Gość Anonymous Napisano 16 Stycznia 2006 Napisano 16 Stycznia 2006 Mam takie pytanko zawsze zimą łowiłem na lodzie metodą spławikową i od niedawn chciałem spróbować na mormyszke ale niewiem jaką mormyszke dobrać do jakiej głembokości i jakie ruchy ją wykonywać Prosze opiszcie swoje sposoby łowienia na mormyszke Cytuj
shogun_zag Napisano 16 Stycznia 2006 Napisano 16 Stycznia 2006 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=mormyszka&btnG=Wyszukuj+w+Google&lr=lang_pl Cytuj
Rafał Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 Pam Pytanie jak się dodatkowo obciąża mormyszke śruciną? jaka odległość od mormyszki? pytam się bo moją najleppsza mormyszka jest bardzo malutka i bardzo dużo czasu trace na opuszczanie ją nadno. Moje gadu-gadu 4908656 Cytuj
Gość Dwie_sety Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 Nie ma dobrego sposobu dociążenia mormyszki, każde dociążenie powoduje jej beznadziejną pracę. Ratunek zmień żyłke na cieńszą 0.08 - 0,06 powinna spadać trochę lepiej, zmień mormyszkę na wolframową jest cięższa od ołowianej, zmień metodę łowienia na gruncik z ołowiem. Cytuj
kornik Napisano 26 Listopada 2006 Napisano 26 Listopada 2006 Witam. zmień metodę łowienia na gruncik z ołowiem. Z czym to się je?? może mały opis. Cytuj
Gość Dwie_sety Napisano 27 Listopada 2006 Napisano 27 Listopada 2006 Służę odpowiedzią Zakładam że miałes w ręku wedkę podlodową z kiwakiem i wiesz do czego służy kiwak itd. Zakładam że miałes w ręku wędkę do drgającej szczytówki (feder piker) i wiesz jak się nią posługiwać. Wiążesz haczyk na 10 cm przyponiku. Na żyłkę główna zakładasz oliwkę ołowianą np 5 g ma być przelotowo, mały silikonowy stoperek i pętelka do której przymocujesz przyponik z haczykiem. Wędka zaopatrzona w kiwaczek i podstawka (podpórka) do wędki podlodowej. Zakładasz na haczyk ochotkę lub pinkę i wrzucasz zestaw do dziury. Ciężka oliwka szybko sprowadza robaka do dna. Zamykasz kabłąk i kładziesz wędkę na podstawce. pokręcasz korbką kołowrotka tak by lekko nagiąć kiwak. Całość przypomina feder w pionie. Ponieważ oliwka jest przelotowo więc każde skubnięcie przynęty jest widoczne na kiwaku. Cytuj
Gość wobler129 Napisano 27 Listopada 2006 Napisano 27 Listopada 2006 Dwie_sety napewno wyprubuje. Ciekawe jest to co piszesz. Ja doświadczenie z wędkarstwem podlodowym mam małe U siebie nad jeziorkiem ganiałem za okoniem na mormychę, poziomki i błystki. Łowiłem też na spławiczek, ale gdy tylko rzucałem, odczekałem około 20 sekund to spławik znikał pod wodą. Znudziło mi się już po niecąłym tygodniu. Zacząłem ganiać za okoniem i to mi się nie znudziło Dobre jest to, że trzeba szukać fajnych miejsc. Przeważnie było to w pobliży trzcinowisk i innej roślinności. Ale po paru wyciągniętych sztukach zawsze zmieniałem miejsce. Nie miałem pożądnego sprzętu. Wędeczka ruska, którą znalazłem idąc na jeziorko, płatki owsiane - czyli zaneta na ploteczke, pinki luyb ochotka. To tego parę blaszek, dwie poziomki - taki podlodowe wobki i mormyszki To był mój pierwszy rok wędkowania podlodowego i nieźle wypadł Dopiero w tym roku kuię jakąś czułą wędeczkę na okonia Cytuj
kaczor Napisano 27 Listopada 2006 Napisano 27 Listopada 2006 Witam podlodowców U mnie na pierwszym miejscu jest mormyszka ale nieraz lubię połowić z gruntu na leniucha . Dla wielu taki zestaw jest znany ale na pewno nie wszystkim . Kijaszek dokładnie taki jaki opisał Jacek , z kiwoczkiem i na podpórkach , na końcu zestawu oliwka z krętlikiem , ciężar zależny od głębokości , 5-8g. Około 50 cm wyżej przypon o długości 5-7 cm. przypon wiązany bocznie tzw, skoczek . Poniżej zasadnicze dociążenie zestawu , powinno minimalnie ugiąć kiwok , nie powinna to być okrągła śrucina , raczej stil . Śrucina jest często atakowana i mamy fałszywe brania. Odległość stila od przyponu jest taka , że powinien spoczywać na dnie równo z przynętą . Oprócz ochotki , pinki białego używam też wędzonej słoninki , super na płocie . Cytuj
kornik Napisano 27 Listopada 2006 Napisano 27 Listopada 2006 Zakładam że miałes w ręku wedkę podlodową z kiwakiem i wiesz do czego służy kiwak itd. Zakładam że miałes w ręku wędkę do drgającej szczytówki (feder piker) i wiesz jak się nią posługiwać. Ok te metody znam . Przecież mormyszka w ruchu bardziej nęci rybę . Cytuj
kaczor Napisano 27 Listopada 2006 Napisano 27 Listopada 2006 Witam Przecież mormyszka w ruchu bardziej kusi rybę , niż leży sama przynęta na dnie.Czyż nie ??? Nie ,no jasne mormyszka nr.jeden . A w metodzie wcześniej opisywanej przeze mnie przynęta nie leży nieruchomo na dnie , najczęściej pływa na głębokości na jakiej ryby żerują i co jakiś czas unoszę i opuszczam wędkę o parę centymetrów , wprawiając przynętę w ruch falujący. Wtedy najczęściej są brania. Łowienie na przynętę nieruchomo spoczywającą na dnie jest mało efektywne. Cytuj
kaczor Napisano 27 Listopada 2006 Napisano 27 Listopada 2006 Witam A tak po przemyśleniach - i to chyba opisuje kaczor ??? Z grubsza tak , tylko w miejscu gdzie jest mormyszka , na Twoim szkicu u mnie jest przypon z haczykiem. Do mormyszki nigdy nie stosuję windy , tak jak wspomniał Jacek , zakłóca pracę mormyszki. Nawet gdy łowię na większych głębokościach lekką mormyszką, używam wtedy wyłącznie wolframów i żyłkę 0,6-0,7. Cytuj
kornik Napisano 28 Listopada 2006 Napisano 28 Listopada 2006 Witam. Również łapię na mormyszkę , wolframowe też . ale pomysł z dociążeniem , nie stosowałem. Przy dużych głębokościach jest tu długie zchodzenie mormyszki, będę musiał poprubować. Czyli twoim zdaniem od przeponu z mormyszką przepon ok50 cm z dociążeniem na końcu ? Dzięki za pomysł. Cytuj
piotr chorzów Napisano 28 Listopada 2006 Napisano 28 Listopada 2006 Mormyszka zawsze nr 1 Czytam i zachodzę w głowę co jest nie tak że chcecie dociążać mormyszki ???? Na jakich głębokościach łowicie ???? Zasadniczo obławiam głębokości od 1 do 12 metrów czasami 18-20 i mormycha w średnim rozmiarze wystarcza oczywiście czas opadania to 15 sekund ale wole mieć dłuższy czas opadania i BARDZO czuły zestaw do łowienia w całej płaszczyźnie wody brania czasami spotykam metr pod lodem !!!! od spodu do lodu są "przyklejone" kiełże i one stanowią pokarm ryb między innymi. A co do przyśpieszenia opadania mormyszki to trzeba zastosować cieńsze żyłki i brania też lepiej widać . Jedna ważna sprawa KOŁOWROTEK z perfekcyjnym hamulcem!!!! Jak sprawdzić hamulec ???? kołowrotek za okno i sprawdzić czy działa ewentualnie zamrażarka . I jeszcze jedna sprawa LÓD zawsze jest niebezpieczny !!!! ja zaczynam łowienie dopiero jak ma pow.15 cm i zawsze mam przy sobie 15m liny może się przydać. Cytuj
kaczor Napisano 28 Listopada 2006 Napisano 28 Listopada 2006 Witam Czyli twoim zdaniem od przeponu z mormyszką przepon ok50 cm z dociążeniem na końcu ? Łowią w ten sposób na mormyszkę ale ja tego nie stosuję. Nie przeszkadza mi , że długo opada. Cytuj
wasielewskis Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Zauważyłem, że w kilka moich mormyszek z dziurką, w miejscu nawiercania - tam gdzie powstają kanty, strasznie słaba żyłke. Przy próbie wytrzymałowościowej żyłke pękała przy połowie swojej wytrzymałości przy dolnej dziurę - dolny kant otworu. Czy to oznacza, że moje mormyszki są kiepskiej jakości? Czy potwierdzacie, że mormyszki z oczkiem zdecydowanie lepiej wypadają z tym problemem, a przez to zapewniają większą wytrzymałość zestawu? Cytuj
przemekCLI Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Zauważyłem, że w kilka moich mormyszek z dziurką, w miejscu nawiercania - tam gdzie powstają kanty, strasznie słaba żyłke. Przy próbie wytrzymałowościowej żyłke pękała przy połowie swojej wytrzymałości przy dolnej dziurę - dolny kant otworu.Czy to oznacza, że moje mormyszki są kiepskiej jakości? Czy potwierdzacie, że mormyszki z oczkiem zdecydowanie lepiej wypadają z tym problemem, a przez to zapewniają większą wytrzymałość zestawu? Nie Kolego,po prostu mormysz z dziurką,posiada prawie kąt prosty,w miejscu przechodzenia żyłki, dlatego się przeciera.ja zawsze po paru-parunastu złowionych rybkach zwyklę ją przewiązuje,choc czasem przy panujących warunkach nie jest to wcale łatwe ni przyjemne.a tak apropos temacik z 6 letnim stażem został odgrzany Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi