abu Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Odgrzeję temat. Znalazłem takie oto dwa kołowrotki : TEAM DAIWA Tierra 2000 http://www.allegro.pl/item530605741_team_daiwa_tierra_2000.html oraz DAIWA EXCELER 2000 http://www.allegro.pl/item522432633_daiwa_exceler_2000_nowy_zapasowa_szpula.html. Który z nich wybralibyście do okoniówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 abu, ja bez wahania wybrałbym TD Tierre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Tomek1988, mignęło mi gdzieś na forum, że marewel miał taką maszynkę, może się odezwie i powie kilka słów o TD Tierra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marewel Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Nie mam tierry tylko advantage,mysle ze z kazdej teamDaiwy bedziesz zadowolony,Exceler jet sporo tanszy wiec sam sobie odpowiedz co bedzie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 marewel, jak dostanę dobrą ofertę, to może skuszę się na TD Tierra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 "przemacałem" kilka maszynek Daiwy i wg mnie TEAM DAIWA Tierra 2000 jest po prostu za mały, te 2000 u Daiwy to ciut większa podlodówka. Rozmiar 2500 jest zdecydowanie bardziej poręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Kurna Chata, nie ,żebym się znów czepiał, ale widzę od dłuższego czasu ,że ten temat ma tytuł; kłowrotek do konger tango 2,7 Niech ktoś kto ma takie uprawnienia się wreszcie pokwapi i poczyni należne honory. Proszę o korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Proszę o korektę nie denerwuj się Unises, po wyłysiejesz po prostu większość osób czyta pierwszą i ostatnią literę słowa (usowodnione naukowo) - i niewielu wychwytuje literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 OT nie denerwuj się Unises, po wyłysiejesz Nie bój, nie bój...podobno łysi są najlepszymi kochankami Ps. Dzięki za korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Byłem rozdarty pomiędzy Spro blue arc 910, a Seido 2500FA, rzuciłem jeszcze okiem na ceny kołowrotków Daiwy i... kupiłem jak mi się zdaje, za niezłą cenę amerykańskiego excelera 2000 (odpowiednik europejskiego excelera plus, którego tak mi polecał do kijka sprzedawca, a i tańszy o 200 złotych, wierzę, że to okazja ): http://allegro.pl/item544322232_daiwa_exceler_2000_nowy_zapasowa_szpula.html Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abu Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 A co powiecie na Red Arc 1020 na okoniówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 mam tego amerykanskiego excelera w rozmiarze 2500 i moge tylko powiedziec, ze tak jak to cholerstwo kreci to poezja, katowalem go przez poprzedni sezon z plecionka, na duzych gumach, sliderach itp i jak dzisiaj go biore do reki to kreci jakby nigdy nie byl uzywany. mocno polecam te amerykanskie excelery. podobnie zreszta jest z amerykanska wersją Shimano Symetre rozni sie od naszej wiekszym przelozeniem, ma 6.0:1, wlasnie ze wzgledu na to przelozenie katowalem go na boleniach, przeoral rzeke ciezkimi woblerami i dalej zasuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakazagle Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 SPRO PASSION 730 FD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skunk Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Okuma Spectrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszczyk_xP Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Co oznacza na kołowrotku spinningowym taki napis : Gear ratio 5,14:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Co oznacza na kołowrotku spinningowym taki napis : Gear ratio 5,14:1 Przełożenie 5,14:1. Oznacza to, że jeden obrót korbką powoduje ułożenie ponad pięciu zwojów żyłki na szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
guslik Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Witam być moze to głupie pyanie ale zastanawiam się czy kołowrotek z wolnym biegiem nadawal by sie do spinigu? wiem ze nie jest tam wogole potrzebny ale narazie mam kase na tylko jeden krecil ktorego bede uzywal do feedera, trupka i spinigu i mysle ze to bedzie raczej cos z wolnym biegiem dlatego pytam sie czy to w spinigu nie bedzie przeszkadzac. Narazie na oku mam okume cos z Baitfeeder seri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 No co ty, gdy tylko zrobisz mikro ruch korbką WB się SAM wyłącza, nie nadaje się do spinningu. Możesz nim łowić ale jak byś chciał tylko spinningowy to bez wolnego biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 kołowrotek z wolnym biegiem nadawal by sie do spinigu?Nadaje się ,tylko "graba" cię będzie bolała przy dłuższym wędkowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszczyk_xP Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 to dobrze czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 to dobrze czy źle? standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 czy kołowrotek z wolnym biegiem nadawal by sie do spinigu? Sądzę,że tak. Mój znajomy łowi młynkiem z wolnym biegiem na spining i nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_st Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 to dobrze czy źle? czy dobrze czy zle? w skrocie chodzi o to, ze im wieksze przelozenie tym wieksza ilosc obrotow rotora i wieksze obciazenie przekładni głównej, najlepsza jak dotad wymyslona przekladnia to "ślimak", wytrzymuje najwieksze obciazenia. a czy przelozenie jest wazne to sam zdecyduj, na pewno bedzie wazne dla karpiarzy, sumiarzy i innych łowcow wielkich ryb gdzie kolowrotki beda poddawane ogromnym przeciazeniom dlatego kolowrotki powinny miec dla nich mniejsze przelozenie. z kolei jezeli przy polowie boleni musisz szybko poprowadzic przynete wtedy przydaje sie kolowrotek z przelozeniem 6.0:1. i pamietaj, ze liczy sie tez rozmiar kolowrotka, bo maly kolowrotek z duzym przelozeniem bedzie nawijal mniej zylki niz duzy kolowrotek z mniejszym przelozeniem. to tak w skrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakazagle Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 co sądzicie na temat tego kręciołka Robinson Marshall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszczyk_xP Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 no a jak ja chce ten kołowrotek na szczupaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi