Jarosław Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 Witam. Czy był może temat łódki zanętowej, bo kupiłem i chciałbym się podzielić doświadczeniami innych kolegów. Cytuj
tomek1 Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 @Staszek to napisz co, jak i za ile? Cytuj
Staszek Napisano 22 Listopada 2021 Napisano 22 Listopada 2021 Łódka Jabo 2 CG. Wbudowany GPS , jakaś tam marna echosonda ale na kształt dna , głębokość , temperaturę wody wystarczy. Cena 1699 złociszy . Ma pamięć 8 celów tzn. wysyłasz ją w zapisane miejsce ,sama nęci i sama powraca do punktu startu. W tym roku nastawiłem się na karpiowanie na PIV . W 100 % zrealizowałem plan : ze 140 leszczy w przedziale 65-75 cm ( max 4,5 kg sztuka) , i z 25 karpi -najmniejszy 35 największy prawie 90 cm ( kilkanaście karpi powyżej 10 kg ). W nadchodzący sezon nastawiam się na wywózkę trupka, wątróbki , rosówki ...... czyli łowienie węgorza, suma i sandacza na Przeczycach . Cytuj
tomek1 Napisano 23 Listopada 2021 Napisano 23 Listopada 2021 16 godzin temu, Staszek napisał: Łódka Jabo 2 CG. Wbudowany GPS , jakaś tam marna echosonda ale na kształt dna , głębokość , temperaturę wody wystarczy. Cena 1699 złociszy . Teraz kupiłeś, czy już używałeś do tego karpiowania w tym roku? Cytuj
Staszek Napisano 23 Listopada 2021 Napisano 23 Listopada 2021 Kupiłem teraz. Karpiowanie było "tradycyjnie" z wyrzutu i to dosyć blisko-max 20 m. Przy okazji trafiło się kilka węgorzy i sumów a raczej sumików bo max 30 cm . Tak jak napisałem w następnym , nadchodzącym sezonie, zmieniam łowisko na Przeczyce , od wiosny tzn. kiedy woda osiągnie 10 stopni zaczynam w określonych 4 miejscach nęcenie posiekaną wątróbką , rosówkami itp. Te "specjały" wymieszam z piaskiem i będę wywoził łódką . Myślę że przyzwyczaję węgorze do tych miejsc . Dzisiaj sprawdzałem łódkę na wodzie. GPS działa poprawnie ale echosonda trochę wariuje. Dzwoniłem do przedstawiciela producenta a ten powiedział że w tak zimnej wodzie ( prawie 0,5stopnia) to możliwe że echosonda głupieje . Nie za bardzo się dziwię bo zdaję sobie sprawę z tego że wsadzili w łódkę raczej namiastkę echosondy . Za tę cenę mieć łódkę z GPS ( działa dokładnie - płynie w zapisany punkt, otwiera pojemnik po czym wraca do brzegu) , echosondą to i tak mistrzostwo świata. Cudów tutaj nie będzie . Na wiosnę w wyznaczeniu punktów posiłkować się będę Depperem . Cytuj
tomek1 Napisano 2 Kwietnia 2022 Napisano 2 Kwietnia 2022 Proszę o poradę. Potrzebna łódka do wywozu zanęty z gps i echosondą. Budżet 3-4 tysiące. Łódki będzie używał ojciec, więc Gps potrzebny do "trafiania" w ustalone miejsce i fajnie gdyby też był automatyczny powrót. Echosonda nie musi być cudo. Głębokość, dobrze byłoby móc odróżnić twardość dna. Ładowność nie musi być jakaś gigantyczna. Będę wdzięczny za porady i doświadczenia. Cytuj
Elast93 Napisano 2 Kwietnia 2022 Napisano 2 Kwietnia 2022 2 godziny temu, tomek1 napisał: Proszę o poradę. Potrzebna łódka do wywozu zanęty z gps i echosondą. Budżet 3-4 tysiące. Łódki będzie używał ojciec, więc Gps potrzebny do "trafiania" w ustalone miejsce i fajnie gdyby też był automatyczny powrót. Echosonda nie musi być cudo. Głębokość, dobrze byłoby móc odróżnić twardość dna. Ładowność nie musi być jakaś gigantyczna. Będę wdzięczny za porady i doświadczenia. Tomku jeśli nie szukasz nówki to mój kolega z czasów szkolnych pozbywa się Vikinga Patrol L z echo i gps kupił jesienią model 2021 a dwie mu nie potrzebne.. Jak coś to daj znać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi