Skocz do zawartości
Dragon

Drop Shot. z czym to sie je i w jaki sposób?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio czytałem na temat tych dwóch metod połowu drapieżnika i ponoć są bardzo skuteczne,lecz nie wiem czy można korzystać z tych metod na naszych wodach :?: W związku z tym czekam na wasze odpowiedzi i podpowiedzi co sądzicie o takim łapaniu :!:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 162
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Widziałem ten film o ostatnim WMH ciekawe jak by to sie sprawiło bo ten drop shop to prawie identyczny jak nasz boczny trok :wink:

Napisano

Dokładnie,z tym że inaczej wiążemy haczyk a gumkę nabijamy jak rybkę.W filmie wygląda na skuteczną metodę ale w jeziorku w którym łapali ryby nie mogą się ominąć w wodzie :lol:

Napisano

myśle że to może być dobry sposób teraz w zimie jak ryby nie są tak aktywne zamierzam to przy najbliższej okazji sprawdzić, tylko nie wiem jak zamontować haczyk na jakimś przyponie stalowym lub wolframowym bo jest u mnie sporo szczupaka, macie jakieś pomysły???

Napisano
tylko nie wiem jak zamontować haczyk na jakimś przyponie stalowym lub wolframowym
Kolego plecioneczka lub żyłka i wystarczy ponieważ sposób wiązania haczyka nie powinien pozwolić na przegryzienie żyłki no i tniesz od razu ale różnie bywa :wink:
Napisano

Sposób zakładania przynęty jest specjalnie tak wymyślony aby haczyk zawszy znajdował sie w nożyczkach szczupaka takze nie powinien obciąć haka.

Napisano
sposób wiązania haczyka nie powinien pozwolić na przegryzienie żyłki no i tniesz od razu ale różnie bywa :wink:
Sposób zakładania przynęty jest specjalnie tak wymyślony aby haczyk zawszy znajdował sie w nożyczkach szczupaka takze nie powinien obciąć haka.

a mieliście doświadczenia z tą metodą poza filmem oczywiście( taż go widzialem) bo podobno wielką zaletą tej metody jest to że nieobciążona przynęta jest głębiej "zasysana" przez ryby więc stąd moje wątpliwości.

• 2 weeks later...
Napisano

Myślę że ta metoda okaże się rewolucją w połowach sandaczy

• 2 weeks later...
Napisano

zamówiłem na Allegro gumy do metody Drop Shota i przyszły. Szczerze mówiąc myślałem że będą bardziej efektowne wizualnie.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam.

przeszperałem haczykowe forum i niestety za wiele na temat drop shot'u nie znalazłem. Dowiedziałem sie tylko jak to wyglada i jak przygotowac zestaw. czyli cos już wiem ale co dalej?

Dzisiaj bylem na starorzeczu oławki we wrocławiu zeby spróbować tej metody. zaopatrzony byłem w:

wedka Cormoran carb-o-star X 2,70m cw. 7-25g

kołowrotek Mitchell Avocet II Gold

żyłka 0.3

haki z przyponami 0.2

gumki drop shot'owe na okonka.

ciężarek 20g.

fotki:

gumkazielonayv1.jpggumkanahaku1bs1.jpghakikw2.jpg

moje wyjscie okazało się bezowocne (stoswałem wyżej wymienione i przedstawione elementy) ale za to przyszly mi do glowy pewne pytania, na ktore mam nadzieje, znacie odpowiedz. wiem ze w Polsce ta metoda jest nowościa ale pewnie ktoś z Was juz miał z nia do czynienia.

pytania:

- jakie gumki najlepiej stosować na okonia, jazia, klenia? (szczupaka, sandacza - mysle juz przyszlosciowo bo puki co okres ochronny), chodzi mi tu o kształt i kolor

- na jakiej wysokosci od dna montowac nasza przynete?

- jak prowadzić drops hota? dzisiaj probowałem w nastepujace sposoby. lekko szarpiac(nie odrywając cięzarka od dna, na napietej żylce robilem rychy w prawo i lewo i podobnie na luźnej żylce.

-na jakiej odległości od brzegu łapiemy tym sposobem? dzisiaj probowalem 2-5m od brzegu ale i dalej... z tym ze dalej wydawalo mi sie ze na wiekszej odleglosci żyłka z zestawem idzie pod zbyt małym katem do dna zeby tym manewrować.

to chyba na tyle ;) puki co oczywiscie bo ta metoda mnie nie zniechecila a wrecz przeciwnie. jezeli przyjda mi do glowy kolejne znaki zapytania albo sam odkryje cos czego wczesniej nie wiedziałem to na bank sie z Wami tym podziele

Napisano

Metoda drop shot, choć bardzo ciekawa i popularna w innych krajach, u nas niestety kwalifikuje się jak najbardziej pod kłusownictwo - konkretnie wykroczenie z ustawy o rybactwie śródlądowym:

Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:

12) wędką:

c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,

[...]

Art. 27. 1. Kto:

2) dokonując amatorskiego połowu ryb narusza zakazy określone w art. 8 ust 1... pkt 11-13,

- podlega karze grzywny.

Cała idea tej metody polega na łowieniu w miejscu przez ciągłe podnoszenie i opuszczanie przynęty.

Tak więc ten cały boom związany z drop shotem w Polsce jest chyba jednak przedwczesny...

Napisano

Lesio, Dotyczy to tzw. łowienia wertykalnego. Czyli siedzisz w łodzi, spuszczasz przynętę pod łódź i i podnosisz ją i opuszczasz w różnych warstwach wody. Np. 50 cm nad dnem ruszając wędką w płaszczyźnie góra-dół. Wg Twojej interpretacji zabronione powinno być łowienie z opadu.Wyrzucając zestaw drop shot chociaż 3 metry przed siebie prawa nie łamiemy.Ja tak to interpretuję.