pawelw Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Mamy Pazdziernik, czy myslicie, ze warto jeszcze wybrac siena rybki nad wisle, na mysli mam oczywiscie biala rybe. Lub polowanie na drapieznika ale z gruntu, nietetsy nie jestem zwolennikiem spiningu. Jak wam sie wydaje jest szansa pod koniec Pazdziernika skoczyc jeszcze na Wisle aby polowic ploc , leszcza lub inna biala rybe ?
lawdzoj82 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Tak Np dzisiaj przy słonecznej pogodzie spławiały się na powierzchni ładne leszcze a to oznacza ze jeszcze jest czas na jej łowienie
rav91 Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Mi sie wydaje ze juz troche za zimno jest ale w słoneczne dni mozna jeszcze liczyc na jakiez ryby. Ja ostatnio byłem w pochmurny dzien i nawet skubniecia nie miałem a w ubiegłą niedziele jak było słonce to tata kolegi na długa wedke nałapał sporo płoci i kilka ladnych jazi wiec jeszcze trzeba popróbowac
robcio Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Trzy dni temu byłem nad Wartą i białoryb wogóle nie brał. Ale październik i ogólnie jesień to chyba najlepszy okres na drapieżnika. Dlatego nawet nieźle sandacz brał, niestety niewymiarowy. Jeśli chodzi o białoryb to chyba trzeba trafić dobry dzień. Przecież ryby gromadzą zapasy energetyczne na zimę...
kocur Napisano 13 Października 2008 Napisano 13 Października 2008 Październik jest dobrym miesiącem na większość ryb bo wtedy: Przecież ryby gromadzą zapasy energetyczne na zimę... A co do dnia to jak w całym roku, trzeba trafić na dzień... Powoli w szczecińskie łowiska zaczyna wchodzić morska płoć i wtedy dopiero zacznie się taniec
remiryba Napisano 20 Października 2008 Napisano 20 Października 2008 no wiec jak z tym łowieniem w pazdzierniku.ja bylem ostatnio i prawie wogole bran nie mialem..teraz jeszcze chcialbym sie wybrac ostatni raz ale czy jest sens? dodam tylko ze lowie na splawik..glownie biala ryba i najczesciej na stawach...pozdro
hexman Napisano 20 Października 2008 Napisano 20 Października 2008 czy jest sens? Odpowiem Ci jutro, bo wybieram się ostatni raz z tyczką na wisłę . Jedno jest pewne: nęcenie w zimnej wodze musi być mało obfite, bo i nastawiamy się na to że na łowisku spotka nas mała populacja ryb , którą łatwo przenęcić. Przynęta na pewno zwierzęca, raczej niewielka. Ale reszte można "odkryć" dopiero nad wodą na bieżąco.
Lord Konrad I Napisano 20 Października 2008 Napisano 20 Października 2008 ja też chyba spróbuję, bo spinning to jednak nie to samo co czekanie na branie na feederka Ale obowiązkowo w jakiś mocno słoneczny dzień, to może jakąś wzdręgę porządniejszą albo leszcza skuszę
kocur Napisano 20 Października 2008 Napisano 20 Października 2008 Ale jeszcze jest czas na leszcze Dzisiaj na czerwonego robala okonie 20 - 25 cm brały jak nawiedzone.
maniek Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 no wiec jak z tym łowieniem w pazdzierniku.U mnie najlepsze brania się zaczynają po pierwszych nockach z przymrozkami.Po za tym nie tylko biała ryba ,rusza się też i drapieżnik ,ot w zeszłym tygodniu kol.złowił metrowego sandacza.
kocur Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 W Szczecinie Odra podniosła się już (maniek, pewnie to te siuśki z gór i Śląska ) i teraz trzeba poczekać aż temperatura spadnie i ruszą leszcze a nie leszczyki. Już tęsknię za wielkimi łopatami Wczoraj rozmawiałem ze starszym kolegą po kiju stałym bywalcem mojej miejscówki i powiedział mi że jak duży leszcz ruszy na intensywne żerowanie a do tego pojawi się wielka płoć to będzie znak że zima już tuż tuż
hexman Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 kocur, czyli mówisz, żeby jeszcze sprzętu nie chować?
Lord Konrad I Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 ciekawe jak tam na jeziorze będzie to wyglądało trzeba sprawdzić czy się coś uda zwabić Tylko przede wszystkim trzeba mi jakiś słoneczny weekend
kocur Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 hexman, w żadnym przypadku Lord Konrad I, oj zanęty i przynęty najlepsze, najatrakcyjniejsze i miejscówki przy ujściach rzek i kanałów bo duże rybsko zaczyna migrować pomiędzy wodami.
Lord Konrad I Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 miejscówki przy ujściach rzek i kanałów bo duże rybsko zaczyna migrować pomiędzy wodami. pierwszy sezon na PZW to na jakieś tam okazy nie liczę, ot tak rekreacyjnie hehe nie mam ani ujść rzek, ani kanałów
kocur Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 Jak zbiornik zamknięty to Ci rybska nie uciekną Ja w październiku i listopadzie nastawiam się na duże okazy z gruntu i na spławik, ryba zaczyna żerować intensywnie i powoli zbiera się w dużej wodzie a tej w Szczecinie mamy pod dostatkiem
remiryba Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 czyli w końcu jak?. koniec pazdziernika i listopad to jeszcze dobry czas na białą rybke?
czerwcowy0520 Napisano 26 Października 2008 Napisano 26 Października 2008 jasne, wyczaj ciepły dzień nęć zgniłymi śmierdzącymi robakami czerownymi tylko z iemi nie ze sklepu! na hak czerwony i lin murowany, ewentualnie karaś bądź duzy okoń
remiryba Napisano 26 Października 2008 Napisano 26 Października 2008 no wiec bylem dzis ponownie sie przyczaic na biala rybke i praktycznie echo..niewiem czy ktos pradem powybijal te ryby czy co bo tak na mojej miejscowce na brak ryb nie narzekalem a od 2 tygodni poprostu echo.
Unises Napisano 27 Października 2008 Napisano 27 Października 2008 bo tak na mojej miejscowce na brak ryb nie narzekalem a od 2 tygodni poprostu echo.A czy nie jest to tak, że wraz z ochłodzeniem ryba wyniosła się z Twojej miejscówki w inne np. głębsze lub/i bardziej zasłonięte od wiatru miejsca ? Szukałeś jej gdzie indziej, właśnie pod tym kątem?
kocur Napisano 27 Października 2008 Napisano 27 Października 2008 Rano i wieczorem widać gdzie się ryba spławia i tam trzeba próbować w tych okolicach. Popatrz pod tym kątem i porównaj to do miejsc gdzie niedawno siedziała ryba.
abu Napisano 17 Grudnia 2008 Napisano 17 Grudnia 2008 Środek grudnia, zimy nie widać. Pięć stopni, trochę mgły. Myślicie, że jeszcze spróbować coś feederem na jeziorach, czy już tylko spinning?
wojtt Napisano 18 Grudnia 2008 Napisano 18 Grudnia 2008 pogoda nienajgorsza w zeszłą niedzielę nad Odrą widziałem troche ludkow z gruntowkami, 2 lata temu też nad Odrą pod koniec grudnia można było trafić leszcza, co to było za łowienie...śnieg z deszczem,zero st. ale brały Jak na jeziorach nie wiem,sprobować warto.
DooLiN Napisano 22 Grudnia 2008 Napisano 22 Grudnia 2008 Na moich łowiskach można jeszcze powalczyc z ładnymi płociami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.