miron Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 na okonia żyłka 0.14mm - 0.16mm na suma 0.40 mm - 0.50 mm (trzeba pamiętać o słabszym przyponie jeżeli ktoś go używa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Witam co do bledow ortograficznych to na forum jest duzo osob piszacych koszmarnie i sporo starszych od Wesolego dlatego nie wiem czemu go sie tak uczepiliscie tym bardziej ze jak ktos gdzies tu napisal na forum tym nie mialo byc zwracania uwagi na ortografie W temacie zas napisze ze niestety nie ma reguly co do stosowanej zylki Jedyna zasada ktora staram sie stosowac nad woda to zalozenie jak najcienszej zylki oraz takiej aby wspolgrala z zestawem Dla jednego na okonie 0,1 bedzie ok a drugi zalozy 0,2 I tak to jest Zalezy od lowiska wedki itp Ze skromnych informacji ktore przedstawil Wojas to ja bym zaproponowal zylke kolo 0,2 - powinna wystarczyc na ryby i bledy nowicjusza w polowach na splawik Co do suma nie mam doswiadczen wiec nic nie podpowiem Co do ciasta to nie bardzo wiem o co chodzi - byc moze uzywal kulek proteinowych twoj znajomy a nie ciasta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miron Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 P, dobrze to ująłeś nikomu się chyba nie chciało pisać... nieważne jeżeli on już łowi to jakiejś żyłki używać musi - więc doświadczenie ma w rzutach proponuję żyłkę 0.16mm jeżeli nie ma za krótkiego kija ale na okonia chyba lepszy jest spinning - aktywnie poszukujesz ryb(ale nie wiem gdzie łowisz jaka woda nie będę się wymądrzał) ; dobrym zestawem był by zestaw do bocznego troka-biorą super a już od przynęty zależy jakiej wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dra Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Witam!Mam zylke 0.20 i lowie na jeziorze "stojacym".Jeden wedkarz powiedzial mi,ze ta zylka jest za gruba,a znowu moj ojciec mowil mi,ze ma w pracy jednego typa co jest w kadrze polski i polecal mu ta zylke jaka uniwersalna (grubosc i firma).Teraz juz sam nie wiem,czy lowic na ta zylke,czy kupic ciensza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 To zależy... Jakie ryby łowisz? Czy w jeziorze jest dużo roślin? Ogólnie rzecz biorąc żyłka mogłaby być nieco cieńsza ale to zależy m.in. właśnie od tych czynników które wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Pierwsza zasadnicza sprawa to jaką metodą będziesz łowił / bolonka, DS, spinning, żywiec i wiele innych / no i na jaką rybę się nastawiasz Podaj te szczegóły i wszystko się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dra Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 A wiec lowie na splawik.W jeziorze w ktorym lowie nie ma az tak duzo roslin,ale jest sporo tczcin itp.Nastawiam sie na leszcza,karasia,duza ploc i ewentualnie karpia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Jak karpie nie są duże to wystarczy. Dla mnie to i tak nitka bo na większości kijków mam 0,30-0,35 (oprócz spławikówki- 0,25, lekkiego spinningu- 0,25, ciężkiego spinningu- plecionka i bata do łowienia żywców- chyba 0,18 na głownej). Ale ja jestem zboczony i od 1 czerwca jeszcze nie zarzuciłem na białą rybę na moim łowisku. Pamiętaj też, że zawsze możesz założyć przypon odpowiedni do ryb, które aktualnie łowisz. Przypon powinien być cieńszy niż żyłka główna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dra Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 przypon,przypon,hmmm...A co to dokladnie jest???Nie chodzi mi o to,czy zylka wytrzyma ciezar ryby,tylko o widocznosc .Czy ryba widzi zylke 0.20??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Nie wiem nie byłem nigdy rybą Małe ryby słabiej biorą na grubszą żyłkę. Zasada jest taka ryby słabo biorą- cieńsza żyłka i mniejszy haczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubak Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 Jak lowie na splawik to tez mam zylke 0.20 i nie jest zle ciezko mi powiedziec czy ryby widza taka zylke czy nie ale nie mam jakiegos wielkiego problemu z braniami (fakt moze rybki ktore chwytam na splawik nie sa olbrzymami ale jak dla mnie najwazniejsza jest przyjemnosc z lowienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalis1 Napisano 9 Września 2006 Share Napisano 9 Września 2006 Ja łowię na 0,18 , ale na te gatunki które wymieniłeś spokojnie moze być 0,20 lepiej mieć troszeczke grubszą żyłkę niz potem mieć zerwaną żyłkę np. przez karpia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasa Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 Na początek podstawowa sprawa jakie bedziesz ryby łowił i gdzie żyłka 0,20 jest dobra na spławik ale także i na grunt na średnie ryby z kolei ja używam na spławik żyłki 0,22mm ale i 0,20 także może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasa Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 na okonia wystarcy żyłka 0,22mm lub nawet 0,20 ponjiewaz okoń nie jest duzy lecz na suma juz potrzeba żyłki nawet ponad 0,30mm bo z sumami nie ma żartó a co jeszcze bardzo ważne przy łapaniu suma nalezy mieć odkręcony dosc lużno hamulec poniewaz sum na ogromną siłe i wędke z kołowrotkiem gdzie jest zakręcony hamulec może porwać sum !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 31 Grudnia 2006 Share Napisano 31 Grudnia 2006 na okonia wystarcy żyłka 0,22mm lub nawet 0,20 Dla mnie gruba Ja łowię 0,12-0,16 Bardzo lubię łowić okonie - tym bardziej, że mam 100 - 200 metrów do takiej miejscówki na nie że szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 na okonia wystarcy żyłka 0,22mm lub nawet 0,20 0.22 to miałem nawiniętą w tym sezonie na szpuli do szczupaka no okonia nawijam 150 m żyłki 0.15 firmy SCROFT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miron Napisano 6 Stycznia 2007 Share Napisano 6 Stycznia 2007 łowię w Odrze 0.12-0.14 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papinos Napisano 6 Stycznia 2007 Share Napisano 6 Stycznia 2007 łowię w Odrze 0.12-0.14 mm wczoraj kupiłem 0.16 ,sądze że cięszej nie ma potrzeby na styczniowego i lutowego okonia przyjdzie wiosna (jaż i kleń) to nawine 0.18 i połowie aż do maja potem 0,14 plecionka i nią aż do wakacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mietek2141 Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów skąd się biorą takie różnice w opisach wytrzymałości żyłek. Szykując się do nowego sezonu przeglądałem Allegro i totalnie zgłupiałem- mam już taki mętlik że nie wiem co wybrać: średnica 0,18 i podane 6kg wytrzymałości średnica 0,18 i wytrzymałość 2,5kg średnica 0,18 i wytrzymałość 4,7kg Można zwariować Podajcie jakieś konkretne marki żyłek których najczęściej używacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Witaj, Pousuwaj linki do allegro- nie wolno ich wklejać. Wielu producentów zawyża wytrzymałości. Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że jedna z niewielu żyłek z realną wytrzymałością to zebco topic. Tu masz tabelkę http://arnal-fishing.abc24.pl/default.asp?kat=19073&pro=206252 0,18 chyba nie robią ale masz pojęcie ile może mieć taka żyłka w rzeczywistości jeżeli tu 0,22 ma 4,2 kg. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mietek2141 Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Właśnie zauważyłem że coś z tym Allegro nie tak zrobiłem- dzięki za info Łowię od niedawna i do tej pory jakoś zbytnio nie przywiązywałem zbytniej wagi do doboru żyłki dopiero lektura postów na tym forum uświadomiła mi jak wielkie bywają różnice między żyłkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Rifle Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Różnice w relacji wytrzymałości do średnicy biorą się z tego, że znaczna większość żyłek jest przegrubiona czyli nie ma tej samej średnicy na całej długości, a co za tym idzie - jak napisał Tomek - zawyża się wytrzymałość. I tak żyłka, która powinna miec 0.18mm ma w rzeczywistości na znacznym odcinku 0.20 itd... Ale to ma znaczenie bardziej jak bierzesz żyłkę na przypon...w wypadku glównej to raczej nie jest straszna wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 O ile mnie pamięć nie myli żyłki dobrych firm jak np. Sufix czy Mustad mają podaną średnią wytrzymałość z wytrz. na węźle i całości. Ostatnio widziałem żyłke jaxona która przy małej średnicy miała genialną wytrzymałość, ale okazało się, że to tylko tani chwyt - podana była maksymalna waga ryby, którą można wyciągnąć na tą żyłkę. Wiadomo, że nieświadomy wędkarz wybiera zwykle żyłkę o największej wytrzymałości...[/scroll] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartosz Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 O ile mnie pamięć nie myli żyłki dobrych firm jak np. Sufix czy Mustad mają podaną średnią wytrzymałość z wytrz. na węźle i całości. Ostatnio widziałem żyłke jaxona która przy małej średnicy miała genialną wytrzymałość, ale okazało się, że to tylko tani chwyt - podana była maksymalna waga ryby, którą można wyciągnąć na tą żyłkę. Wiadomo, że nieświadomy wędkarz wybiera zwykle żyłkę o największej wytrzymałości...[/scroll] Próbowałem tego g...a Wabi się to Crocodile i moim zdaniem nie posiada zalet!!! Skręca się, fatalnie trzyma na węźle a tą o rzekomej średnicy 0,22 bez problemu przerwałem w rękach!!! Sciąłem z kołowrotka i zakończyłem przygodę z żyłkami Jaxona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 moim zdaniem nie posiada zaletJak wszystko co zrobił Jaxon Do dyskusji dodam tyle ze swoich 'nowych' doświadczeń, że jak do tej pory nie spotałem się tutaj(a odwiedziłem już dwa wędkarskie, gadałem z kilkoma wędkarzami i przeczytalem stosy tutejszych gazet wędkarskich i kilka forów wędkarskich) żeby ktoś operował średnicą linki (czy to żyłki czy plecionki). Jedynym parametrem jakim się operuje jest wytrzymałość, która w jakiś tam sposób determinuje grubość. Ale nawet jak przychodzi do tematu czy mocniejszy zestaw nie zmniejsza liczby brań, nie płoszy ryb itp - to i tak operuje się wytrzymałością a nigdy średnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi