Gregorek Napisano 14 Grudnia 2005 Share Napisano 14 Grudnia 2005 Mam pytanie do wszystkich twardzieli, przesiadujących nad dziurą w lodzie.... Otóż nigdy jeszcze nie łowiłem pod lodem. No i nadszedł ten moment, że chce spróbować. Zrobiłem rekonesans i chcę zacząć od mormyszek i blaszek. Skumałem co to kiwok, skumałem że znacznie ułatwia łowienie. Chcę kupić jakiś sprzęcik, który posłuży mi kilka lat, a na lodzie nie bedzie sprawiał żadnych problemów. Miałem w ręku Abu Pimpel. Nie podoba mi się ta terkotka nazywana na wyrost kołowrotkiem, brak przewidzianego mocowania, lub choćby miejsca na mocowanie kiwoka. Może wybrałbym kijek z oferty Mikado, ale jaki kręcioł? Mikadowski minimultiplikator nie wydaje się trwałą konstrukcją... Poza tym chyba musiałbym go rozebrac i złożyc raz jeszcze, żeby dobrze-lekko kręcił. Wiem ze jaxon oferuje podobnego multiplika, ale jakoś nei moge znaleźć zeby pomacać... Zdaje mi się ze malutkie multiplikatory są najlepsze pod lód. Czy mam racje? Czy znacie jakieś marki, lub konkretne modele godne polecenia? Może ten mikadowski multiplikatorek reprezentuje w praktyce wyzszy poziom, niż mi sie wydaje? Głównym kryterium wyboru jest dla mnie jakość, bo tylko przy sprawnie działającym sprzęcie można się w pełni cieszyć wędkowaniem. Poza tym nie stać mnie na to, żeby wydawać pieniądze na tandetę... Proszę o wskazówki, okonki na mnie czekają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razor Napisano 14 Grudnia 2005 Share Napisano 14 Grudnia 2005 Hehe, jeżeli w tym roku wogule będzie lód U mnie się na to nie zapowiada. Co do sprzętu, to ja łowie samodzielnie zrobionym kijem, poprostu kawałek korka, w który włożyłem szczutówkę od pikera ( nie wiem jak to się pisze, chodzi o wędke z tą kolorową szczytówką ), kołowrotek najmniejszy jaki mam, cieniutka żyłeczka i mormyszka, to jest to ! jeszcze mnie nie zawiódł ten sprzęt, choć jest troche prymitywny Pozdro ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dwie_sety Napisano 14 Grudnia 2005 Share Napisano 14 Grudnia 2005 Normalny kręciołek ze stałą szpulą i przednim hamulcem tylko oczywiście w podlodowym wymiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bond Napisano 14 Grudnia 2005 Share Napisano 14 Grudnia 2005 Możesz zobaczyć Tica Cetus, ale dla mnie to wywalenie pieniędzy. Nawet do mormychy i cienkich żyłek wystarczy zwykłe motowidełko. Przy holowaniu ryb ręką i troszkę wprawy, to na żylce 0,7-0,10 , leszcza 1,5-2 kg. spokojnie wycholujesz, a adrenalinę masz pod daszkiem czapy. Polecam. ------------------------------------- ŻYCZĘ POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorek Napisano 19 Grudnia 2005 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2005 No i sie wybrałem do sklepu. Wędeczek się namacałem... Dużo nie kosztują, więc bez problemu wybrałem sobie Mikado, taką z mocowaniem kiwoka. Potem przystąpiłem do wybierania kręcioła... (Idąc za Waszą radą- stała szpula) Macam pierwszy za 36 zeta Drugi 45 Trzeci 69 zeta Potem koleś podał mi Tice... Z pół godziny sie w łepetyne drapałem, rozważając czy potrzebny mi taki młynek. Ponownie oglądałem tańsze... Gdzie tam... Myślicie że ją z rąk wypuściłem? Poprosiłem tylko inny egzeplarz, nie wymacany przez ludzisków. No i zapłaciłem za Cetusa SS 138 zeta, a w necie wołają po 195. Naprawde cieszy mnie ten kręcioł, wybór był słuszny. Dzięki Bond za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 19 Grudnia 2005 Share Napisano 19 Grudnia 2005 Otóż nigdy jeszcze nie łowiłem pod lodem. No i nie próbuj strasznie zimna woda Żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jans Napisano 19 Grudnia 2005 Share Napisano 19 Grudnia 2005 Gregorek a w którym sklepie kupowałeś ? POZD,Jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorek Napisano 19 Grudnia 2005 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2005 Hehe Wykminiłem go w Bass'ie na Wolskiej 82. Cetus SS kosztuje 145 zeta. Jako staly klient dostalem 5%rabatu. Dostępne rownież inne wersje Cetusa, w atrakcyjnych cenach Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bond Napisano 16 Stycznia 2006 Share Napisano 16 Stycznia 2006 Naprawde cieszy mnie ten kręcioł, wybór był słuszny.Dzięki Bond za podpowiedź Very Happy No problem. Polecam się na przyszłość.Ja takie rzeczy już przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość primo Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 Witam Zamierzam w tym sezonie rozpoczac wedkowanie podlodowe, wiec wypadaloby w pierwszej kolejnosci zakupic sprzet jaka wedke jestescie w stanie polecic, zalezy mi na czyms w miare uniwersalnym zeby mozna bylo polowic i na splawik i na mormyszke , jezeli takowej nie ma , to jaka na spalwik a jaka na mormyszke ? no i oczywiscie jaki kreciolek w miare dobry i niedrogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość opaczo Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 może do mormyszki balalajke kosztuje ok 10 zł i najlepiej nadaje się do mormyszki , do spławika już muszą doradzić coś koledzy gyż ponieważ wogule tą metodą w okresie zimowym nie łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość primo Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 Kupilem cos takiego, nie wiem co ta wedeczka jest warta, okaze sie. Dodatkowo kilka mormyszek i zylke Husky 0,12 mm Moze ktos podpowiedziec jak ma byc zamontowany ten kiwok , najlepiej na jakims rysunku pogladowym i jak przywiazac mormyszke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość opaczo Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 wędeczka może być napewno sie nada. Kiwok przekładasz tylko przez tą gumeczke , będzie on wtedy z boku . Żyłkę przewlekasz przez przelotkę szczytową , później przez oczko kiwoka , wkładasz z pod spodu tego oczka i przeciągasz . W ten sposób kiwok będzie się dobrze wyginał . Mormyszki wiąże sie w ten sposób , że przewlekasz żyłkę przez to oczko , tak żeby haczyk był skierowany ku górze i wiążesz to tak samo jakbyś wiązał normalny haczyk . Myślę że z tego da się coś zrozumieć ps. Czułość kiwoka tzn jego wygięcie reguluje się tym iż zmniejszasz odległość od oczka do gumeczki przeciągając koniec kiwoka . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość primo Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 dzieki, juz wiem o co chodzi jak mozesz to napisz mi jeszcze czy przez to koleczko zaznaczone niebieska strzalka tez ma byc przeciagnieta zylka, czy tylko przez to zaznaczone na czerwono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 To kolaneczko służy tylko do przymocowania kiwoka, żyłkę przekładasz tylko przez to zaznaczone na czerwono Nie widzę dokładnie ale jestem niemal pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość primo Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 To kolaneczko służy tylko do przymocowania kiwoka, żyłkę przekładasz tylko przez to zaznaczone na czerwono Nie widzę dokładnie ale jestem niemal pewny , kiwok ma byc pod ta czerwona gumka ( przynajmniej tak byl wczesniej), natomiast to cos zaznaczone na niebiesko to takie metalowe kolanko sprobuj powiekszyc zdjecie to lepiej zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość opaczo Napisano 5 Stycznia 2008 Share Napisano 5 Stycznia 2008 tak jak pisał wcześniej kolega żyłka ma być przeciągnięta tylko przez to oczko od kiwoka (zaznaczone na [shadow=red]czerwono[/shadow]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość primo Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Dzieki za pomoc, juz skumalem o co w tym zestawie chodzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soltyss1 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Moż mi ktoś podpowie gdzie można kupić pożądny kiwok (najlepiej silikonowy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Moż mi ktoś podpowie gdzie można kupić pożądny kiwok (najlepiej silikonowy)? hmmm ciezkie pytanie moze w sklepie wedkarskim to tak jak bys zapytał gdzie kupic rope.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 proste pytanie do spławika stosujecie oliwkę przelotowa czy zaciskaną kulkę moim zdaniem przelotowy daje wiele mniejszy opór przy połowie płoci nad dnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkelpl Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 ze niby jak mniejszy opór???bo nie zajarzylem,osobiscie ucywam srucin,bo nigdy nie widzialem 0.4gr oliwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Jak łowisz nad dnem to nie ma znaczenia czy oliwka czy śrucina, opór dają taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 16 Grudnia 2012 Share Napisano 16 Grudnia 2012 czy łowił ktoś pod lodem na koszyczek zanętowy ?mam swietne meijsce na leszcza z gruntu na koszyczek i zwykly sygnalizator ,( nawet teraz ostatni wypad poprzednia sobota) na sprzęt bardzo gruby i ciężki żyła główna 0,25 przypon 0,20 hak nr6 tylko tak dało się oddzielić leszcza od płotki i krąpia ostatni sezon podlodowy łowiliśmy tam na spławik no leszcza nie było sama płotka która brała już z opadu w tym roku planuje zrobic zestaw gruntowy podlodowy czyli wędka do blaszki podlodowej 90cm żyłka główna 016 przypon o14 najmniejszy koszyczek zanetowy i hak 10 sygnalizatorem będzie kiwok lub podwieszany na żyłke korpus małego spławika Wiem że są zanętniki którymi mozna podać zanęte niestety rybki biorą około 2m przed końcem spadu więc zanęta podana luźno stoczy sie na koniec spadu lub zostanie wypłukana a w mojej wersji byłaby na miejscu połowu dodatkowo kleista żeby nie wypłukiwało i przynęta opadałaby błyskawicznie na dno około 9m bez przechwycenia z opadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi