pablotor Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Pogoda nie rozpieszcza nas ostatnio a będzie jeszcze gorzej. wiatry, deszcze, niskie temperatury powietrza oraz...wody...i tu właśnie pojawia się moje pytanie do wszystkich brodzących. Jak radzicie sobie z wchodzeniem do wody przy takiej pogodzie i niskich temperaturach wody ? Niestety nie posiadam jeszcze spodniobutów neoprenowych które są cieplejsze od zwykłych woderów i muszę narazie korzystać z tych drugich. Używam co prawda jakiejś dziwnej wkładki ocieplającej, skarpet wojskowych no ale przenikliwe zimno skutecznie dociera do moich nóg Jakie Wy stosujecie rozwiązania ? Czy spodniobuty neoprenowe rozwiązują problem ? Czy macie może jakieś inne patenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Czy spodniobuty neoprenowe rozwiązują problem ? Zdecydowanie. Do tego stopnia, że w lato ciężko w nich wytrzymać. Pod spód nic sztucznego- bawełniane spodnie (ja używam grubych dresów, które wyglądają jak pidżama ) i na pewno nie zmarzniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablotor Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 No właśnie zauważyłem w lato jak jest ciężko bo kolega z którym często bywałem nad wodą nieźle się zawsze zgrzał. Ciekawiło mnie tylko jak takie neopreny radzą sobie przy takiej porze roku... Sa jakieś neopreny godne polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Na początek zainwestuj w skarpety neoprenowe, koszt około 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Ja też używam zwykłych (gumowych) spodniobutów i z zimnem radze sobie tak: Otóż zakładam najpierw zwykłe bawełniane kalesony, na to takie dziwne kalesony z grubej lajkry (dostałem od brata-sportowca, podobno to jakaś oddychająca lajkra do np. biegania zimą, nie grzeje ale dobrze utrzymuje ciepło), dalej skarpety narciarskie - takie do kolan i na koniec zwykłe spodnie (dzinsy). Tak zabezpieczony brodziłem po pas nawet pod koniec listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Tak zabezpieczony brodziłem po pas nawet pod koniec listopada. twardziel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tj73 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Jeśli odpowiednio często zmienia się miejscówki nie jest tragicznie. Dziś trzy godziny biczowałem w spodniobutach lemigo i nie było źle jak zimno stawało się dokuczliwe zmieniałem miejscówkę i od razu cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Ja tez bym poradzil neopranowe skarpety na poczatek.. 50plnow, a zawsze sie przydadza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Słyszałem że w spodnio butach gumowych gość zakłada niby kalesony ze skóry (dość grubo wełny) baraniej takie rurki i wytrzymuje stojąc po pas w wodzie 3 godziny.Ja wytrzymywałem 20 min 2 pary kaleson i ciepłe dresowe spodnie,a skarpet to ze 3 pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tj73 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Ciekaw jestem czy w sklepach z wyposażeniem dla nurków nie ma czegoś w rodzaju neoprenowych klesonów? Może coś takiego nadało by się do spodniobutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Holik Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 a skarpet to ze 3 pary. Pamiętaj że przy tylu warstwach noga jest ściśnięta i często powoduje to zatamowanie krążenia od tego jeszcze zimniej jest , znam to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptja Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Pozwolę sobie podrzucić rozwiązanie tematu z innej "branży", a mianowicie płetwonurkowania. Stosuje się także tutaj neopren (ja np. w "mokrej" piance 7mm - spodnie "ogrodniczki" + kurtka z krótkimi nogawkami i długimi rękawami + oczywiście rękawiczki, buty i kaptur - w wodzie 3-4 stopnie marzłem po ok. 30-40 minutach), jak i skafandry suche z trylaminatu (który sam w sobie nie chroni przed zimnem). W tym drugim przypadku stosuje się kilka warstw: np. na stopy wełniane skarpety (2 pary, w różnym rozmiarze), na ciało bieliznę termoaktywną (odprowadza pot z dala od ciała), a na to ocieplacz z thinsulate (ale oczywiście można i bawełnę czy nawet dres). I w każdym przypadku ciało nie może być tym ściśnięte, bo inaczej krew będzie miała opór i nie rozprowadzi ciepła skutecznie (szczególnie ręce i stopy). Pianka z neoprenu jest "mokra", co oznacza, że woda wpływa do niej, ale dzięki dobremu dopasowaniu szybko ogrzewa się od ciała i już potem nie wymienia się z zimną z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkadiol2 Napisano 5 Czerwca 2012 Share Napisano 5 Czerwca 2012 drodzy koledzy wiem że spodnibuty kosztują wcale nie mało ale są sklepy wędkarskie w których możesz kupić za około 200zł dobrej jakości ale na allegro jak się chce też można trafić okazje i za niewielkie pieniądze fajne kupić spodnie połączone z kaloszami ja mam neoplany właśnie łączone z kaloszami i często brodzę w wodzi o różnej głębokości i jestem bardzo zadowolony, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerwony Diabeł Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 drodzy koledzy wiem że spodnibuty kosztują wcale nie mało ale są sklepy wędkarskie w których możesz kupić za około 200zł dobrej jakości ale na allegro jak się chce też można trafić okazje i za niewielkie pieniądze fajne kupić spodnie połączone z kaloszami ja mam neoplany właśnie łączone z kaloszami i często brodzę w wodzi o różnej głębokości i jestem bardzo zadowolony, pozdrawiam. Pozostaje tylko życzyć szczęścia przy czasem przymusowym przedzieraniu się przez trzciny i patyki Spróbuj załatać neopreny... A wiesz dlaczego zawodowi rybacy używają wyłącznie czarnych gumowych woderów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi