wedkarzyk Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Ostatnio czytałem na temat tych dwóch metod połowu drapieżnika i ponoć są bardzo skuteczne,lecz nie wiem czy można korzystać z tych metod na naszych wodach W związku z tym czekam na wasze odpowiedzi i podpowiedzi co sądzicie o takim łapaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Widziałem ten film o ostatnim WMH ciekawe jak by to sie sprawiło bo ten drop shop to prawie identyczny jak nasz boczny trok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 Dokładnie,z tym że inaczej wiążemy haczyk a gumkę nabijamy jak rybkę.W filmie wygląda na skuteczną metodę ale w jeziorku w którym łapali ryby nie mogą się ominąć w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 No dokładnie ale moze by to było jakies urozmaicenie w naszych przełowionych wodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadow Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Dokladnie ,ciekawie to wygladalo - zastanawia mnie skutecznosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 myśle że to może być dobry sposób teraz w zimie jak ryby nie są tak aktywne zamierzam to przy najbliższej okazji sprawdzić, tylko nie wiem jak zamontować haczyk na jakimś przyponie stalowym lub wolframowym bo jest u mnie sporo szczupaka, macie jakieś pomysły??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 tylko nie wiem jak zamontować haczyk na jakimś przyponie stalowym lub wolframowymKolego plecioneczka lub żyłka i wystarczy ponieważ sposób wiązania haczyka nie powinien pozwolić na przegryzienie żyłki no i tniesz od razu ale różnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Sposób zakładania przynęty jest specjalnie tak wymyślony aby haczyk zawszy znajdował sie w nożyczkach szczupaka takze nie powinien obciąć haka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 drop shot tak wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 sposób wiązania haczyka nie powinien pozwolić na przegryzienie żyłki no i tniesz od razu ale różnie bywa Sposób zakładania przynęty jest specjalnie tak wymyślony aby haczyk zawszy znajdował sie w nożyczkach szczupaka takze nie powinien obciąć haka. a mieliście doświadczenia z tą metodą poza filmem oczywiście( taż go widzialem) bo podobno wielką zaletą tej metody jest to że nieobciążona przynęta jest głębiej "zasysana" przez ryby więc stąd moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 widac cos na tym zdjeciu?bo nie wiem czy to u mnie jest taka padaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 po kliknięciu widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 po kliknięciu widaćfaktycznie,dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek_88 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=tTPk8rvqZKo fajny filmik o tematyce drop shot mam zamiar wypróbować ten sposób pod lodem o ile zima zawita P.S Wie ktoś co to za ryby pływają nad okoniami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 to chyba cos z lososiowatych...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadow Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Nad okoniami masz pstragi jakie nie wiem....ale pewnie ktos nam powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 pstragi jakie nie wiem... wydaje mi się że tęczaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 u mnie na dolnym śląsku, w niektórych rzekach można łowić już od stycznia potokowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość adi Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Myślę że ta metoda okaże się rewolucją w połowach sandaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Myślę że ta metoda okaże się rewolucją w połowach sandaczyjuz podobno jest tylko nie wiem czy u nas w kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość adi Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 zamówiłem na Allegro gumy do metody Drop Shota i przyszły. Szczerze mówiąc myślałem że będą bardziej efektowne wizualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarzyk Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 zaczarowane nie sa? wazne by byly lowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzul Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Witam. przeszperałem haczykowe forum i niestety za wiele na temat drop shot'u nie znalazłem. Dowiedziałem sie tylko jak to wyglada i jak przygotowac zestaw. czyli cos już wiem ale co dalej? Dzisiaj bylem na starorzeczu oławki we wrocławiu zeby spróbować tej metody. zaopatrzony byłem w: wedka Cormoran carb-o-star X 2,70m cw. 7-25g kołowrotek Mitchell Avocet II Gold żyłka 0.3 haki z przyponami 0.2 gumki drop shot'owe na okonka. ciężarek 20g. fotki: moje wyjscie okazało się bezowocne (stoswałem wyżej wymienione i przedstawione elementy) ale za to przyszly mi do glowy pewne pytania, na ktore mam nadzieje, znacie odpowiedz. wiem ze w Polsce ta metoda jest nowościa ale pewnie ktoś z Was juz miał z nia do czynienia. pytania: - jakie gumki najlepiej stosować na okonia, jazia, klenia? (szczupaka, sandacza - mysle juz przyszlosciowo bo puki co okres ochronny), chodzi mi tu o kształt i kolor - na jakiej wysokosci od dna montowac nasza przynete? - jak prowadzić drops hota? dzisiaj probowałem w nastepujace sposoby. lekko szarpiac(nie odrywając cięzarka od dna, na napietej żylce robilem rychy w prawo i lewo i podobnie na luźnej żylce. -na jakiej odległości od brzegu łapiemy tym sposobem? dzisiaj probowalem 2-5m od brzegu ale i dalej... z tym ze dalej wydawalo mi sie ze na wiekszej odleglosci żyłka z zestawem idzie pod zbyt małym katem do dna zeby tym manewrować. to chyba na tyle puki co oczywiscie bo ta metoda mnie nie zniechecila a wrecz przeciwnie. jezeli przyjda mi do glowy kolejne znaki zapytania albo sam odkryje cos czego wczesniej nie wiedziałem to na bank sie z Wami tym podziele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Metoda drop shot, choć bardzo ciekawa i popularna w innych krajach, u nas niestety kwalifikuje się jak najbardziej pod kłusownictwo - konkretnie wykroczenie z ustawy o rybactwie śródlądowym: Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb: 12) wędką: c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem, [...] Art. 27. 1. Kto: 2) dokonując amatorskiego połowu ryb narusza zakazy określone w art. 8 ust 1... pkt 11-13, - podlega karze grzywny. Cała idea tej metody polega na łowieniu w miejscu przez ciągłe podnoszenie i opuszczanie przynęty. Tak więc ten cały boom związany z drop shotem w Polsce jest chyba jednak przedwczesny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orwon Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Lesio, Dotyczy to tzw. łowienia wertykalnego. Czyli siedzisz w łodzi, spuszczasz przynętę pod łódź i i podnosisz ją i opuszczasz w różnych warstwach wody. Np. 50 cm nad dnem ruszając wędką w płaszczyźnie góra-dół. Wg Twojej interpretacji zabronione powinno być łowienie z opadu.Wyrzucając zestaw drop shot chociaż 3 metry przed siebie prawa nie łamiemy.Ja tak to interpretuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi