Skocz do zawartości
Dragon

Kleń w angielskim stylu

czerwcowy0520

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

heheh nikt sie nie sprzecza ale kolega tak jakby chciał mnie ustrzypnąć :grin: mnie chodzi o te patyczaki wędkarskie co sobie mieszkaja w wodzie w patyczkach

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

no wiem właśnie :grin: mój wujek je tak samo nazywa :wink: może poleci mi ktoś jak łowić klenie na małej rzece na spining bo nie bardzo mi to wychodzi

Napisano

hmmm szczerze mówiąc to jak jesteś cicho to możesz podejść nawet na 5-7 m ale najlepiej jak rzucasz wobkiem na 10 m to w takiej odległości zostań...Ja bardziej na regulowanych rzekach łapie klenie a na małych jeszcze mi się nie zdarzyło ale w tym sezonie zaczynam jeździć na Bóbr i napewno podzielę się spostrzeżeniami...

PS:taka drobna sugestia to ze jak masz możliwość to próbuj na bardzo agresywne wobki;)

Napisano

Klenia trzeba sprowokować...A tak na marginesie to na płytkich takich do 1 m miejscach albo jakiś przelewach staraj się prowadzić woblera tak żeby smużył...jeżeli kleń będzie chętny do współpracy to branie masz na 120%...A i widowisko jest przepiękne podczas brania :wink:

Napisano

to jest wiadoma opcja. ja czesto łowie kleniki latem na kukurydze piekne brania jak splawiczek odjezdza cyk i siedzi walka przepiękna, i takiego zmeczonego klenika wziasć cyknąć foteczke dać buziaka i niech rosnie na przyszly rok do większego rekordu : D

Napisano

psioter5, nie spłoszyć klenia jest łatwo , najtrudniej jest go znaleźć i sprowokować do brania....Mówie o kleniu powyżej 35-40 cm bo "piklaki" na każdym przelewie się kręcą...A co do C&R to 95 % kleni wraca do wody, te 5 % są to klenie które są albo paskudnie zahaczone albo widzę że kleń nie przeżyje po wypuszczeniu to wtedy zabieram ...

Napisano

Psioter5- jeśli chodzi o klenia to sie mylisz... kleń jest dobrą rybą nawet moge powiedzieć że bardzo dobrą jak dla mnie, a co do jazia to sie z Tobą zgodze... też trzeba umieć przyrządzic rybke :mrgreen: pozdrawiam

Napisano
jeśli chodzi o klenia to sie mylisz... kleń jest dobrą rybą nawet moge powiedzieć że bardzo dobrą j
Taaak :wink: zwłaszcza jak żywy i pływa ,już tam pewnie na mnie czekają :mrgreen:
Napisano

Dla mnie kleń,jaż czy boleń to są ryby poławiane sportowo

a nie do spożycia.Takie ryby to jest frajda na spining,fotka

i do wody :roll:

pozdrawiam

---------------

Leszek

Napisano

nie wiem ja złapałem klenia 1.1kg usmażyłem go i był okropny, każda inna ryba byle nie kleń jaź i boleń. to trzeba umieć przygotować, a ja nie umiem więc wypuszczam. (i nawet nie chce umieć)

Napisano

a zresztą boleń to u mnie tylko przyłów, nie wiem nie podoba mi się łowienie tej ryby, mi się wydaje że słabo walczy, może dla tego że łowiłem tylko małe

Napisano
a zresztą boleń to u mnie tylko przyłów, nie wiem nie podoba mi się łowienie tej ryby, mi się wydaje że słabo walczy, może dla tego że łowiłem tylko małe

Hehe uśmiałem sie :mrgreen::twisted::lol::grin: Fakt mały boleń nie walczy ,ale wiesz mi ze torpeda pow.60 cm potrafi pokazać siłę jakiej może pozazdrościć szczupak... :wink:

Napisano

widziałem hol bolenia 5kg z hakiem, na lekkim szczupakowym sprzęcie, wzioł on na gnoma 0 a hol trwał max 3-4 minuty. Jedyne co było fajne to tylko to że jak leżał na trawie to przypominał łososia :grin:

Napisano

Ja po wielu próbach sprowokowania klenia obrotówką lub wobkiem zrezygnowałem ze względu na mizerne efekty. Niski stan wody, wąsko, zarośnięte brzegi powodowało, że tylko się wychyliłem i po kleniu :lol:. Zmieniłem sposób i efekty nieporównywalne. Bywało, że komplecik zaliczałem. Kilka lat poznawania pewnego odcinka i teraz sama frajda. Oczywiście najlepszą przynętą na klenia jest bezapelacyjnie czereśnia lub wiśnia. Przy dobrze dobranym zestawie rzucenie w miejsce gdzie się spodziewamy rybki może spowodować, że nie zdążymy położyć wędki na widełki. Można łowić na samą czereśnię lub z niewielkim obciążeniem w zależności od uciągu, żeby czereśnia nie pływała wierzchem. Najlepszą moją przynętą jest skórka od chleba. Ta przynęta występuje przez cały rok :lol:. Oliwka-przypon 50cm-hak 4 lub 2 (eliminuję trochę w ten sposób brania mniejszych egzemplarzy, chociaż gęby mają...

Siedzę w miejscówce kilkanaście minut i na delikatnym pikerku widzę każde pyknięcie.

Czasami trafia się piękny jaź, ale każdy ma swoje sprawdzone sposoby, pzdr.

Napisano

Dla mnie obrotówka jest kilerem , jaka ? ...... szczerze mówiąc to każda odpowiednio stuningowana , nawet wiśnia sie nie umywa

Za to wobler jest dp d..y

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.