Skocz do zawartości
Dragon

Jezioro Czarne Sosnowickie

tomhick

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powierzchnia: 23,6 ha

Max głębokość: 11,4

Piękne jezioro, otoczone lasami, po jednej stronie rezerwat żmii zygzakowatej po drugiej niewielkie kąpielisko z polem namiotowym. Cisza, spokój, w sezonie niewielka ilość turystów.

Jeziorko niemalże dookoła porasta trzcina, kilka pomostów, jeden długi przygotowany pod zawody, jednym słowem piękne miejsce!

Niestety podobno na tym obiekcie nie wolno wędkować, gdyż jest to rezerwat itp itd. Nigdy nie interesowałem się czy są jakieś specjalne pozwolenia, tylko na pomost z wędką nie przejmując się niczym.

Każdy wyjazd nad Czarne kończył się sukcesem mniejszym lub większym. Z pustymi rękami nie wracałem. Przeważnie były to karłowate sumiki(koluszki) około 15/20cm, niewielkie karasie, płocie, czasami też linek. Podobno kilka lat temu można tam było spotkać dorodne węgorze i potężne karpie. Zdarzyło się, że zerwałem zestaw bo na haku miałem coś większego.

Mam zamiar się tam wybrać w tym roku zapolować na karpia i węgorza na przełomie czerwca i lipca. Mam nadzieję że uda się coś wyjąc z tej pięknej wody :smile:

Kilka fotek z mojego aparatu:

2906071911.th.jpg

2906071912.th.jpg

2906072010.th.jpg

Czekam na wasze opinie o tym zbiorniku :smile:

Pozdrawiam

• 10 months later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jeżdżę tam czasami piękne jezioro. Dużo leszcza , sumika jest ładna płoć. Sportowo można ładnie połowić. Na drapieżnika będę próbował w tym roku i zobaczymy jak będzie.

• 1 year later...
Napisano

Orientuje się ktoś jak w tym roku wygląda sytuacja nad jeziorem czarnym?? Gdzie robić opłatę bo takową potrzeba :neutral: I ile kosztuje doba/sezon łowienia?? Inne aktualne informacje odnośnie ryb itp. również mile widziane.

Napisano

Z tego co wiem w tym roku nie sprzedaja zezwolen. i bardzo nad tym ubolewam. Info z nadleśnictwa z poczatku maja i pewnie nic sie nie zmienilo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.