szczupak28 Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Zna ktoś z kolegów może tą rzeczke?Jakie wystepują w niej ryby prócz pstrąga i na jakim odcinku można łowić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Holik Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Są jeszcze klenie i okonie , może jakieś płotki . Znam tylko z opowiadań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 Ja tez z opowiadań.Ciekawe czy ktos tam łowi????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Jeżeli czas pozwoli sprawdzę tą w najbliższym czasie rzekę ponieważ dziś postanowiłem ja zbadać wzrokowo i wygada na obiecująca - oczywiście na pewno nie liczę na jakieś potwory. Ważne aby co kol wiek ukuło błystkę lub woblera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 3 lata temu łowiłem tam codziennie, mieszkałem przy samym ujsciu. Dopóki przy moście na ul. Konopnickiej nie zaczęli spuszczac non-stop ścieków prosto do rzeki to łowiło się bardzo fajnie. Brały głównie klenie, największego złowiłem 45cm. Przy wysokiej wodzie w Wiśle podchodziły piękne jazie, od 50cm w góre. Trafiały się szczupaki, raz udało mi się złowic pstrąga. Niestety eldorado skonczyło się, jak do rzeki zaczęto wpuszczac ścieki. W zeszłym roku nic tam nie złowiłem,odpuściłem sobie tą rzeczke, czasami porzucam przy ujściu,bo lubi tam pokazac się boleń. Co najlepsze, pzw ustaliło na Wildze tarlisko, nie można tam łowic bodajże do 1czerwca. Dzwoniłem do nich i pytałem, po co robic tam tarlisko skoro i tak ryba nie podejdzie do takiego ścieku,sugerowałem, żeby najpierw przestac spuszczac ścieki, odpowiedzieli, że nic na ścieki poradzic nie mogą, że są one oczyszczone i takie tam, a z ich informacji wynika, że w Wilga jest naturalnym tarliskiem ryb stąd pomysł tarliska. Szkoda rzeki, kiedyś można było pięknie połowic, jak jest tteraz nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Ja trochę czasu spędziłem na ujściu tej rzeki.Efektów nigdy nie miałem ale na samym ujściu tej rzeki widziałem sporo wędkarzy i mieli efekty. co najdziwniejsze o kleniu nie słyszałem za to o sumie tak.Kilka razy widziałem wędkarza ( zawsze jeden i ten sam) , który ciągnął tam leszcze i plocie jak smoki i to w sporych ilościach ale łowił od ujścia jakieś od 50-500m średnio 200m .Tak do mostu w okolicach Hotelu Wilga,Liceum 28 . Ale ostatni raz widziałem go przed ta powodzią w maju chyba 2010.Potem zrobiło się straszne błoto i nikt tam przez następny rok nie chodził. No może raz ktoś tam łowił potem ale pewny nie jestem , w każdym razie przedtem gościa tam widywałem permanentnie. Raz (pierwszy i ostatni) sam widziałem z tego mostu ogromnego szczupaka .Miał min 120cm a może i więcej.Ale tka jak pisze więcej już go nie widziałem ani innych tak dużych ryb typowo w Wildze. Z tym tarliskiem głupota bo rzeka ta nadaje się do łowienia tylko do 1 czerwca bo potem strasznie zarasta. W wyższych(okolice Swoszowic- Wróblowic) partiach byłem tylko raz bo namówił mnie znajomy , który twierdził ,że są tam klenie m, fakt wtedy woda tam była piękna, wymagająca ale nic nie połapałem .Za to idąc kiedyś w Wigilie na szybkie zakupy do Carrefoura , spotkałem gościa , który spiningował na gumkę w okolicach mostu przy Zlewni ścieków. Niestety stał za daleko i nie moglem z nim pogadać poza tym zimno i spieszyło mnie się. widziałem tam kogoś pierwszy i ostatni raz. Bardzo szkoda rzeki bo kilkanaście (kilkadziesiąt) lat temu była to naprawdę rybna rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robbert89 Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Dokładnie rok temu uczestniczyłem w odłowach kontrolnych na Wildze. Odławialiśmy kilka stanowisk, między innymi od mostu do odcinka powyżej ujścia kolektora ściekowego. Głowne gatunki jakie się trafiały to ślizy, strzeble, kleniki i karasie. Co ciekawe zaraz powyżej kolektora zagęszczenie ryb, głownie strzebli, gwałtownie wzrosło. Wyraźnie pokazywało to wpływ spuszczanych ścieków na ichtiofaunę. Odławialiśmy także wilgę w wyższych jej partiach, i tam trafiały się pstrągi. Zdecydowana większość nie przekraczała 25cm. Ciekawostką może być obecność minogów ukraińskich, co sugerowałoby, iż użycie twisterków może okazać się skutecznym posunięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 czy na tej rzeczce ktoś łowił chodzi mi o ten górski odcinek.........? Są tam pstrągi?? albo jakieś inne miłośniki sztucznych przynęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioKr Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Chętnie tez bym się dowiedział bo od niedawna mieszkam tuż obok Wilgi i zastanawiam się czy jest sens się tam wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioKr Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Kepes dziś podpytałem w sklepie wędkarskim i mówili mi ze klienci łowią na wildze pstrągi gdzieś w okolicy Krakowa albo i w Krakowie ale dokładnie nie wiem gdzie. Ja w przyszły weekend chce się wybrać w okolicy Swoszowic, dam znać jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PePe. Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Mieszkam w Swoszowicach i odcinek górski Wilgi możesz sobie odpuścic. Rzeczka płynie między domami i wszystko co tam było w rzece zostało zjedzone przez mieszkańców możesz spróbowac na odcinku od ul.Kąpielowej w dół tam ryby było sporo i płynie z dala od domów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioKr Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Dzięki spróbuję tam. Ja mieszkam przy wildze obok mostku na ul. Rydlówka ale tam ciężko łapać bo w ciekawych miejscach jest bardzo strony brzeg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Wczoraj w okolicach mostu koło C.H Zakopianka widziałem jednego ew. dwóch wędkarzy to ktoś od Nas? Jakieś fajne efekty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Witam. Planuje pierwsza wycieczkę na ta rzekę i mam w planach zwiedzić ja od ujścia do Wisły. Oczywiście nie nastawiam się na "rzeczne potwory" czy zwiedzanie jej od ujścia to dobry pomysł Jak myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioKr Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Myślę że dobry, ale jest duży znak zapytania bo ostatnio ją uregulowali i nie wiem jak to wpłynęło na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 To akurat nie powinno miec wpływu na ryby, zawsze była prosta jak linijka.Świeże kamienie może nawet przyciągną jakieś rybki. Byłem tam z miesiąc temu, ale raczej pospacerować niż połowić. Odkąd pod mostem na konopnickiej 24h na dobę lecą ścieki to nigdy nie udało mi się dobrze powędkować. Wcześniej praktycznie za każdym razem miałem kilka kleni, czasami trafiał się gruby jaź, ale to praktycznie przy samym ujściu. Były okonie, trafiały się szczupaczki pod wymiar. Teraz niestety ryby wymiotło, ale próbować trzeba, może Tobie się poszczęści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 Rozumiem. jak wspomniałem wyżej jeżeli coś ugryzie i da się z fotografować - będzie bardzo miło , jeżeli nie będę miał przynajmniej kolejny rzeczkę wpisaną i może jakieś nowe doświadczenie Plan jest taki aby odwiedzić wszystkie rzeczki w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Dzisiejszy wypad nad wodę http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=17798&start=75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadi Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Pogratulowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 O jak miło Widzę ze coś się ruszyło i pora wybrać się i w końcu odwiedzić Wilgę Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorxix Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 O proszę. Duża ryba z małej rzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Dzisiaj powtórka z rozrywki http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=246173#246173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightwalker Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Panowie co myślicie o spławiku lub ewentualnie gruncie ( biały, czerwony, kukurydza) w okolicy ujścia Wilgi ? Jak tam to wygląda po regulacji ? posprzątali dno czy można się spodziewać zaczepów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Źle chyba nie ma bo widuje tam coraz więcej ludzi w ogóle nie wiem czy za sprawą tego forum czy warunków na Wiśle czy ogólnej poprawy stanu i rybostanu tej rzeczki widuje tam masę wędkarzy .Ba ja nigdy nie widziałem łącznie tylu co w ciągu tego roku a nawet czasem dnia. Czasem są tam istne pielgrzymki ale na czym polega fenomen nie wiem. Ale przeczuwam fenomen tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davly Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Na Wiśle ogólnie jest lipa narazie. Wystarczy spojrzeć na monitor stanu wód. Woda raz duża raz mała, raz brudna raz czysta i tak od 1 maja. Ryba takich warunków nie lubi co widać w braniach. Boleni w zeszłorocznych miejscówkach nie widać ani nie słychać, po prostu jakaś martwa ta Wisła ostatnio. Nic dziwnego, że ludzie się przerzucili na mniejsze rzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi