Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

ostatnio chłopak na 1 stanowisku wyjął dwa karpie 4 i 8 kilo...ja w tym czasie siedziałem na stanowisku 27 i tylko leszczyk i karpik...stanowisko to jedno a umiejętności to inna sprawa:)

Napisano
ostatnio chłopak na 1 stanowisku wyjął dwa karpie 4 i 8 kilo...ja w tym czasie siedziałem na stanowisku 27 i tylko leszczyk i karpik...stanowisko to jedno a umiejętności to inna sprawa:)
Ciekawostką jest to, że na dalszych stanowiskach jest sporo ale mniejszych ryb a na bliższych jest gorzej z braniami ale jest większa szansa na ładniejszą sztukę, pisałem już kiedyś o tym. Widziałem gościa, który sporo nęcił na stanowisku 9, niby nie najlepszym, wrzucił dużo kulek. Daleko rzucał i miał dobre efekty, narzekał jak mu karpiki mniejsze niż 6 kilowe "zawracały d..ę".
Napisano
no tak masz racje :D . Mi najlepiej przypada do gustu 32 . Zamierzam sie w najbliższym czasie wybrać dlatego tak sie wypytuje :D

w nocy z piątku na sobotę i w sobotę to już zarezerwowane na ten weekend:)

Napisano
planowalem w tygodzniu jakos pojechac na 24h a;e jak mowisz ze narazie cos nie biora to moze sie wstzymam

ja bym jednak próbował...raz biorą raz nie...sytuacja zmienia się przecież dość szybko...w weekend było tak sobie ale już w tygodniu mogą być piękne brania...ciężko to przewidzieć:)

Napisano
Ciekawostką jest to, że na dalszych stanowiskach jest sporo ale mniejszych ryb a na bliższych jest gorzej z braniami ale jest większa szansa na ładniejszą sztukę, pisałem już kiedyś o tym. Widziałem gościa, który sporo nęcił na stanowisku 9, niby nie najlepszym, wrzucił dużo kulek. Daleko rzucał i miał dobre efekty, narzekał jak mu karpiki mniejsze niż 6 kilowe "zawracały d..ę".

bo wśród wytrawnych karpiarzy stanowisko 9 uważane jest za bardzo dobre:) ja łowiłem tam raz i prawie nic nie złowiłem...dla mnie to jeszcze za trudne miejsce.

Napisano
raz biorą raz nie...sytuacja zmienia się przecież dość szybko...w weekend było tak sobie ale już w tygodniu mogą być piękne brania...ciężko to przewidzieć:)
Dokładnie, sytuacja potrafi się zmienić z sekundy na sekundę. Wiele razy słyszałem historie, zresztą sam tego doświadczam, że ktoś cały dzień stał i nic a od czwartej branie za braniem :) Wystarczy żeby jeden schodził z wody o tej godzinie a drugi przyszedł a ich relacje z dnia mimo tej samej miejscówki mogą się diametralnie różnić. Podsumowując, ten nie łapie, który nie jest nad wodą :)
Napisano

Panowie, to zależy od tempertury i ciśnienia i SZCZĘŚCIA ja w ciągu 1h chwycilem karpia 9kg i jesiotra 15kg a potem kaplica nic przez dzien i noc :D oprócz małych ksiutków mimo wszystkich moich patentów, przeróznych kulek metod nęcenia, dipów, siatek etc Jeszcze 1 miesiąc temu łatwo było złapać jak dla mnie sporą rybkę, ostatnio co jestem to nawet na bałwanka biorą karpiki 1-5kg ;) i małe jesionki, straszne ożywienie nastąpiło mniejszych ryb, a odjazdy jakby conajmniej 10tka wzieła. Ryba zwiała na głębszą wodę dlatego tam trzeba atakować :) Goście przyszli na kuku i karpia na wypożyczoną wędke 12kg złowili oczywiście na głębszej wodzie więc coś w tym jest :) Co do stanowisk to zgodze, sie na dalszych duzo latwiej o brania, jezeli chodzi o 8-9 to z reguly doswiaczenie karpiarzy polega na tym iz albo maja celownik laserowy w oku i potrafia dokladnie rzucic tam gdzie z gory zaloza albo maja łódź zanętową :) :) :) Pozdrawiam

Napisano

nawet coś tam się działo, ale ogólnie na łowisku rewelacji nie było, ja w sobotę tuż przed 14 trafiłem karpia 9 kilo, a poza tym to tylko trochę drobnicy.

Napisano

niestety bardzo ważna sprawa sie wydarzyła i wyjazd przełożony nie z mojej winy :( .Będę za 8 dni ale wtedy już planuje 2 wypady po 2 dni w ciągu dwóch tygodni :)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam dzisiaj nocka na Okoniu stanowisko 27 . Ok godz. 23 branie karp 17kg z numerem 106 z tego co wiem ostatni raz był złowiony 13kwietni tego roku. Przynętą był bałwanek z kulki SB sk30 plus popek ananasowy DB. W tym roku moje najlepsze zestawienie na Okonia . Dalej noc przebiegała spokojnie jeden karpik 2kg. :roll:

• 2 weeks later...
Napisano

byłem dziewczyną na 52 + 53 na nocce z soboty na niedzielę . Sąsiad na 49 karpik 10kg+ , ja karpiki do 3- 4kg a moja dziewczyna Jesiotra 15kg :). Uczeń przerósł mistrza :)

Napisano

Witajcie,

Chciałbym zasięgnąć Waszej opini odnośnie stanowisk na Łowisku OKOŃ. Osobiście łowiłem jak dotąd na nr 3, 35, 45. Na 3 miałem kompletną klapę, na 35 jesiotrek i karpik, na 45 dwa jesiotry ok 3kg i karpik.

Chciałbym uzyskać informację na jakich stanowiskach polecacie łowić oraz na jakie przynęty? Jak daleko rzucać zestawy? Pan Andrzej doradza 2 do 3 metrów za pomost. Co Wy o tym sądzicie?

Napisano
Witajcie,

Chciałbym zasięgnąć Waszej opini odnośnie stanowisk na Łowisku OKOŃ. Osobiście łowiłem jak dotąd na nr 3, 35, 45. Na 3 miałem kompletną klapę, na 35 jesiotrek i karpik, na 45 dwa jesiotry ok 3kg i karpik.

Chciałbym uzyskać informację na jakich stanowiskach polecacie łowić oraz na jakie przynęty? Jak daleko rzucać zestawy? Pan Andrzej doradza 2 do 3 metrów za pomost. Co Wy o tym sądzicie?

w tym roku sporo jeżdżę na Okonia, średnio raz w tygodniu więc wodę trochę poznałem.

Przyznam się, że nie jest to tak trudne łowisko jak w wielu opiniach, chyba najważniejsza rzecz to dobrać stanowisko.

Na dobrym pomoście można połapać na spławik, grunt i kuku o kulkach nie wspomnę.

Obecnie mój rekord na Okoniu to w z poszczególnych gatunków:

Amur -> 12kg -> kulka SB HotDemon 14

Jesiotr - 15kg -> bałwanek HotDemon + popup RobinRed

Karp - 8kg -> niezawodny HotDemon 14tka

W tym tygodniu w środę będę na 37 i 38 ze znajomym dzień + noc

a od soboty zasiadka do wtorku rana też na 37 i 38,

w kwestii karpia mam jeszcze sporo do pobicia;) więc liczę na poprawę wyniku,

co do stanowisk, w mojej opinii:

1 - świetna na spławik, można połapać jazie i karpiki do 3kg, choć ostatnio w nocy z 1 wyholowali jesiotra 10kg+. Choć jak na zdjęciach które pokazywali mi widziałem jak go podnoszą za skrzela to myślałem że za chwilę sam ich powieszę za uszy i zapytam czy im przyjemnie. Szczególnie jesiotr który naprawdę jest delikatną rybą. W tej kwestii na okoniu powinni jakoś wstępnie szkolić wędkarzy jak się obchodzić z rybami 5kg+

8 - rewelacja ale chyba bez łodki wywózkowej może być ciężko, choć widziałem niejednego karpiarza który celował w górkę z wyrzutu

22-26 - ciekawe miejsca, więc jak ulubione moje są zajęte chętnie tam siadam

28 - osobna historia, jeden z lepszych pomostów tylko z namiotem tam trochę ciężko

29 - na cypelku koło latarni, bardzo duże pole manewru dla sprawnego karpiarza. Jest w zasięgu rzutu łacha 1.5m gdzie często żerują dorodne karpie i amury a jak tam cisza to można popróbować głębiej

32-33 - także godne polecenia. osobiście tam dobrych wyników nie miałem ale widziałem innych, którzy sobie radzili

36-37-38-39 - bardzo dobre końcowe miejsca w zatoce praktycznie równorzędne (co prawda 36 jest jeszcze przed zatoką ale to też dobra miejscówka)

40 - bardzo spoko by była gdyby nie koniec zatoki po lewej i boja w oddali. Hol sztuki 6kg+ jest tam bardzo trudny i trzeba ostro i siłowo rybę potraktować a i tak nie zawsze się uda, dlatego 40tki unikam

podobno 52 i 53 też dają radę ale osobiście nie testowałem,

pozdro