kamionki Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Zastanawiam sie czy wczesna wiosna-tak jak teraz,ma znaczenie godzina wedkowania do zerowania ryb,no i bran?Czy jest sens wstawac o swicie lub siedzenie do poznego wieczora?Jakie macie doswiadczenia.
Damian21 Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 oczywiscie ze niema co wcześnie wstawać. w zimnym okresie ryby zeruja gdy temperatura wzrasta, a wiadomo jak jest gorąco to rano i wieczor kiedy nastepuje ochłodzenie.
Kubiak Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Z mojego doświadczenia wynika, że najwięcej brań wczesną wiosną mam od godziny 8 do 12.
Skunk Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Teraz woda przy słonecznej pogodzie jest najcieplejsza w godzinach popołudniowych ja łowie karasie teraz właśnie między 12 a 16.Wtedy zaczynają się najlepsze brań wtedy zaczynaja dobrze żerowac.
Lary Napisano 23 Marca 2009 Napisano 23 Marca 2009 oczywiscie ze niema co wcześnie wstawać.Nie zgodzę się właśnie najlepsze brania są z samego rana. Najlepsze efekty o tej porze roku mam zawsze od wczesnych godzin rannych do 11.
lukSLOV Napisano 27 Września 2009 Napisano 27 Września 2009 Łowiąc wczesną wiosną na Wiśle oraz na zbiornikach pożwirowowych najlepsze i najczęstsze brania miałem pom.6 a 11 . Po południu,przy słonecznej pogodzie nieżle bywa na płyciznach i wypłyceniach.
kamska Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 A jesienia, czyli obecnie w jakich godzinach najlepiej łowic?
Danny1661 Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 A jesienia, czyli obecnie w jakich godzinach najlepiej łowic? To zależy od temperatury, ale raczej w okolicach południa - wtedy jest najcieplej.
michorn Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Nie można jednoznacznie powiedzeć że biorą rano a ktoś za chwile pisze że w dzień, Polska ma rejony o różnych zachowaniach klimatycznych, warunki różnią się znacznie a jeszcze bardziej różni się każda woda od siebie. Najlepiej możesz określic porę żerowania ryb na podstawie znajomosci i obserwacji łowiska...oraz własnych próbach, teraz się tak szybko widno nie robi więc zacznij łapac skoro świt i poczekaj aż do południa, innym razem spróbuj od poludnia az do zmierzchu i będziesz wiedział co się dzieje Ja mam takie doświadczenia że w kwietniu skoro świt łapie liny nawet jak mróz rano chwyci...a jak slonce zaświeci na wode to już po braniach, za to na innym jeziorze liny ruszają sie dopiero jak słonce przygrzeje (jeziora różnia sie głębokością) Na tym własnie polega indywidualnośc każdej wody. A na jesieni biorą najgrubsze płocie, ale to trzeba mieć dla nich sporo czasu i cierpliwosci....brakuje mi czasu eh... Połamania
pagori Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Wczesna wiosna to dopiero od 21.03 , najlepiej na dobre brania zaczekać aż temperatura w nocy zacznie przekraczać 12 st C . Ja walczę wtedy ze "spinem" z moimi kochanymi kleniami, najlepiej biorą gdy robi się "szarówka" - efekty są wspaniałe -klenie 50 cm wtedy są standardem.
maniek Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Wczesna wiosna to dopiero od 21.03 To tylko data wiosny kalendarzowej ,powiedzmy szczerze data umowna .Wczesna wiosna to pora bardzo różna w każdym roku nie raz jest to marzec ,nie raz luty ,oczywiście odnoszę się do miejscowości w której mieszkam [wrocław] inaczej będzie na północy a inaczej na wschodzie kraju .U mnie klenie najlepiej biorą właśnie na początku wiosny ,bo brak pożywienia po zimie jest bardzo odczuwalny przez ryby.A pora o jakiej możemy sie spodziewać brani to szerokie spektrum dnia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.