fryda69 Napisano 28 Marca 2009 Napisano 28 Marca 2009 Ano witojcie:) mam takie pytanie odnośnie tej zanęty..z jakim składnikami ją łączycie, by podnieść jej skuteczność? Wiem, ze to zawsze zależy, ale chociaż ogólnie. Ja łączę ja z ss canal, zapach brasem mvde... ale szukam czegoś, by ją jeszcze bardziej podrasować...
cinek1979 Napisano 28 Marca 2009 Napisano 28 Marca 2009 jeśli chodzi o rekreacyjne wędkowanie to Gp jest nawet za "mocna" i nie widze potrzeby jej podrasowania dodatkami, łączyłem ją z canalem tej samej serii i jak dla mnie reelacja.
Jarosław Napisano 28 Marca 2009 Napisano 28 Marca 2009 fryda69, Nie za duży bigos zrobiłeś z tymi firmami Każda firma ma swoje dodatki które najlepiej się komponują.
fryda69 Napisano 29 Marca 2009 Autor Napisano 29 Marca 2009 Wiesz Jarek, dostałem kiedyś ten przepis, sprawdza się naprawdę dobrze, łowię tą zanętą drugi sezon. Problem w tym, że nie tylko ja:) i jak to zwykle bywa, próbuję coś dokombinować... a dokładnie to wygląda tak: 1 kg. Gp P. Lorenc Bream, 1kg ss Canal, 0,3kg epiciene, zapach brasem + wanilia/ brasem+ kolendra. Naprawde fajnie to działa, chociaż faktycznie wygląda bigosowato:P:P ale szukam czegoś jeszcze lepszego- to naturalne- wciąż dążymy do osiągania coraz to lepszych wyników...
MatikB87 Napisano 29 Marca 2009 Napisano 29 Marca 2009 troche wiecej epiceinu plus ss- coco belge, pralinor, brasine brune te dodatki nie zaszkodza jej a gwarantuje lepsze efekty...
fryda69 Napisano 30 Marca 2009 Autor Napisano 30 Marca 2009 pralinor, brasine brune- co to za dodatki i w jakiej ilości je stosować??? no i oczywiście czekam na dalsze pomysły udoskonalenia mieszanki... W tej chwili zrobiło się coś takiego: 1kg Lorenc GP Bream, 1 kg ss Canal, 0,5 kgepiciene, troche coco belge...zapach np. wanilia z kolendrą, glina rozpraszająca- 1 kg.... wszystko to zmoczone w melasie da radę???? a może coś odrzucimy, coś dodamy- zmodyfikujemy??? a! akwen to woda stojąca z miękkim, mulistym dnem...
Pi Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 Jaki jest cel dodawania tylu dodatków do gotowej wyczynowej zanęty?
Jarosław Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 Jaki jest cel dodawania tylu dodatków do gotowej wyczynowej zanęty? Polepszenie sobie samopoczucia.
Pi Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 Jaki jest cel dodawania tylu dodatków do gotowej wyczynowej zanęty? Polepszenie sobie samopoczucia. No chyba. Ale jeśli ktoś wierzy że im więcej dodatków tym więcej ryb to niech zrobi zanętę z samych dodatków, po co obniżać jej skutecznośc bułą.
fryda69 Napisano 31 Marca 2009 Autor Napisano 31 Marca 2009 hm...chcesz powiedzieć, że bierzesz ze sklepowej półki zanętę zawodniczą i to wszystko? jest super? jaki jest cel?- dostosowanie optymalnych dodatków, aby uzyskać optymalną mieszanke na dane łowisko... ja widzę w tym jakiś cel... zresztą pytam o rady, dlaczego więc sie mnie ocenia? " Jaki jest cel?"
Jarosław Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 fryda69, Idę o zakład, że wezmę o tej porze roku 0,5 kg Gardons+ glina+ ziemia z jokiem albo taką samą ilość Gold Pro na leszka i więcej połowię niż Ty z ta ilością dodatków. Zanęta a szczególnie jej ilość to nie wszystko. Ważniejsze jest zaprezentowanie przynęty, grubość przyponu i wielkość haczyka. Pewnie, że w sytuacji wielkiej presji podczas zawodów to inna bajka, wtedy to epiciene, coco belge i wanilia też niewiele zdziała. Wystarczy, że grunt źle się wymierzy i zanęta albo utonie w mule albo będzie fruwać nam głowami ryb. Teraz większą wagę się przykłada do aromatyzowania ziemi, obróbce robaków niż dodatkach
cinek1979 Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 Jarosław, w końcu ktoś to napisał... sensas czy najdroższe mieszanki nie złowią za nas ryb, pomogą pod warunkiem ,że dobierzemy je odpowiednio do wody ,ilości ryb jak i ich aktywnności, wszystko trzeba sprawdzić nad wodą , obserwować i analizwać bo zdarzy sie że donęcanie płoszy ryby a jeden z drugim powie ,że miał najdroższą zanęte , najlepszą gline ,dżoka i nic nie brało...warto używać zanęt firm o ugruntowanej pozycji na rynku ,Lorenc,Milewski i inni nie mogą pozwolić sobie na wypuszczanie chłamu bo szybko rynek ich zweryfikuje i wrócić na pozycje którą latami sie wypracowywało jest niezwykle trudno, osobnym problemem jest świerzość zanęty sklepy trzymają zanęty tak długo aż ich nie wyprzedadzą ostatnio kupiłem grand Prix Lorenca ktora miała już pajęczynki i robaki sprzedawaca zwrócił mi pieniądze przyznając sie że już troche leżakuje u niego ta zanęta ale nie ściągnął z półek pozstałych paczek.....
Jarosław Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 ostatnio kupiłem grand Prix Lorenca ktora miała już pajęczynki i robaki sprzedawaca zwrócił mi pieniądze W sytuacji kiedy by się to stało Tobie można jeszcze taką zanętę uratować, przesiewając ja przez drobne sito i wyprażyć. Oczywiście trzeba dodać trochę atraktorów, bo jeśli były robaki to i dziurki przez które zwietrzała.
MatikB87 Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 koledzy... każdy powinien mieć swoje zdanie i nie wolno tego kwestionować ale... Jarosław UWAŻAM ŻE SIE MYLISZ... paczka sensasa ok na łowienie rekreacyjne to jest aż za dużo... natomiast jeżeli chodzi o kwestie zawodnicze i rywalizacje w zawodach sama zanęta z półki to kompletne zero!!! (pomijam dodatki typu jock pinka). DOBRA ZANĘTA - ok 20 składników! kolega pyta co to jest brasine brune i pralinor. na płoć to podstawa do zanęty... bez niej nie ma sensu jechać na dobre zawody wędkarskie. pierwsza kwestia jest taka że nie można ich dostać w większości sklepów ponieważ nie ma ich na giełdach. ja częśc zakupów robie w hurtowni w Babicach pod Wa-wą ale tam sprzedają tylko na działalność gospodarczą a mój znajomy ma sklep.
fryda69 Napisano 31 Marca 2009 Autor Napisano 31 Marca 2009 zaraz, zaraz- bo robi się jakoś nieciekawie, żeby nie powiedzieć- kłótliwie.. Jarosław, po pierwsze nie będę się z Tobą zakładał o nic- zadałem pytanie- poprosiłem o pomoc, a popatrz, że bardziej mnie teraz krytykujesz, niż chcesz pomóc:( Swoje zdążyłem już połowić, mam sporo doświadczenia, ale też sporo za mało, dlatego pytam, proszę o pomoc, nie o krytykę...tych co krytykują jest wielu, wystarczy ich. A wydaje mi się, że właśnie po to jest to forum stworzone, żeby sobie pomagać... Co do tej mieszanki- na tym akwenie stosuję ją od kwietnia do września, łowię na niej średnio 5-7 kilo ryb w turze, uważam, że to sporo, ale wiem, że można wycisnąć z tej wody więcej, stąd to pytanie. Oczywiście masz rację, żadna zanęta zawodów sama nie wygra, też tak sądzę i tezę taką głoszę najważniejsze są umiejętności, technika i wszystko to inne...a dodam coś jeszcze od siebie- DETERMINACJA I PASJA
fryda69 Napisano 31 Marca 2009 Autor Napisano 31 Marca 2009 a zamiast tego Jarek, spróbujesz mi jakoś pomóc?
Pi Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 Ja szczerze mówiąc chciałbym poznać przepis tej zanęty MatikB87, bo jeszcze nie widziałem przepisu z 20 składnikami.
MatikB87 Napisano 31 Marca 2009 Napisano 31 Marca 2009 płoć woda stojąca okres letni mieszanka zanęta plus glina z robalami: 1. turbo 2. brud czerw 3. etang noire 4. gg noire sensas 5. etang red (czerwone składniki lepiej zwabiają drobnice w przypadku słabych brań i powodują delkikatną smuge) powyżej sama zanęta teraz dodatki: 6. epiceine noire 7. ... 8.... 9. ...... 10. ,,,,,,,,, 11. dynia 12. słonecznik 13. konopie 14. mączka makowa 15. coco belge 16. pastoncino red 17. pastoncino yellow 18. mleczko konopne wszystkich nie podam:)tajemnica zawodowa:) atraktor zalezy jaki ale ok paczka na 3 kg ale nie suchej zanęty tylko na 3 kg zanęta plus glina... atraktory : brasem belge, gardonix, carmel, vanilix etc takie stosuje:) zanęta plus miejsce to podstawa sprzęt na wysokim poziomie rywalizacji jest w miare wyrównany........... nie wiem jaka woda ale ja mimo ze łowie na stojącej zanęte mieszam z gliną lub ziemia w stosunku 1:3, 1:4 poniewaz jezeli doda sie sporą ilosc dodatków pracujących to po ok 1,5 h wszystko nam wypracuje w wodzie i ryby odejdą. poza tym na serio zachęcam do dodawania prawdziwej ochotki hakowej do zanęty cena latem to ok 100 zł za poł kg ale ona bardzo przyciąga ryby w obszar nęcenia.......
Jarosław Napisano 1 Kwietnia 2009 Napisano 1 Kwietnia 2009 7. ... 8.... 9. ...... 10. ,,,,,,,,, Te same stosuję plus....... wszystkich nie podam:)tajemnica zawodowa:) Też tak uważam, a nawiasem mówiąc niedokładnie przeczytałeś moje ostatnie wypowiedzi, albo ja coś nie zrozumiałem, bo myślałem, że chodzi o łowienie o tej porze a nie latem. Zresztą po przeczytaniu moich wszystkich tematów na jedno wyjdzie. Też latem kompozycja mojej zanęty kompletna składa się z 25-27 składników, takich jak......
MatikB87 Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 w takim razie przepraszam:) wynikło njieporozuminie:)
fryda69 Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Napisano 2 Kwietnia 2009 no ale tak sobie czytam i czytam to- ale nikt sie kwapi, by spróbować jakoś to podrasować:P:P
Jarosław Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 nikt sie kwapi, by spróbować jakoś to podrasować:P:P Na pewno każdy podrasowuje na swój sposób albo korzysta z ogromu wiadomości zawartych na forum
fryda69 Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Napisano 3 Kwietnia 2009 na pewno to nie wiem, jak to na pewno jest.. i na pewno nie mówię za ogół
front247 Napisano 23 Kwietnia 2009 Napisano 23 Kwietnia 2009 25 skladników = dopiero dobra zanęta? A może jakieś dowody na poparcie tak śmiałej tezy. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.