Gość Anonymous Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Ostatniej zimy powróciłem po kilku latach na stawy w Wilanowie. Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania - śliczne okonie na błystkę, kilka obcinek szczupaczkowych... w związku z tym moje pytanie: czy ktoś z Was tam łowi? konkretniej czy łowi na spinning? za chwilę otwarcie sezonu - kilka nowych sliderków w pudełku... parę nowych gumek do drop shotka również... nie warto siedzieć przecież w biurze kiedy za oknem coraz cieplej i jakiś spacerek trzeba zorganizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pali Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubalame Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Jutro jadę na wilanów, będe łowił na jeziorze Powsinowskim, podobno wiciągają tam ostatnio ładne karpie i rekordowe wzdręgi. Jutro ok 22 zdam relacje z wyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubalame Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Jak obiecałem zdaje relację z dzisiejszego wypadu nad jezioro powsinowskie(obok wilanowskiego), generalnie żerowała ryba biała głównie karp, którego jest tam sporo. Zaczałem łowić ok godziny 17 i na dzień dobry wyciągnąłem jednego sumika karłowatego, byl nie3wielki wiec nei robilem mu zdjecia, wypuścilem od razu do wody, zmieniłem też miejsce, na zdecydowanie lepsze, dookola byly lilie a łowiłem w takiej zatoczce lilie zaczynały się ok 10 m od brzegu wiec bylo gdzie połowić, nęciłem traperem na lina i karasia z płatkami owsianymi i sezamem, i szczerze powiedziawszy to był dosyć trafny wybór. Woda momentami cała sie gotowała, aż chcialem zrobic zdjecie ale juz było słabo widać a mialem tylko aparat w komórce...:/ miałem przez ok 3,5 h jakieś 15-16 brań w tym zerwały mi sie dwa spooore karpie... zdecydowane brania, zaciecie i dzida w lilie tak poszly mi 2 zestawy, wędka calkiem wygięta, myśle ze okazy miały po ok 4-5 kg, z jednym powalczylem dłużej ale przypon chyba 0.14 nie wytrzymał. łowiłem na kukurydze na haczyk po dwie-trzy spore sztuki udało mi sie wyciągnąc 3 sumiki karłowate których tam jest od groma oto zdjecie: Generalnie polecam jeziorko, łowi sporo osob ale mozna znaleźć ciekawe miejsce. Ja będe tam jutro od godziny ok 14. Nastawiam sie na wzdręgi i karasie wiec będe gdzieś przy trzcinkach kampił zapewne:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 na dzień dobry wyciągnąłem jednego sumika karłowatego, byl nie3wielki wiec nei robilem mu zdjecia, wypuścilem od razu do wody Akurat sumików karłowatych nie wpuszcza się do wody, z której zostały złowione...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojti08 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Akurat sumików karłowatych nie wpuszcza się do wody, z której zostały złowione...... Dlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Akurat sumików karłowatych nie wpuszcza się do wody, z której zostały złowione...... Dlaczego?? Bo to szkodnik jakich mało RAPR: 3.7. Raków pręgowatych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka,czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie należy wypuszczać do łowiska, w którym je złowiono, ani do innych wód. ciekawy artykuł o sumiku karłowatym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubalame Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Szkodnik nie szkodnik, ja mordercą nie jestem. Ciekawe co miałbym z nim zrobić O.o twoim zdaniem pewnie wyrzucić na ulice albo trawnik, niech sie ryba męczy, gratuluję głupoty, czyli z ludźmi też tak sie powinno robić? fajne rozumowanie madi... n/c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pangnat Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Ja też tam łowiłem. Na spining ale tylko okonki. Wogule są tam jakieś szczupaki bo ja niespotkałem sie z nimi. Może niewiem gdzie ich szukać. A wiem ze biała ryba tam jest bo widzialem jak starszy pan holował coś duzego wydawalo mi sie ze karp taki z 5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qestt Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 co tydzien jestem tam na zywca i efekty sa super okonie kilogramowe srednie szczupaki i ladne sandacze, na poczatku jeziorka jak jest tak duzo lilii wodnych to miedzy nimi trzeba sobie znalesc oczko i dobrze tam trafic grunt mniej wiecej 2 metry i gitara;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Szkodnik nie szkodnik, ja mordercą nie jestem. Ciekawe co miałbym z nim zrobić O.o twoim zdaniem pewnie wyrzucić na ulice albo trawnik, niech sie ryba męczy, gratuluję głupoty, czyli z ludźmi też tak sie powinno robić? fajne rozumowanie madi... n/c Jeżeli już idziesz na ryby, to miej pomysł co zrobić ze złowionymi sztukami. Ryba męczy się zwłaszcza podczas łowienia. Gadanie o mordowaniu trąci głupotą. A co z rybami, ktore zerwały się z Twojej cienkiej żyłki i zostały im w pyskach haczyki? Pewnie chwalą się innym rybom swoim piercingiem i trzymają w tajemnicy miejscówke, gdzie można takie kolczyki za friko załapać. Sumik karłowaty akurat jest bardzo smaczny i rzeczywiście trzeba przed nim chronić nasze wody. Podsumowując - sam jesteś szkodnik, niestety w pospolitym gatunku. Lepiej zrobisz nie chodząc na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawron_ziel Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 sumik karłowaty nie dość że jest szkodnikiem to jeszcze wyrządza ogromne szkody w zbiorniku.trzeba go tępić z pełną determinacją poczytajcie tematy na forum z innych regionów kraju.w niektórych miejscach tak się rozplenił że wytępił inne gatunki ryb.jeżeli chcecie za kilka lat łowić coś innego niż sumika pozbądźcie się litości dla tej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sproket30 Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Można tam zrobić ognisko, grila???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skip2myloo Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Czy ktos z Was tam bywal ostatnio? Nic sie nie zmienilo? Ciagle warto sie tam wybrac? Ja akurat bardzo sumiki lubie wiec chetnie kilka ich wyplenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablos1000 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Witam, kolego jeśli chcesz połowic sumika karłowatego to radze wybrac sie na sąsiednie jezioro Powsinkowskie tam jest go zatrzęsienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neekee Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Jakos wszyscy pisza o jez. Powsinowskim. Bylem tam dwa dni temu i w kilka godzin nacialem ok 30 szt sumikow karlowatych... Akurat lubie je z patelni wiec nie usypialy w krzakach. A co sie dzieje na sasiednim jeziorku Wilanowskim? Czy tam jest tez dostep od ul. Vogla? Czy trzeba wchodzic przez prark i placic za wstep? Jakie tam rybki sa jesli ktos z Was tam bywa? Zamierzam sie tam jutro rano wybrac. Powsinowskie jest dosc plytkie a jak jest na Wilanowskim? Czy sa tam jakies fajne dojscia z brzegu tego nieparkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Jakos wszyscy pisza o jez. Powsinowskim. Bylem tam dwa dni temu i w kilka godzin nacialem ok 30 szt sumikow karlowatych... Akurat lubie je z patelni wiec nie usypialy w krzakach.(...) Korzystając z okazji chciałbym zapytać o to jezioro Powsinowskie. Gdzie ono leży dokładnie i jak się tam dostać? Jaką techniką łowiłeś sumiki? Wybiorę się tam na rowerze, a mam kawał drogi, więc chciałbym zabrac tylko jedną wedkę. Mam ochotę na sumika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skip2myloo Napisano 7 Sierpnia 2010 Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Ja tez bywam czesto na tym jeziorku... Jak trafic? Najlepiej w googlach wpisz sobie zawe jeziorka... Jak jedziesz w kierunku Powsina to na pierwszych swiatlach za Wilanowem skrecasz w lewo i jedziesz jakies 500m i masz po prawej stronie Powsinowskie a po lewej stronie Wilanowskie... Sumik lowiony na splawik a bierze na wszystko niezaleznie od wielkosci przynenty dlatego tak go nie lubia wedkarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fifi0125 Napisano 25 Października 2010 Share Napisano 25 Października 2010 Sumiki karłowate należy uśmiercać, gdyż zjadają one ikrę innych ryb. Tak podaje regulamin wędkarski, którego absolutnie nie popieram, chociaż swego czasu złapane, zjadałem z apetytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skip2myloo Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Spozywanie ich z apetytem tez jest swego rodzaju forma zabijania wiec mozna pogodzic te dwie opcje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fifi0125 Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skip2myloo Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Czy ktos byl juz na Powsinowskim ostatnimi czasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 Witajcie Jezioro Wilanowskie znam bardzo dobrze bo łowię na nim od dziecka sposób na dużę ryby jest jeden trzeba nęcić grubo kuku kartofelki makaron wszystko to okraszone dobrą zanętą najlepiej tydzień lub dłużej na haczyk to czym nęcę lub jakaś rosóweczka albo pęczek czerwonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skip2myloo Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Witam po przerwie:) Jak tam wyglada sprawa jez. Powsinowskiego? Dzieje sie tam cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi