Skocz do zawartości
Dragon

Jak radzić sobie z zimnem podczas brodzenia w wodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pogoda nie rozpieszcza nas ostatnio a będzie jeszcze gorzej. wiatry, deszcze, niskie temperatury powietrza oraz...wody...i tu właśnie pojawia się moje pytanie do wszystkich brodzących.

Jak radzicie sobie z wchodzeniem do wody przy takiej pogodzie i niskich temperaturach wody ?

Niestety nie posiadam jeszcze spodniobutów neoprenowych które są cieplejsze od zwykłych woderów i muszę narazie korzystać z tych drugich. Używam co prawda jakiejś dziwnej wkładki ocieplającej, skarpet wojskowych no ale przenikliwe zimno skutecznie dociera do moich nóg :wink:

Jakie Wy stosujecie rozwiązania ? Czy spodniobuty neoprenowe rozwiązują problem ? Czy macie może jakieś inne patenty ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Czy spodniobuty neoprenowe rozwiązują problem ?

Zdecydowanie. Do tego stopnia, że w lato ciężko w nich wytrzymać.

Pod spód nic sztucznego- bawełniane spodnie (ja używam grubych dresów, które wyglądają jak pidżama :wink: ) i na pewno nie zmarzniesz.

Napisano

No właśnie zauważyłem w lato jak jest ciężko bo kolega z którym często bywałem nad wodą nieźle się zawsze zgrzał.

Ciekawiło mnie tylko jak takie neopreny radzą sobie przy takiej porze roku...

Sa jakieś neopreny godne polecenia ?

• 1 month later...
Napisano

Ja też używam zwykłych (gumowych) spodniobutów i z zimnem radze sobie tak:

Otóż zakładam najpierw zwykłe bawełniane kalesony, na to takie dziwne kalesony z grubej lajkry (dostałem od brata-sportowca, podobno to jakaś oddychająca lajkra do np. biegania zimą, nie grzeje ale dobrze utrzymuje ciepło), dalej skarpety narciarskie - takie do kolan i na koniec zwykłe spodnie (dzinsy). Tak zabezpieczony brodziłem po pas nawet pod koniec listopada.

Napisano

Jeśli odpowiednio często zmienia się miejscówki nie jest tragicznie.

Dziś trzy godziny biczowałem w spodniobutach lemigo i nie było źle jak zimno stawało się dokuczliwe zmieniałem miejscówkę i od razu cieplej :wink:

Napisano

Słyszałem że w spodnio butach gumowych gość zakłada niby kalesony ze skóry (dość grubo wełny) baraniej takie rurki i wytrzymuje stojąc po pas w wodzie 3 godziny.Ja wytrzymywałem 20 min 2 pary kaleson i ciepłe dresowe spodnie,a skarpet to ze 3 pary.

Napisano

Ciekaw jestem czy w sklepach z wyposażeniem dla nurków nie ma czegoś w rodzaju neoprenowych klesonów? Może coś takiego nadało by się do spodniobutów.

Napisano
a skarpet to ze 3 pary.
Pamiętaj że przy tylu warstwach noga jest ściśnięta i często powoduje to zatamowanie krążenia od tego jeszcze zimniej jest , znam to :roll:
  • 3 years later...
Napisano

Pozwolę sobie podrzucić rozwiązanie tematu z innej "branży", a mianowicie płetwonurkowania. Stosuje się także tutaj neopren (ja np. w "mokrej" piance 7mm - spodnie "ogrodniczki" + kurtka z krótkimi nogawkami i długimi rękawami + oczywiście rękawiczki, buty i kaptur - w wodzie 3-4 stopnie marzłem po ok. 30-40 minutach), jak i skafandry suche z trylaminatu (który sam w sobie nie chroni przed zimnem).

W tym drugim przypadku stosuje się kilka warstw: np. na stopy wełniane skarpety (2 pary, w różnym rozmiarze), na ciało bieliznę termoaktywną (odprowadza pot z dala od ciała), a na to ocieplacz z thinsulate (ale oczywiście można i bawełnę czy nawet dres).

I w każdym przypadku ciało nie może być tym ściśnięte, bo inaczej krew będzie miała opór i nie rozprowadzi ciepła skutecznie (szczególnie ręce i stopy).

Pianka z neoprenu jest "mokra", co oznacza, że woda wpływa do niej, ale dzięki dobremu dopasowaniu szybko ogrzewa się od ciała i już potem nie wymienia się z zimną z zewnątrz.

• 3 weeks later...
Napisano

drodzy koledzy wiem że spodnibuty kosztują wcale nie mało ale są sklepy wędkarskie w których możesz kupić za około 200zł dobrej jakości ale na allegro jak się chce też można trafić okazje i za niewielkie pieniądze fajne kupić spodnie połączone z kaloszami ja mam neoplany właśnie łączone z kaloszami i często brodzę w wodzi o różnej głębokości i jestem bardzo zadowolony, pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Napisano
drodzy koledzy wiem że spodnibuty kosztują wcale nie mało ale są sklepy wędkarskie w których możesz kupić za około 200zł dobrej jakości ale na allegro jak się chce też można trafić okazje i za niewielkie pieniądze fajne kupić spodnie połączone z kaloszami ja mam neoplany właśnie łączone z kaloszami i często brodzę w wodzi o różnej głębokości i jestem bardzo zadowolony, pozdrawiam.

Pozostaje tylko życzyć szczęścia przy czasem przymusowym przedzieraniu się przez trzciny i patyki :lol: Spróbuj załatać neopreny...

A wiesz dlaczego zawodowi rybacy używają wyłącznie czarnych gumowych woderów?