Skocz do zawartości
tokarex pontony

P.Lorenc GP Bream

fryda69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ano witojcie:) mam takie pytanie odnośnie tej zanęty..z jakim składnikami ją łączycie, by podnieść jej skuteczność? Wiem, ze to zawsze zależy, ale chociaż ogólnie. Ja łączę ja z ss canal, zapach brasem mvde... ale szukam czegoś, by ją jeszcze bardziej podrasować...

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

jeśli chodzi o rekreacyjne wędkowanie to Gp jest nawet za "mocna" i nie widze potrzeby jej podrasowania dodatkami, łączyłem ją z canalem tej samej serii i jak dla mnie reelacja.

Napisano

Wiesz Jarek, dostałem kiedyś ten przepis, sprawdza się naprawdę dobrze, łowię tą zanętą drugi sezon. Problem w tym, że nie tylko ja:) i jak to zwykle bywa, próbuję coś dokombinować... a dokładnie to wygląda tak: 1 kg. Gp P. Lorenc Bream, 1kg ss Canal, 0,3kg epiciene, zapach brasem + wanilia/ brasem+ kolendra. Naprawde fajnie to działa, chociaż faktycznie wygląda bigosowato:P:P ale szukam czegoś jeszcze lepszego- to naturalne- wciąż dążymy do osiągania coraz to lepszych wyników...

Napisano

pralinor, brasine brune- co to za dodatki i w jakiej ilości je stosować??? :?: no i oczywiście czekam na dalsze pomysły udoskonalenia mieszanki... W tej chwili zrobiło się coś takiego: 1kg Lorenc GP Bream, 1 kg ss Canal, 0,5 kgepiciene, troche coco belge...zapach np. wanilia z kolendrą, glina rozpraszająca- 1 kg.... wszystko to zmoczone w melasie :razz: da radę???? a może coś odrzucimy, coś dodamy- zmodyfikujemy??? a! akwen to woda stojąca z miękkim, mulistym dnem...

Napisano
Jaki jest cel dodawania tylu dodatków do gotowej wyczynowej zanęty?

Polepszenie sobie samopoczucia. :grin:

No chyba. :grin:

Ale jeśli ktoś wierzy że im więcej dodatków tym więcej ryb to niech zrobi zanętę z samych dodatków, po co obniżać jej skutecznośc bułą. :wink:

Napisano

hm...chcesz powiedzieć, że bierzesz ze sklepowej półki zanętę zawodniczą i to wszystko? jest super? jaki jest cel?- dostosowanie optymalnych dodatków, aby uzyskać optymalną mieszanke na dane łowisko... ja widzę w tym jakiś cel... zresztą pytam o rady, dlaczego więc sie mnie ocenia? " Jaki jest cel?" :grin:

Napisano

fryda69, Idę o zakład, że wezmę o tej porze roku 0,5 kg Gardons+ glina+ ziemia z jokiem albo taką samą ilość Gold Pro na leszka i więcej połowię niż Ty z ta ilością dodatków. Zanęta a szczególnie jej ilość to nie wszystko. Ważniejsze jest zaprezentowanie przynęty, grubość przyponu i wielkość haczyka. Pewnie, że w sytuacji wielkiej presji podczas zawodów to inna bajka, wtedy to epiciene, coco belge i wanilia też niewiele zdziała. Wystarczy, że grunt źle się wymierzy i zanęta albo utonie w mule albo będzie fruwać nam głowami ryb. Teraz większą wagę się przykłada do aromatyzowania ziemi, obróbce robaków niż dodatkach :wink:

Napisano

Jarosław, w końcu ktoś to napisał... sensas czy najdroższe mieszanki nie złowią za nas ryb, pomogą pod warunkiem ,że dobierzemy je odpowiednio do wody ,ilości ryb jak i ich aktywnności, wszystko trzeba sprawdzić nad wodą , obserwować i analizwać bo zdarzy sie że donęcanie płoszy ryby a jeden z drugim powie ,że miał najdroższą zanęte , najlepszą gline ,dżoka i nic nie brało...warto używać zanęt firm o ugruntowanej pozycji na rynku ,Lorenc,Milewski i inni nie mogą pozwolić sobie na wypuszczanie chłamu bo szybko rynek ich zweryfikuje i wrócić na pozycje którą latami sie wypracowywało jest niezwykle trudno, osobnym problemem jest świerzość zanęty sklepy trzymają zanęty tak długo aż ich nie wyprzedadzą ostatnio kupiłem grand Prix Lorenca ktora miała już pajęczynki i robaki sprzedawaca zwrócił mi pieniądze przyznając sie że już troche leżakuje u niego ta zanęta ale nie ściągnął z półek pozstałych paczek..... :neutral:

Napisano
ostatnio kupiłem grand Prix Lorenca ktora miała już pajęczynki i robaki sprzedawaca zwrócił mi pieniądze

W sytuacji kiedy by się to stało Tobie można jeszcze taką zanętę uratować, przesiewając ja przez drobne sito i wyprażyć. Oczywiście trzeba dodać trochę atraktorów, bo jeśli były robaki to i dziurki przez które zwietrzała.

Napisano

koledzy... każdy powinien mieć swoje zdanie i nie wolno tego kwestionować ale... Jarosław UWAŻAM ŻE SIE MYLISZ... paczka sensasa ok na łowienie rekreacyjne to jest aż za dużo... natomiast jeżeli chodzi o kwestie zawodnicze i rywalizacje w zawodach sama zanęta z półki to kompletne zero!!! (pomijam dodatki typu jock pinka). DOBRA ZANĘTA - ok 20 składników! kolega pyta co to jest brasine brune i pralinor. na płoć to podstawa do zanęty... bez niej nie ma sensu jechać na dobre zawody wędkarskie. pierwsza kwestia jest taka że nie można ich dostać w większości sklepów ponieważ nie ma ich na giełdach. ja częśc zakupów robie w hurtowni w Babicach pod Wa-wą ale tam sprzedają tylko na działalność gospodarczą a mój znajomy ma sklep.

Napisano

zaraz, zaraz- bo robi się jakoś nieciekawie, żeby nie powiedzieć- kłótliwie.. Jarosław, po pierwsze nie będę się z Tobą zakładał o nic- zadałem pytanie- poprosiłem o pomoc, a popatrz, że bardziej mnie teraz krytykujesz, niż chcesz pomóc:( :sad:

Swoje zdążyłem już połowić, mam sporo doświadczenia, ale też sporo za mało, dlatego pytam, proszę o pomoc, nie o krytykę...tych co krytykują jest wielu, wystarczy ich. A wydaje mi się, że właśnie po to jest to forum stworzone, żeby sobie pomagać...

Co do tej mieszanki- na tym akwenie stosuję ją od kwietnia do września, łowię na niej średnio 5-7 kilo ryb w turze, uważam, że to sporo, ale wiem, że można wycisnąć z tej wody więcej, stąd to pytanie. Oczywiście masz rację, żadna zanęta zawodów sama nie wygra, też tak sądzę i tezę taką głoszę :razz: najważniejsze są umiejętności, technika i wszystko to inne...a dodam coś jeszcze od siebie- DETERMINACJA I PASJA

Napisano

Ja szczerze mówiąc chciałbym poznać przepis tej zanęty MatikB87, bo jeszcze nie widziałem przepisu z 20 składnikami. :o

Napisano

płoć woda stojąca okres letni mieszanka zanęta plus glina z robalami:

1. turbo

2. brud czerw

3. etang noire

4. gg noire sensas

5. etang red

(czerwone składniki lepiej zwabiają drobnice w przypadku słabych brań i powodują delkikatną smuge)

powyżej sama zanęta teraz dodatki:

6. epiceine noire

7. ...

8....

9. ......

10. ,,,,,,,,,

11. dynia

12. słonecznik

13. konopie

14. mączka makowa

15. coco belge

16. pastoncino red

17. pastoncino yellow

18. mleczko konopne

wszystkich nie podam:)tajemnica zawodowa:)

atraktor zalezy jaki ale ok paczka na 3 kg ale nie suchej zanęty tylko na 3 kg zanęta plus glina... atraktory : brasem belge, gardonix, carmel, vanilix etc takie stosuje:)

zanęta plus miejsce to podstawa sprzęt na wysokim poziomie rywalizacji jest w miare wyrównany...........

nie wiem jaka woda ale ja mimo ze łowie na stojącej zanęte mieszam z gliną lub ziemia w stosunku 1:3, 1:4 poniewaz jezeli doda sie sporą ilosc dodatków pracujących to po ok 1,5 h wszystko nam wypracuje w wodzie i ryby odejdą. poza tym na serio zachęcam do dodawania prawdziwej ochotki hakowej do zanęty cena latem to ok 100 zł za poł kg ale ona bardzo przyciąga ryby w obszar nęcenia.......

Napisano

7. ...

8....

9. ......

10. ,,,,,,,,,

Te same stosuję plus....... :grin:

wszystkich nie podam:)tajemnica zawodowa:)

Też tak uważam, a nawiasem mówiąc niedokładnie przeczytałeś moje ostatnie wypowiedzi, albo ja coś nie zrozumiałem, bo myślałem, że chodzi o łowienie o tej porze a nie latem. Zresztą po przeczytaniu moich wszystkich tematów na jedno wyjdzie. Też latem kompozycja mojej zanęty kompletna składa się z 25-27 składników, takich jak...... :grin:

Napisano
nikt sie kwapi, by spróbować jakoś to podrasować:P:P:P

Na pewno każdy podrasowuje na swój sposób albo korzysta z ogromu wiadomości zawartych na forum :wink::grin:

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.