ICEMAN0729 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Mam pytanie odnośnie tego jeziora. Czy ktoś z was tam był , co można złapać , jaką metodą itp . Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 ICEMAN0729, widziałem gości łapiących leszcze . Nie mieli zbyt dobrych efektów pewnie dlatego że łapali z plaży i trochę im nahałasowałem Złapali ładnego leszcz miał 1kg . Powiem bardzo ważną rzecz : Na pewno jest węgorz . Jak przeszedłem latem przez kilka plaż to pod pomostem na dnie widziałem piękne węgorze i stada okonków . Poszedłem dalej i widziałem jak pod powierzchnią pływał grubaśny (zdechły ) węgorz . Jeziorko bardzo ciekawe może kiedyś tam połapię . Bywam tam tylko w lecie gdyż mam tam 70 km ale nie daleko mieszka wujek w miejscowości Starbienino . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICEMAN0729 Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 Ja może w Lipcu połapie bo cały miesiąc będę w Nadolu i chyba skoczę sobie na wypad nad Choczewskie ! A tak ogólnie to ja mieszkam troszkę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek74 Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Łowiłem na jez. Choczewskim w tym roku pod koniec sierpnia. Jezioro jest ładnie położone, ale bardzo płytkie i niemiłosiernie zarośnięte - i to zarówno jeśli chodzi o brzegi, jak i wodę. Z brzegu łowić można praktycznie tylko dzięki pomostom (wędkarskim i kąpieliskowym) - w pozostałych miejscach dostęp do wody odcięty jest przez trzciny. Poza tym minimum 15 -20 metrów od brzegu i tak łowić się nie da, ze względu na fakt, że jezioro jest tam bardzo płytkie i całkowicie zarośnięte zielskiem. Ja łowiłem z pomostu kąpieliskowego (od strony Choczewa) i mimo dalekiego wyrzucania zestawu i tak za każdym razem ściągałem tony zielska. W nocy złowiłem kilka leszczy, ale bez fajerwerków. Na pewno jest sporo szczupaka. Poza tym okoń, płoć i inna drobnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Potwierdzam że bardzo płytkie bo nieraz oddalam się w wodzie 30m od brzegu a mam wody do "piersi" Więc ciężka gruntówka raczej albo łódeczka i spinning tylko nie wiem jak tam z łódeczkami jest . Ale czasem widać turystów pływających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICEMAN0729 Napisano 10 Lutego 2009 Autor Share Napisano 10 Lutego 2009 Dzięki za info, ale musicie przyznać że chyba nie jest tak "powalone" jak Żarnowieckie- mimo tego zajefajne te jeziorko chociaż strasznie płytkie ( no i te wahania poziomu wody)! Jak widzę rybostan rozmaity więc chyba na pewno się wybiorę nad Choczewskie! Może się spotkamy !Połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barylaxp Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 witam. a więc tak panowie. jestem miejscowy. jezioro obfituje w następujace gatunki ryb: lin, szczupak, leszcz, karp, płoć, krąp, okoń, węgorz, karaś, ukleja, wzdręga, podobno jest amur i słyszałem, że ktoś złapał ok 80cm suma. jezioro, faktycznie dość plytkie w najgłębszym miejscu ok 12m. od kilku lat zarybiane karpiem i węgorzem. zachęcam do połowu z łódki (dość dużo zielska od strony Choczewa) jak i na spławik i spinning. z gruntu polecam miejsca od piaszczystej strony jeziora. z pomostów wybudowanych przez nadleśnictwo nie korzystałem. mam swoje miejscówki. moje największe zlowione tam okazy, to lin ok 2,60kg, leszcz 4,20kg, węgorz ok 90cm, okoń 30cm, szczupak ok 85cm, płoć i wzdręga ok 1kg. oczywiście bywają także dni totalnej posuchy. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cygan05 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Może ktoś mi dokładnie opisac populację karpia na tym jeziorze? Jak to wygląda od strony Karpiarstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Jak co roku o tej porze mam zajawkę na temat urlopowy , znalazłem metę na urlop w tym roku i chciałem się dowiedzieć coś na temat wędkowania w jeziorze Choczewskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Przepraszam coś klikałem przed czasem , widzę że temat jest bardzo dawny ale może ktoś ma aktualne wiadomości ? co do wędkowania ? i opłat ? będę zobowiązany 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz123 Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Podstawowe informacje znajdziesz na stronie nadleśnictwa www.choczewo.lasy.gov.pl zakładka wędkowanie, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to warto zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi