawy łapiąc z brzegu to ten kij mi pasuje, akcja x- fast jest trochę sztywna ale mi o taką chodziło, może żebyś niebył rozczarowany warto byś wybrał się do sklepu i wzią do ręki kije o różnych akcjach , wtedy będziesz wiedział który ci najlepiej leży w ręce.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

A czym się różni akcja miękka od sztywnej ? Tzn. jaki ma to wpływ na wyczuwalność brań, wyczuwalność prowadzonej przynęty ?

A co do łowisk to raczej jeziorka, zbiornik zaporowy i rzeka Wda, Wisła może 2 razy do roku, baaardzo okazyjnie.

Napisano

Akcja ( fast) akcja szybka- szczytowa to taka w której wtrakcje zarzucania wychyla się szczytowy odcinek wędki, akcja (moderate) akcja średnia-środkowa to wychylenie prawie do środkowej części kija są jeszcze (ekstra fast) bardzo szybka , (slow)wolna -paraboliczna.Ogólnie ugięcie jest związane z pracą wędziska pod obciążeniem np. podczas cholowania ryby.Dlatego Millenium jest sztywne bo wychyla się szczytowy odcinek wędki i dobrze czuć prowadzoną przynęte jak i branie nawet w dość silnym nurcje ale to są moje odczucia z łapania tą wędką .

Napisano

Cześć,

jednym słowem "piekny kijek".

Kupywałem z moim znajomym jego pierwsza wędkę, sprzedawca zaproponował nam kijek o którym mowa, powiedział "za tepieniądze nic lepszego nie kupisz".

Po całym sezonie 2008, trolling woblery 7-10g, jiggowanie przynety do 12g, plecionka o,13mm, widziałem usmiech i zadowolenie mojego kolegi.

No cóż przyszedł czas na mnie: dwa tygodnie temu nabyłem w promocyjnej cenie poniżej 200zł model z zeszłego roku Millenium Heavy Duty Pike 2,70 10-35 - Nie moge się doczekać aż ruszę nad wodę.

Napisano

Cześć koledzy,

miałem ten sam problem i chciałem kupić koniecznie Shimano, upatrzyłem sobie kijki w zakresie cenowym od 300 do 800zł, jednak po wejściu do Hurtowni i machnięciu tymi drogimi Shimano okazało się że "nie ma na czym oka zawiesić"(Szymański poleca shimano dziś nie wiem dlaczego może ze względu na sponsoring).

Pojechałem do mniej uczęszczanej hurtowni gdzie były Dragony "wszelkij maści", po 30 minutach kiwania tymi cacuszkami z zapasem mocy o szybkiej akcji wyszedłem lżejszy o 210zł w ręku Milenium HD Pike 10-35 usmiech na twarzy.

Napisano

Ja może dopiszę swoje 5 groszy . Zaczełem spinning tak na serio w zeszłym roku. Miałęm kijek 2.55 wklejanke 3-15 i dla mnie ten kijek był za delikatny tzn troszkę wieksza przynęta i łowienie nie robiło sie komfortowe i nie mowie tu o duzych przynętach. Myśle że eprzedział 5-25 jest bardziej uniwersalny w koncu okonie moga wziąść i na cos większego niz tylko paproch. Dzis do mnie dotarł nowy spin cormoran black bull 2.7 m cw 5-21 i wydaje mi sie ze będzie bardziej odpowiedni - uniwerslany

Napisano

Witam

Myślę o tym kijku w wersji dł 305 cm i cw 14-42 g, jest to jeden z kijków który rozważam do łowienia z plaży (obok Dragona Seatrouta). Kij ma akcję x-fast, i obawiam się czy nie będzie za sztywny do łowienia na plecionkę, nie chciałbym tracić ryb z tego powodu. Druga rzecz - czy przynęta o wadze 12-14 gram naładuje ten kij wystarczająco do dalekiego rzutu?

Czy ktoś łowił tym kijem i mógłby rozwiać lub potwierdzić moje wątpliwości?

Napisano

Hmm, tego nie zauważyłem... :( jeżeli to jest liczone od stopki kołowrotka, to jeszcze jako tako - mam Daiwę gdzie ta odległość wynosi 43 cm. Jeżeli sam korek to naprawdę dużo (w Daiwie 37 cm, i nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie)

Choć sprawa staje sie bezprzedmiotowa, bo dowiedziałem się już że na razie kijka nie można sprowadzić, jest niedostępny w Dragonie.

Okazuje się, że wybór kijów 3 metrowych, nadających się do połowu z morza i troci w rzekach, ale nie sztywnych pał - czyli cw do 40, 45 - jest bardzo ograniczony... :(

Wygląda na to, że będę jednak zmuszony do kupna Seatrouta, choć wolałbym coś nieco dłuższego i delikatniejszego

Napisano

Hmm, dzięki Artech, ciekawa propozycja... Szukałeś informacji o tym kiju, udało Ci się może dowiedzieć jak wygląda sprawa z dolnikiem w tym modelu? Nigdzie w necie nie znalazłem tej informacji, a to w końcu Daiwa słynąca raczej z długich... Też nie chciałbym zamawiać w ciemno, a nie sadzę żebym znalazł ją gdzieś w Szczecinie

Napisano

Jacek, niestety żadnych informacji ponad te w necie nie mam. Możesz spróbować w Nemo, jak ja szukałem to z serii Tornado mieli tylko zandera, może teraz mają więcej :roll:

Napisano

Tak faktycznie zrobię - wędka z opisu może spełniać moje wymagania - powinni tez mieć możliwość dowiedzenia się o długość dolnika przed sprowadzeniem kija. Choć długi dolnik to chyba standard w tym segmencie...

Przy okazji - dowiedziałem się że wędka o którą pytam w temacie będzie dostępna od kwietnia.

Napisano
jeżeli to jest liczone od stopki kołowrotka, to jeszcze jako tako - mam Daiwę gdzie ta odległość wynosi 43 cm. Jeżeli sam korek to naprawdę dużo (w Daiwie 37 cm, i nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie)
Dragon podaje sam korek.
Napisano

Uważałbym na Twoim miejscu na serię Destiny i nie kupował po wcześniejszym oblockaniu. Miałem do czynienia z kijami 2,70m 10-35gr i 2,60m 14-42gr i w mojej opinii były to blanki mocno niedoszacowane. W górnym zakresie wyrzutowym w zasadzie łowić się nie dało, dało się wyczuć "syndrom krowiego ogona". Akcja też jakby bliżej FAST niż X-FAST. Trzeba jednak przyznać że fajny desing i uzbrojenie poprawne.

Napisano
Jacek, może zainteresuje Ciebie ten kijek TORNADO-X Troć 3,10m 10-40g

Z tym kijkiem jest na necie jakieś zamieszanie, z tego co się dowiedziałem, to wędek o tych parametrach juz nie ma, nowy model ma długość 3,15 i większy cw, do 50 gram

Elpojo, dzięki za info o serii Destiny. Na kij o jaki pytałem musiałbym czekać do kwietnia, wiec raczej zdecyduję się na coś innego

Napisano
Z tym kijkiem jest na necie jakieś zamieszanie, z tego co się dowiedziałem, to wędek o tych parametrach juz nie ma, nowy model ma długość 3,15 i większy cw, do 50 gram

Zamieszanie było już jak ja się tym kijem interesowałem, na różnych stronach były różne parametry, za najbardziej jednak wiarygodną przyjąłem stronę: http://www.daiwa-cormoran.info/
Napisano

hej! takie mam pytanie co sądzicie o tym kijku, czytałem recenzje apropos wersji cast.

Zastanawiam się nad nim, ale nie wiem jaka długoś czy 180 czy 195 cm ?

Jakieś Wasze odczucia na ten temat ? piszcie :wink:

Napisano

Witaj,też zastanawiałem się nad tym kijkiem do casta i musisz sie zdecydować z czego będziesz łapał. Na łódkę oby dwa są za długie,jak chcesz więcej opinii to jest dobry artykuł na www. multiplikator .pl ( nie za bardzo umiem jeszcze wklejac linki).

Osobiście na razie się wstrzymałem się z kupnem ponieważ ponieważ kolega z tego

forum robi krótrzą wersję . Ewentualnie jak chcesz nabyć taki kij to radził bym nawiązać kontakt z pracowniami rod buildingowymi( wyrób dopasowany indywidualnie do wymagań wędkarza) i to jest chyba najlepsza opcja. Cenowo może trochę drożej ale masz wędkę dla Siebie i 100% gwarancji że będzie pracowała jak chcesz. :cool:

Napisano

wędka od roadbuliderów to koszt min 500-600 zł, na co mnie nie stać a ten kijek kosztuje 190 zł.

na łódkę 180-190cm jest wmiare przystępną długością (takimi łowiłem już). Chciałem dodać że ja będę łowił wersją pod kołowrotek, a nie multiplikator.

Napisano

Mam taką samą sytuację że mnie nie stać,ja ostatnio widziałem cenę 212,50.I czy będzisz łowił korbą czy castem to jest Twój wybór ,ale na łódkę polecam im krótszy kij tym leprzy.A jeszcze musisz się opowiedzieć jakimi ciężkimi jerkami będziesz rzucał.

Napisano

no właśnie fatso 10 pływające/tonące to max. Do tego Slidery 10, rapalki magnum 11, salmo pike 13 itp.

cene że tak powiem mam "promocyjną" :wink:

i zastanawiam się tylko nad długością. Chciałem 195 cm ale się waham nad 180.... :(

Napisano

dziękuję Lesio za podpowiedź!

mam właśnie millenium kogut 190cm cw 25-60g, ale zastanawiałem się jak ona będzie współpracować z woblerami. Chciałem dokupić ten kijaszek ( millenium fatso) ze względu an specyfikacje do jakiej został stworzony. A kogutem zamierzam łowić na gumy i ewentualnie kogutami.

mółbym prosić Cię jeszcze ( już na prv) o opinie nt. dragon kogut? jak Ci się spisywał, Twoje odczucia itp.

Napisano

Dragonem kogutem obsłużysz jerki, gumy i koguty. Trochę szczupaków połowiłem tym kijem i jestem zadowolony - więcej info http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5478&postdays=0&postorder=asc&start=150 i wcześniejsze strony.

Ze stałoszpulowcem jest ten kłopot, że plecionka lubi się czasami lekko poplątać, zrobi się jakaś pętelka, przy wyrzucie pęknie, a przynęta poleci sobie gdzies daleko.

Jak spodoba Ci się jerkowanie, to spraw sobie millenium fatso wraz z multikiem, bynajmniej ja tak zrobię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.