luk. Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Witam Kolegów, Przeymierzam się do zakupu kołowrotka, przeznaczenie - lekki spining (cw 2-15 lub 3-20). Mam kilka typów i z chęcia wysłucham Waszych opini. Okuma Avenger 20 FD http://www.wedkarski.com/produkt/k-Kolowrotki-Z_przednim_hamulcem/p-283-Okuma-Kolowrotek_Avenger_20_30_hamulec:_FD/t-2/ Shimano Catana 2500 FA http://www.takaryba.com/product_info.php?info=p74_Shimano-Catana-2500-FA.html Dragon Milenium Hi-Tech 530 FD http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=1524 Dragon Viper FD 835iT http://www.robal.pl/product_info.php?cPath=24_33_109&products_id=2356 Swoją wiedzę opieram głownie na tym co przeczytam na forach, dlatego właściwie nie mam pojęcia co wybrać - różni ludzie, różne opinie. Jeśli ktoś z Was może się wypowiedzieć w tej kwestii - z góry dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marusia-92 Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Mam Dragona Vipera, chodzi pięknie, tylko mam wersję 830iT. Do lekkiego spina lepiej wez 820iT. Lekko się kręci do spina mi pasuje. Jedynym mankamentem który zauważyłem to minimalny luz na korbce, który z pewnością za x czasu będzie baaardzo przeszkadzał. Przestrzegam przed Cataną- zbyt mocno osławiony kręciołek, niby shimano ale tandeta na rok intensywnego połowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hapnik Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Czy kołowrotek o przełożeniu 6,0:1 będzie się nadawał do średnio ciężkiego spiningu na rzece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbyszek1 Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Tak ale mechanizm przy ciężkim spinnngowaniu szybciej się zużywa. Lepiej poszukaj przełożenia 5,0 lub nawet 4,9 . Przy tym przełożeniu mechanizm jest dużo trwlszy niż przy 6,0. A w ciężkim spinie moc to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek12 Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Czy kołowrotek o przełożeniu 6,0:1 będzie się nadawał do średnio ciężkiego spiningu na rzece?Moim zdaniem zdecydowanie nie, do średnio ciężkiego spinningu polecam przełożenia od 4,8 do 5,0. Po za mocą mechanizmów musi być jeszcze komfort łowienia, nie można wkładać zbyt dużej siły w kręcenie korbką aby móc skoncentrować się na braniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulkos Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Ryobi Zauber 3000 bądź 4000. Zdecydowanie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek12 Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Ostatnio znajomy sprzedawca zachwalał Ryobi Applause, trochę nim pokręciłem (na sucho), na pierwszy rzut oka wydawał się rewelacyjny. Nie zauważyłem w nim efektu betoniarki na jaki kiedyś trafiłem oglądając Zaubera. Chodzi o uczucie przy kręceniu jakby tryby nie były do końca gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbyszek1 Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 A co sądzicie o Trabucco xenos wyglądają podobnie jak Dragony serii 700 ale są tańsze. podobno jest to podobna seria. Czy warto przyjżeć się bliżej temu młynkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam kolegów po kiju Jaki kołowrotek do kwoty 200 - 250 zł Możecie polecić na Szczupaki i Trocie Będzie służył przy wędce Dragona Millenium HD pike 10-35 gr. Koniecznie z przednim hamulcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbyszek1 Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Sprawdz sobie Team Dragon 935iz. Dobry krecioł oparty na kostrukcji Ryobi . Mam go na spinie i dobrze się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 dzięki fajny kręcioł ale niestety budżet się zmiejszył i to sporo bo do jakiś 150 zł...;/ A może Catana 4000 FA??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 zmiejszył i to sporo bo do jakiś 150 zł...;/A może Catana 4000 FA catana, nexave, exage a nawet seido są na tych samych bebechach - dosłownie. różnice tkwią w kosmetyce i liczbie łożysk. co najważniejsze przekładnia jest identyczna, jak i reszta części wew.skołuj sobie kilka łożysk, chociażby zwykłych krytych (ok. 5zł za szt.) i wymień od razu tulejki oznaczone na schemacie - godzinka w zacisznym miejscu, myślę że ciężko było by to schrzanić a efekt i wytrzymałość osiągniesz jak w seido(tak szczerze to ten kołowrotek absolutnie nie jest wart tej ceny). odradzam alivio czy hyperloop - tu przekładnia jest już z typowego gównolitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 okej dzięki czyli brac catanę 4000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba1995 Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Mój kolega ma Catane 4000 FA , co prawda dopiero 1 sezon i używa go na spławik oraz do średniego spina.Jak na razie nic się z nim nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Dobra catana odpada za słaba... Jaki kołowrotek możecie polecić do 200 zł naprawdę mocny na trocie i duże szczupaki . Może taki? DRAGON - ROCK Heavy Duty FD 840 i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 kolek_93, OKUMA EPIX PRO FD30 EPF30 http://allegro.pl/item964577524_kolowrotek_okuma_epix_pro_fd30_epf30_okazja.html Niestety trochę się spóźniłeś. Jeszcze z miesiąc, dwa temu można było je nabyć w promocji za 130-150 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 artech, Mam jąteż na oku a o tym dragonie co myślisz? DRAGON - ROCK Heavy Duty FD 840 i http://www.allegro.pl/item964687246_dragon_rock_hd_fd_840_i.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 a o tym dragonie co myślisz? Nic. Nie znam tego kołowrotka. Wygląda podobnie do Okumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 okej dzięki ale jednak okuma to okuma.. Jeszcze sięzastanowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 A jak szukasz do 200 PLN to też się znajdzie Okuma Epix Pro FD EPF 30 http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38886&pro=261249 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Dzięki ale z ojcem pogadam to te 20 zł nie zrobi różnicy tym bardziej ze od tego użytkownika allegro zakupię też 2 spiningi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Okej Okuma powinna jutro dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danmian Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 mam pytanie potrzebuję kołowrotek pod plecionke max do 100- 120 zł kto co mógłby mi doradzić?? pod wędkę dragona mystery xt 2,95cm głównie chodzi o "w miarę" dalekie rzuty z góry dzięx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boa Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Witam. Jestem początkujący dostałem taką wędkę i poszukuję kołowrotka do spiningu. Najbardziej na szczupaka i na Wisłę Cena kołowrotka to max 200zł Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bucekk Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Zastanawiam się jaki dobrać odpowiedni kołowrotek do upatrzonej już przezemnie wedkeczki Dragon Millenium Heavy Duty Super Fast 270m/ 5-25g. Na kołowrotek mam zamiar przeznaczyć kwotę w granicy 150PLN, znalazlem jak na razie takie cudeńka: Shimano Nexave 2500FB Team Dragon FD720iX *15-01-720*a Który waszym zdaniem zasługuje na większą uwagę, a może znacie jakiś inny w podobnej cenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi