Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No spoko, już wiem że nie plecionka, napisałem tylko że się zastanawiałem.

Byłem ze spinem nad Wisłą dwa tygodnie temu, właśnie w poszukiwaniu klenia.

Znalazłem miejsce gdzie waliły te rybki (mocny, głośny plusko-trzask), ale biły w głównym nurcie i niemożliwością było tam dorzucić wobkiem czy małą obrotówką, próbowałem 20g wachadłówką i jeszcze brakowało kilka metrów, jak sobie radzić w takich sytuacjach?

Acha, i jeszcze jedno: Jeżeli wobki to tylko tonące czyli ze sterem czy można próbować też z tymi bezsterowymi - powierzchniowymi?

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 197
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
jak sobie radzić w takich sytuacjach?

Wystarczy rzucić powyżej tego miejsca i wypuścić przynętę poprzez wysnuwanie żyłki z kołowrotka.

Napisano
Acha, i jeszcze jedno: Jeżeli wobki to tylko tonące czyli ze sterem czy można próbować też z tymi bezsterowymi - powierzchniowymi?

W letnich porach roku stosuj woblery powierzchniowe ( ze sterami) smużaki które prowadzi sie tuż pod powierzchnią wody lub smużąc taflę wody np woblerem typu żuk. Ja preferuje wobki do max 3-3,5cm są to głównie woblery pływające, kup sobie kilka jest ich trochę na allegro i je przetestuj np. Salmo Tiny.

Napisano
niemożliwością było tam dorzucić wobkiem czy małą obrotówką, próbowałem 20g wachadłówką i jeszcze brakowało kilka metrów, jak sobie radzić w takich sytuacjach?

Proponowałbym ci boczny trok, do którego dopniesz małego woblerka a daleko rzucisz..

Napisano

Supersobi, niezły pomysł, faktycznie nie pomyślałem, ale nasuwa mi się taka myśl: Jak bym łowił z bocznym trokiem który idzie po dnie to czy nie łapał bym wielu zaczepów? Jak wszyscy wiedzą wisła nie jest za czysta i różne badziewia na dnie leżą.

Tomek1988, muszę się jeszcze wiele nauczyć o woblerach, bo jak widzę to jestem mocno zielony w tym temacie.

Napisano

obrotówki w rozmiarze 1 latają daleko, a jak trafisz , lub znajdziesz sposób na prowadzenie to klenie będziesz łowił lepiej niż woblerami. Boczny trok - nigdy niepróbowałem ale dla mnie numero uno na klenia to obrotówka.......delikatnie ulepszona :razz:

Napisano

Ja klenie łowie 305 cm Kongerem World Champion IRI Lucky,do tego Catana 2500 i żyłka 0,16-taki zestaw w zupełności wystarczy na na niewielkie,nizinne rzeczki.W kwestii przynet ograniczam sie do tych których fala hydroakustyczna jest duża(za wyjątkiem smużaków),a zatem obrotówki(effzet,jaxon i mepps) w rozmiarach 00-1 i woblery.Tu moimi faworytami są Salmo(hornet) i Siek(Głupik,Osa).Imitacji owadów(własnej produkcji) zaczne używać niebawem :grin:

pozdrawiam,Kamil

Napisano

Następnym razem zabiorę aparat - bo z telefonu coś nie mogę zrzucić do kompa , jakiś błąd przy instalacji nokia pcsuite :cry: . Ale następnego pięćdziesiątaka umieszczę tu w ramce :razz: - jak tylko złapie i nie zapomne aparatu

Napisano

Mówisz masz - dzisiaj wieczorową porą około 45 cm i 50 cm

Jasna cholera nie umiem zdjęć dodać

Co dzisiaj siadło prócz kleni w sumie to trzech ale dwa miały fotkę:

trzy razy kleń ok 50 ,45, 42

spinningowy leszcz na próbę powyżej 60 cm - miał wysypkę godową

dwa razy jaż - poniżej 40 cm

DAWID - Musiałem sie zalogować przez ciebie na fotosik.pl :evil:

oto zdjęcia kleni :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c37269b11336cf1c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e77a99f7e676a8e2.html

:razz::razz::razz::razz:

Jakość zdjęć kiepskawa sam robiłem je na szybkiego , wiecie jak to rybka zamiast pozować do zdjęcia podskakuje we wszystkie strony

Napisano
Fajna ryba szkoda ze zasuszona prawie. :evil:

Nie zasuszona tylko oskrobana i już wypatroszona.

Zobaczcie, jaki dół brzuszka ma wklęsły, widać, że w środku nic już nie ma - łusek brak - wzór jest nożem przejechany - oskrobana już :roll:

Gość jarek001
Napisano

a ja latam jak glupi po wisle ze spinningiem i nie potrafie zlowic ani jednego klenika nawet najmniejszego!! co ja zle moge robic? moze zla pora zaczynam lowic tak ok 8 rano a koncze tak ok 11 bo puzniej lece na uniwerek....

Napisano

Jak znajdziesz dobre miejsce to "nie ma bata" byś na obrotówkę nie trafił klenia. Ostatnio klenie w moim miejscu brały bardzo dobrze wieczorem, teraz chyba zbliża sie ich tarło więc znikają powoli. Pamiętaj że kleń jest płochliwy . dzisiaj rano nawet puknięcia nie miałem w moim 100% miejscu, dopiero na koniec uderzył kleń ok 50 cm. :grin:

Gość jarek001
Napisano

chlopie nie wiesz jak bardzo ci zazdroszcze... mam problem z poszukaniem ryby... nie wiem gdzie dokladnie jej szukac przy wysokiej wodzie ale opadajacej... w wtorek lece po zajeciach na kleniki i do wieczora bede je szukal... a jak nie zlowie to poczekam i na szczupaka sie przezuce.. :oops:

Napisano

Poszukaj miejsca w którym woda zaczyna sie wypłycać , najlepiej jak dno jest usłane kamieniami - tam siedzą klenie , małe obrotówki w rozmiarze 1 , lub niewielkie woblery muszą dać jakąś zdobycz :wink:

Gość jarek001
Napisano

hmmm to raczej nie dla mnie... ja tam wole okonki i szczupaki...

Napisano

Okonie fajne ale te duże - rzadkość

Szczupaki też fajne ale te powyżej 70 cm - też rzadkość

Klenie są świetne te 40 cm dają wiecej radochy niż niejeden szczupak czy duży okoń.

Napisano

Witam! U mnie złowione klenie na spinning to 50% a pozostałe to na czereśnie, skórkę chleba, kukurydzę. Nie będę wymieniał zalet meppsów, Jaxonów, wirków, sieków itp., bo, po co? Każdy z nas wie, że są wyroby tych firm bardziej udane lub nie. Skuteczność połowów zależy też od tego jakie mamy umiejętności i gdzie chcemy "dorwać" tego klenia :smile: . Ja wspomnę o mojej tajnej a nieraz ostatniej broni na te wspaniałe ryby. Chyba każdy ma taką w swoim pudełeczku. Parę lat temu kupiłem obrotówki CELTA-Rublexa. Francuzy zaskoczyły mnie taką łownością, że po paru dniach pojechałem do wędkarskiego i wybrałem wszystkie. Chodziło o CELTY nr 1 z srebrną paletką w paski i korpusem mało obciążonym nawojem z cienkiego drucika. Trudno się nimi łowi podczas wietrznych dni (wybrzusza się żyłka, krótkie rzuty), ale wtedy dokładam śrucinę w zależności jak daleko chcę posłać przynętę. Teraz właśnie czytałem stronę Rublex.pl i firma została niejako zmuszona do opracowania "zerowej" Celty. Na moje jedynki zapinały się okonie takie, że nie mam pojęcia jak mogły tak rozewrzeć pyszczek i łyknąć kotwicę :???: Zostały mi jeszcze dwie blaszki i oszczędzam je na szczególne okazje. Resztę zabrały mi ryby. Te moje z racji, że były b. lekkie dały się pięknie prowadzić z prądem, po skosie bez zwijania i można je było utrzymać np w pół wody lub na przelewach przytrzymując bez obawy, że wyhaczy się kamienie. Mam trochę innych przynęt, ale te darzę szczególna sympatią. Dzielę się swoimi spostrzeżeniami, bo może ktoś z Was testował te przynęty i podzieli się swoimi uwagami, może komuś wskazuję właściwą drogę do sukcesów :grin: . Jeszcze tylko dwa zdania na temat tych pasiaków. Nie wiem, co one w sobie mają, ale znacznie lepiej od innych wybierają z wody jazie a mniej biją w nie okonie. Właśnie, dlatego na pewnej wodzie we wrocku gdzie jest b. dużo okonia a jest i jaź i kleń, to żeby nie odpinać, co chwilę okoni stosuję te blaszki, pzdr.

9cc19a2978df37ecm.jpg

Napisano

jaceen, spróbuj kupić byle jakiego srebrnego wirka w rozmiarze jeden , zedrzyj z niego naklejkę na paletce by była srebrna a na kotwicy dowiąż czarny chwościk - prowadzenie blachy wiadomo typowo kleniowe. To też swietny sposób

Napisano

Znaczy to, że nie tylko ja doszedłem do takich wniosków. Czarne elementy dodają atrakcyjności wirówkom. Może nawet bardziej niż czerwone? :roll: . Chwościków czarnych jednak nie stosowałem. Niedługo znowu ruszę na klenie, to na pewno spróbuję z tym patentem. Wirki używam, trafiają się czasami całkiem fajne, tylko ja nie jestem skory do przeróbek i poprawek. Dzięki pagori, za jakiś czas napiszę czy na moich miejscówkach klenie idą za czarnymi, pzdr.

• 2 weeks later...