Gość Anonymous Napisano 1 Lipca 2006 Napisano 1 Lipca 2006 CZEŚĆ ŁOWIE JUŻ OD DŁUŻSZEGO CZASU, POTRAFIE ZROBIĆ ZESTAW NA SPINING,NA CIĘŻKO I SPŁAWIK ALE NIE POTRAFIE ZMONTOWAC ZESTAWU NA ŻYWCA CZY MOŻECIE MI POMÓĆ ? JAKIS OPIS LUB RYSUNEK
tomek1 Napisano 1 Lipca 2006 Napisano 1 Lipca 2006 Tu sporo pisałem o połowie na żywca metodą gruntową: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=878
Papinos Napisano 21 Sierpnia 2006 Napisano 21 Sierpnia 2006 ostatnio troche czytałem o połowie żywcowym z gruntu polega to na tym że : wędka taka jak na żywca spławikowego żyłka najlepiej 3.0mm na przypon stosuje sie około 100 -120 cm plecionki lub metrowy przypon nylonowy+krętlik obciążenie to 20 gr oliwka przed krętlikiem żeby ryba nie była w stanie jej unieść tylko ciągnąć z trudem po dnie na metrowej uwięzi połów ,8-10 cm płotka lub inna droba ukleja lub ewentułalnie wzdręga(krasnopiura) żywca rzuca sie około 4 metrów od trzcin dobrze żeby głębokość wody nie przekraczała w tym miejscu 2 metrów ponieważ ryba będzie starała sie wypłynąć do góry co umożliwi jej do pewnego momentu metrowy przypon jeżeli ryba będzie taszczyła ciężarek metr od dna a w danym miejscu będzie 2 metry głębokości oznaczać to będzie że znajduje sie metr pod powierzchnią a właśnie na tej głębokości żeruje szczupak ,gdy ryba zmęczona opadnie na dno i tam zacznie zdychać lub całkowicie umże może wziąść na nią węgorz sum lub sandacz ponieważ te ryby biorą przeważnie z dna martwe rybki ,nigdy tego nie próbowałem ale tak przeczytałem w książce o połowach ryb drapieżnych acha i ważne żeby żywiec był nabity na pojedynczy haczyk za podbrzusze sygnalizowanie brań opiera sie na maxymalnie polużnionym hamulcy ,gdy drapieżnik udezy w rybke zacznie wychodzić z kołowrotka żyłka przy czym będzie wydawany dżwięk pstrykania hamulca wtedy należy dość sprawnie go przykręcić i wykonać mocne zacięcie
tomek1 Napisano 21 Sierpnia 2006 Napisano 21 Sierpnia 2006 żyłka najlepiej 3.0mm Chyba na rekina ważne żeby żywiec był nabity na pojedynczy haczyk za podbrzusze Przy pierwszym braniu masz rybkę zerwaną z haka. Pomijając, że rybka z przebitym podbrzuszem raczej rześka nie będzie
Gość Holik Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Ja na żywca łowię najczęściej sandacze w Wiśle kilkadziesiąt metrów od stopnia wodnego Kościuszko w Krakowie. Łowie na grunt a mój zestaw to : żyłka główna 0,25mm / ciężarek30 lub 40 gram / krętlik / przypon albo z żyłki 0,30 albo plecionka i dość duży hak na którym jest najczęściej kiełbik ,uklejka albo karasiek. Łowie na Drgajcą albo na zwykłą gruntówke. I kuzyn nauczył mnie takiego sposoby z luźną żyłką : opieram wędke o podpórke ipalcami naciągam żyłke przy kołowrotku do ziemi po czym przysypuję ją lekko ziemią lub lekko przykładam niedużym kamykiem. Gdy ryba weźmie luz z żyłki nieda oporu więc sandał nic niepoczuje , wtedy podbiegam do wędki i otwierm kabłąk . A dalej to wiadomo. Udanych łowów. Pozdrawiam Michał.
Papinos Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 tomek1 boshe pomyliłem sie, nie tam kropke wstawiłem a ty już płaczesz zamiast 3.0 powinno być 0.30 czy to tak wiele żeby sie domyślić o jaką linke chodzi !! a pozatym płotka ma naturalną dziure na podbrzuszu pod płetwami i w przypadku wbicia w nią chaka będzie żwawa przez jakieś 3 godziny ,sprubuj a sie przekonasz
tomek1 Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 tomek1 boshe pomyliłem sie, nie tam kropke wstawiłem a ty już płaczesz zamiast 3.0 powinno być 0.30 czy to tak wiele żeby sie domyślić o jaką linke chodzi !! Płakać zdarzało mi się ostatnio mniej więcej w twoim wieku. A tobie życze więcej poczucia humoru
Adek_Assault Napisano 24 Sierpnia 2006 Napisano 24 Sierpnia 2006 Jest takie powiedzeni im wieksza przyneta tym wieksza ryba - ostatnio sam sie przekonałem na własnej skóże, że to nie zawsze prawda _________________ Pozdrawiam ADRIAN
maniek Napisano 14 Listopada 2006 Napisano 14 Listopada 2006 Póżna jesień ,temat żywców aktualny jak najbardziej ,ciekawi mnie jak przechowujecie czy transportujecie żywca ,gdy musze już kupić żywca wsklepie to tam gdzie sprzedają z tlenem taki żywiec potrafi żyć dości długo i się nie martwie że padnie ,co innego jak nałowie sam ,co prawda mam pompke do żywców ale nie zawsze długo wytrzymają . Więc pytam jakie macie patęty na żywego żywca, jak przechowywać jak transportować.
tomek1 Napisano 14 Listopada 2006 Napisano 14 Listopada 2006 Więc pytam jakie macie patęty na żywego żywca, jak przechowywać jak transportować. Dopóki nie ma przymrozków to pod chmurką w kilku plastikowych wiadrach (jak mam ich więcej). Przykrywam siatkami (np. półki ze starej lodówki)i na to cegła, bo koty też nie próżnują Później przenoszę rybki do garażu gdzie jest w tej chwili ponad 10 st.C i co 3 dni zmieniam wodę. Przewożę w aucie we wiaderku z niewielką ilością wody (mam blisko nad wodę). Ogólnie teraz już dość łatwo przetrzymać rybki. Przymierzam się do jakiegoś napowietrzacza akwaryjnego. Kumpel tak trzyma rybki w beczce 150 litrowej z natleniaczem i ostatnio zmienił wodę pierwszy raz od miesiąca a rybki są w świetnej kondycji.
kubol106 Napisano 23 Maja 2008 Napisano 23 Maja 2008 Witam czy ktos by mi mogl narysowac lub zrobic zdjecie i opisazc zrobionego zestawu ma zywca? jak ma byc zamontowana boja hak i przypon. Prosze o szybka odpowiedz. Pozdrawiam!
Patryk13 Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Wybieram się na szczupaki, bo chcę zarybić staw. Właściciel się zgodził, ale muszę je złapać sam. Na spinningu się nie znam więc pomyślałem o żywcu, ale nie chcę zabijać małych rybek . Może da się łowić na inną przynęte? Pomóżcie!
Wędkarzyk Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 To jak ty chcesz łowić te szczupole?! Nie znam innego sposobu bo raczej takiego nie ma. Rybek jest pełno więc jak jedną uśmiercisz nic się nie stanie spokojnie.
Damian21 Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 Wędkarzyk, prąd, sieci i inne cuda techniki - a na serio, martwa rybka. choc te rozwazania sa nie na miejscu zeby nie powiedziec glupie.
hubal Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 Zeby łowic na martwą najpierw trzeba mieć żywą. Widziałem na youtube jak koleś lowił na wibrator. Może warto spróbować.
Wędkarzyk Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 No fakt ale prąd i te cuda to kłusownictwo Takich metod ja bym nie polecał Lepiej se kupić w jakimś sklepie czy w jakiś inny sposób skombinować A apropo wibratora, to czego ludzie nie wymyślą
Patryk13 Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 No ok. Ale jak założyć taką rybkę? Zakłada się ją na zestaw od żywca?
madi Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 Widziałem na youtube jak koleś lowił na wibrator Znaczy na co konkretnie
Patryk13 Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 Jak będe chciał łapać na trupka, to jak go uzbroić? I jaka rybka jest najłowniejsza?
Wędkarzyk Napisano 9 Maja 2009 Napisano 9 Maja 2009 Podstawowym sposobem stosowania martwej rybki jest po prostu wyrzucenie jej na dno, aby leżała tam wraz z jedną lub dwiema przymocowanymi do niej potrójnymi kotwiczkami (zależnie od wielkości przynęty) i metalowym przyponem, niezbędnym we wszystkich metodach połowu szczupaka. Bez takiego przyponu - zazwyczaj 8-9 kg wytrzymałości na zerwanie szczupak łatwo przegryzie żyłkę i może potem nie przeżyć z powodu połknięcia haczyków. Co do rybki to płoteczka lub wzdręga będzie ok
Pi Napisano 9 Maja 2009 Napisano 9 Maja 2009 Polecam martwą rybka na zestawie spławikowym z żagielkiem lub lotką na antence, zwłaszcza kiedy wieje. Jeśli z dna, to długi przypon(tak z 80-70cm) ze stalki, przed krętlikiem, na żyłce ciężarek 30-40g i rybce do otworu gębowego wciskasz styropian lub korek. Przy dwóch kotwiczkach tniesz po kilku sekundach.
hubal Napisano 9 Maja 2009 Napisano 9 Maja 2009 Tak się łowi szczupaki na wibrator. Co do zbrojenia na 2 kotwice, to na pzw jest to chyba nielegalne.
Lesio Napisano 9 Maja 2009 Napisano 9 Maja 2009 Polecam martwą rybka [...] Przy dwóch kotwiczkach tniesz po kilku sekundach. Przy jakich dwóch kotwiczkach
Wędkarzyk Napisano 9 Maja 2009 Napisano 9 Maja 2009 Chodzi o łapanie techniką Rachovitcha Można w niej zastosować jedną lub dwie kotwiczki i wczepić je za bok rybki ale racja ta metoda jest u nas zakazana Jeśli chcesz wiedzieć jak to wygląda to wejdź w to: http://membres.lycos.fr/abecedairedubrochet/techniques/mortmanie/images/mortmanie.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.