artech Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Te Mistralle jakieś takie podobne do Shimańców, z kształtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 http://www.allegro.pl/item313723271_spro_blue_arc_tuff_body_920.html zostało 12 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marewel Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 nie kupie juz w zyciu zadnego jaxona Jaxon owszem,ale JAXON ZX MACHINE to inna bajka,podobno jest to jakis klon Daiwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 ta recenzja shimano Super GT ma sie nijak do mojego Super GT2500ra po sezonie nie zauważyłem znaczących luzów (tyko te oczywiste na korbce 1;2mm, nie na przekładni) łowiłem nim na ciężkie gumy 15,20,25, a nawet 30g w silnym nurcie. świetnie nawija żyłkę,plecionkę (spowolniona oscylacja szpuli) nie podoba mi sie jego delikatny kabłąk ale nic sie z nim nie dzieje wiec jest ok, podwójna korbka jest SUPER! świetnie mi się nią łowi. ogólnie wydaje mi sie taki dosyć delikatny może nie pod takie łowienie jak jak go używam ale dzielnie daje sobie rade aha i jakby kto sie zastanawiał nad modelem z przednim hamulcem to Fa(przedni) nie posiada w rolce łożyska natomiast RA(tylny) już je posiada. To tyle na temat Super GT, może ktoś powiedzieć, że bardzo nasłodziłem ale takie są moje odczucia w jego użytkowaniu Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krokodyl Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Witam, mam prosbe czy którys z uzytkówników miał doczynienia z kołowrotkiem Shimano Sidestab 2500 RE lub moze mi cos o nim powiedziec, wiem tylko tyle, ze jest to kolowrotek spiningowy. Dostalem go z USA, ale narazie z roznych przyczyn nie moge go przetestowac nad woda. Prosye o pomoc. Poydrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godek Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 to ktory leprzy shimano czy spro ?? shimancem krecilem i odczucia sa bardzo mile no ale to tylko 1000 i nie wiem czy nie za maly... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkk Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Ja mam katane i spisuje sie świetnie SZCZERZE POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 witam. nie mialem jeszcze okazi przetestowac catany ale slyszalem o nim wiele pozytywnych opinii. mam zamiar w najblizszym czasie kupic catane 2500 i dragona 2,70 pike 10-30 g z mysla o sprzecie na szczupaka . mam nadzieje ze beda razem dobrze dograne . wrazenia przekaze po pierwszych lowach no ale dopiero w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 mam zamiar w najblizszym czasie kupic catane 2500 i dragona 2,70 pike 10-30 g z mysla o sprzecie na szczupaka . na szczupakowym zestawie catanę zajedziesz w krótkim czasie. przyjżyj ten temat od początku..... i jeszcze kilka innych o catanie do spinningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Catane zmienisz szybko przy takim zestawie Lepiej dołożyć i kupic Nexave(jeśli chcesz shimano). Również słyszałem wiele pochlebnych opinii, ale sam jej nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 hexman Bronek nie powiedział jakich przynęt będzie używał wiec nie wiem skąd te posty co do ciężkiego spina 20-30g główki nie polecam catany. z początku było super ale coś mi sie z kabłąkiem chyba stało bo zaczęła mi robić tzw. stożek na szpuli, nie wiem co sie stało wszystko wygląda jak najbardziej wporządku ogólnie kołowrotek fajny jak za takie pieniądze, napewno sie sprawdzi przy normalnym łowieniu tj. szczupakowe gumy do 15g, jakieś woblery, obrotówki a jak ktoś już chce łowić ciężej to catana w rozmiarze 4000 może zdać egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Odmówiła posluszeństwa rolka prowadząca żyłkę. Nie przejmuj się, te typy tak maja Kilkakrotnie ją rozkręcałem i smarowalem olejkiem załączonym do kołowrotka.... niestety nie pomoglo. I tu błąd. Rolek teflonowych (tych łożyskujących) nie smaruje się oliwką, bo woda zbierana przez rolkę z linki bardzo szyko ja wypłukuje. Uwżam, że do tego celu najlepiej nada się wazelina techniczna (bezkwasowa). Rozkręć rolkę, przepłukaj wszystkie elementy w benzynie ekstrakcyjnej, osusz i maźnij wazeliną. Zobaczysz różnicę. Jak łowisz w wodzie o dużym zakwicie, po jednym łowieniu bebechy rolki będziesz miał zielone z glonów. Należy więc często do niej zaglądać bo to najbardzie narażony na uszkodzenia element kołowrotka, tak nie doceniany przez wędkarzy. Kto mił zatartą rolkę ten wie, jaki opór stawia . Jesli chodzi o dywagacje co lepsiejsze: łożysko czy teflonowa rolka odpowiem ... teflonowa rolka. Dla czego? Bo po roku łowienia kołowrotkiem z łożyskiem na rolce prowadzącej linkę było ono do wyrzucenia, a teflonowa rolka trzymała sie dzielnie. O ile dobrze pamiętam właśnie taki kołowrotek z teflonowa rolką ma ARTECH Niech więc potwierdzi me słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Homegeon, nie nikt nie twierdził że się nie da.... a moja opinia że catana nie bardzo do spina się spisuje wynika z tego że nie ma łożyskowanej rolki kabłąka, więc nawet jak kręcioła się nie zajeździ to szkoda żyłki (czy plecionki), bo intensywnego łowienia długo nie wytrzyma.... sam jak miałem w spinningu kołowrotek bez łożyskowanej rolki żyłkę zmieniałem 2-3 razy w sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
element52 Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 szkoda żyłki (czy plecionki) Czemu szkoda żyłki lub plecionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 sinus, teraz mało który kołowrotek, do powiedzmy 250-300 pln ma łożyskowaną rolkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godek Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 panowie a jaka wielkosc kolowrotka wybrac ?? mialby byc to taki lekki spining ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fish_Hunter Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Jestem nowy Jeżeli chodzi o porównanie Mistrala i Catany to polecałbym raczej Mistrala , mój kumpel ma mistrala i bardzo sobie go chwali, sporo ryb już na niego wyciągnął ani razu się nie zepsół, ładnie chodzi, łowi na niego już 3 sezony i to ostro . Natomiast jeżeli chodzi o Catane to jestem posiadaczem owego kołowrotka no i nie jest to taki wspaniały kołowrotek jak by mogło się wydawać, w zasadzie chodzi dobrze ale ma luzy i coś tam w nim grzechocze. Ogólnie rzecz ujmujac : tańsze kołowrotki shimano można by rzec, są lipnym wypustem. Takie buble mam nie tylko catane, alivio też zakupiłem i to samo luzy luzy i jeszcze raz luzy do bani z takimi kołowrotkami. Catanie to szpula chodzi jak by młotkiem dostał, a aż extremalnie tak to nie łowię Jeżeli chodzi o wielkość szpuli do lekkiego spina to uważam że 2500 spokojnie wstarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 witam. no toście mi panowie ćwieka zabili z tą cataną poszukam jeszcze czegos innego tak do 200 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godek Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 NIe przejmuj sie ja tez juz nie wiem jaki kreciol kupic ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 O ile dobrze pamiętam właśnie taki kołowrotek z teflonowa rolką ma ARTECH Niech więc potwierdzi me słowa (Cześć Piotrek, długo Cię nie było ) Nie potwierdzę twych słów wymieniłem kołowrotek, teraz mam z łożyskiem, które bez problemu mogę wymienić gdy zajdzie taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fish_Hunter Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 Hmmm do 200 zł , co by tu polecić Z tego co słyszałem bardzo dobrymi kołowrotkami są kołowrotki firmy Tica, sam zamierzam za tydzień kupić Tice Libre, ale nie stety znalazłem ją tylko w dwóch internetowych sklepach w Wobku po 220 zł , ale nie stety brak terminu dostawy, pisałem do właściciela i nie wie kiedy będą bo już od kilku miesięcy nie ma u dystrybutora tego sprzętu, no i w Bassie za 310 zł, na allegro jest licytacja od 190 zł i tylko jedna osoba zalicytowała, no ale jak dla mnie to za duży model 4000 , nie wiem, jak uwazasz ja słyszałem o Tice bardzo pozytywnych opini, nawet na owym forum jest obszerny post tego kołowrotka nalepiej jak odłożysz troszkę kasy, jeszcze czas do maja i kupisz coś konkretnego np. Stradica można spróbować jeszcze SH Nexave ale nie wiem co to za sprzęt słyszałem że się sprawdza, ale też słyszałem że lipa w sumie do tańszych należy to żeby nie był lipnym wypustem jak catana czy alivio , jak sam nie spróbuje człowiek to się nie dowie, każdy ma inne wymagania. Ja zdecydowałem się na Tice Libre i za tydz. niestety że za 310 zł ją kupię, zobaczymy w maju co warte były opinie ludzi posiadających ten kołowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godek Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 to oczywiscie fish hunter czekamy na Twoja opinnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 brak łożyska w rolce kabłąka dla mnie totalnie dyskwalifikuje ten kołowrotek... mam Shimano Super 2500 GTM RA i jest naprawde wyczesany:D a ten chwyt marketingowy z obniżaniem ceny poprzez obniżanie jakości przez Shimano strasznie mnie denerwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fish_Hunter Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 No i moja opinia pojawiła się w oddzielnym temacie na temat tego kręcioła Albo mi wcisnęli wadliwy model albo ogólnie te modele są wadliwe kurcze wkurzyłem się, wysyłam go jutro i będa kase oddawać A tak się najarałem na niego tyle pozytywnych opini słyszałem i wyszło szydło Ale cóż pora na jakiś inny, przedewszystkim kupowany w sklepie a nie przez neta, już 3 raz się przewiozłem i więcej nie zaryzykuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andilopp Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Witam Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć jak to jest. Używam do spinningu kołowrotka Shimano Nexave FA4000, natomiast ostatnio dostałem Shimano Sonora FA4000. Sonora ma mniej łożysk, ale jest zgrabniejszy, ładniej według mnie pracuje i bardziej mi podchodzi. Jest tańszy od Nexave. Czy produkty dostępne w USA są lepszej jakości i są lepiej dopracowane? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi