ds-fan Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Podzielam zdanie kol.dud'iego no kuku konserwowaną trudno o prawdziwy okaz natomiast na kuku gotowaną na włosie można złowić okaz powyżej 10kg, Ja najchętniej używam kuku preparowanej z trapera zakładam 3-4 kuku na włosa ,czasami 2-3 kuku plus orzech tygrysi. Kiedyś ( 3 lata temu ) właśnie na taką preparowaną kuku z trapera + tygrys złowiłem swoją życiówkę około 15 kilo . Wybij sobie z głowy takie karpie na feedera,taki karp to istny "parowóz" tamtego karpia miałem na karpiówce 2,75 lbs i wygięła sie do granic możliwości a żyłki wcale nie miałem strasznie grubej bo 0,28 sufixa (około 6 kg wytrzymałości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 No to jeszcze bardziej mnie przekonaliście do eksperymentowania z zesatwem włosowym. Narazie koniec pytań, dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErJot Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Nie jest to regułą.Wielokrotnie łowiłem duże karpie (10-14 kg) na kukurydzę w miejscu gdzie wszyscy nęcili kulkami,mało tego ,na kulki nie było wcale brań,tylko na kuku. Ale pewnie kuku- gotowane na włosie ? Przynajmniej u mnie są zbiorniki gdzie łowi się te duże okazy na 2-3 ziarenka na włosie. Bo konserwowa na haczyku = maluszki. Tak,gotowana i z atraktorem na włosie,najczęściej kilka ziaren. Ananas i tutti były najbardziej skutecznymi smakami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Nie chce schodzić z tematu w temacie o łódkach do wywozu zanęt, więc chciałbym zapytać tutaj Wojtka, który pisał, że nie używa dużo zanęty. Jak wygląda w takim razie Twoje nęcenie? W jakiej ilości i kiedy? Czy to się sprawdza na każdej miejscówce, czy tylko tam, gdzie karpie bywają regularnie i są w jakimś okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 _barti_, nie szukaj odpowiedzi na wszystko wzorując się na opiniach innych. Oczywiście każda rada jest pomocna, ale zależy gdzie łowisz ? Jaka jest populacja dużych ryb innych gatunków. Ale tak jak odpisał gdzieś Maniek - Wojtek dużo nie sypie - On używa łódki do precyzyjnego umieszczenia zestawu i do nęcenia punktowego. Jak necisz co kilka dni musisz sypnąć więcej - jak nęcisz codziennie mniej. A ile ? to zależy od tego co wymieniłem wcześniej. KIedy ? Wojtek nęci jak siedzi na rybach i wywozi zestaw Bo to nęcenie punktowe jak juz wspomnialem. Najważniejsze jest miejsce gdzie nęcisz ! Rzeka ma swoje dobre miejsca, a woda stojąca swoje - można by sie troche na ten temat rozpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Najważniejsze jest miejsce gdzie nęcisz !Tu jest cały "klucz" ,zastanawiające jest że Wojtek siadając w innych miejscach nie miał wyników ,ba powiem więcej ,mimo że MY siedzimy blisko Wojtka z kolegą też nie mamy zadowalających wyników ,"coś" tam sie łowi ale nie regularnie .Wniosek nasuwa sie sam ,miejsce musi posiadać to "coś" aby ryby odwiedzały go regularnie i nie chodzi tu o zanętę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Maniek a nie zauważyłeś że ja siedzę tam gdzie jest spokój.Uciekam z miejsc hałaśliwych.Wystarczy że na przelewie lub obok siądzie federowiec i po zawodach.Oni są nerwowi i lubią bombardowania.Owszem wchodzą amury ale duże karpie to wtedy rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Czy w bezpiecznym zesatwie TB gdy się da koralik lub stoper za krętlikiem przed tym plastikiem ten zestaw można zaadoptować jako przelotowy a ryba może wysuwać linkę bez oporu? Sam bym to sprawdził ale nie mam żadnej żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Sam bym to sprawdził ale nie mam żadnej żyłki. Żyłka niepotrzebna natomiast troszeczkę wyobrażni bezcenne .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Czy w bezpiecznym zesatwie TB gdy się da koralik lub stoper za krętlikiem przed tym plastikiem ten zestaw można zaadoptować jako przelotowy a ryba może wysuwać linkę bez oporu?Sam bym to sprawdził ale nie mam żadnej żyłki. Wystarczy dać odpowiednio mały krętlik po prostu taki, który się wysuwa bez oporu z klipsa. Ale tak po założeniu odpowiednio dużego koralika zestaw będzie przelotowy. Ps. żyłka to ważna rzecz przy połowie ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Dzięki. Za 2 tygodnie pojawi się u mnie Daiwa Infinity Carp Duo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 "Pojawi się" to brzmi jak zakupy przez internet. Jakos nie wierzę, aby ktoś przez neta wysłał "świeżą" żyłkę przed sezonem : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 hubal, 95% muszę kupować przez internet, u nas niczego nie ma a jak jest coś to drogie i nie to co chcę. Na pytanie o tą żyłke usłyszałem odp: A jest taka? No coment. To kiedy najlepiej kupować w necie żyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 To kiedy najlepiej kupować w necie żyłki? Wtedy kiedy potrzebujesz ,ale ważne jest aby kupować od uczciwego sprzedawcy,który nie wciśnie Ci jakiejś zleżałej,z poprzedniego sezonu.Ja nie spotkałem się w małych sklepach wędkarsko-zoologicznych z przecenioną żyłką,więc możesz trafić nawet "archiwalną",natomiast będąc wiosną w Jeżozwierzu widziałem wiele żyłek przecenionych,a więc jak napisałem wyżej trzeba trafić na uczciwego sprzedawcę tak w necie jak i wszędzie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Oki. Nastawiam się na kulki 16mm (mam już kobrę 14-16, roller niedługo) i mam pytanie do wielkości haków. Interesują mnie TB. Oni mają trochę inną numerację niż inni producenci a u mnie nie ma tych haków jak zwykle, więc muszę brać z internetu, tylko jaki rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 warszawa_24, Uwierz, że jeśli ładnie poprosisz ( i będziesz w miare regularnie zamawiał ), to sprzedawca sprowadzi wybrany towar taniej niż na allegro, sam na tym jeszcze zarabiając przyzwoicie Wbrew pozorą, ceny jakie są w sieci i tak są cholernie wysokie w stosunku do faktycznej ceny produktu ( za darmo nie ma nic ), więc warto mieć zaprzyjażnionych sprzedawców. Kulasy anacondy np w sezonie mam po < 70 zł za 5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Kulasy anacondy np w sezonie mam po Nie każdy ma pod nosem tak dobrze i tanio wyposażony sklep jak "Sum" w Rybniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Mam już większość potrzebnych rzeczy, nie wiem tylko jakie haki. Kulki sam będe kulał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubal Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Suma szczerze odradzam. tomek1, chcesz poznać dobrze wyposażone sklepy do napisz na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Mam już większość potrzebnych rzeczy, nie wiem tylko jakie haki. Wystarczy poczytać na forum haczyk pl. było sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Mam już większość potrzebnych rzeczy, nie wiem tylko jakie haki.Kulki sam będe kulał. Jeśli chodzi o haczyki,to poczytaj na portalach karpiowych, opinie oraz jakich producentów preferują "zawodowcy".Ostatnio też rozglądałem się za dobrymi haczykami i powiem Ci,że TB nie wszyscy chwalą,natomiast nie widziałem złej opinii o Foxach,Kordach czy Carprusach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Przestrzegam przed dziwnymi wynalazkami. Kup klasyczne haki do metody włosowej. Znajomy przez eksperymenty z hakami pozbył się w tym roku kilku dużych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 No to przejżę oferte Foxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 nie widziałem złej opinii o Foxach,Kordach A ja widziałem i to nie jedną. Zobacz sobie to:http://club-peta.prv.pl/index2.html - 7 fotki od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 A ja widziałem i to nie jedną. Zobacz sobie to: Tam nie ma opinii,tylko pokazane haki po holach potężnych amurów.Co do opinii użytkowników Foxa, to nie miałem okazji czytać negatywnych(może się nie natknąłem na nie),a o TB nowych i tępych po kilka w paczce czytałem kilka wypowiedzi. Napisałem,o opiniach, sam szukając haków karpiowych.Ja wybrałem Carp'R'US(Cranked Hook). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi