Migdał Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Co sądzicie o Daiwie Crossfire-X? Albo jakimś innym kołowrotku Daiwy co 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Nie miałem nigdy styczności z Daiwą więc nic nie doradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zambo Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Co sądzicie o Daiwie Crossfire-X? Albo jakimś innym kołowrotku Daiwy co 100zł Porażka nie kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Co sądzicie o takim zestawie? Shimano Nexave 2500 Shimano Nexave 3M oglądałem dziś w wędkarskim, nie pamiętam CW dokłanie ale chyba około 40 G Dragon Millenium Szczupak Jest to zesatw na Odrę, boleniowo-szczupakowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 warszawa_24, kij shimano 15-40 to już mocna szczupakówka a z serii beastmastera już w zasadzie sumówka na spining. rzeczny uniwersał myślę nie przekracza max cw.25g, może ten model shimano do 30g będzie bardziej odpowiedni choć moim skronym zdaniem też jest to bardziej szczupakówka. kołowrotek 2500 do tego kija się nada lecz na mocny szczupakowy kij zdecydowanie nie, co najmniej ten 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź. Byłem w wędkarskim, jego CW to 10-30 G. Możesz uzasadnić czemu aż 4000 a nie 2500? Myślałem o żyłce 0,25 150-200 M czy ile tam jej wchodzi, wg. mnie to chyba optymalne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Myślałem o żyłce 0,25 150-200 M czy ile tam jej wchodzi.malo istotne, można dać podkład.do kija 15-40 rozmiar 4000 minimum ze względu na solidniejszą konstrukcję i obciążenia przy takim kiju i sporych przynętach, ten 2500 w rozmiarze shimano jest naprawdę niewielki i szybko go zajedziesz, tymbardziej że nexave,catana,alivio do topowych nie należą. do kija 10-30 może i obleci choć optymalniejszym rozwiązaniem będzie jednak ten większy. pomyśl jeszcze może nad nieco lżejszym kijkiem, choć to głównie zależy na jakie przynęty zamierzasz łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki Damian21, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOPYTO Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam Pytanko mam ktory polecacie wiem ze oba sa z wyzszej polki ale nie wiem ktory Spro Red Arc Tuff-Body W/S 10100 czyy RYOBI ZAUBER 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mermit87 Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam. Potrzebuję pomocy w wyborze kołowrotka do spiningu, jako że jestem początkujący na początek na kołowrotek chcę przeznaczyć max 100zł, co prawda spining mam o CW do 40g, ale wypady na ryby będą max 2 razy w miesiącu, na oku mam 3 modele: 1. Mistrall Olympic FSX 2000 - http://allegro.pl/item715...0_mistrall.html miałem okazję obejrzeć go dokładniej w sklepie i jak dla mnie chodzi bardzo dobrze. 2. DRAGON Manta FD630i - http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=720667433 nie miałem z nim jeszcze w ogóle styczności 3. Dragon Millenium HI-TECH FD 730i - http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=714503092 Który wybrać, czy ktoś miał już z nimi do czynienia?? Myślę ze dużym atutem Dragona jest 5 letnia gwarancja. Bardzo proszę o pomoc, jak i również inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 mermit87, mam mantę trochę mniejszą(625i do średniego spina 25g) od pół roku i jeszcze się nie rozklekotała - mogę polecić, teraz ceny kołowrotków dragona spadly ostro i za te pieniądze raczej nic ciekawszego nie znajdziesz, pooglądaj sobie też destiny - trochę droższy ale w aluminiowej budzie, może być ciekawy. rozmiar dla Ciebie minimum 30 z numeracji dragona, choć jak masz okazje to weź większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mermit87 Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Dzięki Damian21, wybór padł na troszkę wyższy model, a konkretnie na Dragon Manta 830 FD iT, we wtorek powinien już być u mnie, tak że pozostało czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość okonia Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 chce kupić kołowrotek szczupakowo sandaczowo boleniowy, w przedziale do 200 zł najlepiej coś sprawdzonego ?? podajcie jakieś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 okonia, a może by tak zadać sobie minimum trudu i jednak przeczytać istniejące tematy, w których znajdziesz wyczerpujące informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość okonia Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 okonia, a może by tak zadać sobie minimum trudu i jednak przeczytać istniejące tematy, w których znajdziesz wyczerpujące informacje. chłopaku gdybym chciał tak bym zrobił, są nowinki które niedawno weszły np w zeszłym tyg. wyszło ok 70 nowych młynków i może tak coś nowego by ktoś zaproponował, a po za tym to forum i nie potrzebuję takich komentarzy !!!! zanim coś napiszesz to się zastanów, nie masz pojęcia o czym piszesz pomyśl 100 razy zanim coś raz napiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 najlepiej coś sprawdzonego ?? są nowinki które niedawno weszły np w zeszłym tyg. wyszło ok 70 nowych młynków i może tak coś nowego by ktoś zaproponował okonia, polecam na przyszłość pomyśl 100 razy zanim coś raz napiszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 np w zeszłym tyg. wyszło ok 70 nowych młynków Tak w Hyde Park mamy taki temat; Zjawiska paranormalne. po za tym to forum i nie potrzebuję takich komentarzy !!!! Mylisz się, to forum nie stało się jeszcze wielkim śmietnikiem, królestwem drobnych troli, leniów i opierdalaczy wszelkiej maści ,min. dzięki właśnie takim komentarzom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość okonia Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 co to ma być ??? o czym Wy piszecie ?? poprosiłem o poradę, a tu jakieś pretensje kurczę !!! a pisząc ""coś sprawdzonego"" miałem na myśli jakąś znaną firmę. Artech - widzę że lingwistykę i słowotwórstwo masz opanowane, czy może regulamin naruszyłem co???? Nie należę do ludzi kłótliwych ale nie lubię jak ktoś mi uwagę zwraca i nie jest to Mod., Adm., czy Op., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Nie należę do ludzi kłótliwych ale nie lubię jak ktoś mi uwagę zwraca i nie jest to Mod., Adm., czy Op.,ależ to niebyła uwaga, tylko sugestia - że już istnieje sporo gotowego materiału na temat Cię interesujący. nie sądzę że znajdzie sie ktoś kto w najbliższym czasie by się wypowiedział, a naprawdę niema do powiedzenia nic nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 okonia, nie złamałeś regulaminu ale Twój post (odpowiedź na post Damiana21) był niegrzeczny i opryskliwy, zupełnie nie potrzebnie. A ponieważ temat tego wątku brzmi " Jaki kołowrotek na spinning " to następne posty tego właśnie mają dotyczyć. Koniec OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość okonia Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Wybrałem Shimano catana 2500 i jest dobrze. plecinka 0,15 150 m pięknie nawija, bez podkładu, wyrzuty dalekie, bez kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Łapie glownie Szczupaki i od czasu do czasu nawinie sie jakis okonek ...Potrzebuje kolowrotka ktory pozwoli mi daleko zarzucac przynete, z tylnim hamulcem, zeby nie byl tylko na 1 sezon i zeby ogolnie sprawowal sie jak nalezy. Ps:Uzywam plecionki w granicach od 0,18 - 0,21 mm Co do ceny to mysle ze na jakies 150-200 zl moge sobie pozwolic ... Poszukaj sobie jakiś faworytów w tym przedziale cenowym na Allegro lub w sklepach wędkarskich a ,jak będziesz miał już coś na oku uzgodnimy szczegóły. W tej półce cenowej warte polecenia może być; Spro , Ryobi, Okuma, Pflueger Jeśli myślisz poważnie o tym by był mniej awaryjny, to szukaj krecioła z przednim hamulcem, nic się nie martw nad wodą przestawisz się szybciej niż myślisz Ps Wow, powyżej był post którego przeniósł tu mod, ale właśnie wygasł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 BiLsOn, jest w tej chwili ciekawa propozycja na allegro, tylko że używany. Cena jednak atrakcyjna Shimano Super GT 4000 http://www.allegro.pl/item746845634_shimano_super_gt_4000.html Osobiście w tej chwili szukałbym chyba czegoś z Shimano, szczególnie w tym przedziale cenowym. Np. Shimano Nexave 2500 RB http://www.allegro.pl/item746545689_kolowrotek_shimano_nexave_2500_rb_promocja.html Dobrym zakupem może być także OKUMA EPIX PRO RD 20, też w dobrej cenie http://www.allegro.pl/item743325936_okuma_epix_pro_rd_20_5_lat_gwarancji_wyprzedaz.html Mam 30 z przednim hamulcem i jest to na prawdę solidny kręcioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BiLsOn Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Dzieki za odpowiedzi, mysle ze z tych trzech propozycji wybralbym Shimano Nexave 2500 RB ... Pierwszy kolowrotek zapewne duzo lepszy, ale nie bede raczej ryzykowal gdyz jesli byl uzywany i klient sie rozmyslil to tez cos mus w tym byc. Co do ostatniego kolowrotka Okumy to w sumie tez moglby byc ale jakos mi sie nie podoba... Moze to nie ma znaczenia, ale lepiej zeby posiadal cos z czego bede zadowolony pod kazdym wzgledem... Jeszcze takiej pytanko mam: czy faktycznie kolowrotkiz przednim hamulcem sa duzo lepsze, precyzjne od tych z tylnim ? Osobisie nie uzywalem takiego ale widzialem ze znajomy ma ale mial z nim pewien problem. Zdarza mu sie czasem podczas skrecania plecionki, ze nawinie mu sie troche na pokretlo od przedniego hamulca i to mnie troszeczke zrazilo ... Kolega posiada kreciolka firmy SPRO (modelu nie pamietam) ale kupil go za jakies 150 zl ... Polecilibysice raczej kolowrotek z przednim hamulcem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Jeszcze takiej pytanko mam: czy faktycznie kolowrotkiz przednim hamulcem sa duzo lepsze, precyzjne od tych z tylnim ? Poczytaj sobie w n/w temacie znajdziesz prawie wszystkie za i przeciw. http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=760 Polecilibysice raczej kolowrotek z przednim hamulcem ? Tak, z czystym sumieniem Dobry kołowrotek z tylnym hamulcem (który w przeciwieństwie do kołowrotka z hamulcem przednim, dodatkowo też może mieć jeszcze 'hamulec walki') polecił bym raczej tam gdzie jest potrzebna finezja a czasami nawet ekstremalnie szybka reakcja wędkarza, czyli cienkie żyłki (0,12-0,16) np. okoniówka, matchówka, ewentualnie bolonka. Innych zastosowań nie widzę, ...choć jak dla mnie kołowrotki z hamulcem tylnym mogły by w ogóle nie istnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi